Connect with us

Marknadsnyheter

Mot en nationell strategi för halvledare

Published

on

Hur samverkar vi i Sverige kring en nationell strategi för halvledare? Svaret kan vara närmare än vi tror. Efter en paneldiskussion i Almedalen tar Lund nu första steget mot att etablera ett nationellt kompetenscentrum för halvledare.

Halvledarbrist är en global utmaning som behöver snabba lösningar. Under den nyligen avslutade Almedalsveckan synliggjordes problematiken i Lunds universitets panelsamtal om halvledare. Samtalet handlade om komponentbrist, vem som kan bidra till att säkra det nationella behovet av halvledare samt hur Sverige kan bidra till en ökad tillverkningstrygghet även för andra inom EU. Medverkade gjorde – förutom Lunds universitet – Vinnova, RISE och Volvo Cars.

Men varför är halvledare en så viktig komponent? Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid LTH, Lunds universitet, förklarar:

– Halvledare finns i nästan all elektronisk utrustning som vi använder och är beroende av – som mobiltelefonen, bilen, flygplanet och betalkortet. Men listan på områden där halvledare har en viktig funktion kan förstås göras mycket längre.

Halvledare är material som anpassas så att de antingen leder ström, eller inte gör det. Kisel och galliumarsenid är två exempel.

– Halvledarbristen som alla talar om har inte med brist på material att göra, utan hänger ihop med att den tillverkning som finns inte räcker till. Det finns för få leverantörer, och startsträckan för att etablera ny tillverkning av halvledarkomponenter är lång och kostsam, säger Lars-Erik Wernersson.
 

Chips Act

Tillsammans med EU-länderna och internationella partners prioriterar EU nu att trygga den europeiska tillgången till halvledare. Initiativet kallas ”Rättsakten om europeiska halvledarchip” (European Chips Act) och budgeten på strax över 40 miljarder euro består både av offentliga och privata medel.

– För att kunna ta plats på den europeiska arenan behöver vi först hitta formerna för den nationella agendan där akademi samordnas med industri, forskningsinstitut, myndigheter och andra aktörer – en samverkansprocess som Lunds universitet nu tar initiativ till, säger Erik Renström, rektor för Lunds universitet.

Heiner Linke, prorektor vid LTH med ansvar för fakultetens forskning, håller med och poängterar att Lund har kompetens och resurser inom flera av de styrkeområden som efterfrågas.

– Både inom den svenska strategin och det europeiska samarbetet är Lunds infrastrukturer som MAX IV, ESS och NanoLab, samt spetskunskapen inom kretsdesign och nanoelektronik, viktiga resurser för den framtida halvledarutvecklingen, säger han.
 

Global oro och klimatförändringar påverkar

En av panelisterna i Almedalsdiskussionen om halvledare är Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova. Hon berättar att ett av skälen till störningar i försörjningskedjan är pandemin, men de beror också på geopolitiska spänningar, cyberattacker på handelsnoder och allvarliga väderhändelser som leder till översvämningar och bränder.

– Utvecklade försörjningskedjor krävs för resiliens, säkerhet och hållbarhet. EU satsar på att stärka Europas förutsättningar, och när EU satsar tjänar Sverige på att bestämma sig för vilken position vi vill ha och hur vi vill bidra till den nationella strategin och den europeiska gemenskapen, säger Darja Isaksson.
 

Ett första möte mot samordning av nationella agendan

Ett sätt att bidra är att formera och strukturera kompetenscentrumet som varje europeisk nation förväntas etablera inom Chips Act – och ett första steg är nu taget.

Innan panelisterna fick kliva av scenen i Almedalen uppmanade moderator och näringslivsjournalist Thomas Frostberg dem att plocka fram sina kalendrar och boka en första mötestid. Mötet äger rum i början av september och då sammanstrålar Erik Renström, rektor för Lunds universitet, Heiner Linke, prorektor för LTH, Lars-Erik Wernersson, nanoelektronikprofessor vid LTH, Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, Pia Sandvik, vd för RISE och Stefan Christiernin, forskningschef för Volvo Cars.

