Connect with us

Marknadsnyheter

Kontroller på serveringsställen: 9 av 10 tar ansvar för minskad smittspridning

Published

on

Södertälje kommuns miljökontor och tillståndsenhet inom Socialkontoret har sedan pandemins början gjort cirka 1 300 kontroller på restauranger, kaféer, krogar och festvåningar. Kontrollerna sker ofta tillsammans med Polisen och visar att i 9 av 10 fall har verksamhetsansvariga följt restriktioner och lagar och bidragit till minskad smittspridning av covid-19.

Under pandemin har Miljökontoret gjort 1 265 kontroller på restauranger, caféer och även festvåningar.  På 122 stycken av dessa har miljöinspektörer hittat någon form av avvikelse – det vill säga situationer där risk för smittspridning varit stor.

Avvikelserna har lett till olika beslut, såsom viten, ett slags straffbelopp. Sedan augusti har Miljönämnden fattat 66 beslut – 41 av dessa var beslut om viten. Exempel på beslut har varit förbud mot dans där man behöver betala 50 000 kronor om man strider mot förbudet, samt beslut om åtgärder för att hålla avstånd mellan olika sällskap, där man behöver betala 10 000 kronor om man strider mot beslutet.

Andra myndigheter och lagar styr vad kommunen kontrollerar

De kontroller kommunen gör, styrs av den tillfälliga lagstiftning som finns under pandemin, vars syfte är att minska smittspridningen.

– Det är Region Stockholm, länsstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten som vägleder oss i arbetet. Våra kommunala myndigheter har i uppdrag att bedriva tillsyn för att hjälpa till att stoppa smittkedjor just i Södertälje där smittspridningen i samhället varit extra stor, säger Anna Flink, chef för krisledningsstaben i Södertälje kommun.

Kommunen har kraftsamlat tillsammans med Polisen för att leverera tillsyn enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Detta för att hindra att fler människor smittas, behöver sjukhusvård eller i värsta fall dör. Enbart i Södertälje har 218 personer avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens siffror från den 28 mars.

De vanligaste avvikelserna totalt sett är för litet avstånd mellan olika sällskap samt att personalen inte är tillräckligt aktiv för att hindra att smittkedjor uppstår.

Lokala näringslivet har tagit stort ansvar

– Sett till helheten ser det mycket bra ut. Kommunen har både lyckats kontrollera i stor skala och samtidigt sett att det lokala näringslivet tagit stort ansvar för att se till att så få människor som möjligt blir sjuka av detta lömska virus, säger Helena Götherfors, chef för Miljökontoret.

Dock finns enstaka avvikelser. Vid en tillsyn nyligen blev kommunens tillsynsmedarbetare och Polisen stoppade av verksamhetsansvarig för ett serveringsställe.

– Tillit behövs mellan näringsidkare och myndighetsutövningen, för vårt gemensamma Södertälje. Signalen vi fick är att man har något att dölja. Polisen och kommunen ser allvarligt på den bristande samverkan mellan näringsidkare och ansvarig för tillsyn, säger Anna Flink.

Tillståndsenheten har även den gjort kontroller kopplat till pandemin. Man har totalt gjort kontroller på 100 stycken serveringsställen, som rör alkoholtillstånd. Socialnämnden gav en varning på nyår då ett sällskap på ett serveringsställe drack alkohol efter kl. 20.00. Annars har kontrollerna inte lett till sanktioner.

Ett axplock av det som kontrolleras på restauranger, kaféer, krogar och festvåningar:

  • att krögarna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
  • att serveringsställen med tillstånd att servera alkohol avslutar sin servering senast kl 20.00, därefter ska serveringsstället vara utrymt senast 20.30. Besökare som hämtar mat får vara i lokalen men måste kunna hålla minst en meters avstånd till andra besökare, oavsett om serveringsstället har tillstånd att servera alkohol.
  • att det endast rör sig om sittande middag, inget mingel och så lite rörelse som möjligt. All mat och dryck ska intas sittande.
  • att max fyra personer från samma sällskap sitter vid samma bord, oavsett hur stort/långt bordet är
  • att det finns minst en meter mellan olika bord/personer i olika sällskap. Vid t ex passager/gångar där människor går bör avståndet ökas till upp till två meter.

För mer information:

Anna Flink, chef för krisledningsstaben, Södertälje kommun, anna.flink@sodertalje.se, tel. 08 5230 6728
Helena Götherfors, miljöchef, Södertälje kommun,
helena.gotherfors@sodertalje.se  tel. 08 5230 1928
Annika Rådström, socialdirektör, Södertälje kommun, annika.radstrom@sodertalje.se tel. 08 5230 1817

Helena Sundman, pressekreterare, helena.sundman@sodertalje.se tel. 08-5230 6603

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tre nya ledamöter valda till Lantmännens styrelse

Published

on

By

Lantmännens föreningsstämma fattade idag beslut om vilka som ska ingå i Lantmännens styrelse. Stämman beslutade om omval av Jan-Erik Hansson och Per Wijkander – och om nyval av Charlotte Elander, Jacob Bennet och Marie Grönborg. 

På föreningsstämman som hölls den 7 maj i Stockholm, beslutades att Lantmännens koncernstyrelse ska bestå av tio stämmovalda ledamöter samt arbetstagarrepresentanter. Stämman beslutade om omval av Jan-Erik Hansson och Per Wijkander samt nyval av Charlotte Elander, Jacob Bennet och Marie Grönborg. Inför stämman hade Sonat Burman-Olsson avböjt omval. 

