Connect with us

Marknadsnyheter

Svenska Nyttobostäder kommenterar medieuppgifter om otillåten uthyrning i Hässelby Strand och Häggvik

Published

on

Med anledning av dagens medieuppgifter i SVT samt Hem och Hyra om att personer måste lämna lägenheter i Svenska Nyttobostäders fastighetsbestånd i Hässelby Strand och Häggvik vill Svenska Nyttobostäder göra följande klargörande: Under dagen har ett antal personer tvingats avflytta från lägenheter i Svenska Nyttobostäders fastigheter Mälarterrassen i Hässelby Strand och Häggvik Nova i Sollentuna. Bakgrunden till detta är att otillåten andrahandsuthyrning genomförts av en av Svenska Nyttobostäders blockhyresgäster i strid med deras avtal, varför de avtalen har sagts upp.

En blockuthyrning som syftade till att erbjuda lägenheter till kommuner, företag, myndigheter och institutioner har i stället använts för otillåten uthyrning till privatpersoner i upp till fyra led. Uthyrningen av lägenheterna står i strid med gällande avtal. Kriminell verksamhet har i flera fall dessutom konstaterats i de här lägenheterna. Blockhyresgästens avtalsbrott har lett till att avtalen mellan Svenska Nyttobostäder och blockhyresgästen har sagts upp, i enlighet med avtalen och gällande rätt.

  • Vi vill vara tydliga med att vi på inget sätt godkänt eller ingått avtal med TTS Holding även om det påståtts i debatten. Svenska Nyttobostäder har sagt upp tre avtal med en av våra blockhyresgäster till följd av att vi upptäckt kontraktsbrott och att det pågått kriminella handlingar i och vid dessa två fastigheter. Blockhyresgästen har i strid med våra kontrakt genomfört en uthyrning till ett företag (TTS Holding) som i sin i sin tur hyrt ut till privatpersoner, säger Tommy Johansson, VD på Svenska Nyttobostäder.
  • Jag blir både bekymrad och ledsen att detta nu drabbar oskyldiga människor. Vi har arbetat så nära myndigheterna som möjligt för att minska konsekvenserna för de hyresgäster som nu kommer i kläm. Vi har haft kontakt med socialtjänsten, berörda kommuner, polisen och andra myndigheter för att skapa så goda förutsättningar för att effekterna för de personer som hyrt dessa lägenheter ska drabbas i så liten utsträckning som möjligt samtidigt som förutsättningar måste skapas för att stävja den kriminella aktivitet som bedrivs. I SVT-inslaget framhävs att vi har en skyldighet att ta hand om hyresgästerna. Det stämmer inte, andrahands- och tredjehandshyresgäster har inga rättigheter direkt gentemot fastighetsägaren och inte heller någon rätt att bo kvar, säger Tommy Johansson.
  • I kölvattnet av den här händelsen har vi vidtagit en rad åtgärder för att dels säkerställa att inte liknande verksamhet bedrivs i andra delar av vårt fastighetsbestånd, dels att inte liknande händelser inträffar igen. Sammantaget leder den här händelsen till ett kortsiktigt intäktsbortfall i de berörda fastigheterna, fortsätter Tommy Johansson.

De åtgärder som Svenska Nyttobostäder har infört avser bland annat:

  • Tydligare kontroller av blockhyresgästerna och avtalsefterlevnaden.
  • Ökad närvaro vid fastigheterna genom dedikerade resurser för att göra ronderingar och en tätare dialog och avstämningsmöten med hyresgästerna.
  • En ny rutin där bolaget rapporterar eventuella diskrepanser mot folkbokföringen till polisen.

Övrig information i ärendet:

Svenska Nyttobostäder har, via sina dotterbolag, hyrt ut ett antal lägenheter genom blockhyresavtal. Lägenheterna har hyrts ut för att i sin helhet användas till vidareuthyrning av bostadslägenheter till kommuner, företag, myndigheter eller institutioner för deras verksamhet. 

När Svenska Nyttobostäder fick vetskap om att de aktuella lägenheterna som blockhyresgästen förhyrt har hyrts ut till privatpersoner (i stället för till företag, myndigheter eller institutioner såsom följer av avtalen) har Svenska Nyttobostäder agerat gentemot blockhyresgästen. Uthyrningen av lägenheterna till privatpersoner i strid med avtalen är ett väsentligt avtalsbrott och utgör en så kallad förverkandegrund, vilket innebär att blockhyresavtalen upphör i förtid. Svenska Nyttobostäder har sagt upp blockhyresavtalen med iakttagande av skälig tid för att möjliggöra för blockhyresgästen en ordnad avflyttning från lägenheterna.  

