Connect with us

Marknadsnyheter

8 miljarder för att jobba Sverige ur krisen

Published

on

Svensk ekonomi fortsätter att återhämta sig och många kommer tillbaka i arbete. Samtidigt är det för många som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet. Därför föreslår regeringen förstärkningar med 8 miljarder kronor inom jobbpolitiken under 2022 med nya åtgärder så att alla kan vara med och ta Sverige framåt efter pandemin.

Regeringens kraftfulla gröna återstart av ekonomin gör skillnad. Krisen i coronapandemins spår är inte över men ekonomin visar styrka i återhämtningen och många kommer tillbaka i arbete. Svensk ekonomi är dynamisk och det pågår en nyindustrialisering där många nya gröna jobb växer fram. Samtidigt är arbetslösheten för hög, i synnerhet långtidsarbetslösheten, och de som står långt från arbetsmarknaden behöver stöd för att komma i arbete.

Därför presenterar regeringen i budgetpropositionen för 2022 förstärkningar inom jobbpolitiken för sammanlagt 8 miljarder kronor. Det handlar dels om åtgärder för att bryta och motverka långtidsarbetslösheten och fortsätta bygga ut kunskapslyftet. Dels om att förenkla för företagare, skapa nya jobb och främja omställning.

– Vi fortsätter ha fullt fokus på jobben. Nya gröna jobb ska växa fram, arbetslösheten ska pressas ner. Tillsammans ska vi ta Sverige framåt efter pandemin och bygga samhället starkare och mer hållbart, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Arbetsförmedlingen förstärks

I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen att Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag tillförs 502 miljoner kronor 2022.  

2,5 miljarder kronor föreslås för insatser för arbetssökande

Regeringen satsar totalt nästan 2,5 miljarder på insatser för arbetssökande. Insatserna ska bidra till en förbättrad matchning och motverka att långtidsarbetslösheten biter sig fast på en högre nivå.

Regeringen föreslår att nästan 1,2 miljarder kronor ska tillföras 2022 för att fler arbetssökande ska få ta del av en matchningstjänst.

För att öka arbetssökandes jobbchanser och samtidigt bidra till att lösa arbetsgivares rekryteringsbehov föreslår regeringen att 425 miljoner kronor ska satsas så att fler kan ta del av en arbetsmarknadsutbildning under 2022.

Regeringen föreslår en satsning på extratjänster och introduktionsjobb för de som står längst ifrån arbetsmarknaden på 701 miljoner kronor under 2022.

Regeringen föreslår även flera andra satsningar, bland annat på Introduktion till arbete (INAB), praktikplatser samt förändrade regler för nystartsjobben för att motverka långtidsarbetslöshet bland äldre. Regeringen arbetar för att införa etableringsjobb, i enlighet med parternas förslag, första halvåret 2022.

Insatser för asylsökande och föräldralediga nyanlända

I syfte att främja en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd föreslår regeringen att medel tillförs för tidiga insatser för asylsökande m.fl. avseende bl.a. samhällsinformation och insatser som främjar hälsa. Medel till civilsamhälle och kommuner för tidiga insatser för asylsökande föreslås förstärkas med 30 miljoner kronor 2022.

Regeringen vill även förlänga den pågående satsningen på etableringsfrämjande insatser, bl.a. svenska för föräldralediga och andra personer med små barn som löper 2018–2022. Regeringen föreslår nu en förstärkning med 20 miljoner kronor årligen 2023 och 2024. Pengarna kommer att kunna användas av kommuner och civilsamhälle i syfte att främja delaktighet i arbets- och samhällslivet.

Tillfälligt minskat antal karensdagar i a-kassan och förlängda lättnader för företagare

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna till följd av pandemin föreslås att antalet karensdagar tillfälligt minskas från sex till två dagar under 2022.

Regeringen lämnar också förslag som möjliggör förlängda lättnader i reglerna för företagare. Regeringen förlänger lättnaderna gällande vilande företag genom undantag från den s.k. femårsregeln under 2022. Regeringen avser också att under 2022 förlänga den tillfälliga möjligheten för företagare att vidta vissa marknadsföringsåtgärder med bibehållen arbetslöshetsersättning.

Sverige ska få ett av världens bästa omställningssystem

Regeringen föreslår satsningar på ett nytt omställnings- och kompetensstöd och ett nytt omställningsstudiestöd som del av genomförandet av partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd som slutits mellan Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Kommunalarbetareförbundet, Industrifacket Metall och Svenskt Näringsliv.

