Connect with us

Marknadsnyheter

45 % ökning av fossiloberoende fordon i Dalarnas län – men fortfarande låg andel totalt

Published

on

Sveriges utsläpp från transporter ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Även om det finns allt fler fossiloberoende fordons- och bränslealternativ är det långt kvar att uppnå målet. Projektet Tanka Grönt har tittat på hur utvecklingen ser ut i Dalarnas län och kommunerna i länet.

Fossiloberoende fordon utgör fortfarande en liten andel av den totala fordonsflottan, men den ökar markant i landet som helhet. Miljöfordon Sverige och projektet Tanka Grönt har tittat på förändringen av fossiloberoende fordon* i Dalarnas län och kommunerna i länet för perioden 31 augusti 2020 till 31 augusti 2021 avseende personbilar och lätta lastbilar. Siffrorna som presenteras nedan avser både privat- och företagsägda fordon samt fordon i offentlig sektor.

Andelen fossiloberoende fordon ökar i rask takt, men utgör fortfarande bara en liten del av den totala fordonsflottan. En starkt bidragande orsak till ökningen av fossiloberoende fordon är att kommunala och andra offentliga verksamheter ställer om sina fordonsparker, bland annat till biogas- och elfordon. I länet och dess kommuner är dieselbilar godkända för HVO, följt av etanolfordon, de två fossiloberoende fordonsslag som det finns flest av. De fossiloberoende fordonens klimatnytta avgörs av vilket bränsle de faktiskt körs med.
(Statistik och tabeller för länet och varje enskild kommun i länet finns i bifogad zip-fil.)

I Ludvika ökar de fossiloberoende fordonen mest

Störst ökning av fossiloberoende fordon senaste året har skett i Ludvika kommun, där ökningen är hela 56 procent. Mest har elbilarna ökat, med 128 procent eller 64 stycken.

Flest elfordon i Falun

Falun är den kommun som har flest elfordon och även laddhybrider, 199 respektive 323 stycken. Laddhybriderna har ökat mest i Orsa och Smedjebackens kommuner med drygt 123 procent per kommun.

Ökning av gasbilar i Gagnef och Rättvik – men tankställen saknas

Trots att det bara finns möjlighet att tanka gas i Borlänge har störst ökning av gasbilar, om än på låga nivåer sett till antal, skett i Gagnef och Rättvik med 40 procent per kommun. Totalt finns det i länet nästan 500 gasbilar, varav drygt hälften i Borlänge.

Flest HVO- och E85-fordon totalt sett

I länet och dess kommuner är dieselbilar godkända för HVO, följt av etanolfordon, de två fossiloberoende fordonsslag som det finns flest av.

Stor del av befintlig fordonsflotta kan minska utsläppen

Mellan 2010 och 2019 minskade utsläppen från transportsektorn med 20 procent. Även om vi har långt kvar för att nå målet med 70 procent minskning av utsläppen från transporter till 2030 så går det göra mycket för att minska utsläppen med befintlig fordonsflotta menar Pernilla.

– Varje dieselfordon som tankar HVO istället för diesel minskar i snitt utsläppen med närmare 90 procent, eller 125 kg koldioxid per år. Det betyder att om alla HVO-godkända dieselbilar i Dalarna tankas med HVO istället för diesel minskar koldioxidutsläppen med 9.100 ton per år.

Genom att konvertera bensinbilar till gasdrift, minskar koldioxidutsläppen per bil med åtminstone 95 procent. Tar man dessutom hänsyn till de utsläpp som undviks när råvaror som gödsel används för biogasproduktion blir klimatnyttan ännu större. När etanolbilar körs på E85 minskar koldioxidutsläppen med runt 50 procent jämfört med bensin.

Kommunerna och dess verksamheter är föregångare

– Trots att vi kan se att de olika fossiloberoende bränsleslagen ökar markant i procent i den totala fordonsflottan så är deras andel i procentenheter fortfarande låga gentemot bensin och diesel, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige och fortsätter:

– Kommunerna är föregångare medan privatinköpen av fossiloberoende fordon går långsammare. Samtidigt står kommunerna bara för en procent av den totala fordonsflottan, så det är viktigt att även privatpersoner och företag i hög grad byter till fossiloberoende fordon och bränslen.