Svenska Nyttobostäder har inget avtalsförhållande med andra- eller tredjehandshyresgäster som befinner sig i lägenheterna. I och med att blockhyresavtalen mellan Svenska Nyttobostäder och blockhyresgästen upphör den 30 september 2022 måste även deras andra- och tredjehandshyresgäster avflytta från lägenheterna.

Kontaktuppgifter:

Tommy Johansson, VD

tommy.johansson@nyttobostader.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Touchtech: Delårsrapport Q1 2024

Published

on

By

Perioden 1 januari – 31 mars 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 5 810 (5 243) tkr
  • Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 4 403 (1 297) tkr
  • Resultatet före skatt uppgick till 2 291 (-267) tkr
  • Resultat per aktie uppgick till 0,21 (-0,02) kr

Antal aktier per 2024-03-31 uppgick till 11 085 332 st (11 085 332)
(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

Väsentliga händelser under perioden

  • Tecknar globalt ramavtal med PUMA
     

Väsentliga händelser efter periodens slut

  • Inga väsentliga händelser

VD har ordet

Tillväxt under lönsamhet – var en av ambitionerna inför 2024 med fokus på att framförallt vända till ett positivt kassaflöde. Därför är det glädjande att vi vid utgången av mars månad hade 13,3 MSEK i likvida medel, vilket är 0,61 MSEK mer än vid ingången av samma månad. Dessutom vänder vi till ett positivt resultat som landar på 2,29 MSEK (-0,22 MSEK 2023) för det första kvartalet och ökar nettoomsättningen med 10,8% till 5,8 MSEK jämfört med 2023.

Vårt nyligen tecknade avtal med Puma stod för 15% av kvartalets totala omsättning. Orderingången framöver ser fortsatt god ut även om det kan variera till viss del från månad till månad. Samtidigt fortsätter vi att kontinuerligt kostnadsoptimera organisationen för att säkerställa ett lönsamt resultat framgent.

Artificiell Intelligens – står högt upp på framför allt våra större kunders prioriteringslistor. Vi har under kvartalet fortsatt att investera i att utveckla ’Shop-The-Look’ som hittar de exakta eller mest snarlika produkter som en modell i ett foto har på sig. Vi tror denna funktion kommer ytterligare bidra till att öka merförsäljningen där vi redan nu kan se att den nya AI-baserade InStore-lösningen ökat online-försäljningen i butikerna för mars med över 25% jämfört med samma månad 2023 för vår största kund.

Avtal med fler större modekunder – är det tredje fokusområdet för 2024. Även om det är fortsatt en utmanande marknadssituation har vi under kvartalet gjort bra framsteg i flera affärsdialoger med några större varumärken som påbörjat utvärdering av våra lösningar, vilket vi hoppas kunna omvandla till avtal inom en snar framtid.

För fullständig kvartalsrapport besök: https://www.touchtech.com/corporate/

Touchtech bjuder in till web-konferens på tisdagen den 30 april 2024 kl 11:30-12:00 där VD kommenterar och svarar på frågor relaterat till kvartalsrapporten. Mer information om hur man anmäler sig till telefonkonferensen finns på bolagets hemsida: https://www.touchtech.com/corporate.

Med vänliga hälsningar,
Deniz Chaban

deniz@touchtech.com

Om Touchtech
Touchtech is a SaaS platform with tools that assist salespeople to connect, present and do business with their customers. The platform is used globally, by thousands of consumers and salespeople in over hundreds of retail stores and wholesale showrooms. Jack & Jones, Axel Arigato, J.Lindeberg and Vero Moda are some of the brands using Touchtech to make selling easy and bridge the gap between their physical and digital commerce. Touchtech, a Swedish Fashion-Tech company, was founded in 2008 by Deniz Chaban and Sebastian Hartman. Since 2017 it is publicly traded on the Swedish stock exchange.
Learn more about Touchtech on www.touchtech.com

Finansiella kommentarer

Intäkter och kostnader:
Nettoomsättningen för första kvartalet 2024 uppgick till 5 810 TSEK, en ökning med 567 TSEK jämfört med samma period föregående år. Denna ökning på 10,8% kan främst tillskrivas en ökad efterfrågan på medfinansierad produktutveckling från bland annat PUMA. Licensintäkterna stod för ca 30% av nettoomsättningen.