Ett nytt offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd föreslås för arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal. En offentlig omställningsorganisation ska inrättas vid Kammarkollegiet. Regeringen föreslår att 75 miljoner kronor avsätts för 2022. Från och med 2023 ska arbetsgivare som finansierar omställnings- och kompetensstöd genom en registrerad omställningsorganisation kunna få ersättning för detta.

För att fler vuxna som är mitt i arbetslivet ska kunna utbilda sig planerar regeringen för ett nytt offentligt omställningsstudiestöd som ska införas 2023. I budgetpropositionen beräknas 1,36 miljarder kronor för stödet 2023. Fullt utbyggt beräknas stödet kosta 6–9 miljarder kronor per år.

– Ett nytt offentligt omställningsstudiestöd stärker möjligheten till vidareutbildning och omställning under arbetslivet. Det är avgörande på en arbetsmarknad i snabb förändring, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Omställningsstudiestödet kommer delvis att finansieras genom en ny räntemodell på studielån från 2023. Att staten idag står för kostnader för studielån som inte återbetalas bör justeras. Förändringen kommer omfatta alla låntagare med studielån genom ett påslag på räntan på cirka 0,5–0,6 procentenheter. För den genomsnittliga studielåntagaren innebär den ökade kostnaden för lånet en något längre återbetalningstid, på upp till ett år, efter avslutade studier

Utbildning för framtidens arbetsmarknad

Sverige kommer behöva betydligt fler med en gymnasial yrkesutbildning på svensk arbetsmarknad de kommande åren och utbildning på gymnasial nivå behöver anpassas för att möta kompetensförsörjningsbehoven. Regeringen föreslår att 33 miljoner tillförs 2022 för att förbättra kompetensförsörjningen genom planering och dimensionering av gymnasial utbildning. Regeringen avser att lämna ett förslag till riksdagen om att utbudet av utbildning i gymnasieskolan och den yrkesinriktade utbildningen inom komvux ska beslutas både med hänsyn till elevernas efterfrågan och behoven på arbetsmarknaden inom välfärden, näringslivet och för att möta klimatomställningen.

Ökad distansundervisning under pandemin har sannolikt påverkat många ungdomars utbildning negativt. För att öka möjligheten för elever som slutfört sin gymnasieutbildning under pandemin att genomgå prövning för högre betyg har regeringen tillfälligt sänkt avgiften och föreslår att 15 miljoner kronor tillförs för 2022. Regeringen föreslår även att Tekniksprånget förlängs i tre år och att medel tillförs till World Skills Sweden.

Kunskapslyftet byggs ut

– För att flera ska kunna ta de jobb som växer fram ska det också finnas goda möjligheter till utbildning. Regeringen bygger ut Kunskapslyftet och anpassar utbildningsutbudet för att möta välfärdens och näringslivets kompetensförsörjningsbehov och för klimatomställningen, säger utbildningsminister Anna Ekström 

Regeringen fortsätter att bygga ut Kunskapslyftet. Regeringen föreslår att 1,5 miljarder kronor avsätts 2022 till 14 000 platser på kombinationsutbildningar, där yrkesutbildning kombineras med kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) eller svenska som andraspråk. Regeringen föreslår även en fortsatt utbyggnad av antalet utbildningsplatser på folkhögskolan, som motsvarar cirka 3 000 nya årsplatser 2022 till en kostnad av 300 miljoner kronor. Totalt innebär detta över 160 000 platser i Kunskapslyftet 2022.

Regeringen föreslår 100 miljoner kronor till yrkeshögskolans anslag för 2022 för att privata utbildningsanordnare ska kunna få en högre ersättning per utbildningsplats som kompensation för deras skyldighet att betala mervärdesskatt (moms).

Validering kan korta tiden i utbildning och till jobb. Regeringen föreslår därför att 30 miljoner kronor avsätts för 2022 för att kommunerna ska erbjuda inledande kartläggning och validering och att 21 miljoner kronor avsätts till regionerna för att etablera regionala strukturer för validering inom regionalt kompetensförsörjningsarbete samt att 70 miljoner kronor avsätts för att förlänga försöksverksamheten med kartläggning och validering inom kommunal vuxenutbildning (komvux) – komvux flex ska fortsätta.

Satsningarna inom kunskapslyftet kommer att innebära ett ökat behov av studiemedel. Under 2022 satsas 439 miljoner kronor på studiemedel.

Förenklingar för Sveriges företagare

Möjligheten för företag att rekrytera personal med nyckelkompetenser är viktigt för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. För att särskilt hjälpa unga företag som vill växa att rekrytera och behålla kvalificerad personal föreslår regeringen att reglerna om lättnad i beskattningen av personaloptioner utvidgas och förenklas.

