Connect with us

Marknadsnyheter

GRANGEX Första kvartalet 2023

Published

on

  • Nettoomsättningen uppgick till 9 428 KSEK (4 571).
  • EBITDA uppgick till –1 730 KSEK (-4 443).
  • Rörelseresultatet uppgick till –1 885 KSEK (-4 494).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,13 SEK (-0,56).
  • AngloAmerican och dotterbolaget Dannemora Iron AB träffade ett royaltyavtal på USD 10 miljoner samt enades om bindande villkor för ett kommande leveransavtal för de första elva årens produktion.
     

Efter periodens utgång

  • Huvudförhandlingen om Dannemoras ansökan genomfördes i Mark- och miljödomstolen den 9 till 11 maj. Dom meddelas den 22 juni 2023.
Finansiell översikt Q1 2023 Q1 2022 FY 2022
Nettoomsättning KSEK 9 428 4 571 23 138
EBITDA KSEK -1 730 -4 443 -11 684
Rörelseresultat (EBIT) KSEK -1 885 -4 494 -12 574
Resultat per aktie före och efter utspädning SEK -0,13 -0,56 -1,51
Kassalikviditet (%) 707 500 125
Eget kapital, KSEK 131 295 140 140 132 408
Likvida medel, KSEK 103 741 50 106 12 712
Balansomslutning, KSEK 251 466 157 407 148 266
Soliditet (%) 52 89 89
Personal vid slutet av perioden 12 11 12

Jämförelsesiffrorna hänför sig till motsvarande period föregående år.

KOMMENTARER FRÅN VD

Den 6 mars skrev vi historia i GRANGEX i och med undertecknandet av det strategiskt viktiga avtalspaketet med AngloAmerican. Det innebär att vi har bindande villkor att sälja all produktion de första 11 åren med ett uppskattat försäljningsvärde på cirka SEK 15 miljarder samt att AngloAmerican betalade USD 10 miljonerför ett royaltyavtal. Med AngloAmerican förändras nu GRANGEX i grunden och vi märker tex att intresset för Dannemoraprojektet ökat påtagligt hos potentiella finansiärer och viktiga leverantörer. Det strategiska värdet av samarbetet med AngloAmerican är svårt att värdera men en sak är säker; det kommer accelerera projektgenomförandet och sänka risken i Dannemoraprojektet.

Under kvartalet lämnade vi även studiefasen i Dannemoraprojektet och gick in i första delen av genomförandefasen. Denna del av genomförandet pågår fram tills dess vi har fått miljötillstånd och att vi kan påbörja pumpningen av gruvan och inleda anläggningsarbetena i Dannemora.

I skrivandes stund har Mark- och miljödomstolen precis avslutat huvudförhandlingen avseende vår tillståndsansökan för återstarten av driften i Dannemoragruvan. Ansökan har behandlats på rekordfart från det att den lämnades in i slutet av juni förra året. Förhandlingen präglades av två centrala frågeställningar. Dels tillämpningen och tolkningen av EU:s ramdirektiv för vatten och hur det skall tillämpas under tömningen av gruvan till Sundbroån.  Dels EU:s artdirektiv och hur skall tillämpas på de förekommande fladdermössen i gruvans gamla delar. Vår samlade bedömning efter förhandlingens slut är att vi med stor sannolikhet lyckades övertyga domstolen om vår tolkning och tillämpning genom stringent underlag och argumentation i dessa frågor. Domstolen har aviserat att den kommer avge sitt domslut i vårt tillståndsärende den 22 juni.

Stockholm i maj

Christer Lindqvist

Verkställande Direktör.

VERKSAMHETEN

GRANGEX utvecklar, genom dotterbolagen Grängesberg Exploration AB och Dannemora Iron AB, mineralfyndigheter som innehåller järnmalm, apatit och sällsynta jordartsmetaller (REE). De lönsamhetsstudier som genomförts under 2021 fördjupades under 2022 och den slutliga feasibility-studien (studien gällande projektets genomförbarhet ) för Dannemora publicerades i december 2022.

Under 2021 avslutades arbetet med förberedelserna inför en ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken för återstarten av Dannemoragruvan. Ansökan lämnades in till Mark och miljödomstolen i Nacka i juni 2022 och kungjordes i november samma år. Huvudförhandlingen hölls den 9 till 11 maj 2023 och efter avslutad förhandling har domstolen meddelat att dom kommer att avges under juni månad 2023.