Lantmännens styrelse består därmed av Per Lindahl, Gunilla Aschan, Jenny Bengtsson, Johan Bygge, Patrick Aulin, Jan-Erik Hansson, Per Wijkander, Charlotte Elander, Jacob Bennet och Marie Grönborg samt tre arbetstagarrepresentanter. 

På det konstituerande styrelsemötet som följde stämman omvaldes Per Lindahl till ordförande och Jan-Erik Hansson till vice ordförande. 

– Jag vill hälsa Charlotte, Jacob och Marie varmt välkomna som nya ledamöter i Lantmännens styrelse. Alla tre har betydande erfarenhet av att driva företag och har haft flera ledande positioner. Charlotte och Jacob bidrar, utöver sin erfarenhet av att driva lantbruk, även med god kännedom om Lantmännens verksamheter – och Marie tillför ett välkommet perspektiv från flera stora industriföretag. De kommer att bidra med både bred och djup kompetens, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla Lantmännen tillsammans med dem och resten av styrelsen, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande. 
 

Kort om nyvalda ledamöter 

Charlotte Elander driver en spannmålsgård utanför Vadstena. Charlotte har även erfarenhet av att driva företag och från flera ledande positioner, däribland inom Lantmännen Lantbruk. 

Jacob Bennet driver verksamhet inom växtodling, energi och fastigheter mellan Lund och Eslöv. Sedan 2004 är Jacob även verksam i Lettland, där han driver verksamhet inom skog och lantbruk.  

Marie Grönborg är extern ledamot med lång erfarenhet av styrelsearbete. Idag är hon styrelseledamot i SSAB, Eolus Vind AB och Aduro. Marie har även 20 års erfarenhet från ledande befattningar inom Perstorp Group. 

För mer information, kontakta gärna: 

Lantmännens presstjänst 
Tel: 010 556 88 00 
E-post: press@lantmannen.com 

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 18 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter cirka 70 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Kungsörnen, Scan, Korvbrödsbagarn, GoGreen, FINN CRISP och Bonjour. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Karlsbro (L) bjuder in Sjöstedt (V) till debatt: EU-kandidat från (V) uppmanar Ukraina att förhandla med Ryssland

Published

on

By

I eftermiddagens EU-debatt mellan partiernas toppkandidater, som arrangerades av Europaparlamentets Sverigekontor på Kulturhuset i Stockholm, uppmanade Vänsterpartiets Marta Aguirres till fredsförhandling mellan Ryssland och Ukraina. 

Med anledning av uttalandet som väckte starka känslor har Liberalernas listetta Karin Karlsbro bjudit in Vänsterpartiets förstanamn Jonas Sjöstedt till en debatt om Ukrainas väg till fred och frihet. 

Se bifogat mail med inbjudan från Karlsbro till Sjöstedt. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från Avensia AB:s årsstämma 7 maj 2024

Published

on

By

Följande beslut fattades på Avensias årsstämma. Samtliga beslut fattades med erforderlig majoritet;

  • Moderbolagets och koncernens resultat- och balansräkningar fastställdes.
  • Bolagets resultat ska disponeras i enlighet med den fastställda balansräkningen.
     
  • Styrelseledamöterna samt verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.
     
  • Beslöts att styrelsen, för tiden intill dess nästa årsstämma har hållits, skall bestå av fem ordinarie ledamöter och inga suppleanter.
     
  • Till styrelseledamöter omvaldes Per Adolfsson, Monika Dagberg, Johan Strid, Per Wargéus och Anders Wehtje. Anders Wehtje valdes som styrelsens ordförande och Per Wargéus som vice ordförande. Samtliga valdes för tiden intill dess nästa årsstämma har hållits.
     
  • Ersättning till styrelsens ledamöter ska utgå med 150 000 per år och till styrelsens ordförande ska arvodet vara 300 000 per år.
     
  • Till revisor valdes Deloitte, registrerat revisionsbolag, med Mattias Lönnquist, auktoriserad revisor, som huvudansvarig för revisionen. Även detta beslut fattades för ett år, intill tiden för nästa årsstämma.
     
  • Årsstämman beslutade att fastställa principer för utseende av valberedning i enlighet med valberedningens förslag.
     
  • Årsstämman fattade beslut om att anta det vinstdelningsprogram som styrelsen föreslagit för verksamhetsåret 2023. I korthet går detta ut på att 25 % av bolagets rörelsevinst inom intervallet 5-15 % i rörelsemarginal ska fördelas på samtliga anställda inom Avensia-koncernen.
     
  • Årsstämman bemyndigade styrelsen att längst till nästa ordinarie årsstämma, med eller utan avvikelse från aktieägares företrädesrätt, fatta beslut om nyemission av aktier till ett antal av högst 3 700 000 aktier motsvarande en total höjning av aktiekapitalet med högst 555 000 SEK.

För ytterligare information, kontakta: 

Robin Gustafsson, vd, robin.gustafsson@avensia.com eller 0736-60 60 82 

Per Wargéus, styrelseordförande, per.wargeus@avensia.com eller 0707-31 89 08 

Om Avensia

Avensia är ett expertbolag inom modern handel. Vårt erfarna team hjälper företag med skräddarsydda strategier och den mest relevanta teknologin för e-handel, omnikanal, kundupplevelse och informationshantering. Med mer än 20 års erfarenhet och 300 experter på modern handel har vi kraften att hjälpa företag inom B2C och B2B i Europa, Nordamerika och APAC att accelerera tillväxt varje dag för långsiktig framgång. Läs mer på avensia.se. Avensia AB är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market under namnet AVEN. Redeye AB är bolagets Certified Advisor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.