Många av de branscher där unga arbetar har drabbats särskilt hårt under krisen. För att stödja återhämtningen och stötta företag med många unga anställda föreslår regeringen en förstärkning av den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar även nästa sommar. Förstärkningen gäller under juni-augusti 2022.

Verksamt.se samlar myndighetsinformation för företagare och är ett viktigt redskap för att främja entreprenörskap och göra det lättare att driva företag. Under coronapandemin har efterfrågan på information och tjänster på verksamt.se ökat kraftigt. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen en permanent satsning på 15 miljoner kronor för grundfinansiering av verksamheten.

För att främja entreprenörskap och sänka tröskeln för att starta eget föreslår regeringen även att omsättningsgränsen för momsbefrielse höjs från dagens nivå på 30 000 kronor till 80 000 kronor per år.

Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring

Regeringen föreslår att Migrationsverket tillförs 3,7 miljoner kronor för 2022 och 7 miljoner kronor per år från och med 2023 bl.a. för att motverka missbruk och exploatering av arbetskraftsinvandrare. Regeringen återkommer med en proposition för hur det nuvarande systemet för arbetskraftsinvandring bör förbättras.

Kontakt
Max Ney
Pressekreterare hos Eva Nordmark
073-094 25 40
max.ney@regeringskansliet.se

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos Anna Ekström
073-085 00 49
nadja.yusuf@regeringskansliet.se

Tove Kullenberg
Pressekreterare hos Matilda Ernkrans
073-842 50 59
tove.kullenberg@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

PolarCool avser att genomföra en fullt garanterad företrädesemission av units om cirka 16,4 MSEK med syfte att möjliggöra en ökad expansionstakt och uppnå positivt kassaflöde

Published

on

By

DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE OFFENTLIGGÖRAS, PUBLICERAS ELLER DISTRIBUERAS, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, USA ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN ÅTGÄRD HELT ELLER DELVIS ÄR FÖREMÅL FÖR LEGALA RESTRIKTIONER. DETTA PRESSMEDDELANDE UTGÖR INTE ETT ERBJUDANDE ATT FÖRVÄRVA VÄRDEPAPPER I POLARCOOL AB. SE ÄVEN AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” NEDAN.

PolarCool AB (”PolarCool” eller ”Bolaget”) avser att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 16,4 MSEK, preliminärt omfattande 819 952 350 aktier och 273 317 450 teckningsoptioner att tecknas tillsammans i en så kallad unit (”Unit”) med företrädesrätt för befintliga aktieägare (”Företrädesemissionen”). Företrädesemissionen är säkerställd till 100 procent genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden och är villkorad av att ordinarie bolagsstämma i Bolaget bemyndigar styrelsen att fatta beslut om Företrädesemissionen, beslutar om minskning av aktiekapital samt beslutar om ändring av gränserna för antalet aktier i Bolagets bolagsordning.  Styrelsen avser även föreslå att ordinarie bolagsstämma bemyndigar styrelsen att fatta beslut om en övertilldelningsoption i form av en riktad emission av ytterligare maximalt cirka 5,0 MSEK på motsvarande villkor (”Övertilldelningsoptionen”). Bolaget har i samband med upphandling av garantiåtaganden även upphandlat ett kortsiktigt brygglån om 1,5 MSEK från Råsunda Förvaltning Aktiebolag och Gerhard Dal (”Långivarna”).

Bakgrund och motiv

PolarCool är ett medicintekniskt bolag baserat i Lund. Bolagets CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Produkten sänker snabbt och kontrollerat den förhöjda hjärntemperaturen som en fysisk aktivitet medför, vilket visat sig minska många negativa konsekvenser av hjärnskada i samband med tillfället för olyckan. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador, uppkomna vid olyckor inom idrotts-, trafik- och fritidsverksamhet, ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador.

Under 2023 har PolarCool framgångsrikt fortsatt sin etablering av PolarCap® System på den europeiska marknaden samt erhållit certifikat både för bolagets egna kvalitetssystem (QMS) och för produkten PolarCap® System under det nya MDR-regelverket. Det innebär att PolarCool framgent kan driva kvalitetsarbetet i egen regi och kunde därmed teckna ett avslutningsavtal med BrainCool som tidigare utfört dessa tjänster. Det medför en årlig kostnadsbesparing om 2 MSEK för bolaget.

