Connect with us

Marknadsnyheter

Finansinspektionen inleder sanktionsprövning mot Nordnet avseende intern styrning och kontroll i förhållande till blankningsförordningen

Published

on

Finansinspektionen har beslutat att inleda en sanktionsprövning mot Nordnet som en fortsättning på den tidigare inledda undersökningen avseende intern styrning och kontroll i förhållande till blankningsförordningen.

Mot bakgrund av blankningstransaktioner som gjordes av Nordnets kunder i februari 2021, meddelade Finansinspektionen i mitten av mars att man ville granska Nordnets interna rutiner och processer för blankning samt tillämpningen av dessa. Sedan dess  har ett platsbesök genomförts och Finansinspektionen har begärt och tillställts skriftligt material.

Finansinspektionen har idag meddelat Nordnet att man inleder en sanktionsprövning, vilket är ett steg i myndighetens undersökningsprocess. En sanktionsprövning innebär att Finansinspektionen anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de observationer som gjorts inom ramen för undersökningen bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på annat sätt. Nästa steg är att Finansinspektionen skickar en skrivelse till Nordnet där Finansinspektionen beskriver de iakttagelser som gjorts och redogör för de rättsliga omständigheter som de anser ger anledning att överväga en sanktion. Sådan skrivelse kommer att skickas till Nordnet i början av nästa år, och Nordnet kommer att få tillfälle att yttra sig om innehållet.

– Bakgrunden till det här ärendet är handeln med aktier i Moment Group i februari, vilken var väldigt speciell. Bolaget gjorde en emission med komplexa villkor, vilken marknaden hade svårt att tolka. Aktien upplevdes som felprissatt på börsen med stora svängningar och intensiv handel som följd. Dessutom skedde flera handelsstopp under dagen. Ett antal av våra kunder valde att ta korta positioner i Moment Group, och i samband med detta kunde vi konstatera att vi behövde göra en översyn av våra processer kring blankning för att säkerställa täckning av korta positioner i alla situationer, vilket vi på samma gång också informerade Finansinspektionen om, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

– Sedan ärendet startade i våras har vi haft en konstruktiv dialog med Finansinspektionen kring våra interna rutiner och processer för blankning. Vi har träffat dem i möte, och de har begärt och också fått in skriftligt material. Vi har även fått möjlighet att presentera hur vi ser på situationen. Det närmare innehållet i dialogen kan vi inte gå in på i detta skede, med hänsyn till att ärendet inte är slutbehandlat, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

– Jag vill inte föregripa vad Finansinspektionens process kommer att leda fram till, men ett möjligt utfall är naturligtvis att vi tilldelas en sanktion. Storleken på en eventuell sanktion vill jag inte spekulera i, vi får helt enkelt avvakta den fortsatta utredningen, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

Denna information är sådan som Nordnet är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-12-16 13:30 CET.

För mer information, kontakta:
Johan Tidestad, Kommunikationschef
johan.tidestad@nordnet.se
, 0708-875 775

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vitrolife AB (publ) förvärvar eFertility

Published

on

By

Vitrolife AB (publ) har idag tecknat avtal om förvärv av 100% av aktierna i eFertility (STB Zorg B.V.). Förvärvet är en viktig del av Vitrolife Groups strategi för att öka standardiseringen och digitaliseringen för IVF-kliniker över hela världen.

eFertility är ett innovativt bolag som erbjuder och utvecklar banbrytande system- och mjukvarulösningar för att förbättra IVF-klinikernas processer; eWitness (system för att monitorera varje steg i IVF-processen) och eBase (ett EMR-system kompatibelt med informationssystem). eFertility har en ledande position i Nederländerna och expanderar snabbt inom Europa. År 2023 hade eFertility intäkter på 1,5 miljoner euro, och har en stark pipeline som visar på den ökade efterfrågan av dessa system på IVF-marknaden.  

Den initiala köpeskillingen, på nettoskuldfri basis, uppgår till 9,6 miljoner euro, vilken betalas vid tillträdet. Därutöver finns en tilläggsköpeskilling, över en 3-årsperiod, baserad på expansion och uppfyllelse av milstolpar för föräljningstillväxt med en maximal tilläggsköpeskilling om 8,4 miljoner euro. Transaktionen förväntas slutföras i mitten av maj 2024 och kommer att finansieras med Vitrolife Groups kassa. eFertility kommer att redovisas under affärsområdet Technologies.  

