Connect with us

Marknadsnyheter

Varsam renovering när kulturklassat 30-tal rustas för nutid

Published

on

När det var dags att totalrenovera vårt 30-talshus på Åsöberget på Söder krävdes stor erfarenhet och kreativitet. För hur bevarar man kulturhistoriska värden och en tidstypisk karaktär samtidigt som huset moderniseras till dagens standard? Projektledare Johan Sandström berättar hur. 


 

1930 stod det klart, huset på Beckbrännarbacken 4 i kvarteret Signalen på Södermalm, som ritats av arkitekt Carl Åkerblad. Här var det modernt med elektrisk hiss och huset värmdes upp med kol och gas. I lägenheterna fanns det rinnande vatten, eget badrum och kök med gasspis, förutom i ettorna som hade kokvrå eller litet kök. Det var faktiskt ett sätt att minska trångboddheten, för det var inte ovanligt att familjer som bodde i lägenheter med ett rum och kök, trängde ihop sig i köket för att kunna hyra ut rummet.

Kvarteret Signalen var ett av många nya bostadskvarter i Stockholm vid den här tiden, med stora luftiga innergårdar och modernt utrustade lägenheter, som ett sätt att öka levnadsstandarden och minska bostadskrisen.Sedan 30-talet har huset fått plåttak och det har gjorts en del mindre åtgärder. Det var fint men slitet och det var dags för en totalrenovering. Men hur moderniserar man ett kulturklassificerat 30-talshus till nutidens krav, samtidigt som man bevarar dess tidstypiska karaktär? 

Hej Johan Sandström! Vad är viktigt för att lyckas med en varsam renovering? 

– Den här typen av projekt kräver både stor byggnadsteknisk erfarenhet, kunskap om hur man bevarar kulturvärden och hantverksskicklighet. Allt måste göras med hänsyn till det som är unikt och tidstypiskt för byggnaden, samtidigt som det måste uppfylla dagens standard och myndighetskrav. Brandsäkerhet är absolut viktigast. Det gick exempelvis inte att bevara lägenheternas ursprungliga tamburdörrar, men vi hittade brandklassade dörrar i äldre stil som är lika originalen, som passar in fint! Man måste vara kreativ och kunna tänka utanför boxen för att hitta bra lösningar. När ursprungliga detaljer behövde bytas ut fick vi fundera hur vi skulle göra för att det slutliga resultatet skulle se tidsenligt ut, och hålla samma kvalitet som originalet.

Berätta, vad har ni gjort? 

– Vi har renoverat taket, putsat fasader, bytt stammar för vatten och avlopp, renoverat badrum och kök, och köken har fått bättre planlösning med fler och bättre arbetsytor. Elen har dragits om och vi har ”relinat” ventilations- och spiskanaler, så nu kan alla med öppen spis elda igen! Trapphuset och hissen har renoverats liksom alla fönster, golv och innerdörrar, och vi har målat om alla tak, väggar och snickerier. För att öka tryggheten har vi installerat elektroniska lås och porttelefon, källaren har rustats upp och vi har bytt till säkrare dörrar med fönster. 

Stötte ni på några särskilda utmaningar? 

– Det har varit fullt med överraskningar. När man bygger om äldre fastigheter är det inte alls säkert att verkligheten stämmer med ritningarna. När vi skulle göra nya installationer visade det sig att vi först behövde sanera en krypgrund och vi visste inte om strömmen skulle räcka till både tvättmaskiner och för att ersätta gasspisar med elspisar. Det slutade med att vi fick dra in elkraft från gatan. Så det krävs stor erfarenhet för att göra korrekta bedömningar och det är viktigt att få in en elektriker tidigt för att veta vad som måste bytas ut, hur mycket el som krävs och var man kan vi dra el ifrån – annars kan det bli en jättekostnad. Nu är huset med de 36 lägenheterna varsamt renoverat och det är jättefint. Vi har fått bra respons från hyresgästerna som flyttat in, och till på köpet höll vi tidplanen!

Om grön kulturklassificering

  • I Stockholms stad finns tre klassificeringar för kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Blå klassning: Den högsta klassen och omfattar bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde.
  • Grön klassning: Fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde och bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. 
  • Gul klassning: Fastigheten har bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Huset på Beckbrännarbacken 4 har grön kulturklassificering. Grön kulturklassificering betyder att man inte får göra ingrepp som ur ett kulturhistoriskt perspektiv är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden. Husets utformning ska bevaras och ändringar ska göras varsamt. Exteriören, framförallt mot gatan, får inte ändras.