Marknadsmässigt fortsätter bolaget att göra framsteg framför allt inom ishockey och rugby där tillväxttakten i kundbasen kontinuerligt fortsätter att öka. Bara under Q4 2023 tecknades 18 nya avtal. I december kommunicerades även att PolarCool tecknat avtal med den internationella rugbyligan United Rugby Championship (URC) för introduktion av PolarCap® System. URC och PolarCool har även en gemensam målsättning att genomföra en vetenskaplig studie med PolarCap® under säsongen 2024/2025 innehållande samtliga lag.

Användning av emissionslikvid

PolarCool har genom MDR certifieringen och etableringen i flera av de högsta ligorna inom bl.a. rugby och ishockey nu gått från att vara en start-up till en scale-up och befinner sig i en intensiv fas med stora möjligheter att öka tillväxttakten och penetrationen av bolagets CE-märkta produkt PolarCap® System. För att kapitalisera Bolaget fram till dess att positivt kassaflöde uppnås avser bolaget att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 16,4 MSEK. Nettoemissionslikviden från emission av aktier i Företrädesemissionen avser att finansiera, förutom att täcka kostnader för den löpande verksamheten och återbetalning av kvarvarande brygglån, uppskalning av verksamheten och en bredare lansering av PolarCap® System. PolarCool kommer att förstärka säljorganisationen i Europa och intensifiera arbetet för marknadsgodkännanden på nya marknader såsom Australien, Nya Zeeland och USA.

Företrädesemissionen i sammandrag

  • Bolagets styrelse har för avsikt att, förutsatt att ordinarie bolagsstämma bemyndigar styrelsen att besluta om Företrädesemissionen, besluta om att genomföra Företrädesemissionen av Units bestående av aktier och teckningsoptioner av serie TO2.
  • Företrädesemissionen beräknas preliminärt omfatta högst 54 663 490 Units, bestående av högst 819 952 350 aktier och högst 273 317 450 teckningsoptioner av serie TO2. Varje Unit beräknas preliminärt bestå av femton (15) aktier och fem (5) teckningsoptioner av serie TO2.
  • Rätt att teckna Units ska tillkomma Bolagets aktieägare i förhållande till antalet innehavda aktier på avstämningsdagen som är beräknad till den 3 juni 2024.
  • För varje befintlig aktie som innehas på avstämningsdagen erhålls en (1) uniträtt. En (1) uniträtt berättigar till teckning av en (1) Unit.
  • Teckningsperioden beräknas löpa från och med den 5 juni 2024 till och med den 19 juni 2024.
  • Teckningskursen kommer uppgå till 0,02 SEK per ny aktie och teckningsoptioner av serie TO2 kommer emitteras vederlagsfritt, innebärande att teckningskursen för en Unit beräknas preliminärt till 0,30 SEK. Vid full teckning beräknas Bolaget tillföras cirka 16,4 MSEK före sedvanliga emissionskostnader.
  • Sista dagen för handel i Bolagets aktier inklusive rätt att erhålla uniträtter är beräknad till den 30 maj 2024 och första dagen för handel i Bolagets aktier utan rätt att erhålla uniträtter är beräknad till den 31 maj 2024.
  • Handel med uniträtter beräknas kunna ske från och med den 5 juni 2024 till och med den 14 juni 2024.
  • Bolaget har upphandlat ett brygglån om 1,5 MSEK som återbetalas i samband med att Bolaget erhåller emissionslikviden.
  • Fullständiga villkor och anvisningar för Företrädesemissionen samt övrig information om Bolaget kommer att framgå genom ett informationsmemorandum som beräknas offentliggöras den 28 maj 2024.
  • Företrädesemissionen är villkorad av att ordinarie bolagsstämma bemyndigar styrelsen att fatta beslut om Företrädesemissionen, beslutar om minskning av aktiekapital samt beslutar om ändring av antalet aktier i Bolaget bolagsordning.

Preliminär omfattning av Företrädesemissionen
Omfattningen av Företrädesemissionen som anges häri är preliminärt beräknad utifrån att ingen nyteckning av aktier kommer ske baserat på befintliga teckningsoptioner av serie TO1 med utnyttjandeperiod från och med den 22 april till och med den 10 maj 2024. Till följd av den aviserade Företrädesemissionen bedömer styrelsen att intresset för att nyteckning av aktier baserat på teckningsoptioner av serie TO1 kommer vara obefintligt. Beräkningen av teckningskursen för teckningsoptioner av serie TO1 kommer offentliggöras separat efter att beräkningsperioden löpt ut den 19 april 2024, dock kan teckningskursen lägst bestämmas till 0,12 SEK per aktie. I det fall sådan nyteckning av aktier ändå sker kommer styrelsen föreslå ordinarie bolagsstämman att bemyndigandet för styrelsen att besluta om Företrädesemissionen kan ökas med upp till ca 200 KSEK till maximalt cirka 16,6 MSEK, varför antalet Units, aktier och teckningsoptioner, tillika ökning/minskning av aktiekapitalet, kan komma att justeras. Teckningskursen motsvarande 0,02 SEK per aktie i Företrädesemissionen kommer dock vara densamma.        