Vitrolife Group exekverar på den nya femåriga företagsstrategin, där en viktig del är att bygga en end-to-end-plattform som kopplar samman produkter och tjänster över hela IVF-arbetsflödet. eFertility med eWitness systemet och eBase (EMR) är centrala delar av strategin och i kombination med Vitrolife Groups portfölj är vi unikt positionerade för att ligga i framkant när det gäller innovation och automatisering för IVF-kliniker över hela världen.   

”Förvärvet av eFertility är ett viktigt steg i Vitrolife Groups strategi att transformera och digitalisera IVF-patientresan. Genom att integrera eFertilitys teknologier i vår plattform gör vi viktiga framsteg mot utvecklingen av ett sömlöst integrerat och mer effektivt arbetsflöde hos IVF-klinikerna”, säger Bronwyn Brophy O’Connor, VD för Vitrolife Group.

Jan-Willem Broekman, VD för eFertility, säger: ”Att bli en del av Vitrolife Group öppnar ett spännande kapitel för eFertility. Tillsammans kommer vi att fortsätta att flytta fram gränserna för innovation och leverera integrerade lösningar som tillgodoser de föränderliga behoven hos IVF-kliniker över hela världen.”

Göteborg 2 maj 2024 
VITROLIFE AB (publ)
Bronwyn Brophy, VD

 

Denna information är sådan som Vitrolife AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-02 15:30 CET.

För ytterligare information kontakta:
Patrik Tolf, CFO, telefon 031-766 90 21

____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife Group är en internationell koncern som tillhandahåller medicintekniska produkter och genetiska tjänster. Baserat på vetenskap och avancerad forskningskapacitet utvecklar vi tjänster och produkter för individanpassad genetisk information samt medicintekniska produkter inom fertilitet. Vi stödjer våra kunder i deras verksamhet för att förbättra patienternas utkomst av fertilitetsbehandlingar. Koncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, Sverige, och sysselsätter för närvarande cirka 1 100 personer över hela världen.

Vitrolife Groups produkter och tjänster finns tillgängliga i över 125 länder genom egen närvaro i över 25 länder och ett nätverk av distributörer. Vi är en ledande aktör inom fertilitetsområdet och har som målsättning att vara den främsta partnern för IVF-klinikerna genom att leverera oöverträffade produkter och tjänster med visionen att göra det möjligt för individer att uppfylla drömmen om ett friskt barn. Vitrolife AB (publ) är noterat på NASDAQ Stockholm.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife AB (publ), Box 9080, 400 92 Göteborg. Org. Nr. 556354-3452. Tel: 031-721 80 00. Fax: 031-721 80 99. E-mail: info@vitrolife.com. Hemsida: www.vitrolifegroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Snart dricker du kanske renat avloppsvatten

Published

on

By

Idag hämtas vårt dricksvatten från grundvatten, sjöar och vattendrag. Men torra somrar riskerar källorna att sina med risk för uteblivna skördar och hämmad ekonomisk utveckling. En ny avhandling visar att ett relativt billigt sätt att rena avloppsvatten skulle kunna lindra problemen.

– Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och kort reningsprocess, säger doktoranden Maria Takman.

Avloppsvatten renas i dagsläget bara så pass mycket att det skyddar den miljö som det släpps ut i. Vanligast är att det skickas ut i havet, sjöar eller floder. Men i stället skulle det kunna renas ytterligare så att det går att vattna med, och till och med att dricka. 

– Det är faktiskt ett mycket dyrare alternativ att avsalta havsvatten, eftersom saltjonerna är så små och svåra att filtrera bort. Molekylerna i avloppsvatten är större. Därför är det relevant att börja se avloppsvatten som en resurs, säger Maria Takman, doktorand i vattenförsörjnings- och avloppsteknik vid LTH, Lunds universitet.

Avloppsvatten återanvänds vanligtvis inte i Sverige – än så länge. Andra, torrare, länder gör det ibland. Men enligt Maria Takman är kunskapen om hur effektiva olika metoder är ändå begränsad.