Varsam renovering – det här har bevarats

  • Taket har tvättats, lagats och målats
  • Fasaderna har putsats, dock inte tilläggisolerats på grund av kulturklassningen
  • Den välbevarade entrédörren i ek har lagats och målats på plats 
  • Trapphuset med stengolv har renoverats. Väggar, trappräcken och fästen har målats. Balkongdörrar med handblåsta glas har renoverats och målningar på väggar och innertak har restaurerats.
  • Hissen har renoverats och fått ny eldragning
  • Parkettgolven har slipats och lackats
  • Alla innerdörrar i lägenheterna har lagats och målats, även handtag, socklar och foder i original. Wc-dörrar i original har fått ett modernt låsvred i mässing.
  • Beslag (låsvred och handtag) i original i mässing 
  • Garderober inklusive handtag har renoverats.
  • Hatthyllor har lagats och målats om. Där den ursprungliga hyllan inte kunde bevaras har en ny tillverkats i stil med originalet. 
  • Fönster i original har renoverats 
  • Fönsterbänkar i sten har bevarats
  • Ungefär hälften av alla kök hade vitrinskåp i original som bevarats och renoverats
  • Innergårdens uteplats har rustats upp och stensättningen är av återbrukade stenplattor.

 

Kontaktinformation

Åsa Stenmark
Kommunikationschef
08-508 39 119
asa.stenmark@stockholmshem.se

 

Stockholmshem jobbar med något så viktigt som människors hem. I mer än 80 år har vi varit med och utvecklat Stockholm genom att bygga och förvalta bostäder för alla stockholmare, och lokaler där verksamheter kan utvecklas. Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar. Våra bostadsområden ska vara både socialt och ekologiskt hållbara – att utveckla trygga och bra boendemiljöer är en viktig del av vårt arbete. Hos oss bor närmare 60 000 hyresgäster vilket gör oss till ett av landets största bostadsföretag. Stockholmshem ägs av Stockholms stad.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Premiär för direktflyg till Palma från Stockholm Skavsta Airport

Published

on

By

Onsdag 1 maj är det premiär för Norwegians direktflyg till Palma på Mallorca från Stockholm Skavsta Airport. 

Flygplan i luften med Norwegians logotyp

– Det är med stor glädje vi välkomnar en ny direktlinje med Norwegian från Stockholm Skavsta Airport. Spanien är ett mycket populärt resmål och Mallorca är en efterlängtad sommardestination som passar utmärkt i vårt utbud, säger Kjell-Åke Westin, styrelseordförande Stockholm Skavsta Airport.  

– Vi är glada över att ännu en ny linje från Stockholm Skavsta Airport har startat och vi är tacksamma över det fina mottagandet vi har fått ända sedan vi började trafikera flygplatsen förra året. Den nya linjen till Mallorca innebär att vi nu flyger till tre populära destinationer i Spanien under sommarhalvåret och vi ser fram emot att välkomna resenärer ombord, säger Norwegians kommersiella direktör Magnus Thome Maursund. 

Den 1 maj kl. 20:05 lyfter det första planet till Palma på Mallorca. De första resenärerna bjuds på lite festligheter innan avgång. 

Tre destinationer i Spanien 

Sedan tidigare flyger Norwegian året runt till Alicante och Malaga på spanska fastlandet. Palma blir deras tredje destination i utbudet från Stockholm Skavsta Airport.  

Resor bokas på norwegian.com 

För ytterligare information, kontakta:

Kjell-Åke Westin, styrelseordförande
Stockholm Skavsta Airport
kjell-ake.westin@skavsta.se
070-891 68 40

Helena Vesterlund, kommunikatör
Stockholm Skavsta Airport
press@skavsta.se
070-216 39 79

Om Stockholm Skavsta Airport

Stockholm Skavsta Airport ligger strax utanför Nyköping, 100 km sydväst om Stockholm, och är en idealisk bas för flygbolag, researrangörer och flygrelaterade verksamheter. Flygplatsen servar Stockholmsområdet och regioner väster och söder om flygplatsen, med tre miljoner människor inom upptagningsområdet. Här finns unika förutsättningar för utveckling och expansion. Flygplatsen har tillstånd att ta emot upp till sex miljoner passagerare per år. Idag finns direktflyg till flera destinationer i Europa. Det är enkelt att ta sig hit med bil, buss och tåg. Med den kommande järnvägen Ostlänken planeras ett terminalnära resecentrum på Skavsta. Flygplatsen ägs av Arlandastad Group och Nyköpings kommun.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie: Eksem kopplat till ätstörningar

Published

on

By

En ny studie från Yale visar att personer med eksem löper ökad risk för ätstörningar

som anorexi, bulimi och hetsätning. Forskarna analyserade över 250 000

patientjournaler och fann att eksempatienter är tre gånger mer benägna att utveckla

hetsätning och dubbelt så benägna att drabbas av anorexi eller bulimi. Det föreslås

att ätstörningar kan vara ett sätt att hantera depression och ångest relaterat till

eksem. Tidig upptäckt är viktig för att kunna ge rätt stöd och vård till dessa individer.

Källa: https://medicine.yale.edu/yigh…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kandy´z är Årets Franchisekedja 2024

Published

on

By

Kandy´z har tilldelats utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” vid Svenska Franchisegalan som varje år genomförs på Grand Hôtel i Stockholm. Förutom ”Årets Franchisekedja” delades priser ut i kategorierna ”Årets Franchisetagare”, Årets CFO”, ”Framtidens Franchise”, ”Årets Marknadsförare” och ”Årets Franchisebragd”. – Samtliga finalister och vinnare är tydliga exempel på den mångfald av branscher som franchise representerar och har samtliga bidragit på ett positivt sätt till att utveckla företagsformen. Det är väldigt glädjande att ett relativt nystartat franchiseföretag vinner utmärkelsen Årets Franchisekedja i år, säger Jan Fraggstedt, vd Svenska Franchise Föreningen.