I Dalarnas län består kommunernas fordonsflottor av runt 26 procent fossiloberoende fordon. Hos företag är motsvarande siffra 33 procent och för privatpersoner 10 procent.

 

Samarbete med regionala och kommunala klimatrådgivare

Miljöfordon Sverige samarbetar med kommunernas klimatrådgivare runt om i landet för att främja förnybara drivmedel. Genom projektet Tanka grönt har Miljöfordon Sverige bland annat tagit fram en app som både ska underlätta för bilägare att hitta rätt bränsle och visa vilken skillnad i utsläpp det blir beroende på vilket bränsle man kör på.

Roger Gunnarsson, som är regional utvecklingsledare för Energikontor Sydost och arbetar med olika energieffektiviseringsfrågor och transportrelaterade frågor, menar att det är nödvändigt att snabbt få ner utsläppen från fordonsflottan för att minska klimatpåverkan från transportsektorn. Han tycker att statistik är ett bra verktyg i det arbetet.

– Statistik ger en aktuell bild i exempelvis en kommun. Det synliggör väldigt tydligt vad man bör arbeta med för att för att nå de mål och den vision man själv satt upp.

– Jag och flera av mina kollegor runt om i landet använder Tanka Grönt-appen då den är ett bra utbildningsverktyg och underlättar att välja rätt drivmedel och tanka miljömässigt bästa möjliga drivmedel när fordonen används.

Genom att öka kunskapen kring betydelsen av vad man tankar utifrån miljö- och klimatsynpunkt är målsättningen i Tanka Grönt-projektet att reducera de fossila koldioxidutsläppen med minst 1 000 000 kg per år.

 

*Fossiloberoende fordon
Miljöfordon Sveriges och Tanka Grönts definition av fossiloberoende fordon utgår från att fordon som har möjlighet att framföras på ett bränsle som inte i huvudsak är bensin eller diesel kan ses som fossiloberoende. Det exempelvis vara biogasfordon, dieselfordon godkända för HVO, elfordon, etanolfordon och vätgasfordon. De fossiloberoende fordonens klimatnytta avgörs av vilket bränsle de faktiskt körs med.

Leasade företagsfordon i statistiken
Leasade företagsfordon hamnar i statistiken där företaget har sitt säte eller vid operationell leasing där leasingbolaget har sitt säte.

Beslut om minskade utsläpp
Fakta om målet att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030:

https://www.sverigesmiljomal.se/etappmalen/utslapp-av-vaxthusgaser-fran-inrikes-transporter/

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/fossiloberoende-transporter_H501TU13

Pernilla Hansson, projektledare:  0707-74 50 57 eller pernilla@miljofordonsverige.se
Jonas Lööf, verksamhetsledare: 0706-55 07 71 eller jonas@miljofordonsverige.se

Tanka Grönt är ett projekt som genom att öka kunskapen kring betydelsen av vad man tankar utifrån miljö- och klimatsynpunkt har som målsättning att reducera de fossila koldioxidutsläppen med minst 1.000.000 kg per år under projekttiden. Det motsvarar utsläppen från cirka 500 bensin- eller dieseldrivna personbilar som kör 1.500 mil om året. Tanka Grönt har utvecklat en gratis app som på ett och samma ställe samlar information om var man kan tanka olika drivmedel, inklusive laddpunkter för elbilar, för att underlätta att alltid tanka det bränsle som ger minst klimatpåverkan för varje enskild bil. Genom appen finns också information om olika bränslens klimatpåverkan. 

Tanka Grönt drivs av Miljöfordon Sverige i samverkan med GC Infra och TRB Sverige med stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Appen Tanka Grönt finns för iOS och Android.
www.tankagont.se

Miljöfordon Sverige är en förening som driver utvecklingen för ökad introduktion av miljöfordon, introduktion av grön energi och en mer effektiv användning av fordon och transporter. Genom projekt och aktiviteter är föreningen en aktiv kraft i arbetet för en hållbar omställning till fossilfria transporter. Exempel är GreenCharge, Energideklarationer fordon, Miljöfordonsdiagnos, Tanka Grönt, miljöfordonsdagar och föreläsningar. Medlemmar är företag, det offentliga och privatpersoner.
www.miljofordonsverige.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Touchtech: Delårsrapport Q1 2024