Rörelsens kostnader minskade under samma period med 2 593 TSEK. Vi har reducerat både personalkostnaderna och övriga kostnader signifikant. Framför allt har vi reducerat de fasta kostnaderna vilket inkluderar poster som kontorshyra och abonnemang för diverse tjänster. Sälj- och marknadsföringsinitiativen har effektiviserats vilket också bidragit till reducerade kostnader vad gäller annonsering, utställningar och resor. Vi fortsätter kontinuerligt att kostnadseffektivisera och ser över våra investeringar i relation till omsättningen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att första kvartalet 2024 har gått enligt plan gällande tillväxt under lönsamhet utan att riskera leveranskapacitet.

Likviditet och finansiering
Touchtechs banktillgodohavanden uppgick den 31 mars till 13,3 TSEK (19,8 TSEK per 31 mars 2023). Utöver detta finns det en outnyttjad checkräkningskredit på 1 MSEK att tillgå. Touchtech har inga räntebärande skulder.

Aktivering av FoU
Touchtech har under perioden januari – mars 2024 balanserat totalt 4 753 TSEK avseende löne- och konsultkostnader för utvecklingsarbete avseende Touchtech-plattformen. Lönekostnader som aktiverats uppgår till 781 TSEK och inköpta konsultkostnader till 3 972 TSEK. Immateriella anläggningstillgångar uppgick per 31 mars 2024 till 36,2 TSEK (25,9 TSEK).

Avskrivningar
De första tre månadernas resultat har belastats med avskrivningar om 2 172 TSEK (1 554 TSEK). Av dessa avser 2 166 TSEK (1 544 TSEK) avskrivningar på egenupparbetade immateriella tillgångar.

Principer för rapportens upprättande
Företaget redovisar enligt regelverket K3 vilket är oförändrat mot föregående år.

Revisors utlåtande angående delårsrapporten
Rapporten har inte varit föremål för granskning av Touchtechs revisorer.

Aktien
Touchtech AB (publ) noterades den 22 november 2017 på Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget) med kodnamnet TOUCH och har ISIN-kod SE0010414482.

Antal aktier
Vid periodens utgång har Touchtech AB (publ) 11 085 332 stycken utestående aktier.

Nästa rapporteringstillfälle
Delårsrapport Q2 2024 publiceras den 16 augusti 2024.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tura Group AB: Kallelse till årsstämma i Tura Group AB

Published

on

By

Kallelse till årsstämma i Tura Group AB

Aktieägarna i Tura Group AB, 559319-6446, (”Tura” eller ”Bolaget”), kallas härmed till årsstämma torsdagen den 30 maj 2024. kl. 15:00 på bolagets huvudkontor på Energigatan 15B i Kungsbacka. Stämmolokalen öppnas kl. 14.45 för inregistrering. Registrering av deltagande vid årsstämman avbryts när stämman öppnar.

 

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman ska

  • vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken onsdagen den 22 maj 2023 och, om aktierna är förvaltarregistrerade, begära att förvaltaren rösträttsregistrerar aktierna senast onsdagen den 22 maj 2024, samt
  • anmäla sig till bolaget senast fredagen den 24 maj 2024 per e-post till mats.almgren@turascandinavia.com . Anmälan kan också göras per telefon +46 733 51 52 54 (Mats Almgren) eller skriftligen till Energigatan 15B, 434 37 Kungsbacka. I anmälan ska uppges fullständigt namn, person- eller organisationsnummer, aktieinnehav, adress, telefonnummer dagtid samt ska, i förekommande fall, uppgift om ställföreträdare, eller biträde (högst 2) lämnas. Anmälan bör i förekommande fall åtföljas av fullmakter, registreringsbevis och andra behörighetshandlingar.

 

Förvaltarregistrerade aktier
Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade, genom bank eller annan förvaltare, måste, för att äga rätt att deltaga vid bolagsstämman tillfälligt inregistrera aktierna i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Sådan omregistrering måste vara genomförd senast onsdagen den 22 maj 2024, vilket innebär att aktieägare som önskar sådan omregistrering måste underrätta förvaltaren om detta i god tid före nämnda datum.

 

Ombud m.m.
Om aktieägare ska företrädas av ombud måste ombudet ha med skriftlig, daterad och av aktieägaren undertecknad fullmakt till stämman. Fullmakten får inte vara äldre än ett år, såvida inte längre giltighetstid (dock längst fem år) har angivits i fullmakten. Om fullmakten utfärdats av juridisk person ska ombudet också ha med aktuellt registreringsbevis eller motsvarande behörighetshandling för den juridiska personen. För att underlätta inpasseringen bör kopia av fullmakt och andra behörighetshandlingar bifogas anmälan till stämman. Fullmaktsformulär hålls tillgängligt på Bolagets hemsida www.turascandinavia.com och skickas med post till aktieägare som kontaktar Bolaget och uppger sin adress.