Skärpt EU-direktiv

Men de accelererande klimatförändringarna lär ändra på situationen. Inte minst i EU som snart kommer med ett nytt avloppsdirektiv. Enligt det ska återanvändning av avloppsvatten främjas och stora reningsverk ska rena bort organiska mikroföroreningar, exempelvis läkemedel.

Den vanligaste tekniken för att producera dricksvatten från avloppsvatten är omvänd osmos som kan liknas vid ett tajt filter. Enligt Maria Takman är den dyr och energikrävande.

Nästan allt skadligt försvann

Strax utanför Kivik finns ett reningsverk där hon tillsammans med Österlen VA utvärderar en annan, betydligt billigare metod, eller snarare kombination av metoder: Först renas avloppsvattnet med en membranbioreaktor (MBR) följt av granulerat aktivt kol (GAK), och som ett sista steg har vattnet desinficerats med ultraviolett ljus i ett labb på Lunds universitet.

Resultatet var över förväntan. 

– I två vetenskapliga publikationer har jag analyserat vad som blev kvar av hundratals kemikalier och mikroorganismer, såsom läkemedel, metaller och bakterier. Mina resultat visar att vi fick bort nästan alla de skadliga ämnena vi analyserade. Förenklat kan man säga att aktivt kol tar bort kemikalier medan UV-ljuset oskadliggör mikrober.

– Det visar att ett reningsverk som enbart är tänkt att rena avloppsvatten faktiskt skulle kunna klara alla gränsvärden för dricksvattenkvalitet med hjälp av en förhållandevis enkel extra process.

Ett undantag var nitrat, men det är enligt Maria Takman oproblematiskt eftersom det är enkelt att rena från avloppsvatten, vilket görs på större avloppsreningsverk, vilket reningsverket i Kivik inte är. 

Låga nivåer av läkemedelsrester

Också halterna av läkemedel var låga. 

– Men eftersom det saknas gränsvärden för läkemedel, som förekommer i högre koncentrationer i avloppsvatten jämfört med i grundvatten och sjövatten, kan vi inte säkert säga hur låga koncentrationerna behöver vara. Tyvärr hade vi inte möjlighet att analysera virus.

Vattenkiosk

Många VA-huvudmän överväger idag hur de ska uppnå direktivets nya krav och vilka reningssteg som behövs. Forskningsresultaten från Kiviks avloppsreningsverk ger ett värdefullt underlag för hur dessa nya reningsprocesser fungerar, och vilken vattenkvalitet som kan nås. 

Som ett första steg hoppas Maria Takman och Österlen VA att det renade avloppsvattnet kan användas till en vattenkiosk varifrån tankbilar kan hämta vatten till parker eller åkrar. Det krassa alternativet kan vara förstörda parkväxter, dåliga skördar, eller i värsta fall kanske nödslakt. 

– En ytterligare förhoppning är att det görs utredningar för lämpliga gränsvärden på fler föroreningar, så att vi säkert vet att vattnet kan användas.

Länk avhandling ”From Removal of Organic Micropollutants to Municipal Wastewater Reuse – Technological and Social Perspectives”

Kontaktuppgifter: Maria Takman, maria.takman@ple.lth.se 0732562316

För bilder på Maria Takman, kontakta presskontakt Kristina Lindgärde, kristina.lindgarde@kommunikation.lu.se 0709-753500

Continue Reading

Marknadsnyheter

Misen Energy avyttrar sitt operativa dotterbolag, Misen Enterprise AB, till ett belopp om 3 miljoner EUR – villkorat godkännande av extra bolagsstämma

Published

on

By

INSIDERINFORMATION: Styrelsen för Misen Energy AB (publ) (”Misen”, ”Bolaget” eller ”Koncernen”) har idag beslutat att ingå ett aktieöverlåtelseavtal för att avyttra samtliga aktier i Bolagets dotterbolag, Misen Enterprises AB (”Dotterbolaget”), för en köpeskilling om 3 000 000 EUR (”Transaktionen”) till Breakfast Language LLC. Transaktionens genomförande är villkorat av godkännande av en extra bolagsstämma i Bolaget, vilken är planerad att hållas den 28 maj 2024. Kallelse till den extra bolagsstämman kommer att offentliggöras separat inom två veckor från och med idag. Efter slutförandet av Transaktionen kommer Bolaget inte att ha någon operativ verksamhet.

