Connect with us

Marknadsnyheter

Säkerhet och skid-vett viktigt i backen

Published

on

Förra året blev många skidbackar utan snö, men med kylan som nu dragit in längtar många ut till sin hemmabacke. Men både små och ganska allvarliga incidenter kan lätt förekomma i skidbacken. Friluftsfrämjandet påminner om vad du bör tänka på.

–Skidåkning är verkligen ett fantastisk typ av friluftsliv som kan bjuda på både harmoniska och äventyrliga upplevelser. Men i backen blir vi lätt många där alla är på olika nivå, därför är det viktigt att veta hur du ska bete dig. För din säkerhet och för andras. Både små och ganska allvarliga incidenter som förekommer i skidbacken kan undvikas om vi alla hjälps åt, säger Anna Håkanson, kursledare för skidor utför i Friluftsfrämjandet

Vanliga misstag är att inte vara uppmärksam på andra åkare, åka för nära eller att stanna bakom ett krön där man inte syns för den som kommer uppifrån. Att åka över sin förmåga ökar risken att skada sig själv eller andra. Det förekommer också att åkare korsar eller åker in i uppstakade slalombanor utan att förstå att det faktiskt kan finnas åkare som tränar.

–Innan du eller din familj ger er ut i backen, gå igenom backens trafikregler och skidvett så skapar vi tillsammans en härlig miljö i backen för alla, som både är säkrare och roligare. De handlar framför allt om att vara uppmärksam och visa hänsyn, anpassa din fart och avstånd till andra och bara stanna där du lätt kan synas av andra. Håll också koll på väderprognosen. Åk- snö- och väderförhållanden kan försämras snabbt och vind och fart ökar risken för köldskador, säger Anna Håkanson.

Att tänka på i skidbacken:

  • Se till att du har komplett och säker utrustning som inte kan tappas. Ha alltid en godkänd hjälm. God teknik minskar skaderiskerna och gör det roligare och tryggare i backen – ta skidlektioner.
     
  • Var uppmärksam och visa hänsyn, så att du inte riskerar att skada någon annan. Visa särskild hänsyn till barn som ofta gör snabba och oväntade rörelser.
     
  • Anpassa fart och åksätt till terräng, utrustning, underlag och din egen åkskicklighet.
     
  • Kontrollera uppåt och nedåt, att backen är fri innan du börjar åka. Du som kommer uppifrån måste hålla undan för åkare som är framför dig. Håll så stort avstånd att omkörd åkare har tillräckligt utrymme.
     
  • När du stannar, gör det där du syns väl och där andra kan köra om dig. Kör du omkull, lämna nedfarten fri så snabbt som möjligt. Måste du klättra upp, gör alltid det vid sidan av nedfarten.
     
  • Respektera skyltarna. Regler och anvisningar i backen är till för din och andras trivsel och säkerhet.
     
  • Håll stavarna i yttre handen i bygellift eller framför dig i sittliften så riskerar du inte att skada någon. SLAO avråder starkt från åkning med barnbärstol/sele då det innebär stora risker. Var uppmärksam på risken för tappade skidor i stolliftar.
     
  • Hjälp alltid till om du ser en olycka. Meddela personalen på plats om du upptäcker något hinder, fara eller olycksfall i lift eller i nedfarterna. Korsade skidor i nedfart markerar olycka.

Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) är skidanläggningarnas bransch- och intresseorganisation där Friluftsfrämjandet är medlemmar. I ”SLAO:s Lilla Gula” hittar du utförsåkarens alla trafikregler och allmänna bestämmelser, det vill säga allt som är viktigt att veta om lift- och utförsåkning. Läs mer i SLAOS Lilla gula: https://www.slao.se/fakta/utforsakarens-trafikregler/

Kontakt
Kajsa Ljungberg, pressansvarig Friluftsfrämjandet, 0700-43 46 59
Kajsa.ljungberg@Friluftsframjandet.se

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandets skidverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika ”hemmabackar” runt om i Sverige. 25 av dessa skidanläggningar driver vi själva. Utöver skidskola erbjuder vi även funktionell skidåkning för medlemmar med funktionsvariation, samt ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form. Vi utbildar också skidlärare. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav.

