Connect with us

Marknadsnyheter

Gasum gör sig redo för att skala upp biogasproduktionen i södra Sverige

Published

on

Klimatklivet har beviljat Gasum stöd för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne. De två nya anläggningarna är tänkta att matas med lokala råmaterial från regionen. Anläggningarna skulle öka mängden biogas som produceras i Skåne med 50 procent. 

Klimatklivet har beviljat stöd till energibolaget Gasum för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne. Klimatklivet är Naturvårdsverkets stödprogram för delfinansiering av lokala projekt med målet att minska koldioxidutsläppen.

Anläggningarna planeras ha en kapacitet att producera 120 GWh biogas per år. Idag uppgår biogasproduktionen i Skåne till 416 GWh och de planerade anläggningarna skulle därför bidra till att öka produktionen med 50 procent i regionen. 

Samarbetet mellan Gasum och de lokala jordbrukarna i Skåne är ryggraden i projektet

Gasum skulle bygga och sedan driva de två anläggningarna tillsammans med det kooperativa jordbruksföretaget Biogas Sydöstra Skåne AB (BSSAB), som skulle tillhandahålla det lokala råmaterialet för att producera biogasen. BSSAB undersökte biogasproduktionen i Skåne för nästan tio år sedan, men i och med att Gasum har tagit initiativet för och skala upp projektet når biogasproduktionen i området nya höjder. Råmaterialet kommer främst bestå av lokalt anskaffad gödsel och andra restprodukter från jordbruket, vilket skapar ett bränsle som kan användas för att bekämpa utsläpp och klimatförändringar även i andra delar av Sverige.

”Vi är mycket glada över dessa planer. Både det viktiga bidraget från Klimatklivet och det nära samarbetet med Biogas Sydöstra Skåne AB är centralt för att utöka produktionen av biogas i stor skala. Att öka tillgången på biogas och göra det mer lättillgängligt är viktigt för klimatet. Biogas är en produkt av den cirkulära ekonomin när den är som bäst och möjliggörs genom samarbete och en vilja att åstadkomma en varaktig förändring”, säger Erik Woode, Director Project Development & Execution.

De två orterna som är kandidater för byggandet av anläggningarna är Sjöbo och Tomelilla. Eftersom hälften av alla livsmedel i Sverige produceras i Skåne får man också tillförlitliga leveranser av biprodukter från jordbruket som exempelvis gödsel, som kan användas som en del av den cirkulära ekonomin. 

När det används som bränsle kan biogas baserad på gödsel som råmaterial minska ett fordons koldioxidutsläpp med över 100 % jämfört med fossila bränslen som används på marknaden idag. Genom att öka produktionen av biogas i Sverige till industriell skala kan leveranserna hålla jämna steg med efterfrågan från företag som är ute efter en bränslelösning som kraftigt minskar deras koldioxidavtryck.

Mer information:

Erik Woode, Director, Project Development & Management, Gasum Sweden
tel. +46 13 991 96 63
e-post. 
erik.woode@gasum.com

Energibolaget Gasum är experter inom den nordiska gassektorn och på energimarknaden. Tillsammans med sina samarbetspartner främjar Gasum utvecklingen mot en koldioxidneutral framtid.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bekräftelse på försäkringsåtagande för Rönnskär

Published

on

By

Efter branden som förstörde Rönnskärs elektrolysverk i juni 2023 har Boliden nu erhållit en bekräftelse på att det primära försäkringsbolaget till fullo åtar sig sin del av försäkringsersättningen. Boliden avser därför att redovisa en intäkt om 2,4 miljarder SEK som påverkar resultatet i det andra kvartalet 2024. Betalningar av försäkringsersättningen förväntas därefter ske successivt. Tidplanen för betalningar är dock ännu inte fastställd.

