Connect with us

Marknadsnyheter

/Finspång Vårdcentrum – arkitektur med lång livslängd i sikte

Published

on

En arkitektur som ska hålla på sikt är bakgrunden till Finspångs nya vårdcentral. Med återvunna aluminiumfasader och en enorm solcellspark på taket kan stora energibesparingar göras. Projektet har erhållit Miljöbyggnad Silver och SAPA har via GlasLindberg, levererat fasader och fönster till vårdcentralen.

Redan tidigt i planeringen kring Finspång Vård-centrum fanns det många faktorer som skulle vara med för att upprätthålla alla avancerade krav och befogenheter som existerar i dagens samhälle. Vårdcentralen blev tvungen att tillfredsställa alla materiella-, hälso-, funktionella- och socialkrav. Vad som kom ut ifrån detta blev något helt unikt där uttrycket ”nära vård” förekommer i alla korridorer. Ett starkt samarbete med kompententa och erfarna individer, där många bor i eller i närheten av Finspång, har skapat ett högt engagemang för projektet. Byggnaden omfattar ca 17 000 kvm och är uppdelat på fem våningsplan med: barnavårdscentral, barnmorskemottagning, barn- och ungdomsmottagning, slutenvårdsrehabilitering, läkarmottagning, hemsjukvård, laboratorium, specialistsköterskemottagning, utredningsenhet och närvårdsavdelning.

Arkitema som är arkitekt för projektet förklarar vikten av att ha många olika avdelningar nära varandra och att patienterna kan få en fullständig vård på Vårdcentralen utan att behöva söka vård på en annan ort.

– Direkt från entréhallen når man hälsotorg, apotek och lab. På entréplan finns också fyra kombirum som fungerar som mottagningshotell, rum som kan bokas av kliniker som inte har ordinarie verksamhet i Finspång, antingen återkommande eller sporadiskt. Ett gott “Nära vård”-exempel, där patienterna kan erbjudas besök här, istället för att behöva åka till sjukhuset i en annan stad, förklarar Arkitema.

 

Design kombinerat med harmoniska kulörer

Med vackra och trygga miljöer har forskning visat att upplevelsen av stress på sjukhus minskar och att det kan bidra till en hälsosammare och en mer vårdande miljö. En viktig faktor för vårdpersonalen är att ha en välplanerad och attraktiv arbetsmiljö för att trivas i sitt vardagliga arbete. Detta är något som Finspång vårdcentral lyckats med, då miljön utstrålar ett lugn för både patienter och personal. Genom att utgå från lugna och ljusa färgkulörer kombinerat med accentkulörer på fondväggar och inslag av trä i inredningen, understryks den harmoniska känslan som finns i designen. Medveten konst har placerats ut där besökare, personal och patienter förflyttar sig som mest för att stoppa upp och generera till inspiration och unika upplevelser i vårdcentrumets lokaler. Konsten är magnifik och originell som både befinner sig i mitten av ett rum men den samverkar även med byggkonstruktionen på väggarna.

Fokus på projektets livslängd med miljövänliga material och energibesparingar

Vårdpersonalens tjänstebilar är eldrivna och kan enkelt laddas på Vårdcentrumets parkeringsplats, vilket simplifierar och gynnar både miljön som personalen. Finspång Vårdcentrum exponeras med 600 paneler med solceller på taket, och den förväntade elproduktionen är 160 000 kWh per år, vilket motsvarar elbehovet för ca 32 småhus. De vackra innegårdarna ger dynamik och särskiljer sig ifrån sjukhusmiljön, vilket lyfter patienternas upplevelse. Även en enastående glas- och aluminiumfasad pryder innegårdarna. Miljöaspekten kring projektet är på en hög nivå där man har jobbat hårt med energibesparingar och materialval. Arkitema ville kombinera detta för att skapa ett hållbart och gynnsamt bygge som ska ha en lång livslängd. 