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förvaltningstext Årsredovisning för 2023

Published

on

By

Sammanfattning

PharmaLundensis har framgångsrikt utvecklat Phal-501, som kan bli en ny, effektiv och mild behandling för att binda upp och utsöndra tungmetaller såsom kvicksilver från kroppen. Detta förväntas återställa hälsan vid KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar. Bolaget har erhållit positiv granskningsrapport från Europeiska Patentverket. Kliniska studier planeras att inledas under 2025.

Förberedelserna inför PharmaLundensis första kliniska studie med Phal-501 pågår för fullt. Receptet för att tillverka stora mängder substans blir snart färdigt. Att utveckla denna syntes har varit ett stort arbete som krävt hög kemisk expertkompetens. Europeiska patentverket EPO har meddelat att substanser i vår patentansökan går att patentskydda.

Vi har även satt igång förberedelser till stabilitetstester av Phal-501. Det är viktigt att vi kan visa att ämnet är stabilt och inte benäget att brytas ner vid vanlig förvaring. Annars kanske det måste förvaras i -80 graders frys, vilket komplicerar hanteringen avsevärt. Vi planerar även att genomföra ett antal analyser för att visa att ämnet är rent och inte innehåller några lösningsmedelsrester, rester från tillverkningen eller andra föroreningar. Ju renare ämnet är desto lättare blir det för oss att få godkänt substansen som läkemedel. Vidare kommer ett antal djurförsök att krävas för att fastslå att ämnet inte har någon lokal påverkan på mag-tarmkanalens slemhinna. Även GMP-tillverkning av testsubstansen måste göras för att säkerställa dess kvalitet och renhet.

Phal-501 har ursprungligen utvecklats för att binda upp och utsöndra organiska kvicksilverföreningar från kroppen. En intressant fråga som dykt upp nyligen är om Phal-501 även kan binda andra, liknande tungmetaller såsom bly och kadmium. Dessa tungmetaller har stora kemiska likheter med kvicksilver, och kan bindas upp med flera av dagens svaga chelerare (tungmetallbindare) precis som kvicksilver. Vi avser att testa några bly- och kadmiumföreningar för att fastställa effekten av PHAL-501. Vid positiva resultat öppnar sig en ny, gigantisk marknad för PHAL-501! Som exempel kan nämnas att varje år dör det närmare 1 miljon människor av blyförgiftning, främst orsakad av industriell exponering. Vidare har 800 miljoner barn så höga blyhalter i blodet att det riskerar att hämma deras intellektuella och känslomässiga utveckling. En ny, effektiv och mild behandling i form av Phal-501 skulle vara perfekt för dessa grupper!

PharmaLundensis befintliga kapital förväntas räcka fram mot början av nästa år, under förutsättning av låg aktivitet i bolaget. För att kunna driva projekten med full fart behövs det dock ytterligare resurser, vilket skulle kunna erhållas till exempel genom nyemission av aktier eller konvertibler.

Jag tror att Phal-501 kan bli till ett utmärkt läkemedel mot både KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar! Jag ser fram emot att dra igång kliniska studier med Phal-501 under 2025!

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enorama Pharma AB (publ) offentliggör årsredovisning och revisionsberättelse

Published

on

By

Styrelsen och verkställande direktören för Enorama Pharma AB (publ), org.nr. 556716-5591, offentliggör härmed årsredovisning och revisionsberättelse för räkenskapsåret 2023.

Årsredovisningen och revisionsberättelsen kan laddas ner från bolagets hemsida www.enorama.se (www.enorama.se/finansiell-rapport) eller via pdf-filen i detta pressmeddelande.

KONTAKT

Enorama Pharma AB (publ)

Annette Agerskov, verkställande direktör

info@enorama.se

Södra Förstadsgatan 1, 211 43 Malmö

www.enorama.se

Enorama Pharma AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ): +46 (0)73 856 42 65, certifiedadviser@carnegie.se.

OM ENORAMA PHARMA

Enorama Pharmas mål är att bli en ledande global leverantör av konsumentvänliga nikotinersättningsprodukter. Affärsidén är att utveckla och sälja såväl medicinska tuggummin som icke-medicinska, tobaksfria nikotinprodukter och erbjuda dessa både som Private Label och under egna varumärken. För mer information, besök www.enorama.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.