Connect with us

Marknadsnyheter

Handelsbankens ekonomiska prognos: En mild recession i antågande

Published

on

  • Tack vare den rätt goda ekonomiska tillväxten i början av året växer den finländska ekonomin med 2,3 procent i år. Under den senare hälften av innevarande år kommer den finländska ekonomin emellertid redan att befinna sig i en recession. Den höga inflationen tär på hushållens konsumtion, nedgången i byggandet dämpar investeringarna och världsekonomins svaga tillväxt minskar exporten.
  • Den blygsamma utvecklingen kommer att fortsätta nästa år och BNP krymper med 0,2 procent. År 2024 blir utsikterna bättre och ekonomin växer med 1,0 procent med draghjälp från den inhemska efterfrågan.
  • Inflationen har accelererat ytterligare i år. Vi förutspår att inflationen ökar till 6,7 procent i år. Nästa år kommer inflationen att sjunka till 3,8 procent och uppgår till 2,2 procent år 2024.
  • Världsekonomin kommer att växa med 2,8 procent i år, 2,3 procent nästa år och 3,0 procent 2024. Tillväxten bromsas av det kärvare finansiella läget, centralbankernas räntehöjningar, nedgången i realinkomsterna på grund av inflationen och hushållens minskade sparbuffertar tillsammans med energikrisen i Europa. Utvecklingen förväntas bli bättre först 2024.

Den finländska ekonomin kommer att uppvisa tecken på avmattning på många områden i slutet av året. Konsumenternas och företagens förtroende för ekonomin är lågt. Den accelererande inflationen tär på hushållens köpkraft och bromsar den privata konsumtionen. Den bästa stämningen på arbetsmarknaden börjar vara över. Ränteuppgången och de dyrare boendekostnaderna stävjar aktiviteten på bostadsmarknaden.

”Vi uppskattar att den finländska ekonomin befinner sig i en recession från andra halvåret till början av nästa år. Efter det kommer läget att bli en aning bättre. Även om ekonomin är i en recession nästa år så kan den beskrivas som mild. Inflationen börjar avta under nästa år och på arbetsmarknaden förblir läget mestadels förhållandevis bra även om arbetslösheten stiger. En bättre ekonomisk utveckling är i sikte först år 2024”, bedömer Timo Hirvonen, Handelsbanken Finlands chefsekonom.

Inflationsbekymren lättar nästa år

Inflationen kommer att accelerera till 6,7 procent under innevarande år. Det beror på flera olika faktorer.

”Inflationen är fortsatt hög 2022. Den backas upp framför allt av de dyrare boendekostnaderna, det högre elpriset och den dyrare maten. I början av nästa år är inflationen ännu på en hög nivå men redan på sommaren börjar läget normaliseras”, säger Hirvonen.

Fler räntehöjningar i slutet av året

Centralbankerna höjer räntorna för att hålla inflationen i schack. Samtidigt driver ekonomierna in i en recession.

Den höga inflationen leder till att centralbankerna stramar åt penningpolitiken ytterligare i år och nästa år. I USA fortsätter centralbanken Fed med höjningarna av styrräntan i slutet av året och i början av nästa år. Den strama penningpolitiska linjen bromsar den amerikanska ekonomin nästa år. Inflationen planar ut och arbetslösheten ökar. På grund av dessa faktorer förväntar vi oss att Fed sänker räntan i början av 2024.

”Enligt vår syn höjer Europeiska centralbanken inlåningsräntan ytterligare i slutet av år 2022. Inlåningsräntan stiger till två procent före slutet av året. Den vanliga bolåneräntan 12 månaders euribor har stigit exceptionellt mycket i år. Finländska bolånekunder gör klokt i att förbereda sig på att räntorna stiger ytterligare, marknaderna förväntar sig nämligen nu att 12 månaders euribor är 2,9 procent om ett år”, säger seniorekonom Janne Ronkanen.

Den ekonomiska prognosen kan läsas i sin helhet i bilagan (på finska).