Rönnskär var vid tillfället för branden försäkrat upp till ett totalt belopp om maximalt 3,4 miljarder SEK, vilket var fördelat på en primär försäkring med en limit på 2,4 miljarder SEK, samt en excessförsäkring som träder in efter primärförsäkringen med ett skydd på ytterligare 1 miljard SEK.

Efter bekräftelsen fortsätter regleringen av excessförsäkringen, samt diskussioner med den primära försäkringsgivaren för att fastslå en betalningsplan.

För mer information, vänligen kontakta:

Klas Nilsson

Kommunikationsdirektör

+46 70 453 65 88

klas.nilsson@boliden.com

Metaller för kommande generationer

Bolidens vision är att vara den mest klimatvänliga och respekterade metalleverantören i världen. Vi är Europas producent av hållbara metaller och bedriver, med våra värderingar omsorg, mod och ansvar som ledord, verksamheter inom prospektering, gruvor, smältverk och återvinning. Vi är ungefär 6000 medarbetare och omsätter årligen cirka 80 miljarder SEK. Aktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm, segment Large Cap.

www.boliden.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smart High Tech: Förslag till beslut på årsstämman gällande styrelse och revisor i Smart High Tech

Published

on

By

Aktieägare med drygt 70 procent av rösterna har följande förslag till beslutspunkterna 9 och 10 i kallelsen till årsstämman den 16 maj 2024.

9. Fastställande av styrelse- och revisionsarvode

Aktieägare till drygt 70 procent av rösterna föreslår ett oförändrat styrelsearvode för tiden fram till och med nästa årsstämma, vilket innebär ett arvode till vardera styrelseledamot om tre prisbasbelopp och till styrelsens ordförande sex prisbasbelopp. Nivån för prisbasbelopp ska vara det vid utbetalningstillfället som gäller. Ersättning till bolagets revisor föreslås utgå enligt godkänd löpande räkning.

10. Val till styrelseledamöter, revisorer, med eventuella suppleanter

Aktieägare till drygt 70 procent av rösterna föreslår omval av Johan Liu som styrelseordförande, Mats Augurell, Bill Brox, Henric Rhedin och Lars-Inge Sjökvist som styrelseledamöter. Därutöver att Natalie Liu väljs som suppleant i styrelsen. Anders Andersson har tyvärr meddelat att han inte är tillgänglig för ytterligare ett år i styrelsen.

Förslag till bolagets revisor är att GrantThornton AB kvarstår som revisor. Revisionsbolaget har meddelat att om de väljs till revisor har de utsett Victor Cukierman som huvudansvarig revisor.

För mer information om SHT Smart High-Tech AB, vänligen kontakta:

VD Lars Almhem                                                                

+46 70 418 00 00                                                              

lars.almhem@smarthightech.com

Kort om SHT Smart High-Tech AB

SMART HIGH TECH är genom den patenterade produkten GT-TIM® utvecklat ett unikt grafenförstärkt gränssnittsmaterial, så kallat ”Thermal Interface Material”, TIM, för elektronik- och kraftmodulkylning som leder värme effektivt både i vertikalt och i horisontellt led. Ökad kylningsförmåga krävs av industrin för att fortsätta kunna utveckla högprestandaelektronik som är mindre, lättare, snabbare med mer funktionalitet på ett hållbart sätt genom lägre energikonsumtion.

Visionen för SMART HIGH TECH är att bli en globalt ledande leverantör i världen av nanobaserade material och lösningar för applikationer för termisk kylning av elektronik som bidrar till ett hållbart samhälle. Detta ska ske genom hög grad av automation i kombination med ett unikt och patenterat grafenförstärkt kylmaterial. SMART HIGH TECH har tillverkningsenheter av sin GT-TIM® produkt i Göteborg, Sverige, samt i Shanghai, Kina, med försäljning till företag och konsument inom elektronikbranschen på en global marknad.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma den 3 maj 2024 i Double Bond Pharmaceutical International AB (publ)

Published

on

By

    

Vid årsstämma i Double Bond Pharmaceutical International AB (publ), org.nr 556991-6082 (”Bolaget”), som ägde rum idag den 3 maj 2024, fattades i huvudsak nedan beslut med erforderlig majoritet.

