Connect with us

Marknadsnyheter

Teknikuppdatering – vätgas, värmepumpar och säsongslager

Published

on

Absolicon bygger långsiktigt för att visa de multinationella livsmedelsbolagen att solvärme är en oundgänglig del av energiförsörjningen. Genom att använda solvärme för produktion av vätgas och ammoniak och samtidigt ta vara på spillvärme med värmelager och värmepumpar kan Absolicon förse industrier med helt förnyelsebar värme.

Solvärme är en grundsten för att få 100% förnyelsebar värme. Dessutom är solvärme den energilösning som ger lägst koldioxidutsläpp. Möt Absolicon i Stockholm den 13 mars och i Härnösand den 18 mars. Anmälan till event sker på www.absolicon.com/anmalan23

Under 2022 har Absolicon byggt ett antal solvärmeinstallationer som producerar processvärme och ånga till industrier. De två viktigaste är Carlsbergs bryggeri i grekiska Thessaloniki och det italienska bryggeriet Birra Peroni i Bari som ägs av den japanska bryggerijätten Asahi.

Absolicons affärsidé är dock inte att leverera solfångarfält utan att sälja robotiserade produktionslinor till lokala parters. Vår kärnkompetens utvecklas till att hjälpa våra lokala köpare av produktionslinorna att sälja och leverera solfångare och att knyta ihop samarbete som andra leverantörer.

De projekt som vi offererar idag ger industrier 15-25% av värmebehovet från solvärme. Det är en bra start, men som Absolicons fem innovationsprojekt visar är solvärme grundstenen för ett helt förnyelsebart energisystem.

Övergripande planering av kompletta energisystem baserat på ånga från solen

För bara några år sedan trodde de livsmedelsföretagen att de skulle ersätta sin eldning av olja och gas med att istället elda av skogen samt att kompensera sina utsläpp genom att plantera träd i Afrika. De idéerna är idag nästan helt försvunna och en färsk amerikansk analys visar att solvärme och elektrifiering är de enda alternativen.

När de globala företagen diskuterar koldioxidutsläpp ser de hela systemet – först sina egna utsläpp från fabriken, sedan även transporterna av varor och konstgödsel på åkrarna. Innovationerna som krävs handlar om förnyelsebar värme, vätgasdrivna fordon och klimatsmart konstgödsel. Solvärme har en tydlig roll för alla dessa tekniker.

Vindkraft och solceller som producerar el är viktiga eftersom merparten av den el som produceras i världen idag kommer från förbränning av fossila bränslen. Men solceller för el har bara 20% verkningsgrad. Absolicons solfångare har 76% verkningsgrad när vi producerar värme från solen och bara en fjärdedel av koldioxidutsläppen per producerad kWh jämfört med solceller.

Med den speciella relation som Absolicon etablerat med flera av de globala livsmedelsbolagen kan vi på en övergripande nivå diskutera hela energisystemet. Vi ser att behovet av denna typ av rådgivning, där ånga från solfångare får en central roll, är efterfrågad och vi har redan börjat sälja sådana tjänster.

5. Vätgas för att driva fordon och som energilager

Det finns en överdriven tro på vätgas som framtidens energikälla. Men det finns nischer, till exempel för att driva lastbilar. Problemet är att när grön vätgas produceras idag är den totala verkningsgraden ofta bara 70%.

Här har Absolicon ett koncept för effektivare vätgasproduktion. Genom att ta vara på spillvärmen och kombinera med Absolicons solfångare kan verkningsgraden teoretiskt bli 100% då den tillvaratagna värmen uppgraderas och driver industriprocesserna – all ingående energi används!

Dessutom – om vätgasen produceras med het ånga från Absolicons solfångare istället för från kallt vatten kommer minskar elförbrukningen med hela 20%.

Absolicon bevakar området och har kontakt med två vätgasföretag. Målet är att tillsammans med partners kunna erbjuda en industri en solvärmeanläggning som förutom processvärme producerar vätgas.