Titta på direktsändningen av den ekonomiska prognosen onsdagen den 21 september kl. 9.30. I sändningen belyser Timo Hirvonen de ekonomiska utsikterna mer utförligt. https://handelsbanken.videosync.fi/26012022-talousennuste

Finlands ekonomiska utveckling, prognos
Ändring i procent 2021 2022P 2023P 2024P
Privat konsumtion 3.7 3.3 (2.2) 0.5 (1.6) 1.4 (1.4)
Offentlig konsumtion 2.9 3.5 (1.5) 2.5 (1.8) 1.2 (1.2)
Investeringar 1.5 2.5 (2.0) -1.0 (2.0) 0.8 (2.0)
Export 5.4 2.0 (3.0) -0.6 (2.8) 2.0 (3.2)
Import 6.0 6.0 (3.2) -0.4 (3.1) 1.9 (3.0)
BNP 3.0 2.3 (1.8) -0.2 (1.3) 1.0 (1.5)
Inkomstnivåindex 2.4 2.4 3.9 3.3
Konsumtionsprisindex 2.2 6.7 3.8 2.2
Arbetslöshetsgrad* 7.7 6.7 7.0 6.9
Offentliga samfundens financiella sparande** -2.6 -2.4 -3.2 -1.4
EMU-skuld** 72.3 71.1 72.3 71.4
* Procent av arbetskraft  **Procent av BNP
Handelsbankens maj månads prognoser inom parentes
Källa: Handelsbanken

Ytterligare information:

Timo Hirvonen, chefsekonom, tfn 040 549 2476

Janne Ronkanen, seniorekonom, tfn 050 538 0567

E-postadressen har formen: fornamn.efternamn@handelsbanken.fi

Handelsbanken är känd för sin starka företagskultur samt kundorienterade och flexibla service. Sedan flera år tillbaka har Handelsbanken legat i topp i en stor kundnöjdhetsmätning både i Finland och i de andra nordiska länderna (EPSI Rating). Handelsbanken grundades i Stockholm år 1871, och Handelsbanksaktien är den äldsta noterade aktien på Stockholmsbörsen. I Finland har banken funnits sedan 1985.

Handelsbanken Finlands kontorsrörelse består av 27 bankkontor, huvudkontorsfunktioner, kapitalförvaltningstjänster och Handelsbanken Finans Abp. I Handelsbanken Finlands verksamhet ingår även investeringsbanken Handelsbanken Capital Markets som omfattar livförsäkringsbolaget Handelsbanken Liv samt riskhantering, värdepappershandel och kapitalmarknadsverksamhet. Handelsbanken Capital Markets Operations svarar för värdepappersförsvarstjänsterna. Handelsbanken har i Finland ca 600 medarbetare. Handelsbanken-koncernen meddelade 19.10.2021 att den kommer att sälja verksamheten i Finland.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bodyflight Sweden AB publicerar Årsredovisning 2023 och revisionsberättelse

Published

on

By

Bodyflight Sweden AB publicerar härmed årsredovisning och revisionsberättelse för räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen bifogas till detta pressmeddelande, finns tillgänglig på hemsidan bodyflight.se och kan beställas från Bodyflight Sweden AB via e-post: bolagsstamma@bodyflight.se.

Micha Velasco, VD

Telefon: +46 701072444
E-post: micha.velasco@bodyflight.se

bodyflight.se 
 

Bodyflight är en upplevelsekoncern som levererar kvalitativa och unika upplevelser. Bolaget har ett nyframtaget affärssystem, inklusive bokningssystem och betallösning för att kunna skala upp och effektivisera verksamheten. Koncernen äger och driftar två av världens högsta vindtunnlar belägna i Stockholm och Göteborg under varumärket Bodyflight. Sedan den 1 juli 2023 är koncernen majoritetsägare i ett av Sveriges ledande bolag vad gäller VR-upplevelser, VREX. VREX finns i Stockholm city och i Bromma.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fortum startar pilot för vätgasproduktion i Lovisa, Finland

Published

on

By

Som ett led i Fortums strategi att stegvis utforska vätgasen genom småskaliga projekt i Norden, bygger vi nu en pilotanläggning för vätgasproduktion. Den byggs på Fortums egen mark i Källa-området, nära Fortums kärnkraftverk i Lovisa i södra Finland. Anläggningen med namn Kalla Test Center börjar byggas under sommaren 2024 och driftsättning är planerad till slutet av 2025.  

Vätgasen ska produceras med elektrolys, där vatten delas till vätgas och syrgas med hjälp av elektricitet. Anläggningens kapacitet på cirka två megawatt kommer att tas från elnätet medan det vatten som behövs för processen tas från det lokala vattennätet i Källa. En anläggning för påfyllning av vätgasflaskor och trailers byggs i anslutning till elektrolysören för att möjliggöra transport av vätgasen till industrikunder.