  • Årsstämman fastställde resultaträkningen och balansräkningen samt koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen för räkenskapsåret 2023.
  • Årsstämman beslutade att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023 och att disponera Bolagets resultat i enlighet med styrelsens förslag i årsredovisningen.
  • Årsstämman beslutade att bevilja samtliga styrelseledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.
  • Årsstämman beslutade i enlighet med framlagt förslag att styrelsen för tiden intill nästkommande årsstämma ska bestå av fyra (4) ordinarie ledamöter utan suppleanter.
  • Årsstämman beslutade i enlighet med framlagt förslag att styrelsearvode för tiden intill slutet av nästa årsstämma ska utgå enligt följande:
    • 44 000 kronor till styrelsens ordförande;
    • 40 000 kronor till styrelseledamot som även är verkställande direktör; samt
    • 20 000 kronor vardera till övriga ledamöter.

Vidare beslutades att revisorsarvoden utgå på löpande räkning enligt sedvanliga debiteringsnormer.

  • Årsstämman beslutade i enlighet med framlagt förslag att omvälja styrelseledamöterna Sanna Rejnlander, Igor Lokot, Sergey Yanitsky och Irina Zaitseva för tiden intill slutet av nästa årsstämma.
  • Årsstämman beslutade i enlighet med framlagt förslag att omvälja den auktoriserade revisorn Peter Zetterling till Bolagets revisor för tiden intill slutet av nästa årsstämma.
  • Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att för tiden intill slutet av nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen och med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om ökning av Bolagets aktiekapital genom nyemission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler och/eller en kombination av dessa (s.k. units). Betalning ska kunna ske kontant, genom apport, genom kvittning eller i övrigt med villkor. Bolagets aktiekapital och antal aktier får med stöd av bemyndigandet högst ökas med ett belopp respektive antal som ryms inom bolagsordningens gränser. Syftet med bemyndigandet och skälen till eventuell avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är att emissioner ska kunna ske för att tillgodose Bolagets kapitalbehov och säkra Bolagets fortsatta verksamhet och utveckling samt möjliggöra framtida förvärv. Vid avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska emission ske på marknadsmässiga villkor.

     

För mer detaljerad information om innehållet i besluten hänvisas till de fullständiga förslagen till beslut vilka finns tillgängliga på Bolagets webbplats, https://www.doublebp.com. Protokoll från årsstämman kommer även att inom kort publiceras på Bolagets webbplats, https://www.doublebp.com .

_______________________________________________________ 

 

 

Fullständigt bolagsnamn:  Double Bond Pharmaceutical International AB (publ)
Organisationsnummer:     556991-6082
Aktiens kortnamn:            DBP B
Aktiens ISIN-kod:            SE0007185525 
För mer information, kontakta:
Igor Lokot, VD

Hemsida: http://www.doublebp.com/

Maila till: info@doublebp.com

Följ oss på LinkedIn!

____________________________________________________________________

    

Om Double Bond Pharmaceutical AB (DBP): DBP är ett läkemedelsbolag med främsta fokus på utveckling av cancerbehandlingar baserade på BeloGal®, företagets egenutvecklade teknologi för läkemedelstillförsel. Företaget erhöll i juni 2015 särläkemedelsstatus från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för sin första produkt, SA-033 för behandling av hepatoblastom. I oktober 2015 förvärvade DBP rättigheterna till Temodex, ett Belarusregistrerat läkemedel för behandling av hjärntumörer, och erhöll i juli 2016 särläkemedelsstatus från EMA för denna utformning av temozolomid för behandling av gliom. Denna produkt är i detta nu under vidareutveckling inför en kommande registrering såväl i EU som globalt och har arbetsnamnet SI-053 i DBP:s pipeline.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.