Connect with us

Marknadsnyheter

5 frågor till Joakim Strand, Säkerhetssamordnare, Region Sörmland

Published

on

Joakim Strand arbetar som säkerhetssamordnare inom Region Sörmland. Joakim är också med i programgruppen för Kunskapsnätverket Hot och våld som under våren arrangerar fyra seminarier med olika fokus på hot- och våldproblematiken inom Vårdsverige.   

Vilken fråga inom området hot och våld engagerar dig mest just nu? 

– Något som vi ser en ökning av är andelen patienter i somatisk vård som lider av psykisk ohälsa och som hamnar mellan ”stolarna”, alltså mellan somatik och psykiatri. Detta har ökat sista året. Detta skapar problem inom den somatiska vården då man inte alltid är klädd för att hantera dessa patienter samt att de tar stora resurser.  

– Sen arbetar vi med en arbetsgrupp i Region Sörmland med fokus på en annan patientgrupp som vi ser ökat och som vi bedömer kommer öka mera framöver är äldre personer med akut konfusion (förvirring) som leder till kraftigt utåtagerande. Även denna patientgrupp hamnar mellan ”stolarna” så därav arbetar vi aktivt med denna fråga för att hitta gemensamma lösningar. 

Trenden i samhället pekar uppåt – vad ser ni för trender inom er region?

– Till att börja känner jag att man måste landa i vad vi pratar om, det som vi ser är ökning av dåligt bemötande mot personal i vården. Konkreta hot och våldssituationer ligger ganska lika över tid men andelen patienter och anhöriga som är otrevliga och har ett dåligt bemötande mot personal ser vi ökar, man drar sig inte för att ställa krav och man accepterar inte personalens beslut. Allmänt skulle jag säga att tonen mot vårdpersonalen har blivit hårdare ”jag vet mina rättigheter och du ska inte säga vad jag ska göra” har blivit vanligare kommentarer.  

Vilka verksamhetsområden inom din region är mest drabbade av hot och våldssituationer i dag?

– Med utgångspunkt i det jag nämnde tidigare skulle jag säga att alla våra verksamheter drabbas på olika sätt. När det gäller dåligt bemötande sker det överallt men om vi tittar på de två patientgrupper som jag nämner tidigare är det våra akutmottagningar som blir första ledet men även resten av den somatiska slutenvården samt inom psykiatrin ser vi detta. 

– Vi ser även att våra verksamheter som arbetar utanför sjukhusen blir drabbade med tanke på det som sker i samhället med ökad oro i visa områden relaterat till exempelvis gängkonflikter. Enkelt sammanfattat skulle jag säga att vi har bekymmer i princip alla verksamheter men att det ser olika ut utifrån verksamhetens karaktär.   

Vad kan man ställa för krav på en regionanställd gällande att kunna hantera en hotfull eller våldsam situation?

– Spontant skulle jag vilja svara att en medarbetare i vården inte ska behöva tänka på detta men med tanke på verkligheten är mitt svar.  

– Att känna till hur vi i vår verksamhet arbetar med personsäkerhet och hur olika tekniska lösningar (bråklarm, låsning av dörrar, larmnummer) fungerar hos oss. 

– Att rapportera när det händer saker men också när det är nära att hända. Det är vårt absolut bästa verktyg för att få en bild av hur det ser ut men tyvärr ser vi en underrapportering av dessa händelser.  

– Att känna till hur jag som medarbetare bäst agerar vid mötet med en upprörd, arg eller förbannad person för att minska risken för en upptrappning samt att jag som medarbetare aktivt tänker säkerhet i mitt arbete för att minska riskerna.   

Om vi tittar framåt, vilken tror du är regionens största utmaning i frågan?

– Då hälso- och sjukvården är en öppen verksamhet, vilket jag tycker att vi ska fortsätta vara, är vår största utmaning hur vi gör det och samtidigt får till säkra lokaler. Vi arbetar väldigt mycket med olika uppdelningar av lokalerna, allmän-, mottagnings- och personaldel men att få till det byggnadstekniskt ser jag som en utmaning.  