För apatitprojektet i Grängesberg beräknas miljöansökan kunna lämnas in i slutet av 2023.

Dotterbolaget Sala Bly AB är den enda producenten i Norden av blymanufaktur som levererar insatsvaror till industrin. Sala Bly är den första fossilfria producenten av produkter baserad på cirkulärt bly.

DANNEMORAPROJEKTET

Under kvartalet har verksamheten varit inriktat på att slutföra förhandlingarna med två potentiella kunder och i mars träffade bolaget ett royaltyavtal med AngloAmerican med bindande villkor för ett kommande offtake-avtal för de första elva årens planerade produktion. Det beräknade försäljningsvärdet uppgår till ca SEK 15 miljarder. Dessutom har förberedelserna inför huvudförhandlingen avseende miljötillstånd för återstart av gruvan i Mark- och miljödomstolen varit i fokus.

Avtalet med AngloAmerican

Avtalet innebär att AngloAmerican har betalat USD 10 miljoner för rätten till en procentandel av det framtida försäljningsvärdet. Betalningen för denna rättighet bedöms vara marknadsmässig inbetalades under perioden. Därutöver har bolaget tecknat bindande villkor (term sheet) för ett kommande off-takeavtal som omfattar de första elva årens produktion. För att avtalet skall bli giltigt kommer Anglo American att delta i den kommande projektfinansieringen för Dannemoraprojektet, när ett miljötillstånd har meddelats av Mark och miljödomstolen.

Just nu pågår tekniska kompletteringar till den publicerade feasibility-studien, som en del av AngloAmericans kreditberedningsprocess. Bland annat kommer ett verifieringstest ske under sommaren i en pilotverk hos SGS i Chile som simulerar den kompletta anrikningsprocessen.

Under perioden har projektet övergått från studiefasen till första fasen av anläggningsprojektet med fokus på fördjupad planering, tidig konstruktion och upphandling av nödvändig utrustning för de inledande aktiviteterna i Dannemora.

APATITPROJEKTET I GRÄNGESBERG

Under perioden fortsatte den avslutande processutveckling hos SGS i Kanada. Nästa steg blir en bekräftande processtest inför den kommande miljöansökan och projektstudien

VERKSAMHETEN I SALA BLY

Den positiva trenden för Sala Bly från 2022 har fortsatt in i 2023. Omsättningen fördubblades under det första kvartalet jämfört med det första kvartalet 2022 och uppgick till 9 268 KSEK (4 592). Ökningen har skett främst i segmenten formatplåt och blytegel, som framför allt vänder sig till den medicintekniska industrin samt i segmentet blytråd till ammunitionsindustrin. Arbetet med att förbättra arbetsmiljön fortsätter och ett nytt program initierades under kvartalet i syfte att lyfta både säkerhet och arbetsmiljö.

FINANSIELL KALENDER       

  • Årsstämma hålls den 16 maj 2023 på Jernkontoret i Stockholm.
  • Delårsrapport Q2 2023 publiceras den 23 augusti 2023.
  • Delårsrapport Q3 2023 publiceras den 9 november 2023.
  • Bokslutskommuniké för 2023 publiceras den 20 februari 2024.
  • Delårsrapport Q1 2024 publiceras den 16 maj 2024.

ÅRSREDOVISNING OCH FINANSIELLA RAPPORTER

Rapporter är tillgängliga på Bolagets hemsida: www.grangex.se

Stockholm den 16 maj 2023

Grängesberg Exploration Holding AB (publ.)

Christer Lindqvist

VD

Grängesberg Exploration Holding AB (publ.)

Kontaktperson

Christer Lindqvist, CEO, +46 70 591 04 83

Denna information är sådan information som Grängesberg Exploration Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 maj 2023 klockan 08:45 (CEST).

Om Grängesberg Exploration Holding AB (publ), GRANGEX

Grängesberg Exploration Holding AB (publ) är en koncern som utreder förutsättningarna för hållbar utvinning av identifierade mineralprojekt. Bolagets affärsidé är att, i första hand prospektera och utveckla hållbara och högkvalitativa apatit- och järnmalmsförekomster och bli en hållbar råvaruleverantör till europeisk industri i den pågående klimatomställningen. GRANGEX avser att Dannemoragruvan vid driftstart blir den första koldioxidfria järnmalmsgruvan, samt att projektet GRANGEX Apatit i Grängesberg ska bli den första fossilfria producenten av apatit.