Published

on

By

Perioden 1 januari – 31 mars 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 5 810 (5 243) tkr
  • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 4 403 (1 297) tkr
  • Resultatet före skatt uppgick till 2 291 (-267) tkr
  • Resultat per aktie uppgick till 0,21 (-0,02) kr

Antal aktier per 2024-03-31 uppgick till 11 085 332 st (11 085 332)
(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

Väsentliga händelser under perioden

  • Tecknar globalt ramavtal med PUMA
     

Väsentliga händelser efter periodens slut

  • Inga väsentliga händelser

VD har ordet

Tillväxt under lönsamhet – var en av ambitionerna inför 2024 med fokus på att framförallt vända till ett positivt kassaflöde. Därför är det glädjande att vi vid utgången av mars månad hade 13,3 MSEK i likvida medel, vilket är 0,61 MSEK mer än vid ingången av samma månad. Dessutom vänder vi till ett positivt resultat som landar på 2,29 MSEK (-0,22 MSEK 2023) för det första kvartalet och ökar nettoomsättningen med 10,8% till 5,8 MSEK jämfört med 2023.

Vårt nyligen tecknade avtal med Puma stod för 15% av kvartalets totala omsättning. Orderingången framöver ser fortsatt god ut även om det kan variera till viss del från månad till månad. Samtidigt fortsätter vi att kontinuerligt kostnadsoptimera organisationen för att säkerställa ett lönsamt resultat framgent.

Artificiell Intelligens – står högt upp på framför allt våra större kunders prioriteringslistor. Vi har under kvartalet fortsatt att investera i att utveckla ’Shop-The-Look’ som hittar de exakta eller mest snarlika produkter som en modell i ett foto har på sig. Vi tror denna funktion kommer ytterligare bidra till att öka merförsäljningen där vi redan nu kan se att den nya AI-baserade InStore-lösningen ökat online-försäljningen i butikerna för mars med över 25% jämfört med samma månad 2023 för vår största kund.

Avtal med fler större modekunder – är det tredje fokusområdet för 2024. Även om det är fortsatt en utmanande marknadssituation har vi under kvartalet gjort bra framsteg i flera affärsdialoger med några större varumärken som påbörjat utvärdering av våra lösningar, vilket vi hoppas kunna omvandla till avtal inom en snar framtid.

För fullständig kvartalsrapport besök: https://www.touchtech.com/corporate/

Touchtech bjuder in till web-konferens på tisdagen den 30 april 2024 kl 11:30-12:00 där VD kommenterar och svarar på frågor relaterat till kvartalsrapporten. Mer information om hur man anmäler sig till telefonkonferensen finns på bolagets hemsida: https://www.touchtech.com/corporate.

Med vänliga hälsningar,
Deniz Chaban

deniz@touchtech.com

Om Touchtech
Touchtech is a SaaS platform with tools that assist salespeople to connect, present and do business with their customers. The platform is used globally, by thousands of consumers and salespeople in over hundreds of retail stores and wholesale showrooms. Jack & Jones, Axel Arigato, J.Lindeberg and Vero Moda are some of the brands using Touchtech to make selling easy and bridge the gap between their physical and digital commerce. Touchtech, a Swedish Fashion-Tech company, was founded in 2008 by Deniz Chaban and Sebastian Hartman. Since 2017 it is publicly traded on the Swedish stock exchange.
Learn more about Touchtech on www.touchtech.com

Finansiella kommentarer

Intäkter och kostnader:
Nettoomsättningen för första kvartalet 2024 uppgick till 5 810 TSEK, en ökning med 567 TSEK jämfört med samma period föregående år. Denna ökning på 10,8% kan främst tillskrivas en ökad efterfrågan på medfinansierad produktutveckling från bland annat PUMA. Licensintäkterna stod för ca 30% av nettoomsättningen.

Rörelsens kostnader minskade under samma period med 2 593 TSEK. Vi har reducerat både personalkostnaderna och övriga kostnader signifikant. Framför allt har vi reducerat de fasta kostnaderna vilket inkluderar poster som kontorshyra och abonnemang för diverse tjänster. Sälj- och marknadsföringsinitiativen har effektiviserats vilket också bidragit till reducerade kostnader vad gäller annonsering, utställningar och resor. Vi fortsätter kontinuerligt att kostnadseffektivisera och ser över våra investeringar i relation till omsättningen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att första kvartalet 2024 har gått enligt plan gällande tillväxt under lönsamhet utan att riskera leveranskapacitet.

