Connect with us

Marknadsnyheter

Delmos lanserar nytt verktyg för att bryta segregationen

Published

on

Hur mycket skiljer sig inkomsterna åt mellan olika områden i din kommun? Var är flest barn inskrivna i förskolan? Hur skiljer sig utbildningsnivån mellan stadsdelar? Och hur hänger det ihop med segregationens utveckling? Nu lanserar Delmos Segregationsbarometern, ett unikt verktyg som genom att svara på bland annat dessa frågor hjälper aktörer till mer effektiva insatser för att minska och motverka segregation.

– Delmos har nyligen visat i en rapport att segregationen i Sverige har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Men segregationen går att bryta! Vi har nu skapat ett unikt verktyg för exempelvis kommuner så att de kan arbeta mer effektivt mot segregation, säger Anders Kessling, direktör för Delegationen mot segregation.

Segregationsbarometern är ett digitalt statistikverktyg som gör det möjligt att på ett nytt sätt mäta och följa upp den socioekonomiska segregationen och dess utveckling både inom olika samhällsområden och på olika geografiska nivåer, till exempel områden inom en kommun eller inom en region. Och det här kan leda till mer verkningsfulla insatser mot segregation:

– Genom att arbeta med mätning och uppföljning kan aktörerna få en gemensam bild av läget, och få upp ögonen för vilken typ av frågor det finns störst behov att arbeta vidare med för att minska och motverka segregation. Deras insatser blir mer träffsäkra, då de baseras på kunskap och statistik, säger Anders Kessling.

Kunskapsplattform som alla kan använda

Tidigare erfarenheter visar hur viktigt det är att arbeta kunskapsbaserat för att bryta segregationen. Segregationsbarometern är ett verktyg som alla aktörer kan använda för att ta fram kunskap, oavsett den egna organisationens resurser och förutsättningar. 

– Många mindre kommuner och organisationer har kanske inte råd eller möjlighet att skapa egna system för att mäta och följa segregationen. Genom Segregationsbarometern får de nya möjligheter att kartlägga utvecklingen i just deras geografiska område, säger Anders Kessling och fortsätter:

– Det finns idag så stora skillnader i förutsättningar mellan områden att det finns anledning att utgå från att platsen har betydelse för människors livschanser. Samtidigt underskattas platsens betydelse alltför ofta. Med Segregationsbarometern har vi skapat en plattform för att undersöka skillnader mellan områden och visa platsens betydelse för människors förutsättningar, säger Anders Kessling.

Gemensam grund ger bättre förutsättningar för samverkan

Segregationsbarometern innebär att alla aktörer får tillgång till dels ett gemensamt kunskapsunderlag, dels gemensamma begrepp att utgå från. Verktyget innehåller bland annat Områdestyper, som är ett helt nytt mått som belyser hela Sveriges socioekonomiska förutsättningar. Måttet innebär att det nu, för första gången, finns en rikstäckande och vedertagen definition av områden med socioekonomiska utmaningar och andra områden.

– Att ha en gemensam grund att utgå ifrån ger också större möjligheter till samverkan mellan olika aktörer. Segregation är en komplex fråga och det som behövs för att få till en varaktig förändring är just mer samordning och samverkan, säger Anders Kessling.

För mer information:

För mer information kontakta pressansvarig Anneli Tillberg på mejl: press@delmos.se eller telefon: 010-140 77 10.

 

Tre tips på vad du kan använda verktyget till:

  • Jämföra olika mindre områden inom en kommun för att kartlägga likheter och skillnader inom en kommun. Detta är viktigt eftersom det är inom en kommun som det är relevant att göra jämförelser, för att se socioekonomiska skillnader.

  • Följa utvecklingen inom exempelvis indikatorer som utbildningsnivå eller andel barn inskrivna i förskolan. Detta är viktigt eftersom det ger en fördjupad kunskap om vilket håll utvecklingen är på väg åt, och utifrån detta vilka insatser som kan behöva sättas in.

  • Ta fram kunskapsunderlag i form av statistik, som därefter kan kompletteras med exempelvis lokalkännedom, dialoger med boende eller andra undersökningar. Detta är viktigt eftersom statistik är en viktig del i kunskapen, men inte ensam kan ge hela bilden.