Bolagsstämma
Styrelsen kommer genom ett separat pressmeddelande kalla till ordinarie bolagsstämma som kommer att hållas den 24 maj 2024. Företrädesemissionen är villkorad av att ordinarie bolagsstämma fattar beslut om (i) ändring av Bolagets bolagsordning genom att anta nya gränser för antalet aktier, (ii) bemyndigande för styrelsen att, under perioden fram till och med 30 juni 2024 vid ett tillfälle, besluta om Företrädesemissionen, (iii) minskning av aktiekapitalet samt (iv) bemyndigande för styrelsen att, under perioden fram till och med 31 juli 2024 vid ett tillfälle, besluta om en riktad nyemission av units utan företrädesrätt för befintliga aktieägare inom ramen för Övertilldelningsoptionen.

Villkor för Företrädesemissionen
Baserat på bemyndigande som kommer föreslås på ordinarie bolagsstämman den 24 maj 2024 avser Bolaget preliminärt emittera högst 54 663 490 Units, innefattande högst 819 952 350 aktier och högst 273 317 450 teckningsoptioner av serie TO2. Varje Unit beräknas således bestå av femton (15) aktier och fem (5) teckningsoptioner av serie TO2.
Teckningskursen kommer uppgå till 0,02 SEK per aktie, innebärande att teckningskursen för en Unit beräknas preliminärt till 0,30 SEK. Teckningsoptionerna av serie TO2 emitteras vederlagsfritt.
 
Rätt att teckna Units kommer tillkomma Bolagets aktieägare i förhållande till antalet innehavda aktier på avstämningsdagen som är beräknad till den 3 juni 2024. För varje befintlig aktie som innehas på avstämningsdagen erhålls en (1) uniträtt. En (1) uniträtter berättigar till teckning av en (1) Unit.
 
Teckning av Units beräknas kunna ske från och med den 5 juni 2024 till och med den 19 juni 2024. Sista dagen för handel i Bolagets aktier inklusive rätt att erhålla uniträtter beräknas till den 30 maj 2024 och första dagen för handel i Bolagets aktier utan rätt att erhålla uniträtter beräknas till den 31 maj 2024. Handel med uniträtter beräknas kunna ske från och med den 5 juni 2024 till och med den 14 juni 2024.

Full teckning i Företrädesemissionen beräknas medföra en utspädning om cirka 94 procent för befintliga aktieägare som inte deltar i Företrädesemissionen (beräknat på antalet aktier efter Företrädesemissionen).

Villkor för teckningsoptioner av serie TO2
Teckningsperioden för de teckningsoptioner av serie TO2 som emitteras kommer att löpa från och med den 16 januari 2025 till och med den 30 januari 2025. Totalt beräknas 273 317 450 teckningsoptioner emitteras inom ramen för Företrädesemissionen.

Teckningsoptionerna av serie TO2 kommer att berättiga till aktieteckning till en teckningskurs motsvarande 70 procent av den genomsnittliga volymvägda aktiekursen (VWAP) för Bolagets aktier på Spotlight Stock Market mellan den 19 december 2024 och den 10 januari 2025. Teckningskursen kommer dock lägst vara aktiens kvotvärde och högst 0,035 SEK per aktie.

Vid full teckning i Företrädesemissionen och fullt utnyttjande av teckningsoptioner av serie TO2 beräknas Bolaget preliminärt kunna tillföras ytterligare cirka 9,57 MSEK. 

Teckningsoptionerna avses tas upp till handel efter slutlig registrering hos Bolagsverket.

Övertilldelningsoption
Baserat på bemyndigande som kommer föreslås ordinarie bolagsstämman den 24 maj 2024 och förutsatt att Företrädesemissionen övertecknas avser Bolaget emittera ytterligare högst 16 666 600 Units utan företrädesrätt för befintliga aktieägare inom ramen för Övertilldelningsoptionen. Övertilldelningsoptionen innebär att Bolaget kan emittera preliminärt högst 16 666 000 Units, innefattande högst 249 999 000 aktier och högst ytterligare 83 333 000 teckningsoptioner av serie TO2. Villkoren i Övertilldelningsoptionen ska i övrigt motsvara villkoren i Företrädesemissionen. Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt under Övertilldelningsoptionen är att kunna tillföra Bolaget ytterligare kapital i händelse av överteckning samt att ge utrymme och möjlighet att tilldela Units till kvalificerade och strategiska investerare.