 

Antalet aktier och röster
Antalet utestående aktier i Bolaget uppgår vid tidpunkten för denna kallelse till totalt 49 230 770 stycken. Bolaget innehar inga egna aktier.

 

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

  1. Stämman öppnas
  2. Val av ordförande vid stämman.
  3. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  4. Godkännande av dagordning vid stämman.
  5. Val av en eller två justeringspersoner.
  6. Prövning av om stämman har blivit behörigen sammankallad.
  7. Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse.
  8. Fastställande av resultat- och balansräkning samt koncernresultat- och koncernbalansräkning.
  9. Beslut om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen
  10. Beslut om ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktör.
  11. Beslut om antalet styrelseledamöter och revisorer.
  12. Fastställande av arvoden åt styrelseledamöter och revisor.
  13. Val av styrelseledamöter och styrelseordförande.
  14. Val av revisor.
  15. Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner.
  16. Beslut om att styrelsen får göra smärre ändringar i på stämman tagna beslut.

 

AKTIEÄGARENS BESLUTSFÖRSLAG

Aktieägare representerade cirka 87 procent av aktierna och rösterna i Bolaget och nedan benämnd ”Aktieägaren”, har framlagt följande förslag till beslut:

Val av ordförande vid stämman (punkt 2)

Aktieägaren föreslår att Hans Jacobsson väljs till ordförande vid årsstämman, eller vid hans förhinder, den som styrelsen i stället anvisar.

Beslut om antalet styrelseledamöter och revisorer (punkt 11)

Aktieägaren föreslår att styrelsen i Tura ska bestå av fyra ledamöter utan suppleanter samt ett registrerat revisionsbolag som revisor.

 

Fastställande av arvoden åt styrelseledamöter och revisor (punkt 12)

Den totala ersättningen till styrelseledamöterna föreslås vara fem prisbasbelopp att fördelas med 2 prisbasbelopp till ordföranden samt 1 prisbasbelopp till vardera styrelseledamot.

Aktieägaren föreslår att arvode till revisorn ska utgå enligt av Bolaget godkänd räkning.

Val av styrelseledamöter och styrelseordförande (punkt 13)

För perioden fram till nästa årsstämma föreslås följande ledamöter bli omvalda: Hans Jacobsson, Petra Carnbäck, Daniel Johnsson och Jonas Wimmerstedt.

Aktieägaren föreslår omval av Hans Jacobsson till styrelseordförande.

Detaljerad information om samtliga personer som föreslås bli valda till styrelseledamöter finns tillgänglig på Turas webbplats, www.turascandinavia.com.

Val av revisor (punkt 14)

Aktieägaren föreslår att det registrerade revisionsbolaget KPMG väljs till Bolagets revisorer för perioden fram till nästa årsstämma. KPMG har informerat Bolaget om att den auktoriserade revisorn Mikael Ekberg kommer att utses till huvudansvarig revisor om KPMG väljs till revisor.

STYRELSENS BESLUTSFÖRSLAG

Beslut om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen (punkt 9)

Styrelsen föreslår att utdelning skall utgå med 0,15 kronor per aktie. Som avstämningsdag för erhållande av utdelning föreslår styrelsen måndagen den 3 juni 2024. Om stämman beslutar i enlighet med förslaget, beräknas utbetalning av utdelningen ske fredagen den 7 juni 2024 genom Euroclear Sweden AB.

 

Bemyndigande för styrelsen att besluta om nyemissioner av aktier och/eller teckningsoptioner och/eller konvertibler (punkt 15)

Styrelsen föreslår att årsstämman bemyndigar styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen under tiden fram till nästa årsstämma, besluta om nyemissioner av aktier och/eller konvertibler och/eller teckningsoptioner. Antalet aktier som ska kunna emitteras respektive antalet aktier som ska kunna tecknas med stöd av optionsrätt till nyteckning av aktier respektive antalet aktier som konvertibler ska berättiga konvertering till ska sammanlagt uppgå till sådant antal som ryms inom bolagsordningens gränser om antal aktier och aktiekapital.