Likviditet och finansiering
Touchtechs banktillgodohavanden uppgick den 31 mars till 13,3 TSEK (19,8 TSEK per 31 mars 2023). Utöver detta finns det en outnyttjad checkräkningskredit på 1 MSEK att tillgå. Touchtech har inga räntebärande skulder.

Aktivering av FoU
Touchtech har under perioden januari – mars 2024 balanserat totalt 4 753 TSEK avseende löne- och konsultkostnader för utvecklingsarbete avseende Touchtech-plattformen. Lönekostnader som aktiverats uppgår till 781 TSEK och inköpta konsultkostnader till 3 972 TSEK. Immateriella anläggningstillgångar uppgick per 31 mars 2024 till 36,2 TSEK (25,9 TSEK).

Avskrivningar
De första tre månadernas resultat har belastats med avskrivningar om 2 172 TSEK (1 554 TSEK). Av dessa avser 2 166 TSEK (1 544 TSEK) avskrivningar på egenupparbetade immateriella tillgångar.

Principer för rapportens upprättande
Företaget redovisar enligt regelverket K3 vilket är oförändrat mot föregående år.

Revisors utlåtande angående delårsrapporten
Rapporten har inte varit föremål för granskning av Touchtechs revisorer.

Aktien
Touchtech AB (publ) noterades den 22 november 2017 på Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget) med kodnamnet TOUCH och har ISIN-kod SE0010414482.

Antal aktier
Vid periodens utgång har Touchtech AB (publ) 11 085 332 stycken utestående aktier.

Nästa rapporteringstillfälle
Delårsrapport Q2 2024 publiceras den 16 augusti 2024.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tura Group AB: Kallelse till årsstämma i Tura Group AB

Published

on

By

Kallelse till årsstämma i Tura Group AB

Aktieägarna i Tura Group AB, 559319-6446, (”Tura” eller ”Bolaget”), kallas härmed till årsstämma torsdagen den 30 maj 2024. kl. 15:00 på bolagets huvudkontor på Energigatan 15B i Kungsbacka. Stämmolokalen öppnas kl. 14.45 för inregistrering. Registrering av deltagande vid årsstämman avbryts när stämman öppnar.

 

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman ska

  • vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken onsdagen den 22 maj 2023 och, om aktierna är förvaltarregistrerade, begära att förvaltaren rösträttsregistrerar aktierna senast onsdagen den 22 maj 2024, samt
  • anmäla sig till bolaget senast fredagen den 24 maj 2024 per e-post till mats.almgren@turascandinavia.com . Anmälan kan också göras per telefon +46 733 51 52 54 (Mats Almgren) eller skriftligen till Energigatan 15B, 434 37 Kungsbacka. I anmälan ska uppges fullständigt namn, person- eller organisationsnummer, aktieinnehav, adress, telefonnummer dagtid samt ska, i förekommande fall, uppgift om ställföreträdare, eller biträde (högst 2) lämnas. Anmälan bör i förekommande fall åtföljas av fullmakter, registreringsbevis och andra behörighetshandlingar.

 

Förvaltarregistrerade aktier
Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade, genom bank eller annan förvaltare, måste, för att äga rätt att deltaga vid bolagsstämman tillfälligt inregistrera aktierna i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Sådan omregistrering måste vara genomförd senast onsdagen den 22 maj 2024, vilket innebär att aktieägare som önskar sådan omregistrering måste underrätta förvaltaren om detta i god tid före nämnda datum.

 

Ombud m.m.
Om aktieägare ska företrädas av ombud måste ombudet ha med skriftlig, daterad och av aktieägaren undertecknad fullmakt till stämman. Fullmakten får inte vara äldre än ett år, såvida inte längre giltighetstid (dock längst fem år) har angivits i fullmakten. Om fullmakten utfärdats av juridisk person ska ombudet också ha med aktuellt registreringsbevis eller motsvarande behörighetshandling för den juridiska personen. För att underlätta inpasseringen bör kopia av fullmakt och andra behörighetshandlingar bifogas anmälan till stämman. Fullmaktsformulär hålls tillgängligt på Bolagets hemsida www.turascandinavia.com och skickas med post till aktieägare som kontaktar Bolaget och uppger sin adress.

