Connect with us

Marknadsnyheter

Emelie Svensson – Årets Female Technical Engineer 2022

Published

on

Den 4 maj utsågs Emelie Svensson till Årets Female Technical Engineer 2022, en utmärkelse som delas ut till en ingenjörsstudent som kommer ha stor påverkan inom teknik i näringslivet.


Emelie Svensson, Årets Female Technical Engineer 2022
Foto: Lisen Gellerstedt, Killerwhalephoto

Female Technical Engineer drivs av CoGig och är ett program som riktar sig till ingenjörsstudenter med intresset och ambitionen att utmana dagens teknik. Syftet med programmet är att skapa en plattform för ingenjörsstudenter och företag att mötas samt att uppmuntra ingenjörsstudenter inför framtida roller inom teknik. Programmet fungerar även som en urvalsprocess för att utse årets Female Technical Engineer, som får ett skräddarsytt traineeprogram på tre av partnerföretagen. 

Den 4 maj utsågs Emelie Svensson till Årets Female Technical Engineer 2022. Emelie studerar Teknisk Kemi på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Female Technical Engineer samarbetar med några av Sveriges ledande företag inom den svenska industrin och som ser vikten av mångfald och jämställdhet. Årets partnerföretag är: Atlas Copco, Boliden, Husqvarna Group, Holmen, LKAB, Northvolt, Schneider Electric och Rejlers.

– Vi har varit med i detta program sedan starten och tycker att det är en fantastisk möjlighet att få visa framtidens kvinnliga ingenjörer alla de spännande utmaningar som finns inom Boliden, där avancerade tekniska lösningar, ett hållbart samhälle och ökad mångfald är i fokus. Boliden och jag personligen brinner för det här värdefulla initiativet, säger Åsa Jackson, Senior Vice President Corporate Responsibility på Boliden.

– Vi på LKAB är så glada över att vara en del av Female Technical Engineer och att vi har fått möjlighet att träffa dessa fantastiskt kompetenta deltagare. Vi hoppas att vi, genom vår medverkan, har visat deltagarna vilka otroliga karriärmöjligheter gruvbranschen bjuder på och att om man vill göra skillnad på riktigt för klimatet, då är det LKAB man ska jobba på, säger Hanna Anlér Blomberg, HR Business Partner på LKAB.

– Genom Holmens samarbete med Female Technical Engineer vill vi bidra till att fler kvinnor söker sig till tekniska utbildningar och gärna inom den cirkulära skogsindustrin, här växer framtiden. Vi ser fram emot att följa deltagarnas framtida karriärer, gärna på Holmen, säger Gunilla Rolander, HR-direktör på Holmen.

– Vi är en digital partner för effektivitet och hållbarhet för ett samhälle som ständigt förändras. Genom ökad mångfald bidrar fler medarbetare med idéer som leder till ökad innovation – därför är Female Technical Engineer en viktig satsning för oss på Schneider Electric, säger Tavar Bolouri HR Direktör Schneider Electric Sverige och Norden Baltikum.

Så här säger Emelie Svensson om sitt deltagande i programmet och till utmärkelsen:
”Min upplevelse av programmet har varit helt fantastisk. Möjligheten att få träffa och lära känna de andra deltagarna samt att få kontakt med och besöka partnerföretagen har verkligen varit superkul och givande. Nu är jag riktigt taggad på att få lära känna partnerföretagen ännu bättre, och jag ser med stor förväntan fram emot vad mitt traineeprogram och framtiden har att erbjuda!”

Juryns motivering lyder:
Årets Female Technical Engineer är en person som bidrar med nya tekniska idéer för att lösa samhällets utmaningar. Hon är nyfiken och använder sig av andra för att bredda sin kompetens. Intresset för tekniktunga branscher har lyst igenom under programmets gång och vi vet att hon kommer bli en stor tillgång hos våra partnerföretag i framtiden. Vi kan konstatera att framtiden ser ljus ut med det driv och engagemang hon besitter för tekniken och människan.