Styrelsens beslut om emission skall kunna ske med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Styrelsens bemyndigande skall omfatta rätt att besluta om kontantemission, apportemission eller att aktier, konvertibler eller teckningsoptioner skall tecknas med kvittningsrätt. Vid beslut om emission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt skall utgångspunkten för emissionskursens fastställande vara aktiens marknadsvärde vid respektive emissionstillfälle.

Förslaget om bemyndigande om emission ger styrelsen flexibilitet i arbetet med att finansiera och möjliggöra fortsatt expansion såväl organiskt som genom förvärv.

Vidare ger bemyndigandet styrelsen en möjlighet att, vid var tid, optimera Bolagets kapitalstruktur.

Styrelsen, eller den styrelsen förordnar, ska ha rätt att göra de mindre justeringar i årsstämmans beslut som kan visa sig erforderliga i samband med registreringen vid Bolagsverket och Euroclear Sweden AB.

För beslut i enlighet med förslaget krävs att beslutet biträds av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de angivna rösterna som de aktier som är företrädda vid bolagsstämman.

Beslut om att styrelsen får göra smärre ändringar i på stämman tagna beslut (punkt 16)

Styrelsen föreslår att årsstämman bemyndigar styrelsen att göra smärre justeringar som är nödvändiga för att kunna registrera ärendena hos Bolagsverket och Euroclear.

Handlingar

Redovisningshandlingar, revisionsberättelse och övriga handlingar som ska finnas tillgängliga enligt aktiebolagslagen kommer att finnas tillgängliga för aktieägarna senast tre veckor innan årsstämman hos bolaget och på bolagets hemsida, www.turascandinavia.com samt kommer att sändas till de aktieägare som begär det och uppger sin post- eller e-postadress. Handlingarna framläggs, och informationen lämnas, genom att de hålls tillgängliga hos bolaget och på bolagets hemsida. Handlingarna kan begäras under adress Tura AB, Energigatan 15B, 434 37 Kungsbacka eller

per e-post: mats.almgren@turascandinavia.com

 

Göteborg i april 2024

 

Tura Group AB (publ)

Styrelsen

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smidmek vinner dubbla avtal om äldreboenden

Published

on

By

Smidmek har slutit dubbla avtal med JSB Construction. Avtalen innebär leverans och montering av kompletta betongstommar till nya äldreboenden i Hofors och Bergsjö. Boendet i Hofors kommer att bli ett av Sveriges största.
– När bostadsbyggandet bromsat in är det en styrka att vi fortsätter att vinna projekt inom samhällsfastigheter, säger Mathias Hult, avdelningschef på Smidmek.

Smidmek projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål- och betongstommar. Nu har bolaget slutit avtal med JSB Construction om att uppföra stommarna till två olika äldreboenden. I Hofors blir det två huskroppar i tre till fyra våningsplan och i Bergsjö blir det två ihopbyggda huskroppar med fem och sex våningar.
– Till boendet i Hofors monterar vi halvsandwichväggar, massiva källarytterväggar och innerväggar, håldäck, balkonger och stål. I Bergsjö blir det samma väggtyper men bjälklag i form av plattbärlag i stället för håldäck, säger Mathias Hult. Dessutom tillkommer pelare i stål.

Trots fler våningar blir äldreboendet i Bergsjö det mindre av de två byggnaderna.
– Men det är ändå kommunens största ekonomiska investering någonsin. Det är väldigt spännande att få vara med och bidra i den här typen av projekt.

Montaget skiljer sig delvis åt mellan bostadshus och äldreboenden.
– De öppna ytorna innebär att det blir färre bärande betongväggar. I stommen till Hofors har vi möjlighet att hantera de långa spännvidderna genom att montera håldäck i stället för plattbärlag, vilket även innebär ett snabbare montage, säger Mathias Hult.

För JSB Construction är avtalet med Smidmek fördelaktigt ur flera aspekter.
– Vi har redan ett långt samarbete kring våra koncepthus och Smidmek är en bra och stabil partner med flexibilitet i sin leverans, säger Jimmy Wallner, entreprenadchef på JSB Construction.

Stommontaget i Hofors påbörjas i juli och i Bergsjö i augusti. Båda äldreboende beräknas vara färdigbyggda våren 2026.

För mer information, kontakta:

Mathias Hult, avdelningschef bostadskoncept Smidmek på mathias.hult@smidmek.com eller 0707-61 89 53.

Linus Dunér Axelsson, pressansvarig Smidmek på linus.axelsson@peab.se eller 0738-48 56 79.

AB Smidmek är ett företag som projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål-, trä- och betongstommar. Vi utför även tunnplåtskonstruktioner i samband med stål- och betongentreprenader.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.