Kalla Test Center finansieras helt genom Fortums forsknings- och utvecklingsbudget och designen är huvudsakligen framtagen av Fortums egen personal. Pilotanläggningen väntas vara i drift under cirka två år, mellan 2025 och 2028. Den totala kostnaden för projektet beräknas landa på 17 miljoner Euro. Projektet är ett konkret exempel på hur Fortum stegvis bygger kompetens och kunskap inom vätgas genom småskaliga projekt.

“När Fortum nu bygger en forskningsanläggning för vätgasproduktion i megawattskala vid Lovisa kommer vi att få värdefull information. Inte bara kring design och drift av vätgasanläggningar, utan också om affärsmöjligheterna för vätgas och de produkter som använder vätgas som insatsvara. Pilotprojektet är ett första steg mot framtida möjligheter för projekt och investeringar. Förutom testcentret pågår ett flertal andra studier tillsammans med kunder och partners från flera olika industrier,” säger Satu Sipola, Vice President för Power-to-X på Fortum.

Vätgas som produceras genom elektrolys kan ersätta fossila bränslen och andra insatsvaror inom många industrisektorer, som inom stålproduktion eller produktion av gödselmedel. Vätgasens kemiska egenskaper gör den mångsidig och därför kan den användas på flera sätt; som energibärare, för att ersätta fossilt kol i till exempel processer som de tidigare nämnda stål- och gödselmedelsprocesserna, och även som ett hållbart och fossilfritt bränsle.

“Fortum har en stark position inom fossilfri energiproduktion och vi strävar efter att hitta lösningar som hjälper våra industrikunder att göra sina processer fossilfria. Vi arbetar för att främja utvecklingen av fossilfri vätgas i de nordiska länderna och vi samarbetar aktivt med företag inom skogs-, stål-, och kemiindustrin liksom inom transportsektorn, för att nämna några exempel,” säger Sipola.

Läs mer om Fortum och vätgas: https://www.fortum.com/services/hydrogen

För mer information:
Elin Tibell, presschef Fortum Sverige, elin.tibell@fortum.com, +46 70 146 61 15

Fortum är ett nordiskt energiföretag. Vårt syfte är att ge kraft åt en värld där människor, företag och naturen utvecklas tillsammans. Vi är en av de kraftproducenter i Europa som har lägst koldioxidutsläpp och vi leds av högt ställda hållbarhetsmål. Vi producerar och levererar fossilfri el och vi hjälper industrier att fasa ut sina fossila bränslen och växa. Vår kärnverksamhet i Norden består av effektiv fossilfri kraftproduktion och pålitliga leveranser av el och värme till hushåll och företag. Vi vill vara en säker och inspirerande arbetsplats för våra ca 5 000 medarbetare. Fortums aktie är noterad på Nasdaq Helsinki. fortum.se 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Prevas publicerar delårsrapport januari-mars 2024

Published

on

By

Starkt kvartal och etablering av en strategisk plattform i Finland. Precis som under andra halvåret 2023 ser vi hög efterfrågan inom tillväxtområden som energi, elektrifiering, hållbarhet, försvar, inbyggda system och cybersäkerhet.

Omsättningen under det första kvartalet ökade med 3,2 procent till 407,1 Mkr (394,3). Den organiska tillväxten uppgick under kvartalet till cirka 40 procent av den totala tillväxten. Vi levererar ett EBITA-resultat om 53,5 Mkr (59,7 Mkr) och en EBITA-marginal på 13,2 procent (15,1). EBITA-marginalen ligger klart över vårt finansiella mål, vilket är ett styrketecken i nuvarande marknad. Omsättningen och resultatet påverkades negativt av att kvartalet var en arbetsdag kortare jämfört med motsvarande kvartal föregående år (63 jämfört med 64). Vårt arbete med att anpassa rekrytering till efterfrågan, bibehålla en god kostnadskontroll och kontinuerligt öka kundvärdet bidrog till stark marginal under kvartalet. Kassaflödet från den löpande verksamheten landade på 27,1 Mkr (22,8).  

 

Magnus Welén, CEO

För att läsa VD-ordet i sin helhet, se delårsrapport januari-mars s. 4-5.

