Connect with us

Marknadsnyheter

Världsledande forskaren och entreprenören Mathias Uhlén investerar i Capitainer och stärker upp bolagets advisory board

Published

on

Det svenska medicinteknikbolaget Capitainer AB meddelar idag att professor Mathias Uhlén investerar i bolaget. Han går samtidigt in och stärker upp bolagets advisory board. Mathias Uhlén är en världsledande forskare inom bioteknik och proteomik och framgångsrik serieentreprenör.

Mathias Uhlén, biotekniker, entreprenör och professor i mikrobiologi vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Stockholm, investerar i det svenska medicinteknikföretaget Capitainer och stärker samtidigt upp deras advisory board.

Professor Uhlén är internationellt erkänd för sitt arbete med storskalig kvantitativ analys av proteiner och för att leda Human Protein Atlas-projektet. Han har också grundat Science for Life Laboratory, SciLifeLab, som han var chef för 2010–2015. Mathias Uhléns forskargärning omfattar bland annat design av antikroppar, proteomik och precisionsmedicin.

”Vi är mer än glada över att ha Mathias Uhlén ombord. Hans driv, kunskap och erfarenhet av att bryta ny mark är en ovärderlig tillgång för Capitainer nu när vi ger oss in i ett nytt fält analyser baserade på proteomik,” säger Christopher Aulin, VD för Capitainer.

Mathias Uhléns forskning har lett till över 750 publikationer i vetenskapliga tidskrifter. Hans arbete har lagt grunden till flera företag, allt från tidiga start-ups till stora internationella företag som utvecklat industriella tillämpningar av hans forskning. Själv har han grundat 20 företag och har mer än 70 internationella patentansökningar.

”Jag är väldigt glad över att vara en del av Capitainers advisory board, och jag ser stor potential i deras teknik för kvantitativ provtagning. Capitainers produkter, som möjliggör egenprovtagning av blod och plasma med hög precision, är pusselbiten som saknats för en bredare implementering av individanpassad medicin, proteomik och klinisk övervakning i dagens sjukvård”, säger Mathias Uhlén.

Redan nu samarbetar Capitainer med Mathias Uhlén och forskare vid SciLifeLab för att utveckla specialiserade lösningar för individanpassad medicin. Arbetet baseras på Capitainers produkter och proteomikanalyser utvecklade av forsknings- och forskningsinfrastrukturgrupper vid Institutionen för proteinvetenskap, KTH.

”Med våra gemensamma kunskaper och tekniker har vi en unik möjlighet att bli en avgörande del av kommersialiseringen av storskaliga screeningar och individanpassad medicinsk diagnostik”, säger Christopher Aulin.

Professor Mathias Uhlén är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, European Molecular Biology Organization, EMBO, och ledamot av National Academy of Engineering (USA). Han var ordförande för European Federation of Biotechnology mellan 2015 och 2020.

Mathias Uhlén är också tidigare styrelseledamot i flera börsnoterade företag, inklusive Prevas, Skanditek, Alligator Bioscience, Amersham, Novozymes, Bure och Biotage.

För ytterligare information, vänligen kontakta

Christopher Aulin
VD
070 897 75 77
aulin@capitainer.se

Om Capitainer

Capitainer AB är ett svenskt medtech-bolag som grundades 2016. Capitainer utvecklar och säljer intelligenta lösningar för egenprovtagning av blod, plasma och urin. Bolaget har utvecklat en unik teknik för att samla upp en exakt mängd vätska och därefter spara provet i torkad form. Kortet med provet kan skickas med vanlig post till laboratorium, utan krav på kyltransport eller specialförpackning. Precisionen och exaktheten i Capitainers prover är marknadens bästa och i nivå med etablerade pipetteringsmetoder. Produkterna har en rad tillämpningsområden inom flera olika marknadssegment, exempelvis kliniska biomarkörer, terapeutisk läkemedelsmonitorering, genomik, läkemedelsutveckling, testning av drogmissbruk och dopning samt forskning och utveckling och kliniska studier.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.