Connect with us

Marknadsnyheter

Copernicus visar hur sommarens skogsbränder runt norra halvklotet utvecklar sig

Published

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service följer upp skogsbränder på norra halvklotet i början av den arktiska skogsbrandsäsongen. I Spanien, Frankrike och Tyskland har det under försommaren förekommit en del bränder. Dessutom har det förekommit skogsbränder i Alaska och sydvästra USA. CAMS har övervakat skogsbränder i New Mexico som varit gång sedan mitten av april och som fortfarande brann i början av juni

Copernicus

Animation av daglig global brandaktivitet från 1 januari 2022 till 30 juni 2022. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

Forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) följer kontinuerligt den arktiska skogsbrandsäsongen på norra halvklotet, inklusive starten och utvecklingen av brandsäsonger i regioner av Sibirien och Nordamerika. CAMS, implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av Europeiska kommissionen, följer intensiteten och utsläppen från bränder över hela världen.

CopernicusCopernicus

GFASv1.2 daglig total brandstrålningseffekt mellan – 1-30 juni 2022 för Spanien (vänster) och junis totala beräknade koldioxidutsläpp (höger) för Spanien från 2003 till 2022. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

I Europa övervakade CAMS utvecklingen av stora skogsbränder nära Costa del Sol i södra Spanien, med start den 8 juni 2022. Då fick 2 000 personer evakueras från den närliggande staden Benahavis. GFAS-data för Andalusien visar extrema dagliga värden jämfört med 2003-2021 medelvärde. CAMS spårade också många andra bränder i hela Spanien, inklusive den höga brandaktivitet som observerades i provines Castilla y León med början i mitten av juni. Där bidrog ovanligt höga temperaturer och starka vindar till intensiteten av bränderna. Copernicus följer inte bara på intensiteten av bränderna, utan analyserar också de bredare effekterna av skogsbränder och rökutsläpp inklusive luftkvaliteten, vilket kan orsaka olika andningsproblem och andra skador på hälsan.

I sydvästra USA utvecklades stora skogsbränder där en anmärkningsvärd brand fortsatte i New Mexico från mitten av april till början av juni 2022. På senare tid observerade CAMS ett växande antal skogsbränder i Alaska under hela juni 2022.

CopernicusCopernicus

GFASv1.2 daglig total brandstrålningseffekt sedan 1 juni 2022 (vänster) och junis totala beräknade koldioxidutsläpp (höger) för Alaska. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

Varje sommar studerar CAMS-forskarna särskilt bränderna på nordliga breddgrader och på de arktiska tundrorna. Under de första veckorna av juni utvecklades ett växande antal bränder, över genomsnittet 2003-2021, i Alaska, vilket ledde till rökmoln bredde ut sig över Beauforthavet mot Ishavet. Data om de arktiska bränderna har visat normala dagliga värden under juni, men CAMS följer noga när bränder har startat i Sacharepubliken och Chukotka i östra Sibirien under de senaste veckorna.

Copernicus

Daglig total brandstrålningseffekt från 1 april till 30 juni (vänster), med röda staplar som visar 2022 och grå staplar som visar medelvärdet för 2003-2021. Totala beräknade koldioxidutsläpp för samma period (höger) för Ural och Sibiriens federala distrikt. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

CAMS-data visar att för perioden mellan 1 april och 30 juni var de totala beräknade koldioxidutsläppen från vårens bränder (inklusive skogsbränder och öppen eld för jordbruk) för Ural och Sibiriens federala distrikt, trots en intensiv start på säsongen, nära tidigare års genomsnitt (2003-2020) för årstiden. Östra Sibirien upplever vanligtvis bränder på sommaren snarare än våren och visar för närvarande normala värden för säsongen.

Den arktiska brandsäsongen varar normalt maj – oktober med mest aktivitet mellan juli och augusti. CAMS-data avslöjade en ökning av brandaktiviteten mätt i observerad värmestrålning (FRP) i Arktis. CAMS brandövervakningsdata visar att de totala koldioxidutsläppen för denna region ligger på liknande värden som 2021 och de uppmätta åren före 2019, men med betydligt lägre värden än rekordåren 2020 och 2019.