– Jag ser även en utmaning i att allmänt öka personalens säkerhetsmedvetenhet för i slutänden är det den enskildes riskbedömning som förhindrar att händelser uppstår, larm och tekniska lösningar är en hjälp men det kommer inte förhindra situationen.  

– Sen tror jag tyvärr att personer med psykisk ohälsa kommer att öka vilket kommer att ställa andra krav per personalen i den somatiska vården.  

– Jag skulle också vilja lyfta att det är lätt att se allt detta som dystert men jag skulle även vilja lyfta det positiva i att frågorna lyfts upp och synliggörs samt att vi tillsamman i vårdsverige kan göra väldigt mycket.  

———————————————————————————————————————————————————-

Kunskapsnätverket Hot och våld kommer under våren att arrangera fyra seminarier med lite olika fokus på hot och våld-problematiken inom Vårdsverige. Nätverket är öppet för alla som arbetar med arbetsmiljö och säkerhet i Vårdsverige.  

Medlemskapet är gratis och som medlem blir du inbjuden till våra seminarier! 

Anmäl dig här

KONTAKT:
Patrik Hammar, produktansvarig
patrik.hammar@peritum.se
010-333 38 21

SÄKER VÅRDMILJÖ arbetar för ett säkrare Vårdsverige. Vi samlar kunskap och erfarenheter från svenska regioner och utvecklar tjänster som skapar handlingskraft och trygghet. Tillsammans driver vi utvecklingen framåt och gör skillnad.
En del av Peritum AB.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rättelse: NAV per A-aktie och B-aktie i SBF Bostad AB (publ) per den 31 mars 2024

Published

on

By

Rättelse av tidigare pressmeddelande tisdag den 30 april 2024 kl. 15.46: Förvaltarrapport saknades som bifogad fil. Bifogad detta utskick.

  • NAV per A-aktie och B-aktie uppgick per den 31 mars 2024 till 859 kronor
  • Fastighetsbeståndet marknadsvärderades per den 31 mars 2024 till 2,71 miljarder kronor

Vid beräkning av NAV har Bolaget utgått från det egna kapitalet för aktuell period med avdrag för stamaktierna och eventuell vinstdelning samt lagt tillbaka uppbokad latent skatteskuld, dividerat med totalt antal A-aktier och B-aktier. Efter det har en justering gjorts för ett av Bolaget bedömt marknadsmässigt avdrag för latent skatt samt förväntade transaktionskostnader vid en framtida avyttring av bolagets tillgångar.

Fondens totala NAV minskade från 1,117 miljarder kronor till 1,051 miljarder kronor under kvartalet, primärt drivet av inlösen i A-aktien. Per aktie minskade NAV Q1 2024 med 1,8 procent från 875 kronor till 859 kronor till följd av lägre förvaltningsresultat vilket främst är drivet av de höga räntekostnaderna och ett kallare kvartal.

NAV per A-aktie och B-aktie har fastställts av Bolagets värderingsfunktion den 30 april 2024.

Beräkningen har inte varit föremål för extern revision/granskning.

Förvaltarrapport och digital presentation
Förvaltarrapporten för Q1 2024 bifogas detta pressmeddelande. Samtliga finansiella rapporter finns att tillgå på SBF Bostads hemsida under finansiella rapporter.

SBF bjuder in till digital presentation av förvaltarrapporten den 2 maj 2024 klockan 09.30-10.00. Möjlighet att ställa frågor finns i slutet. Här kan du anmäla dig.

För ytterligare information, vänligen kontakta bolagets Chef för Investerarrelationer, David Krook, CFA, david.krook@sbffonder.se, mobil 076-710 38 79 eller Kommunikationschef, Anette Harby, anette.harby@sbffonder.se, mobil 076-62 82 192. Du kan även besöka Bolagets hemsida www.sbfbostad.se.

Denna information är sådan information som SBF Bostad AB (publ) skall offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande tisdag den 30 april 2024, kl. 15.46. Rättelse gjord 16:08.