 

Antalet aktier och röster
Antalet utestående aktier i Bolaget uppgår vid tidpunkten för denna kallelse till totalt 49 230 770 stycken. Bolaget innehar inga egna aktier.

 

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

  1. Stämman öppnas
  2. Val av ordförande vid stämman.
  3. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  4. Godkännande av dagordning vid stämman.
  5. Val av en eller två justeringspersoner.
  6. Prövning av om stämman har blivit behörigen sammankallad.
  7. Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse.
  8. Fastställande av resultat- och balansräkning samt koncernresultat- och koncernbalansräkning.
  9. Beslut om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen
  10. Beslut om ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktör.
  11. Beslut om antalet styrelseledamöter och revisorer.
  12. Fastställande av arvoden åt styrelseledamöter och revisor.
  13. Val av styrelseledamöter och styrelseordförande.
  14. Val av revisor.
  15. Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner.
  16. Beslut om att styrelsen får göra smärre ändringar i på stämman tagna beslut.

 

AKTIEÄGARENS BESLUTSFÖRSLAG

Aktieägare representerade cirka 87 procent av aktierna och rösterna i Bolaget och nedan benämnd ”Aktieägaren”, har framlagt följande förslag till beslut:

Val av ordförande vid stämman (punkt 2)

Aktieägaren föreslår att Hans Jacobsson väljs till ordförande vid årsstämman, eller vid hans förhinder, den som styrelsen i stället anvisar.

Beslut om antalet styrelseledamöter och revisorer (punkt 11)

Aktieägaren föreslår att styrelsen i Tura ska bestå av fyra ledamöter utan suppleanter samt ett registrerat revisionsbolag som revisor.

 

Fastställande av arvoden åt styrelseledamöter och revisor (punkt 12)

Den totala ersättningen till styrelseledamöterna föreslås vara fem prisbasbelopp att fördelas med 2 prisbasbelopp till ordföranden samt 1 prisbasbelopp till vardera styrelseledamot.

Aktieägaren föreslår att arvode till revisorn ska utgå enligt av Bolaget godkänd räkning.

Val av styrelseledamöter och styrelseordförande (punkt 13)

För perioden fram till nästa årsstämma föreslås följande ledamöter bli omvalda: Hans Jacobsson, Petra Carnbäck, Daniel Johnsson och Jonas Wimmerstedt.

Aktieägaren föreslår omval av Hans Jacobsson till styrelseordförande.

Detaljerad information om samtliga personer som föreslås bli valda till styrelseledamöter finns tillgänglig på Turas webbplats, www.turascandinavia.com.

Val av revisor (punkt 14)

Aktieägaren föreslår att det registrerade revisionsbolaget KPMG väljs till Bolagets revisorer för perioden fram till nästa årsstämma. KPMG har informerat Bolaget om att den auktoriserade revisorn Mikael Ekberg kommer att utses till huvudansvarig revisor om KPMG väljs till revisor.

STYRELSENS BESLUTSFÖRSLAG

Beslut om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen (punkt 9)

Styrelsen föreslår att utdelning skall utgå med 0,15 kronor per aktie. Som avstämningsdag för erhållande av utdelning föreslår styrelsen måndagen den 3 juni 2024. Om stämman beslutar i enlighet med förslaget, beräknas utbetalning av utdelningen ske fredagen den 7 juni 2024 genom Euroclear Sweden AB.

 

Bemyndigande för styrelsen att besluta om nyemissioner av aktier och/eller teckningsoptioner och/eller konvertibler (punkt 15)

Styrelsen föreslår att årsstämman bemyndigar styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen under tiden fram till nästa årsstämma, besluta om nyemissioner av aktier och/eller konvertibler och/eller teckningsoptioner. Antalet aktier som ska kunna emitteras respektive antalet aktier som ska kunna tecknas med stöd av optionsrätt till nyteckning av aktier respektive antalet aktier som konvertibler ska berättiga konvertering till ska sammanlagt uppgå till sådant antal som ryms inom bolagsordningens gränser om antal aktier och aktiekapital.

Styrelsens beslut om emission skall kunna ske med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Styrelsens bemyndigande skall omfatta rätt att besluta om kontantemission, apportemission eller att aktier, konvertibler eller teckningsoptioner skall tecknas med kvittningsrätt. Vid beslut om emission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt skall utgångspunkten för emissionskursens fastställande vara aktiens marknadsvärde vid respektive emissionstillfälle.