Mark Parrington, seniorforskare och skogsbrandsexpert på CAMS, kommenterar: ”De senaste somrarna har vi observerat storskaliga och ihållande skogsbränder på norra halvklotet. Vi övervakar redan de bränder som utvecklats under våren och försommaren. Hittills har sommaren utvecklats normalt, andra än i New Mexico och Alaska. Även om brandaktiviteten på norra halvklotet varit ganska normal, vet vi att ökad brandfarlighet i vegetationen har ökat risken för stora skogsbränder. Men i vilken skala är svårt att förutsäga. Därför fortsätter CAMS att övervaka brandaktiviteten genom alla stadier, såväl i fråga om brandintensitet och uppståndna röken.”

CAMS övervakar globala bränder och uppskattar utsläppen de orsakar med sitt Global Fire Assimilation System (GFAS), med hjälp av satelliter och in-situ data. De beräknade utsläppen kombineras med väderprognossystemet ECMWF, som modellerar utvecklingen i fråga om utbredning och kemisk sammansättning och kan därmed förutsäga hur den globala luftkvaliteten kommer att påverkas upp till fem dagar i förväg.

En internationell studie, för att upptäcka förändringar i Europas skogsbränder, kopplade till klimatförändringar, har utarbetats av ett konsortium av europeiska och internationella forskningsinstitutioner som inkluderar University of Barcelona, ​​CREAF, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), European Centre for Medium – Range Weather Forecasts (ECMWF), Institutet för miljöforskning och hållbar utveckling vid National Observatory of Athens (Grekland), European Space Agency (ESRIN), University of Salento (Italien) och University of Patras (Grekland) . Ledande klimatologer, experter på skogsbrandrisk och skogsekologi deltar (Jofre Carnicer, Andrés Alegria, Christos Giannakopoulos, Francesca Di Giuseppe, Anna Karali, Nikos Koutsias, Piero Lionello, Mark Parrington och Claudia Vitolo). Denna studie observerar och upptäcker uppkomsten av icke-linjära och snabbt föränderliga förhållanden mellan väderförhållandena vid högre brandrisk i samband med klimatförändringar och effekterna av brand på samhällen.

Här finns mer information om årets brandsäsong: https://atmosphere.copernicus.eu/wildfire-activity-higher-latitudes-during-spring-and-early-summer/?PR

The CAMS Global Fire Monitoring Page finns här: https://atmosphere.copernicus.eu/fire-monitoring

Mer om brandövervakning i CAMS skogsbrands Q&A: https://atmosphere.copernicus.eu/qa-wildfires

Förfrågningar om satellitbilder, kontakta: media@esa.int

För dagens satellitbilder från Copernicus registrera dig för nyhetsbrevet: https://www.copernicus.eu/en/media/image-day

Om ECMWF och Copernicus

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att lokaliseras i Bonn, Tyskland med början sommaren 2021.

Copernicus Atmosphere Monitoring Service: https://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus Climate Change Service: https://climate.copernicus.eu/
Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu

ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

#EUSpace

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
Oxenstierna Kommunikation
+46 708-184298
bjorn.mogensen@oxkom.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Metacon och Siemens ingår samarbete för tillverkning av system för grön vätgasproduktion

Published

on

By

Metacon AB (publ) och Siemens AB har signerat en avsiktsförklaring om att ingå partnerskap med syfte att accelerera tillverkningen av produktionsanläggningar för vätgas i Sverige, för den europeiska marknaden.