Ett verktyg för att mäta och följa segregation:

  • Segregationsbarometern riktar sig bland annat till tjänstepersoner och beslutsfattare inom kommun, region och myndighet men också andra aktörer som arbetar mot segregation, som civilsamhällesorganisationer. Även journalister kan använda verktyget för att följa upp segregation inom sina bevakningsområden.

  • Verktyget innehåller 19 indikatorer inom statistikområden som arbete, bostad, utbildning, demokrati och hälsa, däribland ”disponibel inkomst” och ”andel inskrivna barn i förskolan”.

  • Indikatorerna kan brytas ner på bakgrundsvariabler som kön, inrikes/utrikes född samt ålder. De kan även brytas ner på många olika geografiska nivåer: nationell nivå, länsnivå, kommunnivå, RegSO (regionala statistikområden) och DeSO (demografiska statistikområden).

  • Områdestyperna i Segregationsbarometern är ett nytt mått, som Delmos och SCB tagit fram tillsammans. Områdestyperna är en definition på områden utifrån deras socioekonomiska förutsättningar. Totalt finns det fem områdestyper. Läs mer om måtten i Segregationsbarometern.

  • I somras publicerade Delmos en rapport som bland annat visade att mer än hälften av Sveriges kommuner har områden med socioekonomiska utmaningar. Läs mer om rapporten.

  • Besök Segregationsbarometern på segregationsbarometern.delmos.se 

  • Läs mer om hur Delmos har utvecklat Segregationsbarometern.

 

Om Delegationen mot segregation

Delegationen mot segregation har till uppgift att bygga och sprida kunskap, främja samverkan och ge ekonomiskt stöd, så att insatserna mot segregation får bättre effekt. Det långsiktiga målet är att motverka strukturella orsaker till segregation och därmed förbättra situationen i områden med socioekonomiska utmaningar. www.delmos.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enrads årsredovisning 2023

Published

on

By

Enrad AB:s (publ) årsredovisning för räkenskapsåret 2023 finns från och med idag tillgänglig på bolagets webbsida, www.enrad.se.

För ytterligare information
Mats Åström, styrelseordförande, Enrad AB
Tel. nr: 0720 50 22 40
E-post: mats.aastroem@gmail.com

Om Enrad AB (publ)
Enrad är en av Europas ledande utvecklare av kyl- och värmeanläggningar som använder det naturliga köldmediet propan. Energilösningarna är fokuserade på applikationer inom fyra segment, butikskyla, komfortkyla, processkyla och värmepumpslösningar riktat mot livsmedelsbutiker, serverhallar och flerfamiljshus samt kommersiella fastigheter. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer produkterna från sin anläggning i Borås.
www.enrad.se

Enrad AB är noterat på Spotlight Stock Market sedan 24/07 2017 under kortnamnet (ENRAD) och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

GRANGEX ingår förlängsavtal till den 6 maj för köpet av Sydvarangergruvan

Published

on

By

Den 30 november 2023 tillkännagav GRANGEX AB (publ) (“Grangex”) att man hade ingått ett villkorat försäljnings- och köpeavtal (“SPA”) with OMF Fund II H Ltd (“Orion”) för förvärv av Sydvaranger Mining AS (“Sydvaranger”).

Efter detta tillkännagivande har bolaget ingått ett ytterligare förlängningsavtal med Orion, varigenom Long Stop Date (det datum då förvärvet måste vara slutfört) har förlängts till den 6 maj 2024.

Kontaktperson

Christer Lindqvist, VD, +46 70 591 04 83

Om GRANGEX AB (publ)

GRANGEX är ett svenskt mineralutvecklingsbolag med visionen att aktivt bidra till ett hållbart samhälle inom
Europa. Bolaget strävar efter att bli den främsta mineralutvecklingskoncernen i Europa, som utvecklar och bedriver
ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler, främst järnmalmsprodukter och andra kritiska mineraler för den
gröna omställningen. Inom ramen för denna verksamhet skall GRANGEX ha en minimal klimatpåverkan.