 

Årets deltagare i Female Technical Engineer 2022 var:
Alva Sjunnesson, Luleå Tekniska Högskola
Amanda Lundin Bornström, Örebro Universitet
Astrid Ulveström, Uppsala Universitet
Cecilia Frank, Chalmers Tekniska Högskola
Celina Soori, KTH
Elin Eiderbrant; Linköpings Universitet
Elisabeth Yeung, KTH
Emelie Svensson, KTH
Emma Bergman, KTH
Emma Jönsson, Lunds Tekniska Högskola
Emma Wiss, Uppsala Universitet
Engla Thysell, Umeå Universitet
Evelina Ahlén Norberg, KTH
Gabriella Edebo, Mittuniversitetet Sundsvall
Hamta Dezfoli, KTH
Iben Bommelin, Linköpings Universitet
Ismira Hodzic, Linköpings Universitet
Isra Omer, KTH
Josefin Eklund Wallin, KTH
Judith Lai Jakobsson, Lunds Tekniska Högskola
Julia Almebäck, KTH
Linnea Rensmo, Chalmers Tekniska Högskola
Louise Hedenskog, Linköpings Universitet
Lova De Man Lapidoth, Linköpings Universitet
Lovisa Langerak, Umeå Universitet
Martyna Krajewski, Chalmers Tekniska Högskola
Matilda Hallin, KTH
Matilda Åsund, Linköpings Universitet
Milou Göransson, KTH
Patricia Skoglund, Linköpings Universitet
Rebecca Waldenfjord, Uppsala Universitet
Roxanne Carlsson Norlin, KTH
Sandra Hellgren, Karlstad Universitet
Sanna Persson, Chalmers Tekniska Högskola
Sara Sjödin, Linköpings Universitet
Siri Sinimaa, KTH
Sofia Da Alesandro, Umeå Universitet
Therese Nilsson Rova, Uppsala Universitet
Therese Skoghäll, Umeå Universitet

För mer information om programmet, besök www.femaletechnicalengineer.se

Cecilia Västgård
Verksamhetschef & Projektledare
072-5746413
cecilia.vastgard@cogig.se

OM COGIG

Vår vision är enkel: Vi vill att makten i näringslivet ska vara jämnt fördelad mellan kvinnor och män. Att komma dit, inte så enkelt. Vi började vår resa 2013 när fyra ingenjörer grundade kärnan i vår verksamhet: utvecklingsprogram för ingenjörsstudenter i slutet av sin utbildning.

Vi vet att det är fler som delar vår vision och idag är vi stolta över att samarbeta med några av de mest framgångsrika företagen i Sverige för att förvandla vår vision till verklighet. Vi driver tre utvecklingsprogram: Female Leader Engineer, Female Digital Engineer och Female Technical Engineer. Genom våra program har vi skapat ett stort nätverk bestående av främst kvinnliga ingenjörer med mellan 1 och 20 års arbetslivserfarenhet inom ledarskap, digitalisering och teknik.

För att nå vår vision hjälper vi våra partners att attrahera den kompetens de behöver genom vårt nätverk. Vi är deras People Partner och vi arbetar med rekrytering, event och utvecklande workshops. Vår rekrytering bygger på att hitta kandidater med olika erfarenheter och från olika branscher för att skapa en bra match för både företaget och individen.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning för Cline Scientific AB (publ), 556867-8238, för period 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

 Cline Scientific AB (publ) (”Cline” eller ”Bolaget”) avger årsredovisning för 2023.

Rapporten publiceras på www.clinescientific.com/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är Cline Scientifics Certified Adviser. Informationen lämnades för offentliggörande via kontaktpersonen som anges ovan, klockan 09:15 CEST den 26 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Patrik Sundh, VD
E-post: patrik.sundh@clinescientific.com
Telefon: 0703-585 088

Cline Scientific AB (publ)                                                
Pepparedsleden 1
AstraZeneca BioVentureHub 
                                              E-post: info@clinescientific.com
431 53  MÖLNDAL                                                              Hemsida: www.clinescientific.com

Kort om Cline Scientific
Cline Scientific utvecklar avancerade cancerdiagnostik och stamcellsterapier.  Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science. Cline driver två projekt in i klinisk fas, StemCART – en stamcellsterapi för broskreparation, och CellRACE – en cancerdiagnostisk produkt för att förutsäga metastasering.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.