– Vårdcentrum har en vit terrazzofasad i de övre planen och en glas/aluminiumfasad i de nedre planen. Byggnaden är klassad Miljöbyggnad silver och har solceller på stor del av yttertaket och på fläktrummets sydfasad. Att separera flöden, stärka patientsäkerheten och jobba med byggteknik som har lång livslängd är några av principerna som styrt projektet, förklarar Arkitema.

Ett av materialen som har används i projektet är SAPAs aluminiumfasad och dörrar i Hydro CIRCAL, vilket är en aluminiumlegering med minst 75 % återvunnet aluminium från exempelvis fasader och fönster som demonterats från byggnader och därmed återvunnits. Produkterna har levererats till projektet av GlasLindberg.

Fakta:

SAPA-produkter: Fasad SAPA 4150 och Dörrar SAPA 2086

SAPA-producent: GlasLindberg Fasad AB

Arkitekt: Arkitema

Foto: Region Östergötland

 

 

Contact:

Caroline Jonson

Communication Manager

+46 76 113 97 98

caroline.jonson@hydro.com

/ OM SAPA

SAPA är en av de största leverantörerna av byggnadssystem i aluminium i Europa. SAPA erbjuder arkitekter, planerare, metalltillverkare, investerare och husägare över hela världen ett omfattande utbud av innovativa, pålitliga och estetiskt tilltalande aluminiumsystem för fasader, fönster, dörrar och byggnadsintegrerade solceller.

SAPA är ett varumärke som tillhör Hydro, ett globalt integrerat aluminiumföretag med produktions-, försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter över hela värdekedjan – Från bauxit, aluminiumoxid och energiframställning till aluminiumproduktion, rolled products, extrudering och återvinning. Med huvudkontor i Norge har företaget cirka 35 000 anställda i mer än 40 länder världen över. Med mer än ett sekels erfarenhet inom produktion av förnybar energi, teknikutveckling och många samarbeten med andra företag genom åren.

 

/ FÖLJ OSS

facebook.com/Sapa-sverige

www.linkedin.com/company/sapa-sverige

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Sundsvall

Published

on

By

Den 27-28 maj besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Sundsvall. Ministern kommer bland annat att besöka stödcentrum för våldsutsatta vuxna samt träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet.

Paulina Brandberg kommer även att delta på en lunch som arrangeras av regionens IT-kluster på temat tech och jämställdhet.

Hon kommer också att träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet och bland annat få information om regionens nya jämställdhetsstrategi, jämställdhet i förskolan samt en presentation av enkätstudien Ungas psykiska hälsa utifrån utsatthet för våld och trakasserier. Statsrådet kommer även att ta del av Forum jämställdhets forskningsprojekt om kvinnor i mansdominerade sektorer. 

I samband med besöket är Paulina Brandberg tillgänglig för media. Vid intresse, kontakta pressassistent Emelie Franzén. 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning för Cline Scientific AB (publ), 556867-8238, för period 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

 Cline Scientific AB (publ) (”Cline” eller ”Bolaget”) avger årsredovisning för 2023.

Rapporten publiceras på www.clinescientific.com/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är Cline Scientifics Certified Adviser. Informationen lämnades för offentliggörande via kontaktpersonen som anges ovan, klockan 09:15 CEST den 26 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Patrik Sundh, VD
E-post: patrik.sundh@clinescientific.com
Telefon: 0703-585 088

Cline Scientific AB (publ)                                                
Pepparedsleden 1
AstraZeneca BioVentureHub 
                                              E-post: info@clinescientific.com
431 53  MÖLNDAL                                                              Hemsida: www.clinescientific.com

Kort om Cline Scientific
Cline Scientific utvecklar avancerade cancerdiagnostik och stamcellsterapier.  Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science. Cline driver två projekt in i klinisk fas, StemCART – en stamcellsterapi för broskreparation, och CellRACE – en cancerdiagnostisk produkt för att förutsäga metastasering.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.