Teckningsåtagande och garantiåtagande
Teckningsförbindelser från befintliga aktieägare samt styrelse och VD uppgår till cirka 2,13 MSEK, motsvarande cirka 13 procent av Företrädesemissionen. Bolaget har genom garantiåtagande ingått avtal med bottengaranter om cirka 12,3 MSEK, motsvarande cirka 63 procent av Företrädesemissionen. Vidare har Bolaget, genom avtal med toppgaranter, ingått avtal om ytterligare 4 MSEK, motsvarande cirka 24 procent av Företrädesemissionen. Genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden är Företrädesemissionen säkerställd till 100 procent.

Varken teckningsförbindelser eller emissionsgarantin är säkerställd genom pantsättning eller liknande säkerhetsarrangemang.

För bottengarantin utgår en ersättning om 12 procent av det garanterade beloppet genom kontant betalning, alternativt 17 procent av det garanterade beloppet i form av Units i Bolaget. För toppgarantin utgår en ersättning om 17 procent av det garanterade beloppet genom kontant betalning, alternativt 19 procent av det garanterade beloppet i form av Units i Bolaget.

Ytterligare ett bemyndigande kommer föreslås ordinarie bolagsstämman i syfte att kunna fullgöra avtalsenliga förpliktelser gentemot de garantiavtal som ingåtts avseende Företrädesemissionen.   

Brygglån
I samband med att Bolaget säkerställt emissionsgarantin har ett brygglån om 1,5 MSEK upphandlats från Långivarna. Lånet löper till och med 31 juli 2024 och har en uppläggningsavgift om 5 procent. Ränta löper med 2 procent per påbörjad 30-dagarsperidod. Lånet ska återbetalas när Bolaget erhållit emissionslikviden från Företrädesemissionen.

Preliminärt beräknad tidplan

Ordinarie bolagsstämma 24 maj 2024
Styrelsens beslut om Företrädesemission baserat på bemyndigande från ordinarie bolagsstämma 27 maj 2024
Sista dag för handel i aktien inklusive rätt att erhålla uniträtter 30 maj 2024
Första dag för handel i aktien exklusive rätt att erhålla uniträtter 31 maj 2024
Avstämningsdag för deltagande i Företrädesemissionen 3 juni 2024
Förväntat datum för offentliggörande av informationsmemorandum 28 maj 2024
Handel med uniträtter 5 – 14 juni 2024
Teckningsperiod 5 – 19 juni 2024
Handel med betald tecknad Unit (BTU) 5 juni 2024 fram till dess att Företrädesemissionen har registrerats hos Bolagsverket
Förväntat datum för offentliggörande av slutgiltigt utfall i Företrädesemissionen 24 juni 2024

Rådgivare
Storgatan Corporate Finance AB är finansiell rådgivare till PolarCool i samband med Företrädesemissionen. Nordic Issuing agerar emissionsinstitut i samband med Företrädesemissionen. Advokatfirman Delphi är legal rådgivare.

r mer information

Erik Andersson –  VD PolarCool AB (publ.)                                     
+46 – 738 60 57 00                                                                             
E-mail: erik.andersson@polarcool.se

Denna information är sådan information som PolarCool AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 16 april 2024 kl. 12.40 CET.

Om PolarCool AB (publ.)

PolarCool AB (publ.) är ett medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer produkter inom idrottsmedicin. Bolaget fokuserar på behandling av hjärnskakning och upprepade huvudkollisioner. PolarCool AB (publ.) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market.

Viktig information
Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner enligt lag och personer i de jurisdiktionerna där detta pressmeddelande har offentliggjorts eller distribueras bör informera sig om och följa sådana legala restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan att, förvärva eller teckna några värdepapper i Bolaget i någon jurisdiktion, varken från Bolaget eller från någon annan.

Detta pressmeddelande utgör inte ett prospekt enligt betydelsen i förordningen (EU) 2017/1129 (prospektförordningen) och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion.

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperen som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1993 (”Securities Act”), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av registreringskraven enligt Securities Act. Det finns ingen avsikt att registrera några värdepapper som omnämns häri i USA eller lämna ett offentligt erbjudande avseende sådana värdepapper i USA. Information i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, i eller till Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, USA eller någon annan jurisdiktion där sådant offentliggörande, publicering, eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande regler eller där en sådan åtgärd är föremål för legala restriktioner eller skulle kräva ytterligare registrering eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning.
 