Och redan nu är andra intressenter från akademi, industri och offentlig sektor inbjudna till mötet.

– Vi har lite oblygt föreslagit att vi i Lund kan samordna den nationella agendan för halvledare och ta en ledande roll i den här processen med målet att säkerställa att det finns halvledarkomponenter till alla industrier som behöver det. Nu gör vi slag i saken, säger Lars-Erik Wernersson.

European Chips Act är ett EU-initiativ som ska säkerställa den europeiska produktionen och tillgången till halvledare. Budgeten på runt 40 miljarder euro inbegriper bland annat stöd till forskning och testbäddar, stöd till produktion av avancerad teknologi, bidrag till små och medelstora företag samt upprättande av säkerhetssystem för att övervaka och trygga leveranserna. European Chips Act ska också leda till etablerandet av nationella kompetenscentrum med en nod i varje land.

Almedalen: Chip in – helhjärtat för halvledare
Lunds universitets paneldiskussion i Almedalen om hur en nationell strategi för halvledare kan samordnas.

Information om panelsamtalet ”Chip in – helhjärtat för halvledare” samt inspelning av seminariet i Almedalsguiden

___________________________________________________________________

KONTAKT

Erik Renström, rektor Lunds universitet
erik.renstrom@rektor.lu.se, 046-222 70 01

Heiner Linke, prorektor LTH
heiner.linke@lth.lu.se, 0704-14 02 45

Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik
lars-erik.wernersson@eit.lth.se, 046-222 90 03

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 46 000 studenter och över 8 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Invent Medic avser genomföra en riktad nyemission av aktier och meddelar flaggning

Published

on

By

Invent Medic Sweden AB (”Invent Medic” eller ”Bolaget”) offentliggör idag sin avsikt att genomföra en riktad nyemission om cirka 1,5 MSEK till en begränsad krets investerare (den ”Riktade Nyemissionen”). Bolaget har erhållit teckningsförbindelser för hela beloppet. Den Riktade Nyemissionen avses genomföras med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och med stöd av bemyndigande från årsstämman den 7 maj 2024.

Styrelsen för Invent Medic avser att, med stöd av bemyndigande från årsstämman den 7 maj 2024, besluta att genomföra en riktad nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt om cirka 1,5 MSEK. Teckningskursen i den Riktade Nyemissionen ska uppgå till 0,50 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt om cirka 2 procent i förhållande till stängningskursen för Bolagets aktie den 30 april 2024. Bolaget har erhållit bindande teckningsåtaganden på hela emissionsbeloppet i den Riktade Nyemissionen från följande tecknare:

  • Thorbjörn Wennerholm (400 000 aktier)
  • Isakssons Elektriska AB (500 000 aktier)
  • Per Heander (200 000 aktier)
  • Fyra X Invest AB (200 000 aktier)
  • Markus Wallenås AB (500 000 aktier)
  • Per Timby Braath (600 000 aktier)
  • Haskel Konsult Aktiebolag (400 000 aktier)
  • Klara Stock Market Adviser AB (100 000 aktier)

För att säkra Bolagets finansiering har Bolaget i första hand övervägt att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för Bolagets aktieägare (företrädesemission). En samlad bedömning gör dock att en riktad nyemission är till fördel för både Bolaget och dess aktieägare.

Skälen för avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är dels tidsaspekten för en företrädesemission och tidsåtgången för Bolagets personella resurser en företrädesemission skulle medföra, dels storleken på emissionsbeloppet i relation till de kostnader som en företrädesemission skulle medföra, såsom rådgivningskostnader och garantiersättning, dels de rabattsatser som i rådande finansieringsklimat erfordras för anskaffande av garanter i företrädesemissioner samt dels den större osäkerheten kring Bolagets finansiering en företrädesemission skulle kunna medföra.

Teckningskursen har fastställts efter förhandling med externa tecknare, och med hänsyn till det svåra finansieringsklimat som råder på kapitalmarknaden anser styrelsen att teckningskursen är marknadsmässig och torde vara till gagn för samtliga aktieägare i Bolaget.