Metacon gick i början av året ut med nyheten att bolaget har fått exklusiva rättigheter för tillverkning av kompletta elektrolysanläggningar baserade på samarbetspartnern PERIC:s världsledande teknologi för trycksatta alkaliska elektrolysmoduler (stackar). En av de viktigaste komponenterna i PERIC:s alkaliska teknologi är effektiva och beprövade 5 MW-moduler med över 10 års driftdata. Metacon har även tillgång till den 10 MW-modul som PERIC nyligen lanserat och som idag, effekt- och produktionsmässigt är en av världens största. Rättigheterna gäller för flertalet europeiska länder och innebär att Metacon kan utgå ifrån en beprövad teknologi som utvecklats och förfinats i över 60 år, och göra de anpassningar som krävs för att matcha kraven på säkerhet och automation som finns i europeiska standarder för vätgasproduktion. I och med den exklusiva rättigheten tar Metacon nu sikte på att bli en av marknadsledarna i Europa för den här typen av storskaliga vätgasanläggningar.

Den gemensamma avsiktsförklaringen innebär att Siemens går in som teknologipartner till Metacon för att bidra med sin gedigna erfarenhet av att leverera produkter, lösningar och tjänster inom automation, kraftdistribution, elektrifiering, instrumentering, byggnadsteknik och drivenheter. Siemens kommer även att kunna bidra med sitt stora utbud av digitala tjänster och mjukvaror för optimering, standardisering och simulering under både tillverknings- och driftskedet av vätgasanläggningarna.

Vätgas är en viktig pusselbit när industri-, energi- och transportsektorn ska bli CO2-neutral, och ligger i fokus för Siemens globala satsning på Power-to-X. Partnerskapet med Metacon markerar en milstolpe i vår strävan efter att skapa en mer hållbar värld genom att bland annat utveckla innovativa lösningar för energisektorn”, säger Mikael Kraft, Head of Factory Automation och Sales på Siemens Digital Industries.

Metacon har stora planer för satsningen på tillverkning och försäljning av storskaliga elektrolysanläggningar till bland andra basindustrin, vindkraftsektorn och transportsektorn i Europa. Jag har svårt att föreställa mig en bättre partner på en sådan resa än Siemens. Med sin världsledande portfölj av teknologi, kompetens och erfarenhet av liknande projekt sedan lång tid tillbaka får vi med detta partnerskap möjlighet att både accelerera och optimera centrala delar av vårt unika Gigafactory-projekt”, säger Christer Wikner, VD och koncernchef, Metacon.

För ytterligare information, kontakta Christer Wikner, på telefon 0707-647389 eller e-post  info@metacon.com

Om Metacon
Metacon AB (publ) utvecklar och tillverkar energisystem för produktion av fossilfri ”grön” vätgas. Produkterna inom affärsområdet Reformering är bland annat baserade på en patenterad teknologi som genom s.k. katalytisk ångreformering av biogas eller andra kolväten genererar vätgas. Utvecklingen av Metacons reformeringsprodukter görs inom det helägda dotterbolaget Metacon S.A i Patras, Grekland. Verksamheten är inriktad på katalytisk processkemi och avancerade reformers för högeffektiv vätgasproduktion. 

Metacon erbjuder även kompletta elektrolysanläggningar och integrerade tankstationer för grön vätgas, ett stort och globalt växande område för tillverkning av grön vätgas. Elektrolys är en process där man driver en kemisk reaktion för att spjälka vatten genom att tillsätta elektricitet. Om elektriciteten som används är icke-fossil blir därmed också vätgasen fossilfri och klimatneutral. Grön vätgas kan användas inom bland annat transportsektorn, basindustrin och fastighetssektorn med bättre miljö och klimat som resultat. www.metacon.com

Om Siemens
Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och sjukvård. Från mer resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leverantörskedjor och smartare byggnader och elnät, till renare och bekvämare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik med syfte att skapa verkligt värde för kunder och användare. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen ger Siemens sina kunder förutsättningar att transformera sina verksamheter och marknader och hjälper dem att förändra vardagen för miljarder människor. Siemens äger en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en global ledande medicinteknisk leverantör som formar framtidens hälso- och sjukvård.

Under räkenskapsåret 2023, som avslutades den 30 september 2023, genererade Siemenskoncernen intäkter på 77,8 miljarder euro och ett nettoresultat på 8,5 miljarder euro. Per den 30 september 2023 hade företaget cirka 320 000 medarbetare världen över. Under samma tidsperiod genererade Siemens i Sverige intäkter på 6,9 miljarder kronor och hade cirka 1 500 anställda. Mer information finns på www.siemens.com och www.siemens.se.  