4. Ammoniak som bränsle och konstgödning

Konstgödsel från ammoniak, är en viktig del av modernt jordbruk. Ammoniak består av vätgas och kvävgas och produceras idag från fossil gas vilket orsakar 1% av de globala koldioxidutsläppen. Ryssland och Saudiarabien är de största exportörerna.

Klimatvänlig ammoniak kan produceras med förnyelsebar elektricitet, dock med samma stora värmeförluster som när man tillverkar vätgas. Även här kan Absolicon kan återvinna värmen med målet att få en 100% effektiv process.

En svensk, patentsökt teknik som får en del av energin för att producera ammoniak från ånga är ett av de spår Absolicon undersöker. Med den tekniken skulle livsmedelsindustrin kunna producera konstgödsel som går till bönderna i regionen. Absolicon skulle återvinna värmen för att driva industrins processer och producera solånga som delvis driver ammoniakprocessen.

3. Högtemperaturvärmelager

För att kunna använda solånga både dag och natt behöver värmen lagras. Absolicon har ett samarbetsavtal med SaltX grundare Gunnar Bolin om att arbeta med energilager för högre temperaturer. Ett spår är en patenterad indisk produkt som skulle kunna introduceras i Absolicons solvärmekoncept.

Det finns också andra lösningar få högtemperaturvärmelager tillräckligt billiga. En lösning Absolicon utvärderar med ett svenskt bolag är lagring med borrhål i berg. En annan lösning gäller het luft som värmer en bädd av stenar. En tredje lösning utvärderas med ett spanskt institut. Dessa lösningar är idag mogna för en större installation i en industri.

2. Säsongslager för solvärme

I Danmark finns redan flera stora värmelager där man lagrar solvärme från sommar till vinter. Dessa groplager fylls med hetvatten på sommaren och kan försörja en stad med fjärrvärme under vintern.

I flera länder byggs nu sådana system. Absolicon har två projekt med universitet med sammanlagd statlig finansiering på mer än 5 miljoner kronor för att få in den tekniken i Absolicons erbjudande.

Energimyndigheten har kommit fram till att det är lönsamt att låta solfångare och groplager i de svenska fjärrvärmenäten ge 11 TWh, vilket ersätter hälften av Sverige eldande av skogsbränslen idag. Potentialen för storskalig solvärme och groplager i Europa är mycket stor.

Groplagren kan också användas för att lagra värme för industrier. Här tittar vi specifikt på textilindustri där säsongslager helt skulle kunna ersätta behovet av fossila bränslen.

1. Högtemperaturvärmepumpar och solvärme i kombination

Det är idag bara elektrifiering som kan konkurrera med solvärme för omställning av industrier och fjärrvärmenät. Processvärmen för industrier kan i princip produceras i elpannor. Men då elnäten är svaga och utbyggnadstakten av vindkraft ifrågasätts är det osannolikt att den mångdubbling av eleffekt som skulle krävas är genomförbar inom de närmste decennierna.

Värmepumpar är dyra, men effektivare än elpannor. Det är dock ovanligt att de kan producera de temperaturer som Absolicon behöver leverera till industrierna. Genom samarbete med japanska Kobelco som pressmeddelandes 23 februari 2023 och en ny leverantör i Sydeuropa ser Absolicon nu mer positivt på kombinationen solvärme – värmelager – värmepumpar för produktion av processånga.

Absolicon har i mars 2023 utformat en systemlösning som skulle täcka hela värmebehovet för en industri. Ånga kommer under dagtid från solfångarna och överskottsvärme lagras i ett groplager. När solen inte skiner produceras ånga av värmepumparna från värmen i groplagret. Kostnaden för värmen från kombinationen av värmelager och värmepumpar blir ungefär dubbelt så hög som ångan direkt från solfångarna, men kombinationen gör att industrin helt kan sluta med fossila bränslen.

Teknikerna som skall kombineras är mogna. Nästa steg är att tillsammans med teknikleverantörer, värmepumpspartner och produktionslinjeparters offerera ett komplett system. Absolicon har en förfrågan på en första indikativ offert på ett komplett system till en större industri kring medelhavsområdet. Kostanden för systemet beräknas till mellan 100 och 200 miljoner kronor och skulle göra industrin helt oberoende av fossila bränslen.