Bolagets aktie (kortnamn GRANGX) är föremål för handel på NGM Nordic SME.
ISIN: SE0018014243
FISN: GRANGEX/SH Instrument-ID: 9XX
Legal Entity Identifier (LEI) nummer: 549300MZ7HL7X6AXMC13.
För mer information www.grangex.se/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Halverat koldioxidutsläpp i unik markanvisningstävling

Published

on

By

Den 5 april var sista dagen för inlämning av bidrag till Nackas markanvisningstävling för Henriksdalsbacken etapp 1 i utvecklingen av Henriksdal. Ett stort antal bidrag har kommit in. Redan nu är det klart att projektet genom denna satsning kommer att minska koldioxidutsläppen med 50 procent under produktionsskedet, jämfört med ett traditionellt byggprojekt.

Markanvisningstävlingen Henriksdalsbacken är ovanlig för att kriterierna här helt och hållet baseras på låg klimatpåverkan och energianvändning.

– Det är glädjande att den här markanvisningstävlingen rönt ett så pass stort intresse ifrån branschen. Tolv anbud i rådande lågkonjunktur är ett styrkebesked och visar att det trots allt finns en optimism och framtidstro bland företagen och en vilja att på allvar bidra till klimatomställningen. Det här upplägget är ett bra exempel på hur samarbetet mellan den styrande alliansen och miljöpartiet i Nacka ger konkret klimatnytta, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

– Få kommuner har vågat prova att helt och hållet fokusera på något av hållbarhetskriterierna för en markanvisning. För Henriksdalsbacken ligger fokus helt på klimatförbättrande åtgärder för byggnadens hela livscykel. Eftersom detta är något av oprövad mark och att marknadsläget är osäkert, visste vi inte hur stor intresset skulle bli, säger Johan Rapping ansvarig projektledare från Nacka kommun.

Bidrag med hög kvalitet

Nu har tolv bidrag, alla med mycket hög kvalitet, lämnats in till tävlingen. Den 30 april kunde utvärderingsgruppen som gått igenom inkomna anbud gå ut till de fem anbudsgivare som nu går vidare till nästa omgång.

– Först har vi tittat på anbudsgivarnas förmåga och erfarenhet av att arbeta med klimatsmarta lösningar generellt, men också specifikt för Henriksdalsbacken. Anbudsgivarna har fått ange hur de vill arbeta med material, transport, byggspill och energikrävande aktiviteter. Risker har belysts av anbudsgivarna kopplat till materialen och lösningarna för att bedöma erfarenheten och genomförandeförmågan.  Vi har även tittat på anbudsgivarnas ekonomiska förmåga. Vi kan redan nu, i den här första fasen, konstatera att vi kommer minska koldioxidutsläppen till hälften under produktionsskedet, jämfört med ett konventionellt byggprojekt, avslutar Johan Rapping

I fas två fördjupar sig anbudsgivarna i bidragens klimatpåverkan men också med förslag till åtgärder för den gemensamma mobilitetsanläggningen för hela området, som kommer att ingå i kvarteret.

Tävlingskvarteret i Henriksdalsbacken är beläget inom Nacka stad som just nu genomgår en spännande utveckling med en blandad stadsmiljö med nya bostäder, arbetsplatser och service. Tunnelbanan som beräknas vara utbyggd år 2030 ligger nära området som har närhet till såväl Stockholms innerstad som Sickla och Kvarnholmen.

Tävlingen beräknas vara klar i september 2024, då vinnande bidrag utses. Planerad byggstart för tävlingskvarteret beräknas till 2028 med inflyttning år 2031.

Faktaruta

Huvudkriterier i markanvisningstävlingens första fas har varit:

  • anbudsgivaren ambitionsnivå avseende klimatpåverkan för en byggnad på 8.000 kvm BTA bostäder, 1.000 kvm BTA lokaler och 5.000 kvm BTA mobilitetsanläggning
  • att anbudsgivaren har en god genomförandeförmåga

Anbud har inkommit från följande tolv deltagare (utan inbördes ordning): Inkluderande holding, Klövern, Folkhem Trä, Sveafastigheter, Hemvist, Resona, Selvaag, Alfa Development, JM, Borätt/Seniorgården, Bonnier, Hines

Johan Rapping
Projektledare
070-431 83 97
johan.rapping@nacka.se

Helene Andersson
Pressansvarig
08-7189234
helene.andersson@nacka.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.