För ytterligare information se:
www.metacon.com | X: @Metaconab | LinkedIn: www.linkedin.com/company/metaconab

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Aqilion publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

AQILION AB (publ) meddelar att den svenska versionen av bolagets årsredovisning för räkenskapsåret 2023 har publicerats.

 

Årsredovisningen, som bifogas i pressmeddelandet, kan även laddas ner från bolagets webbplats. En engelsk översättning av årsredovisningen beräknas finnas tillgänglig på webbplatsen under vecka 21, 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Sarah Fredriksson, vd, AQILION AB, + 46 (0)70 261 4575, sarah.fredriksson@aqilion.com

Om Aqilion

Aqilion är ett bioteknikbolag som fokuserar på att utveckla nya innovativa behandlingar för sjukdomar orsakade av kronisk inflammation och dysfunktionella immunologiska reaktioner som till exempel autoimmuna sjukdomar.

Vi identifierar innovativa idéer som har potential att bli nya läkemedel och förädlar dem till kommersiellt intressanta projekt. De idéer som vi väljer är baserade på solid vetenskaplig grund där vi med rimliga antaganden tydligt kan förstå underliggande biologi, klinisk relevans och patientnytta.

Bolaget är främst aktivt i de tidiga faserna av läkemedelsutveckling, från idéstadiet till proof-of-concept i kliniska studier. Aqilion driver sina utvecklingsprogram i en delvis virtuell organisation i nära samarbete med utvalda partners med särskild spetskunskap inom läkemedelsutveckling.

AQILION AB (publ) är ett svenskt publikt bolag med huvudkontor i Helsingborg. www.aqilion.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Landshypotek lämnar historiskt stor utdelning till Skånes lantbrukare

Published

on

By

Landshypotek beslutade idag att dela ut närmare en kvarts miljard, 244 miljoner kronor, till jord- och skogsbrukare över hela landet. Det är den största utdelningen i Landshypoteks snart 200-åriga historia och ett viktigt tillskott till svenska lantbrukare, svensk livsmedelsproduktion och levande landsbygder. Lantbruksföretagare i Skåne får hela 40 miljoner kronor i utdelning, vilket är 10 miljoner mer än förra året.

 

– Landshypotek och vår utdelning är en central del av lantbruks-Sverige. Genom åren har vi kunnat hålla en god nivå på utdelningen, men årets utdelning till lantbrukare runt om i landet sticker ut som historiskt stor, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening.

 

Det var på tisdagens stämma i Landshypotek Ekonomisk Förening som beslutet togs att dela ut 244 miljoner kronor (att jämföra med förra årets 180 miljoner kronor). Pengarna betalas ut under maj till kunder som lånar till jord- och skogsbruksfastigheter hos Landshypotek Bank.

 

Jord- och skogsbrukskunderna äger banken och är organiserade i den ekonomiska förening som nu beslutat om utdelningen.

 

– Landshypotek finns för kunderna och har haft en fin utveckling de senaste åren. Vi har växt, stärkt positionen som den ledande banken för jord- och skogsägare, attraherat allt fler villaägare och välkomnat många nya sparkunder. Vi gör finansiellt det främsta året någonsin i vår bank och kan därför också leverera vår största utdelning någonsin, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening.

 

Lantbrukarna i Skåne får den största utdelningen av landets regioner. Så här fördelar sig utdelningen till jord- och skogsbrukare över landet (enligt ägarföreningen Landshypoteks Ekonomisk Förenings elva regioner):

 

Gotland 

  6 mkr

Gävle-Dala

  8 mkr

Mitt

  9 mkr

Mälarprovinserna

37 mkr

Norr

  6 mkr

Skåne 

40 mkr

Småland

36 mkr

Väst

34 mkr

Wermland 

13 mkr

Örebro

15 mkr

Östgöta

39 mkr

 

 

 

För ytterligare kommentarer och information:

 

Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10

 

 

Om Landshypotek Bank

 

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.