Förslaget om bemyndigande om emission ger styrelsen flexibilitet i arbetet med att finansiera och möjliggöra fortsatt expansion såväl organiskt som genom förvärv.

Vidare ger bemyndigandet styrelsen en möjlighet att, vid var tid, optimera Bolagets kapitalstruktur.

Styrelsen, eller den styrelsen förordnar, ska ha rätt att göra de mindre justeringar i årsstämmans beslut som kan visa sig erforderliga i samband med registreringen vid Bolagsverket och Euroclear Sweden AB.

För beslut i enlighet med förslaget krävs att beslutet biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de angivna rösterna som de aktier som är företrädda vid bolagsstämman.

Beslut om att styrelsen får göra smärre ändringar i på stämman tagna beslut (punkt 16)

Styrelsen föreslår att årsstämman bemyndigar styrelsen att göra smärre justeringar som är nödvändiga för att kunna registrera ärendena hos Bolagsverket och Euroclear.

Handlingar

Redovisningshandlingar, revisionsberättelse och övriga handlingar som ska finnas tillgängliga enligt aktiebolagslagen kommer att finnas tillgängliga för aktieägarna senast tre veckor innan årsstämman hos bolaget och på bolagets hemsida, www.turascandinavia.com samt kommer att sändas till de aktieägare som begär det och uppger sin post- eller e-postadress. Handlingarna framläggs, och informationen lämnas, genom att de hålls tillgängliga hos bolaget och på bolagets hemsida. Handlingarna kan begäras under adress Tura AB, Energigatan 15B, 434 37 Kungsbacka eller

per e-post: mats.almgren@turascandinavia.com

 

Göteborg i april 2024

 

Tura Group AB (publ)

Styrelsen

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smidmek vinner dubbla avtal om äldreboenden

Published

on

By

Smidmek har slutit dubbla avtal med JSB Construction. Avtalen innebär leverans och montering av kompletta betongstommar till nya äldreboenden i Hofors och Bergsjö. Boendet i Hofors kommer att bli ett av Sveriges största.
– När bostadsbyggandet bromsat in är det en styrka att vi fortsätter att vinna projekt inom samhällsfastigheter, säger Mathias Hult, avdelningschef på Smidmek.

Smidmek projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål- och betongstommar. Nu har bolaget slutit avtal med JSB Construction om att uppföra stommarna till två olika äldreboenden. I Hofors blir det två huskroppar i tre till fyra våningsplan och i Bergsjö blir det två ihopbyggda huskroppar med fem och sex våningar.
– Till boendet i Hofors monterar vi halvsandwichväggar, massiva källarytterväggar och innerväggar, håldäck, balkonger och stål. I Bergsjö blir det samma väggtyper men bjälklag i form av plattbärlag i stället för håldäck, säger Mathias Hult. Dessutom tillkommer pelare i stål.

Trots fler våningar blir äldreboendet i Bergsjö det mindre av de två byggnaderna.
– Men det är ändå kommunens största ekonomiska investering någonsin. Det är väldigt spännande att få vara med och bidra i den här typen av projekt.

Montaget skiljer sig delvis åt mellan bostadshus och äldreboenden.
– De öppna ytorna innebär att det blir färre bärande betongväggar. I stommen till Hofors har vi möjlighet att hantera de långa spännvidderna genom att montera håldäck i stället för plattbärlag, vilket även innebär ett snabbare montage, säger Mathias Hult.

För JSB Construction är avtalet med Smidmek fördelaktigt ur flera aspekter.
– Vi har redan ett långt samarbete kring våra koncepthus och Smidmek är en bra och stabil partner med flexibilitet i sin leverans, säger Jimmy Wallner, entreprenadchef på JSB Construction.

Stommontaget i Hofors påbörjas i juli och i Bergsjö i augusti. Båda äldreboende beräknas vara färdigbyggda våren 2026.

För mer information, kontakta:

Mathias Hult, avdelningschef bostadskoncept Smidmek på mathias.hult@smidmek.com eller 0707-61 89 53.

Linus Dunér Axelsson, pressansvarig Smidmek på linus.axelsson@peab.se eller 0738-48 56 79.

AB Smidmek är ett företag som projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål-, trä- och betongstommar. Vi utför även tunnplåtskonstruktioner i samband med stål- och betongentreprenader.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.