Kandy´z får utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” 2024 med motiveringen:

”Vinnaren av Årets Franchisekedja 2024 stöttar sina franchisetagare och hjälper dem att nå framgång. Med en god lönsamhet hos sina franchisetagare och med människan i fokus utvecklar vinnaren ständigt sitt koncept med olika verktyg och

förgyller vardagen och skapar välbefinnande både på jobbet och privat.”

”Årets Marknadsförare” (delas ut i samarbete med SpiderAds) – Pressbyrån

”Årets marknadsförare vinner för sin banbrytande marknadsföring där de kombinerar kreativitet med samhällsengagemang för att skapa starka kampanjer som inte bara stärker varumärket utan också genererade försäljningsökningar och ökad medvetenhet. Kampanjerna för Pressfrihetens Dag, Lusseballen och Årets Lussekatt är bara några av aktiviteterna som fått enorm uppmärksamhet.”

”Årets CFO” (delas ut i samarbete med Azets) – Marie-Louise Lindström, HusmanHagberg

”Detta är en CFO med stenkoll! Hen har lång erfarenhet av att arbeta i franchisevärlden och kan alla delar från kontoren upp till givaren. Denna CFO är mycket engagerad och pedagogisk och har franchisetagarnas fulla förtroende. Med god dialog och professionellt stöd är hen högst delaktig i

hela kedjans utveckling.”

”Årets Franchisetagare” (delas ut i samarbete med Marginalen Bank) – Erik Stridsberg, Pinchos Uddevalla

”Vinnaren har under 2023 kraftigt ökat såväl försäljningen som antalet kunder och snittköp. Därtill ligger man i toppen inom kedjan avseende kundnöjdhet. Vinnaren och hens nyckelpersoner har inte bara fokuserat på siffror, utan

har även visat en stark förmåga att utveckla och stödja sina medarbetare. Genom att skapa en positiv arbetsmiljö har franchisetagaren inspirerat teamet att sträva efter en bra upplevelse för kunden och bidra till den

övergripande framgången för verksamheten.”

”Framtidens Franchise” (delas ut i samarbete med BDO) – Fantastic Frank

”Att bygga och utveckla Framtidens Franchise kräver nytänkande, kreativitet, målmedvetenhet och mod. Genom sitt nytänkande har årets vinnare skapat ett marknadsföringskoncept i världsklass. Detta i kombination med en unik IT-plattform som ligger i absolut framkant och en stor portion mod har man på ett målmedvetet sätt lyckats ta sitt koncept långt utanför Sveriges gränser.

Förutom ett antal etableringar i Europa så finns man nu även representerade i USA och Asien.

Årets vinnare har blivit en av de mest omskrivna aktörerna i sin bransch och en stor erkänd internationell branschtidning har utsett grundarna till ”de entreprenörer som inspirerat och utvecklat sin bransch mest.” Med ett nuläge där man har potentiella franchisetagare från olika länder som står i kö för att få kliva ombord, så känns det som att resan bara har börjat för denna framåtlutade kedja.”

”Årets Franchisebragd” (delas ut i samarbete med FranchiseArkitekt) – Paul Lederhausen, grundare av McDonald´s i Sverige

”Detta pris går till en sann entreprenör och företagsledare. Hans far gav aldrig veckopeng utan sade: ”Jag säger som Sandrew sa, det finns tioöringar att plocka upp på gatan, bara du orkar böja dig ner. ”Det finns inte ord som nog kan beskriva vad vinnaren har haft för betydelseför franchise i Sverige, då denna person även i allra högsta grad var

involverad i bildandet av den Svenska Franchise Föreningen för över 50 år sen. Det är egentligen fel att säga att denna utmärkelse i år heter Årets Franchisebragd utan bör i detta fall benämnas som halvseklets Franchisebragd.

Vinnaren av detta pris startade upp den första McDonald’s-restaurangen i Sverige 1973 på Kungsgatan i Stockholm och har under alla dessa år bidragit till att hundratusentals personer har jobbat i kedjan och utbildat fler än 30 000 ledare. En sann franchisebragd som ingen annan har gjort i Sverige, inte bara förra året utan även halvseklet.”

För mer information:

Jan Fraggstedt, vd Svenska Franchise Föreningen. Tel: 0703-54 87 20. E-post: jan@svenskfranchise.se

www.svenskfranchise.se

Svenska Franchise Föreningen har som ändamål att sprida kunskap om franchising och att verka för att utveckla, stärka och skydda affärsmodellen. Visionen är att franchising ska uppfattas som en allmänt accepterad och uppskattad företagsform i Sverige. Svenska Franchise Föreningen står även i kontakt med en fristående etisk nämnd som erbjuder tolkning och tillämpning av etiska frågor inom franchising.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.