Connect with us

Marknadsnyheter

Hur skiljer sig kryptovalutor från kronor?

Published

on

Detta inlägg är sponsrat

De flesta har nog hört talas om kryptovalutor men inte helt förstått vad det är och hur de funkar. I denna artikel kommer vi göra en djupdykning i hur vår valuta, den svenska kronan, skiljer sig från kryptovalutor. 

Kryptovalutor

Vad innebär kryptovalutor i korthet?

I enkla termer är kryptovaluta digital valuta eller digitala pengar.. Även om de inte kan ses eller röras fysiskt, har kryptovalutor värde (mer om detta i stycket nedan). Kryptovalutor kan lagras i en ”digital plånbok” på en smartphone eller dator. Kryptovalutor har ingen central utfärdande myndighet som banker eller regeringar. Transaktioner utförs anonymt och registreras och säkras med blockkedjeteknik. Du kan köpa kryptovaluta i syftet att köpa vanliga varor och tjänster, men många investerar i kryptovalutor som de gör i andra tillgångar, som aktier eller ädelmetaller.

Varför har valutor värde?

I större delen av historien har ett lands valuta varit kopplad till värdet av deras guldreserv. Men så är inte fallet längre. För att förstå hur valutor fungerar idag behöver vi gå tillbaka ungefär 50 år i tiden. Den amerikanske presidenten Richard Nixon kom då att sätta stopp för den så kallade “guldmyntfoten” – eller åtminstone det som fanns kvar av den. Fram till den 15 augusti 1971 garanterade Federal Reserve att ett kilo guld motsvarade 1250 amerikanska dollar. Anledningen till detta beslut är kortfattat att Vietnamkriget hade blivit betydligt dyrare än förväntat och att man då inte hade tillräckligt med pengar i omlopp för kunna fortsätta kriget. Efter det kom flera länder att ta efter detta. 

Idag används så kallade fiatpengar i kontrast till guldstandardpengar som användes tidigare. Fiatpengar från det latinska ordet fiat (”Låt det ske!”) är ett föremål utan egenvärde som fungerar som ett betalmedel. Alla moderna monetära system fastställer inte valutans värde till en officiell kurs i förhållande till en vara. I stället säkras värdet genom regeringens befogenhet att föreskriva att valutan är lagligt betalningsmedel. Enbart genom en juridisk definition som betalningsmedel i en monetär konstitution (exempelvis Riksbanken) får den dock inte nödvändigtvis pengarnas egenskaper, utan endast genom att handelspartnerna (betalare och mottagare) allmänt accepterar den, även när det gäller valutans värde och kurs. 

Varför har kryptovalutor värde?

För att förstå hur kryptovalutor får sitt värde är det viktigt att förstå hur blockchain fungerar. Låt oss ta hur Bitcoins blockchain fungerar som ett exempel. En Bitcoin utvinns genom mining, eller gruvdrift på svenska. Blockkedjan kan jämföras med en mycket stor databas. Uppgifterna finns dock inte på en enda server. Den är snarare fördelad på många enskilda datorer. Därför används ofta termen distribuerad huvudboksteknik. Denna distribuerade lagring av data och transaktioner gör blockkedjan säker mot hackare. Teoretiskt sett skulle varje enskild dator behöva hackas för att få tillgång till eller ändra informationen, men det är nästan omöjligt. Detta är också anledningen till att många kryptovalutor som Bitcoin är beroende av tekniken.

Blockkedjan erbjuder en hög säkerhetsnivå och uppnår detta framför allt genom följande faktorer:

  • Anonymiserade konton
  • Decentraliserad lagring av all kontoinformation
  • Godkännandeförfarande för transaktioner
  • Krypterat genomförande av transaktioner

Dessutom finns det ett maximalt antal Bitcoins som kan utvinnas vilket motverkar inflation. När alla Bitcoins är utvunna finns det ingen möjlighet att utvinna mer. 

Så, hur skiljer de sig åt?

Kryptovalutor har mycket gemensamt med (fiat)pengar, men erbjuder också några intressanta fördelar.

  • Båda kan användas för betalningar och som värdehandlingar.
  • Båda är beroende av ett utbrett konsumentförtroende för att fungera som ett bytesmedel.
  • Svenska kronor ges ut och kontrolleras av Riksbanken. Kryptovalutor produceras och distribueras genom en process som kallas gruvdrift och transaktionerna kontrolleras inte av en centraliserad myndighet utan av noderna i det decentraliserade nätverket.
  • Bitcoin är säkert eftersom det är bedrägerisäkert och inte kan utfärdas två gånger.
  • En Bitcoin-transaktion kan inte återkallas, avbrytas eller upphävas.

Medan förtroendet för kronor garanteras av penningmängden som utfärdas av Riksbanken, bygger förtroendet för kryptovalutor på den underliggande tekniken: blockkedjetekniken. I båda fallen litar köparen och säljaren på att valutan kommer att behålla sitt värde efter en transaktion.

Är kryptovalutor och fiatpengar samma sak?

Ja och nej. Kryptovalutor är pengar eftersom de möjliggör utbyte mellan två parter och fungerar som ett värdeförråd. Men de erbjuder också funktioner som det traditionella penningsystemet för närvarande inte kan erbjuda: kryptovalutor kan utfärdas och tas emot av vem som helst, var som helst, när som helst i världen, utan att det behövs någon bank eller regering. Detta är den mest revolutionerande aspekten av kryptovalutor.

Fiatpengar (som svenska kronor) har ett värde eftersom en regering förklarar dem som lagliga betalningsmedel, men de har inget egentligt värde. De flesta av de pengar som en regering skapar är när den beviljar lån. Bankerna skapar pengar när människor lånar pengar. Om inga lån togs upp skulle det förmodligen inte finnas någon valuta i omlopp. 

Medan fiatpengar verkar få mycket av sitt värde från skulder är detta inte fallet med kryptotillgångar. Krypto har ett egenvärde som sträcker sig längre än tilltron till dess gemenskap. Exempelvis Bitcoin är inte beroende av ett skuldsystem, utan dess värde beror på hur effektivt det är som betalningsmedel.

Kryptovalutor kan utfärdas och tas emot av vem som helst, var som helst och när som helst, utan att en bank eller regering behöver ingripa. Det är detta som gör dem så revolutionerande. Bitcoin har skapat en ny form av förtroende för vårt framtida globala monetära system. Systemet bakom kryptovalutor är helt transparent och bygger på matematik och konsensus bland vanliga användare.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.