Connect with us

Marknadsnyheter

Ja till nytt krislägesavtal – stärkt vila och återhämtning

Published

on

Efter flera veckors intensiva och tuffa förhandlingar som lett till betydande förbättringar, har Vårdförbundets styrelse efter en sammanvägd bedömning beslutat att säga ja till ett nytt krislägesavtal. Det nya avtalet innehåller förbättringar med både höjda ersättningar och stärkt skydd för individens vila och återhämtning

Krislägesavtalet (KLA) togs fram för personal inom kommuner och regioner efter den stora branden i Västmanland 2018. Syftet var att alla som arbetar i en kris ska gå på samma villkor, oavsett arbetsgivare och vilket kollektivavtal som normalt gäller. Krislägesavtalet aktiverades första gången i april 2020 och har använts för att lösa kompetensförsörjningen i tio regioner sedan dess. Att avtalet testats för första gången just under en långvarig pandemi har gjort det tydligt att delar i avtalet inte var anpassade för långvariga kriser.

– Medlemmarna har slitit hårt under pandemin det senaste året. Vi gick in i dessa förhandlingar med målsättningen att åstadkomma betydligt mer vila och återhämtning samt gränser för hur länge man ska kunna anvisas på krislägesavtalet, eftersom det var just detta som saknats i avtalet. Vårdförbundet har lyssnat på medlemmarnas upplevelse av att vara anvisade på krislägesavtalet och därför tryckt på hårt för bättre möjlighet till vila och återhämtning samt gränser för anvisningstidens längd. Det var inget lätt beslut att säga ja, men styrelsens sammanvägda bedömning är att de förändringar vi har fått igenom är en klar förbättring, säger Sineva Ribeiro förbundsordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet har under hela pandemin lyft och påtalat de brister i tillämpningen av krislägesavtalet som blivit synliga. Långa anvisningstider, otillräcklig vila och återhämtning mellan anvisningar, överutnyttjande av särskild nödfallsövertid och att alltför få varit med och delat på arbetsbördan har lett till att många medlemmar blivit slutkörda och till och med sagt upp sig för att bli säkra på att få vara lediga.

– Vågskålarna måste väga jämt mellan arbetsgivarens möjligheter att ta ut extra arbetstid och medlemmarnas möjlighet till vila och återhämtning, särskilt under långvariga kriser. Vi ser att det nya avtalet innehåller både begränsningar för hur länge någon kan vara anvisad, mer vila efter anvisning och högre ersättningar som begränsar ett överutnyttjande. Vi kommer att följa noga hur det nya avtalet tillämpas och också använda oss av möjligheten till central konsultation om vi märker att arbetsgivare avviker från det parterna kommit överens om, säger Sineva Ribeiro.

Det nya krislägesavtalet träder i kraft redan den 1 juli 2021. Det innebär att medlemmar som är anvisade på avtalet vid den tidpunkten får ta del av förbättringarna redan då.

Förändringarna i korthet

  • Arbetsbelastning ska fördelas jämt mellan all personal med adekvat kompetens, för att undvika för hård belastning på individ.
  • Begränsad anvisningstid till högst 4 veckor som kan förlängas med högst 4 veckor (8 veckors anvisning sammanlagt). Inaktivering och ny aktivering av avtalet inom en period av 8 veckor, bryter inte beräkningen av sammanlagd tid.
    Undantag/ventil: Arbetsgivaren kan, om det inte går att säkra bemanningen på annat sätt och det är ofrånkomligt, anvisa en medarbetare att arbeta ytterligare två veckor åt gången på krislägesavtalet. Arbetsgivaren ska påkalla överläggning och redovisa för åtgärder som vidtagits och övervägningar som gjorts kring individens arbetsmiljö och förutsättningar.
  • Efter sammanlagt 8 veckors anvisning ska medarbetaren ha 12 veckors ”karens” från KLA, det vill säga får inte anvisas under denna tid. Om villkoren för undantag (utöver 8 veckor) föreligger ska medarbetaren ha karens från det att anvisningen upphör. Efter karens kan medarbetaren åter anvisas på KLA.
  • 36 timmars sammanhängande vila i omedelbar anslutning till sista passet på varje anvisning. Om bemanning inte kan säkras och det är ofrånkomligen nödvändigt kan undantag göras. Vilan kan då läggas ut senast inom 3 dagar. Om vilan helt eller delvis sammanfaller med annan inplanerad ledighet (veckovila, semester och kompledighet men inte dygnsvila) ska den tid som sammanfaller tas ut i ledighet vid annat tillfälle så snart som möjligt.
  • Krisersättningen (den ersättning som ges utöver månadslön) höjs från 120 till 130 procent
  • Särskild nödfallsövertid höjs från 150 till 180 procent 
  • Om ingen anvisning sker inom 7 dagar från aktivering upphör aktiveringen att gälla. Detsamma gäller om ingen individ anvisats på sju dagar efter ”sista” anvisningspasset.
  • Central konsultation: Varje lokal part kan påkalla partsgemensam konsultation från centrala parter att bistå vid diskussioner om Krislägesavtalets tillämpning.

Alla anvisningstider, bestämmelse om vila mellan anvisningar och höjda ersättningar räknas från 1 juli.

Pressjour: 0703 10 30 09
Förhandlingschef Annelie Söderberg: +46725806110 
 

VÅRDFÖRBUNDET, Segelbåtsvägen 15, Box 3260, 103 65 Stockholm

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.