Genom den Riktade Nyemissionen ökar antalet aktier med 2 900 000, från 40 170 801 aktier till 43 070 801 aktier och aktiekapitalet ökar med 72 500 kronor, från 1 004 270,02 kronor till 1 076 770,02 kronor, beaktat den minskning av aktiekapitalet som föreslagits årsstämman. Den Riktade Nyemissionen innebär en utspädning om cirka 6,7 procent.

Den Riktade Nyemissionen och teckningsåtagandena är villkorade av att årsstämman den 7 maj 2024 godkänner styrelsens förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner.

Bolagets finansiering
Invent Medic upprepar målsättningen att nå positivt fritt kassaflöde på månadsbasis under slutet av 2024. Det fria kassaflödet definieras som kassaflödet från den löpande verksamheten minus kassaflödet från investeringsverksamheten.

Med beaktande av den Riktade Nyemissionen och bedömda kassaflöden har Invent Medic ett bedömt rörelsekapitalunderskott om cirka 2 MSEK till dess att ett positivt kassaflöde bedöms kunna uppnås.

Invent Medic har under 2023 stärkt sin marknadsposition, både kommersiellt och produktmässigt. Bolaget fortsätter de kommersiella satsningarna samtidigt som Bolaget kontinuerligt arbetar med att hålla nere kostnadsnivån. Bolaget har sedan 2022 haft en stark positiv försäljningsutveckling med åtta raka kvartal med ökad tillväxt jämfört med samma kvartal föregående år. Omsättningen ökade från 3 106 TSEK under 2022 till 6 708 TSEK under 2023.

Försäljning av befintliga aktier
I samband med den Riktade Nyemissionen säljer Diana Lidforsen 3 121 250 aktier och minskar sitt aktieinnehav i Invent Medic från 3 814 640 aktier till 693 390 aktier. Bland köparna finns Gun-Britt Fransson, styrelseordförande i Invent Medic, som förvärvar 325 000 aktier, styrelseledamoten Lars Persson genom Mandelträdet AB, som ägs av Lars Persson tillsammans med närstående, som förvärvar 243 750 aktier och Anders Sjödin, närstående till Gun-Britt Fransson, som förvärvar 487 500 aktier.

Ändring av procentuella innehav
Genom försäljningen av aktier kommer Diana Lidforsen innehav uppgå till 693 390 aktier vilket motsvarar cirka 1,6 procent av aktierna och rösterna i Invent Medic beaktad den Riktade Nyemissionen och passerar därmed flaggningsgränsen 5 procent. Diana Lidforsens försäljningen av aktier är ett led i förvärvet av FlowCup och följer den ursprungliga avsikten att minskat Diana Lidforsens ägande i Invent Medic. Diana Lidforsen har ingått ett tvåårigt lock-up avtal för resterande innehav.
 

Rådgivare
Klara Stock Market Adviser AB agerar projektledare i samband med den Riktade Nyemissionen.

Denna information är sådan som Invent Medic Sweden är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-30 22:14 CET.

För information om Invent Medic Sweden AB, vänligen kontakta
Anna Lindström, VD
Telefon: 0723 811 710
E-post: info@inventmedic.com 

Invent Medic Sweden AB (Invent Medic) är ett svenskt bolag som skapar möjlighet till ett aktivt liv för alla kvinnor genom att erbjuda ett brett sortiment av värdeskapande produkter inom kvinnohälsa till hälsovården, icke-statliga organisationer samt direkt till konsument. Bolagets produkter fokuserar på kvinnlig inkontinens samt menstruell hälsa. Till hälsovårdens aktörer i ett flertal länder erbjuds den egenutvecklade produkten Efemia Bladder Support, ett CE-märkt och patenterat medicintekniskt hjälpmedel mot kvinnlig ansträngningsinkontinens. Dessutom är Invent Medic exklusiv distributör i Sverige för det kvinnliga uridomet UriCap. Via den egna e-handelskanalen www.flowcup.com samt genom samarbeten med icke-statliga organisationer erbjuder bolaget egenutvecklade, säkra och hållbara mensskydd som menskoppar och menstrosor samt tillbehörsprodukter. Invent Medics aktier är listade på Spotlight Stock Market under förkortningen IMS, och aktiens ISIN-kod är SE0007603402. Mer information finns på www.inventmedic.com och www.spotlightstockmarket.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

mySafety Group AB har beslutat att inte utnyttja köpoptionen i Nordic Benefits AS och ingått avtal om avyttring av aktier i Nordic Benefits AS