Transaktionen

Aktieöverlåtelseavtalet har ingåtts på marknadsmässiga villkor med sedvanliga utfästelser och garantier. Transaktionen har förhandlats på armlängds avstånd med Breakfast Language LLC och är villkorad av godkännande av en extra bolagsstämma i Bolaget. Breakfast Language LLC är ett aktiebolag registrerat i Delaware, USA. Styrelsen i Bolaget bedömer att köpeskillingen om 3 000 000 EUR är marknadsmässig.

Effekter av Transaktionen

Bolagets verksamhet har i sin helhet bedrivits i Dotterbolaget. Följaktligen innebär Transaktionen att det inte kommer att finnas någon operativ verksamhet i Koncernen. Styrelsens avsikt, om den extra bolagsstämman godkänner Transaktionen, är att Bolaget antingen ska: i) fortsatt bedriva liknande verksamhet i ett nytt dotterbolag, ii) bedriva ny verksamhet i ett nytt dotterbolag eller iii) att avnotera och likvidera Bolaget. Bolaget förväntar sig att informera marknaden och Bolagets aktieägare om Bolagets fortsatta verksamhet vid årsstämman som kommer att hållas den 28 juni 2024, årsredovisningen kommer att publiceras den 31 maj 2024.

Kallelse till extra bolagsstämma

Transaktionens genomförande är villkorat av godkännande av en extra bolagsstämma i Bolaget, vilken är planerad att hållas den 28 maj 2024. Kallelse till den extra bolagsstämman kommer att publiceras separat inom två veckor från och med idag.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Göran Wolff, VD

Tel.:      +46 31 759 50 72
Mobil:   +46 709 45 48 48
E-post:  goran@misenenergy.se 
             info@misenenergy.se

Denna information utgör insiderinformation så som definierat i (EU) marknadsmissbruksförordningen 596/2014 (MAR) och som Misen Energy AB (publ) är skyldig att offentliggöra i enlighet med MAR. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande vid den tidpunkt som anges av Bolagets nyhetsdistributör, Cision, vid publiceringen av detta pressmeddelande.

Misen Energy AB (publ) (tidigare Svenska Capital Oil AB (publ)) är ett svenskt olje- och gasprospekterings och produktionsbolag verksamt i Ukraina. Bolaget grundades 2004 och aktien handlas sedan den 12 september 2007 på Nasdaq First North Growth Market. Misen Energy AB (publ) förvärvade under 2011 Misen Enterprises AB och dess ukrainska dotterbolag, LLC Karpatygaz, inklusive 50,01% av rättigheterna till intäkter och vinst från ett gasproduktionsprojekt i Ukraina. Misen Energy AB (publ) erhöll rättigheterna till produktionssamarbete i ett s.k. Joint Activity Agreement No.3 (”JAANo.3“) som regleras av ett Joint Activity Agreement mellan Misen Energy AB (publ):s direkt och indirekt helägda dotterbolag, Misen Enterprises AB och LLC Karpatygaz (tillsammans 50,01 %) och JSC Ukrgasvydobuvannya (49,99 %), ett dotterbolag till det statliga NJSC Naftogaz (Ukraina). Samarbetsprojektets syfte var att avsevärt öka produktionen av gas och olja genom införande av modern teknik och ett omfattande investeringsprogram.
JAA No. 3 med tillägg och ändringar avslutades i juni 2018.Som ett resultat av detta erhöll Misen Energy AB (publ) kompensation för sin andel av återanskaffningsvärdet på tillgångarna i JA. I mars 2021 initierade Misen Energy AB (publ) och Misen Enterprises AB en investeringsskiljeprocess mot Ukraina (ICSID Case No. ARB/21/15) avseende Ukrainas brott mot investerares rättigheter som en följd av införandet av en 70% skatt på utvinning av naturtillgångar.
Misen Energy AB (publ) har sitt säte i Stockholm. Misen Energy AB (publ) är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget följer därmed det regelverk som gäller för First North. Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ).
För ytterligare information se vår websida: 
www.misenenergy.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.