Solvärmens roll i omställningen av energisystemet till förnyelsebar energi

De internationella energiorganisationerna IEA och IRENA har i sina planer för hur världen skall klara 1,5-graders målet pekar på nödvändiga investeringar i solvärme om mellan 2000 och 4000 miljarder kronor det närmsta decenniet.

Absolicons analyser visar att solvärme i jämförelse med andra tekniker som vindkraft och solceller har de i särklass lägsta koldioxidutsläppen per producerad kWh.

Absolicon ovanstående fem innovationsprojekt visar hur solvärme kan kombineras med produktion av vätgas och ammoniak och hur solvärme i kombination med högtemperaturvärmelager, groplager och värmepumpar kan förse industrier med helt förnyelsebar värme.

Kommande event:

13 mars – Stockholm, Aktieägarträff med Absolicon
Absolicon bjuder in aktieägare och nyfikna till två timmar med presentation, mat & mingel på Lokus Fest & Konferens, Norrlandsgatan 11, Stockholm. Anmälan >>

14 mars – Stockholm, Stora Aktiedagen
Aktiespararnas stora investerarmöte i Stockholm. Möjlighet att närvara på plats (Hotel Birger Jarl) alternativt online. Anmälan >>

14 mars – Stockholm, Naventus, RENEWABLES SUMMIT
Presentationer från ledande företag inom sektorn förnybar energi om deras bidrag till en mindre koldioxidintensiv och mer hållbar framtid. Grand Hotel Stockholm. Anmälan >>

18 mars – Härnösand, Absolicondagen
Under dagen (utan anmälan) visning av Högslätten Solar Thermal park och demonstration av Absolicons robotiserade produktionslina. På kvällen mat, mingel och presentationer på Härnösands Teater. Anmälan Teatern >>

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB

E-post: CEO@absolicon.com
tel:
0611-55 70 00

Pressbilder: marketing@absolicon.com

Absolicon är ett börsnoterat svenskt solenergiföretag, specialiserat på koncentrerad solvärme. Solfångaren T160 arbetar upp till 160°C och har den högsta optiska verkningsgraden som någonsin uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt litet paraboliskt tråg. Absolicon har uppnått banbrytande prestanda och levererat en första produktionslina till den kinesiska provinsen Sichuan och byggt en robotiserad produktionslina i Sverige för demonstration för intresserade kunder och för egen tillverkning av solfångare.Varje produktionslina har kapacitet att producera en solfångare var sjätte minut, 50 MWp(th) årligen. Företaget kombinerar solenergiforskning med försäljning av solfångarfält till industrier som behöver hetta och ånga samt kompletta robotiserade produktionslinor för T160.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Återkallelse: Santa Maria Tex Mex Style Dip

Published

on

By

Paulig återkallar Santa Maria Dip Tex Mex Style, 250 gram, med bäst före-datum 01/01/2026. Anledningen är att ett antal produkter istället för Tex Mex Style Dip kan innehålla ostdipp, som innehåller allergenen mjölk. Konsumenter uppmanas att reklamera produkten.  

Produkten återkallas som en försiktighetsåtgärd. Ostdippen (Santa Maria Dip Nacho Cheese Style) innehåller mjölk och utgör därmed en hälsorisk för konsumenter som är allergiska mot mjölkprotein.

Visuellt är det enkelt att särskilja produktinnehållet då Dip Tex Mex Style är grön och ostdippen är gul.

Paulig, som äger varumärket Santa Maria, är i kontakt med leverantören av produkten för att säkerställa att åtgärder vidtas för att förhindra att problemet återuppstår.