Kvartalet i korthet
 

  • Nettoomsättningen uppgick till 407,1 Mkr (394,3), en ökning med 12,8 Mkr och 3,2 procent. Cirka 40 procent av omsättningsökningen var organisk och resterande kom från förvärv gjorda under 2023.
  • Rörelseresultatet EBITA* uppgick till 53,5 Mkr (59,7) vilket gav en rörelsemarginal på 13,2 procent (15,1). Kvartalet var en arbetsdag kortare jämfört med föregående år, vilket påverkade rörelseresultatet EBITA* negativt med ca 5 Mkr.
  • Rörelseresultatet EBIT uppgick till 44,2 Mkr (57,8) vilket gav en rörelsemarginal på 10,9 procent (14,7). EBIT har påverkats av förvärvsrelaterade poster med 9,2 Mkr (1,8).
  • Resultat efter skatt uppgick till 33,3 Mkr (41,8).
  • Vinsten per aktie före utspädning var 2,56 kronor (3,20) och efter utspädning 2,54 kronor (3,18).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 27,1 Mkr (22,8).

 

* Definitionen av EBITDA och EBITA har justerats i syfte att förbättra analys av den operativa verksamheten mellan perioder. Förvärvsrelaterade poster samt avskrivningar på immateriella tillgångar ingår inte längre i EBITDA och EBITA. Avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar samt omvärdering och nuvärdesberäkning av villkorade köpeskillingar har i likhet med tidigare ingen inverkan på EBITDA och EBITA.

Väsentliga händelser

  • Prevas har under april tecknat avtal om förvärv av cirka 92 procent av aktierna i det finska bolaget NMAC Group Oy, moderbolag i Enmac-koncernen (”Enmac”). Enmac har en stark position på den finska marknaden inom tillväxtområden som energi, industriell automation och processindustri, med cirka 200 anställda och en omsättning om 23 miljoner euro under 2023. Genom förvärvet, vilket är Prevas första i Finland, etableras en Nordisk koncern med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Förvärvet möjliggör framtida marknadssynergier och ligger i linje med Prevas tillväxtstrategi. Förvärvet är villkorat av myndighetsgodkännande, vilket kan ta upp till 4 månader. Förvärvet förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2024. För mer information om förvärvet, se pressrelease på företagets webbplats prevas.se.
     
  • Uddeholm, världsledande tillverkare av verktygsstål för industriverktyg, har gett Prevas i uppdrag att implementera nya MES-system (Manufacturing Execution System) för tre produktionsavsnitt i fabriken i Hagfors. De nya systemen optimerar Uddeholms drift och framtidssäkrar företagets operativa processer, något som är avgörande för att upprätthålla konkurrenskraft i en bransch som utvecklas snabbt.
     
  • Prevas AB:s års- och hållbarhetsredovisning samt ersättningsrapport för räkenskapsår 2023 finns tillgängliga på företagets webbplats prevas.se.

Prevas delårsrapport januari-mars 2024 i sin helhet kommer att finnas tillgänglig på https://www.prevas.se/finansiellarapporter och bifogas detta pressmeddelande.

Presentation av Prevas delårsrapport januari-mars 2024

Tisdagen den 7 maj kl. 09.30 hålls en press- och analytikerpresentation som kan följas via webcast https://www.finwire.tv/webcast/prevas/q1-2024.

Presentationen hålls på engelska av Magnus Welén (CEO) och Helena Burström (CFO) från Prevas AB.
Ingen föranmälan behövs.

Denna information är sådan information som Prevas AB (publ) är skyldiga att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 7 maj 2024, kl. 08.30.

 

För mer information, kontakta
Magnus Welén, President & CEO, Prevas AB, Mobil: +46
 70 593 44 57, E-mail: magnus.welen@prevas.se 
Helena Burström, CFO, Prevas AB, Mobil: +46 72 201 11 14, E-mail:
helena.burstrom@prevas.se 

 

Om Prevas
Prevas är ett utvecklingshus där påhittigheten står i centrum. Med hög teknisk kompetens och affärsförståelse hjälper vi kunder inom vitt skilda branscher att dra större nytta av vår tids teknikutveckling. Nytta för människor, planeten och ekonomin. Prevas startade 1985 och är idag 900 medarbetare i Sverige, Danmark och Norge. Prevas är börsnoterade på NASDAQ Stockholm sedan 1998. För mer info om Prevas, besök www.prevas.se.

 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.