Published

on

By

Pressmeddelande 30 april 2024

mySafety Group AB (”mySafety Group” eller ”Bolaget”) meddelade den 14 december 2023 att Bolaget ingått avtal med Uppertine Holdings Ltd om förvärv av cirka 10,1 procent av aktierna och rösterna i Nordic Benefits AS (”Nordic Benefits”) (”Förvärvet”). Den totala köpeskillingen för Förvärvet uppgick till cirka 8,3 MSEK, motsvarande 11,3 SEK per aktie. I samband med Förvärvet avtalade Bolaget och Uppertine Holdings Ltd att Bolaget skulle erhålla en köpoption som, om Bolaget utnyttjade den fullt ut, skulle öka Bolagets totala aktieinnehav i Nordic Benefits från cirka 10,1 procent till cirka 51,4 procent av det totala antalet aktier och röster i Nordic Benefits (”Köpoptionen”). mySafety Group har idag, den 30 april 2024, beslutat att inte utnyttja Köpoptionen och ingått avtal om att sälja tillbaka samtliga aktier från Förvärvet till Uppertine Holdings Ltd till samma pris per aktie som Bolaget betalade i samband med Förvärvet.

Efter en tät dialog och genomgång av struktur och produktportfölj valde vi att avstå från att utnyttja vår köpoption. Nordic Benefits är ett mycket framgångsrikt företag, men för oss är det centralt att våra förvärv också innebär att vi kan dra nytta av kundrelationerna, och bygga kundresor tillsammans med våra förvärv. Strukturen i Nordic Benefits visade sig inte lämpad för vår affärsmodell, och därför valde styrelsen att inte gå vidare med förvärvet. Vi kommer nu att inrikta oss på att investera i andra partnerskap och lösningar för att skapa egna erbjudanden i resevertikalen, säger Marcus Petterson, VD och koncernchef för mySafety Group. 

Enligt aktieöverlåtelseavtalet skulle mySafety Group utnyttja Köpoptionen senast den 30 april 2024 och för det fall Köpoptionen inte utnyttjades skulle Uppertine Holdings Ltd ha rätt att återköpa och mySafety Group rätt att sälja tillbaka aktierna som mySafety Group förvärvade genom Förvärvet. Köpeskillingen vid en sådan transaktion skulle enligt det ursprungliga aktieöverlåtelseavtalet uppgå till 90 procent av köpeskillingen i Förvärvet.

mySafety Group har idag beslutat att inte utnyttja Köpoptionen och ingått avtal om att sälja tillbaka samtliga aktier från Förvärvet till Uppertine Holdings Ltd. Köpeskillingen motsvarar köpeskillingen som betalades i samband med Förvärvet, dvs. 11,3 SEK per aktie och totalt cirka 8,3 MSEK, och således inte 90 procent av den totala köpeskillingen i Förvärvet som först avtalats. Avyttringen av aktierna i Nordic Benefits genomförs per idag, den 30 april 2024. Efter avyttringen äger mySafety Group inga aktier i Nordic Benefits.

mySafety Group AB

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Pettersson, verkställande direktör, +46(0)730 29 99 01, marcus.pettersson@mysafety.se.

Denna information är sådan information som mySafety Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl.19.00 den 30 april 2024.

Om mySafety Group AB

mySafety Group AB är en koncern som investerar i verksamhet med huvudinriktning på digital transformation inom såväl B2B som B2C. mySafety Groups B-aktie är sedan 1998 noterad på Nasdaq Stockholm, Small Cap (tidigare under namnet Empir Group AB). För mer information – investor.mysafety.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.