Ersättning för konsument

Konsumenter ombeds att inte konsumera produkten med det angivna bäst-före-datumet, spara produkten och kontakta Santa Marias Konsumentkontakt för ersättning:

E-mail: konsumentkontakt@santamaria.se
Telefonnummer: 020-67 42 00

Reklamationsformulär på Santa Marias hemsida: https://www.santamariaworld.com/se/om-santa-maria/kontakta-oss/ 

Presskontakt
Eva Berglie
Kommunikationschef
Paulig Scandinavia & Central Europe
0708-99 19 37
eva.berglie@paulig.com

Paulig är ett familjeägt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur – för både människa och planet. Paulig erbjuder smaker i alla former: kaffe och drycker, Tex Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ. Företagets varumärken är Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. Pauligs omsättning uppgick 2022 till 1,1 miljarder euro. Företaget har 2 300 passionerade medarbetare i 13 länder som alla samlas kring syftet For a life full of flavour. www.pauliggroup.com 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från H & M Hennes & Mauritz AB:s årsstämma 2024

Published

on

By

H & M Hennes & Mauritz AB höll på fredagen den 3 maj årsstämma under ordförandeskap av advokat Andreas Steen. Årsstämman fastställde styrelsens förslag att dela ut till aktieägarna SEK 6:50 per aktie. Utdelningen ska utbetalas vid två olika tillfällen under året – i maj samt i november. Avstämningsdag för den första utdelningsbetalningen om SEK 3:25 per aktie är den 7 maj 2024. Utbetalningen av utdelningen beräknas att ske från Euroclear Sweden AB den 13 maj 2024. Avstämningsdag för den andra utdelningsbetalningen om SEK 3:25 per aktie är den 8 november 2024. Utbetalningen av utdelningen beräknas att ske från Euroclear Sweden AB den 13 november 2024.

Årsstämman fastställde resultaträkningen och balansräkningen för moderbolaget och för koncernen. Årsstämman beviljade styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2022/2023.

 

De ordinarie styrelseledamöterna Karl-Johan Persson, Stina Bergfors, Anders Dahlvig, Danica Kragic Jensfelt, Lena Patriksson Keller, Christian Sievert samt Christina Synnergren omvaldes av årsstämman. Årsstämman valde även in den föreslagna nya styrelseledamoten Helena Saxon. Till styrelseordförande omvaldes Karl-Johan Persson. Av de fackliga organisationerna utsedda ordinarie ledamöter är Keith Barker, Agneta Gustafsson och Tim Gahnström, och suppleanter är Therese Nordström, Hans Nilsson och Sofia Almbrandt.

 

Årsstämman fastställde enligt valberedningens förslag att styrelsearvoden per stämmovalda ledamöter fördelar sig enligt följande: styrelsens ordförande SEK 1 900 000, ledamot SEK 825 000. Arvodet för arbetet i revisionsutskottet ska uppgå till SEK 315 000 till ordföranden samt SEK 210 000 vardera till övriga ledamöter.

 

Årsstämman beslutade att utse Deloitte AB till revisor för tiden intill slutet av årsstämman 2025.

Till revisorn ska arvode utgå enligt godkänd räkning.

 

Årsstämman godkände styrelsens ersättningsrapport.

 

Årsstämman beslutade om minskning av aktiekapitalet, för avsättning till fritt eget kapital, genom indragning av de 19 144 612 egna B-aktier som återköpts inom ramen för H&M:s återköpsprogram, varigenom aktiekapitalet minskar med 2 430 352,764 kronor. För att återställa aktiekapitalet efter minskningen av aktiekapitalet beslutade årsstämman samtidigt om ökning av aktiekapitalet med 2 430 352,764 kronor genom fondemission utan utgivande av nya aktier, varvid minskningsbeloppet ska överföras från fritt eget kapital.

 

Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att under perioden fram till och med årsstämman 2025, vid så många tillfällen som den anser lämpligt, förvärva högst så många av bolagets aktier av serie B att bolagets innehav inte överstiger 10 procent av samtliga aktier i bolaget. Förvärv ska ske på Nasdaq Stockholm till ett pris per aktie inom vid förvärvstillfället gällande kursintervall. Syftet med bemyndigandet är att ge styrelsen möjlighet att justera bolagets kapitalstruktur. Detta blir ett av de redskap som styrelsen kan välja att använda om överskottslikviditet identifieras. Om bemyndigandet används, avser styrelsen föreslå att årsstämman ska besluta om indragning av de aktier som återköpts av bolaget.