SBF Bostad AB: En fastighetsfond förvaltad av SBF Fonder
SBF Fonder erbjuder en unik möjlighet till ett direkt delägande i svenska hyresbostäder på orter där människor vill bo och leva. Under 20 års tid har SBF Fonder förvaltat bostadsfonder för privatpersoner, företag och institutionella investerare. Med lång erfarenhet av fastighetstransaktioner, egen lokalt förankrad fastighetsförvaltning och ett integrerat hållbarhetsfokus utvecklar och förvaltas fastigheterna för att skapa långsiktigt hållbara värden. SBF Fonder har per den 31 mars 2024 ca 4,2 miljarder kronor under förvaltning, 118 underliggande fastigheter med ca 3 400 lägenheter fördelat på 20 orter runt om i Sverige. SBF Fonder är en AIF-förvaltare och står under Finansinspektionens tillsyn.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Golden Heights AB (publ) publicerar årsredovisningen för 2023

Published

on

By

Golden Heights AB (publ) publicerar årsredovisningen för 2023

Golden Heights har idag publicerat årsredovisningen för räkenskapsåret 2023 på www.iduna.se.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Sten Warborn, Koncernchef, sten.warborn@iduna.se, tel: +46 709 43 93 30

Informationen är sådan som Golden Heights AB publ skall offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnas för offentliggörande den 30 april 2024 kl. 16.00.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rättelse: SBF Bostad AB (publ) säljer för 106,5 miljoner

Published

on

By

Rättelse av tidigare pressmeddelande tisdag den 30 april 2024 kl. 15.37: Innehöll felaktigt MAR-etikett.

SBF Fonder har, genom SBF Bostad AB (publ), tecknat avtal med Bra Bostad i Sverige AB om en överlåtelse av en samlad fastighetsportfölj i Laholm. Affären sker till ett underliggande fastighetsvärde om 106,5 miljoner, vilket är i linje med värdering.

SBF fortsätter göra utvalda affärer som bidrar till att stärka fondens finansiella ställning och positionera den för framtiden, nu med en lokal aktör som ser värdet i det arbete SBF lagt ned på fastigheterna. Även denna affär sker i linje med värdering, vilket är ett styrkebesked på en fortsatt avvaktande transaktionsmarknad, säger Terje Björsell, vd, SBF Fonder.

Fastighetsportföljen i Laholm innefattar fastigheterna Abborren 11, Jungfrun 2, Kräftan 22, Rädisan 1 samt Kräftan 14. Portföljen omfattar 85 lägenheter och 11 lokaler till en total yta om 6 759 kvadratmeter. Frånträde av fastigheterna är planerat till den 15 maj 2024.

SBF Bostad fortsätter att äga och förvalta fastigheter på orten samt på 18 andra ställen i Sverige.

För ytterligare information, vänligen kontakta SBF Fonders VD, Terje Björsell, terje.bjorsell@sbffonder.se, mobil 072589 16 56, eller Kommunikationschef, Anette Harby, anette.harby@sbffonder.se, mobil 076-62 82 192. Du kan även besöka bolagets hemsida på www.sbffonder.se

Rättelse gjordes tisdag den 30 april 2024, 15:59

SBF Bostad AB: En fastighetsfond förvaltad av SBF Fonder
SBF Fonder erbjuder en unik möjlighet till ett direkt delägande i svenska hyresbostäder på orter där människor vill bo och leva. Under 20 års tid har SBF Fonder förvaltat bostadsfonder för privatpersoner, företag och institutionella investerare. Med lång erfarenhet av fastighetstransaktioner, egen lokalt förankrad fastighetsförvaltning och ett integrerat hållbarhetsfokus utvecklar och förvaltas fastigheterna för att skapa långsiktigt hållbara värden. SBF Fonder har per den 31 mars 2024 ca 4,2 miljarder kronor under förvaltning, 118 underliggande fastigheter med ca 3 400 lägenheter fördelat på 20 orter runt om i Sverige. SBF Fonder är en AIF-förvaltare och står under Finansinspektionens tillsyn.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.