Connect with us

Marknadsnyheter

Skorstenen, en brandbov i Jämtlands län

Published

on

Under december och januari sker det 50 procent fler bränder än under årets övriga månader i Jämtlands län. Knäckkok, julljus men även den mysiga brasan är en brandsrisk. Just skorstenen är överrepresenterad i statistiken för jämtländska bostadsbränder.

En bostadsbrand kan vara direkt livsfarligt och en traumatisk upplevelse.
Vi kan inte nog påminna om hur viktigt det är med brandvarnare. Ju fler desto bättre och alltid nära kök och sovrum, säger Jan Larsson försäkringsspecialist på Länsförsäkringar Jämtland och även ordförande i Brandskyddsföreningen.

I december och januari sker ungefär 15 bostadsbränder per månad i Jämtlands län. Under övriga delen av året är det ungefär 10 bränder per månad. Att man ska vara försiktig med ljus och ha spisen under uppsikt är de flesta väl medvetna om. I köket börjar ungefär en tredjedel av alla bränder men i länet är bränder som startar i skorstenen betydligt vanligare än riksgenomsnittet.
En skorstensbrand behöver inte bli allvarlig men ställa till mycket besvär och rökskador. Dessutom kan det vara nog så obehagligt när elden står som en kvast ur skorstenen, säger Jan Larsson.

För att undvika skorstensbränder eller sotbränder som det också kallas ska både eldstad och skorsten besiktigas och godkännas av en sotare. Det spelar också roll hur man eldar. Veden ska vara torr, elden ska brinna med klara, livliga lågor och det ska inte ryka. På det sättet minskar man risken för bränder i skorstenen.

Jämtland i topp
I statistik för bränder räknar man antal utryckningar av räddningstjänsten per 1000 invånare. På årsbasis ligger Jämtlands län på 0,85. Det är tredje högst i landet, bara Dalarna och Gotland ligger högre. Antal utryckningar per 1000 invånare där en brand börjat i skorstenen är 0,16 för Jämtlands län vilket kan jämföras med riksgenomsnittet 0,06.  Alltså flera gånger högre än genomsnittet i landet.

Jag tycker inte man ska vara rädd för att elda men man ska vara försiktig och låta en sotare inspektera eldstaden och skorstenen även i sportstugan trots att man inte är där så ofta, säger Jan Larsson.

Fakta brandskydd

  • Ha alltid många brandvarnare. De räddar liv. Vart tionde brandvarnare i våra hem fungerar inte så glöm inte att testa dem minst en gång per år. En brandvarnare har en livslängd på ungefär 10 år.
  • Brandsläckare. Kan man släcka en brand innan den blir okontrollerbar spar man mycket besvär.  Din och andras säkerhet går alltid först efter det kan man försöka släcka en brand.
  • Brandfilt. Ett komplement till brandsläckaren för att kväva en mindre eld från till exempel ett levande ljus.

Förebygg skorstensbrand

  • Låt en sotare inspektera eldstad och skorsten regelbundet.
  • Elda med torr ved med snabb uppstart. Röken ska var klar och genomskinlig, inte svart.
  • Om en skorstensbrand uppstår, stäng luckor på eldstaden och dra för spjäll. Ring 112.

Fakta försäkring och brand
En hemförsäkring täcker de flesta skador från en brand men det är viktigt att följa det aktsamhetskrav som finns. Till exempel ska en eldstad och skorsten vara sotad och godkänd för eldning annars riskerar man att en eventuell skada inte ersätts fullt ut.

Har du frågor brand, brandskydd och försäkring?
Jan Larsson, försäkringsspecialist Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 33 23

jan.larsson@lfz.se

Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet utgår till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Att bekämpa klimatförändringarna är mål nummer 13 och att förebygga skador är en stor del av vårt klimatarbete. En brand är alltid en stor miljöbelastning.

Krister Holm
Pressansvarig
krister.holm@lfz.se
070 – 227 59 94

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stöd till regionerna om strategisk planering i deras regionala utvecklingsarbete

Published

on

By

Regeringen ger Tillväxtverket, Boverket, Trafikverket och länsstyrelserna i uppdrag att under perioden 2024–2027 erbjuda regionerna stöd om strategisk planering i deras regionala utvecklingsarbete.