Kontakt:

H&M Group Media Relations 08-796 53 00  E-post: mediarelations@hm.com

För mer information från H&M-gruppen samt pressbilder besök hmgroup.com/media.

 

H & M Hennes & Mauritz AB (publ) grundades i Sverige 1947 och är noterat på Nasdaq Stockholm. H&M:s affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt. I koncernen ingår förutom H&M, varumärkena COS, Monki, Weekday, & Other Stories, H&M HOME, ARKET, Afound samt Sellpy. Ytterligare information finns på hmgroup.com.

 

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i Front Ventures AB (publ)

Published

on

By

Front Ventures AB (publ), 556935-4946, har idag den 3 maj 2024 avhållit årsstämma.  Följande huvudsakliga beslut fattades.

  • att (i) fastställa resultat- och balansräkningen i framlagd årsredovisning, (ii) att disponera bolagets resultat i enlighet med styrelsens förslag i årsredovisningen och (iii) att bevilja samtliga som under 2023 innehaft uppdrag som styrelseledamot eller verkställande direktör i bolaget ansvarsfrihet för förvaltningen av bolagets angelägenheter.
  • att styrelsearvode ska utgå till icke i bolaget anställda styrelseledamöter med 75 000 kronor (exklusive sociala avgifter) vardera samt att arvode till revisorn ska utgå med skäligt belopp enligt godkänd räkning.
  • att, för tiden intill slutet av nästa årsstämma, dels välja Tommy Ekholm, Johan Lund och Fredrik Almquist (omval) som ordinarie styrelseledamöter, dels välja Allians Revision & Redovisning AB som revisor (revisionsbolag) med Sofia Gunnarsson som huvudansvarig revisor (omval).
  • att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen under tiden fram till nästa årsstämma, fatta beslut om nyemission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och/eller med bestämmelse om apport, kvittning eller eljest med villkor enligt 2 kap 5 § andra stycket 1-3 och 5 aktiebolagslagen. Skälet till att styrelsen ska kunna fatta beslut om emission med avvikelse från aktieägares företrädesrätt och/eller med bestämmelse om apport- och kvittningsemission eller eljest med villkor enligt ovan är att bolaget ska kunna emittera aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler i samband med investeringar i eller förvärv av bolag eller rörelser eller för att kunna genomföra riktade emissioner i syfte att införskaffa kapital till bolaget.
  • att godkänna beslut om ändring av bolagsordning med justering från förslag i kallelsen enligt nedan. Styrelsen bemyndigades att göra redaktionella justeringar av beslutet som kan krävas för registrering hos Bolagsverket.

    Ny lydelse: ”Aktiekapital – Aktiekapitalet ska vara lägst 2 000 000 kronor och högst 8 000 000 kronor.”
     

  • att godkänna beslut om ändring av bolagsordning med justering från förslag i kallelsen enligt nedan. Styrelsen bemyndigades att göra redaktionella justeringar av beslutet som kan krävas för registrering hos Bolagsverket.

    Ny lydelse: ”Antal aktier – Antalet aktier ska vara lägst 40 000 000 och högst 160 000 000. Aktierna ska utges i tre serier, betecknade serie A och serie B och preferensaktier. Antalet aktier av serie A ska utgöra högst 4 000 000 st. Antalet aktier av serie B högst 160 000 000 st och antalet preferensaktier högst 1 425 000 st. Vid röstning på bolagsstämma ska aktier av serie A medföra 10 röster och aktier av serie B samt preferensaktier 1 röst.”

För mer information kontakta:
Johan Lund
Verkställande direktör

Front Ventures AB (publ)
070 – 55 653 54
johan.lund@frontventures.se
www.frontventures.se

Om Front Ventures AB (publ)
Front Ventures är ett nordiskt investmentbolag, specialiserat på att hjälpa innovativa bolag inom fintech att skala upp affären. Front Ventures agerar som finansiär och katalysator i fasen där tillväxtchanserna är störst. Målet är att våra investeringar ska uppnå satta mål inom 36 månader. Front Ventures B-aktie är listad på handelsplatsen NGM Nordic SME.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.