Framåtriktade uttalanden
Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden vad avser Bolagets avsikter, bedömningar eller förväntningar avseende Bolagets framtida resultat, finansiella ställning, likviditet, utveckling, utsikter, förväntad tillväxt, strategier och möjligheter samt de marknader inom vilka Bolaget är verksamt. Framåtriktade uttalanden är uttalanden som inte avser historiska fakta och kan identifieras av att de innehåller uttryck som ”anser”, ”förväntar”, ”förutser”, ”avser”, ”uppskattar”, ”kommer”, ”kan”, ”förutsätter”, ”bör”, ”skulle kunna”, och, i varje fall, negationer därav, eller liknande uttryck. De framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är baserade på olika antaganden, vilka i flera fall baseras på ytterligare antaganden. Även om Bolaget anser att de antaganden som reflekteras i dessa framåtriktade uttalanden är rimliga, kan det inte garanteras att de kommer infalla eller är korrekta. Då dessa antaganden baseras på antaganden eller uppskattningar och är föremål för risker och osäkerheter kan det faktiska resultatet eller utfallet, av många olika anledningar, komma att avvika väsentligt från vad som framgår av de framåtriktade uttalandena. Sådana risker, osäkerheter, eventualiteter och andra väsentliga faktorer kan medföra att den faktiska händelseutvecklingen avviker väsentligt från de förväntningar som uttryckligen eller underförstått anges i detta pressmeddelande genom de framåtriktade uttalandena. Bolaget garanterar inte att de antagandena som ligger till grund för de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är korrekta och läsare av pressmeddelandet bör inte opåkallat förlita sig på de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande. Den information, de uppfattningar och framåtriktade uttalanden som uttryckligen eller underförstått framgår häri lämnas endast per dagen för detta pressmeddelande och kan komma att förändras. Varken Bolaget eller någon annan åtar sig att se över, uppdatera, bekräfta eller offentligt meddela någon revidering av något framåtriktat uttalande för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som förekommer avseende innehållet i detta pressmeddelande, såvida det inte krävs enligt lag eller Spotlight Stock Markets regelverk.
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regulatorisk ansökan i Kina erhåller ”Notice of Acceptance” status

Published

on

By

VibroSense kinesiska distributör UMCARE meddelar att man erhållit ett så kallat ”Notice Of Acceptance” från den kinesiska myndigheten NMPA, gällande bolagets ansökan om ett regulatoriskt godkännande i Kina för VibroSense Meter® II och Diabetes Foot Screening.

I ett nästa steg beräknas ett ”Suppelmentary Notice” erhållas från NMPA under juni 2024, varefter ansökan går in i det sista steget som innefattar avslutande kompletteringar innan ett certifikat kan utfärdas av NMPA, vilket beräknas vara klart i december 2024. Den nya tidplanen, som kommunicerades den 12 mars 2024, gäller under förutsättning att NMPA inte kräver kliniska studier i Kina vilket UMCARE har bedömt som ej sannolikt.

Erhållandet av ”Notice of Acceptance” status är ett viktigt steg i den regulatoriska ansökningsprocessen, varefter en slutlig granskning av alla underlag inleds. Denna granskning beräknas vara klar i juni 2024 varvid NMPA utfärdar ett ”Supplementary Notice”. Under september 2024 beräknas att alla punkter i ”Supplementary Notice” är åtgärdade. Därefter genomför NMPA det sista steget för ett regulatoriskt godkännande, där ett certifikat utfärdas som ger VibroSense rätt att sälja VibroSense Meter® II i Kina, vilket beräknas vara klart i december 2024.

 ”Vi börjar nu äntligen närma oss ett regulatoriskt godkännande i Kina i och med att vår ansökan har erhållit ett ”Notice Of Acceptance” status. När det regulatorska certifikatet är utfärdat av NMPA, står vi redo att inleda leveranser till Kina omgående, följt av försäljningsaktiviteter på den kinesiska marknaden. Detta kommer då at ge ett direkt positivt avtryck på bolagets försäljning vilket vi väntat på under en längre tid”, säger Hans Wallin, VD VibroSense Dynamics AB.