– Det är alltmer viktigt med strategisk planering och samverkan mellan kommuner, regioner och statliga myndigheter för att främja regional utveckling. Detta är särskilt relevant för landsbygdernas utveckling, och regeringen har därför gett en specifik del av sitt uppdrag fokus på detta, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Uppdraget innebär att regionerna, som har det regionala utvecklingsansvaret i respektive län, ska erbjudas kunskaps- och metodstöd från Tillväxtverket, efter samverkan med Boverket och Trafikverket. Tillväxtverket ska även, tillsammans med länsstyrelserna, främja samverkan mellan relevanta statliga myndigheter, regioner och andra berörda aktörer.

Ansvaret för planering i Sverige, till exempel kommunal och regional fysisk planering och transportinfrastrukturplanering, är fördelat på flera aktörer, kommuner, regioner och statliga myndigheter. Uppdraget syftar till att öka regionernas möjligheter att beakta dessa planeringsprocesser när de tar fram den regionala utvecklingsstrategin och samordnar insatser för att genomföra den. För uppdraget, som även omfattar regionala pilotprojekt, beräknas totalt 38 miljoner kronor användas, fördelat på 6 miljoner för 2024, 10 miljoner för 2025 samt 11 miljoner för 2026 respektive 2027.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulig har avslutat sina förändringsförhandlingar

Published

on

By

Paulig har avslutat förändringsförhandlingarna som började den 13 mars 2024. Förhandlingarna gällde företagets kontors- och ledningspersonal globalt.

Förändringsförhandlingar inleddes för att anpassa Pauligs organisationsstruktur till den nya tillväxtstrategin. Den nya strukturen kommer att tillåta Paulig att optimera resursfördelningen, förstärka kritiska förmågor, etablera tydligare ansvarsområden och säkerställa tydlighet och snabbhet i beslutsfattandet i en matrisorganisation, vilket i slutändan gör att företaget kan växa snabbare.

Anledningen till förändringsförhandlingarna var inte att minska antalet anställda på företagsnivå. Dock ledde planerade förändringar till förändringar i roller och upphörande av vissa befattningar.

Vid förhandlingarnas början uppskattades det att de potentiella uppsägningarna skulle vara högst 64 kontors- eller ledningsanställda globalt. Som ett resultat av förhandlingarna är det bekräftade antalet uppsägningar 21 globalt.

Den nya organisationen träder i kraft den 1 juni 2024.

Presskontakt: communications@paulig.com

Om Paulig
Paulig är ett internationellt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra för både människor och planeten. Företaget erbjuder Tex Mex, snacks, kaffe, World Foods och kryddor under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. Paulig producerar också produkter för livsmedelsindustrin och private label-kunder. År 2023 uppgick företagets försäljning till cirka 1,2 miljarder euro. Paulig grundades 1876 och ägs till 100% av Paulig-familjen. Företaget har 2 300 passionerade anställda i 13 olika länder som alla samlas kring syftet For a life full of flavour.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Guideline Geo har beviljats 11 miljoner kronor i EU-medel för forskningsprojektet GeoHEAT

Published

on

By

CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) har beviljat finansiering för forskningsprojektet GeoHEAT, där Guideline Geo är utvald industripartner i ett konsortium bestående av aktörer från industri, akademi och myndigheter inom EU.

Forskningsprojektet är inriktat på att göra geotermisk energi tillgänglig genom att minska kostnaderna för djupprospektering och utveckla ny teknik som lämpar sig för denna typ av markundersökningar.

Guideline Geo bidrar med geofysisk expertis och specifikt med utveckling av en ny generation av markradar för geotermiska undersökningar i djupa borrhål. 

”Det är spännande att se hur geofysik kan bidra till utvecklingen av geotermisk energi som en hållbar energikälla i Europa. Vi har god erfarenhet av forskningssamarbeten med industripartners inom Europa och akademin och ser fram emot ett tvärfunktionellt och paneuropeiskt samarbete inom konsortiet”, säger Anders Abrahamsson, CTO på Guideline Geo.

Forskningsprojektet beräknas påbörjas i juni, pågå i upp till 3 år och det maximala beviljade beloppet för Guideline Geo är cirka 11 miljoner kronor fördelat under perioden.

För ytterligare information kontakta:

Anders Abrahamsson, CTO, Guideline Geo AB (publ.), tel: +46 70 372 60 09 
Malin Siberg, VD, Guideline Geo AB (publ.), tel.
+46 73 044 60 11 
www.guidelinegeo.com

Denna information är sådan information som Guideline Geo AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 maj 2024, klockan 14:15 CEST.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.