Om UMCARE och Diabetes i Kina
UMCARE är ett dotterbolag till China General Technology Group (Genertec). Företaget är Kinas 42:a största statsägda bolag.  I februari 2022 tecknade VibroSense ett distributörsavtal med UMCARE som ger UMCARE en exklusiv tidsbegränsad rätt att sälja VibroSense Meter II i hela Kina under tre år. I distributörsavtalet ingår även en bindande order på 3.8 MEUR med fasta avrop under tre år. UMCARE håller även i VibroSense ansökan om ett regulatoriskt godkännande i Kina. UMCARE planerar att inleda försäljningen i Kina direkt när ett regulatoriskt godkännande är på plats.

Enligt en uppskattning från American Diabetes Association (ADA) från 2020 finns det ca 130 miljoner patienter med diabetes i Kina, vilket gör landet till den största marknaden för diabetesvård i världen. Det finns omkring 36 000 sjukhus, varav 24 000 är privata och 12 000 är offentliga. Kostnaden för diabetesvården uppskattas till motsvarande 800 miljarder SEK per år.

Kontakt
Hans Wallin, CEO VibroSense Dynamics AB
Tel: +46 40 88 026
E-post: info@vibrosense.com
www.vibrosense.com

“The new Gold Standard for reliable
detection of nerve damage”

Om VibroSense Dynamics AB (pub)
VibroSense Dynamics AB (publ) utvecklar och säljer medicintekniska produkter och tjänster för diagnostik-stöd vid nervskador i händer och fötter. Metoden går ut på att mäta och kvantifiera förmågan att känna vibrationer vid flera frekvenser. Bolagets kunder är diabetesmottagningar, företagshälsovård, sjukhus, vårdcentraler och forskare.

Vår vision är att bolagets produkter ska vara ett standardinstrument vid alla neurologiska undersökningar för att upptäcka tidiga tecken på förändringar i känseln så att patienter och deras vårdgivare kan sätta in förebyggande åtgärder som förhindrar, reducerar eller fördröjer uppkomsten av nervskador i händer och fötter.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Advokatprofil ny ordförande för Gympak

Published

on

By

Klädes och techbolaget Gympak tillkännager att advokat-profilen Krister Azelius med omgående verkan blir bolagets styrelseordförande. Det strategiska draget är för att rusta bolaget för den internationella lansering som kommer snabbare än tänkt. 

Hotell och företag i Norden har mottagit Gympaks intåg med stor entuasiasm och lagt ordrar som var mycket högre än estimerat.
Intresset för bolagets unika och innovativa produkter och tjänster har kommit från hotell och företag i alla storlekar och redan har Gympak tecknat avtal med ett stort antal kunder. Nu påbörjar bolaget en resa där man välkomnar även kunder utanför Norden. 

För några månader sedan tillkännagav Gympak att de flyttar sin verksamhet till Helsingborg. Nu släpper bolaget nyheten att profilen Krister Azelius tackat ja till att bli bolagets ordförande.

-Jag har ingen som helst erfarenhet av vad just Gympak erbjuder men jag förstod direkt de fyller ett stort gap och kommer kunna göra stor skillnad för resenärer och anställda på företag säger Krister Azelius som tillträder Gympak omedelbart. 

Krister Azelius är advokat på advokatfirman Vinge sedan drygt 30 år, och har en gedigen erfarenhet från företags- och föreningsvärlden med ex vis Helsingborgs IF och Inyett med många fler som referenser på sitt CV. 

-Varje vecka är jag på resande fot. Att få plats med träningskläder är en stor utmaning inte bara för mig utan för alla affärsresenärer påpekar Krister. 

Bolagets tidigare ordförande Tobias Lindberg fortsätter som ledamot i Gympak och välkomnar helsingborgaren Krister med stor entuasiasm. 

-Att redan nu få med en sådan profil är en ynnest. Vi kommer ju stå inför många spännande möjligheter och kanske redan i höst välkomnar vi nytt kapital i form utav nyemission för att skala upp och gå globalt säger Tobias och fortsätter; När vi fått en sådan bra start gäller det att gasa, men samtidigt ha kontroll. Där passar Krister mycket väl in. Och en stor bonus är att Krister och vår VD Jone Sølvik känner varann professionellt sedan 20 år, och haft spännande framgångar.

Samtidigt väljer Krister Azelius att köpa in sig i bolaget, och Jone Sølvik väljer att fylla på sitt innehav.

Jone Sølvik, CEO Gympak, jone.solvik@gympak.com,+46706-112100.
Tobias Lindberg, Ledamot Gympak, tobias@linstar.se
Krister Azelius, Ordförande Gympak, krister.azelius@gmail.com

Gympak är ett innovativt företag från Sverige som verkar inom hälsa, träning och klädes-branschen. Målsättningen är att förändra och förbättra hotell- och träningsupplevelser världen om. 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.