Bolagets aktie (GRANGX) är föremål för handel på NGM Nordic SME.
ISIN-kod: SE0018014243
FISN-kod: GRANGESBER/SH
Instrument-ID: 9XX
Legal Entity Identifier (LEI) nummer: 549300MZ7HL7X6AXMC13.

grangex.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Medivir presenterar data för kombinationen fostrox + Lenvima vid HCC på ESMO GI

Published

on

By

Stockholm — Medivir AB (Nasdaq Stockholm: MVIR), ett läkemedelsföretag inriktat på att utveckla innovativa behandlingar av cancersjukdomar med stora medicinska behov, meddelade idag att ett abstrakt för kombinationen fostroxacitabine bralpamide (fostrox) + Lenvima® vid hepatocellulär cancer (HCC) har accepterats för presentation vid European Society for Medical Oncology (ESMO) Gastrointestinal (GI) Cancers Congress den 26-29 juni 2024 i München.

 

Abstraktet, med titeln “Liver pharmacodynamics in an open-label phase Ib/IIa study of fostroxacitabine bralpamide (fostrox, MIV-818) in combination with lenvatinib in 2L/3L hepatocellular carcinoma” kommer att presenteras på konferensen av Dr Hong Jae Chon, CHA Bundang Medical Center i Korea. Dr Chon är en av prövarna i den pågående fas Ib/IIa-studien.

 

Presentationen kommer att innehålla farmakodynamiska data från patienter i den pågående fas Ib/IIa-studien med kombinationen fostrox + Lenvima, som utvärderar påverkan på normal leverfunktion och DNA-skador i tumörceller jämfört med friska celler. Presentationen kommer också att innehålla en uppdatering av den kliniska effekten då studieresultatet har fortsatt att mogna och patienterna har kunnat fortsätta med behandlingen.

 

Postern kommer att finnas tillgängliga på Medivirs hemsida efter presentationen.

 

För ytterligare information kontakta:

Magnus Christensen, finanschef, Medivir AB

Telefon: 08-5468 3100.

E-post: magnus.christensen@medivir.com

 

 

Om fostrox

Fostrox är en typ av smart kemoterapi som levererar den celldödande substansen selektivt till tumören samtidigt som den skadliga effekten på normala celler minimeras. Detta uppnås genom att koppla en aktiv kemoterapi (troxacitabin) till en prodrog-svans. Prodrogens design gör det möjligt att administrera fostrox oralt och färdas direkt till levern där den aktiva substansen frisätts lokalt i levern. Med denna unika mekanism har fostrox potential att bli det första leverriktade, oralt administrerade läkemedlet som kan hjälpa patienter med olika typer av levercancer. En fas 1b-monoterapistudie med fostrox har avslutats och en fas 1b/2a-kombinationsstudie i HCC pågår.

 

Om primär levercancer

Primär levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen och hepatocellulär cancer (HCC) är den vanligaste formen. Trots att existerande behandlingar för HCC kan förlänga patienternas liv är behandlingsfördelarna ofta begränsade och dödligheten ligger kvar på en hög nivå. Varje år diagnosticeras ca 660 000 patienter med primär levercancer globalt och den nuvarande graden av femårsöverlevnad är under 20%1). HCC är en heterogen sjukdom med olika etiologier och utan specifika mutationer som observerats i många andra cancerformer. Detta har bidragit till bristen på framgång för molekylärt riktade substanser i HCC. Bristen på övergripande nytta, tillsammans med den generellt dåliga prognosen för patienter med medellångt och långt framskriden HCC resulterar i ett stort otillfredsställt medicinskt behov.

 

 

 

Om Medivir

Medivir utvecklar innovativa läkemedel med fokus på cancersjukdomar där de medicinska behoven är stora. Företaget satsar på indikationsområden där tillgängliga behandlingsmetoder är begränsade eller saknas och det finns stora möjligheter att erbjuda betydande förbättringar till patienterna. Medivir fokuserar på utvecklingen av fostroxacitabine bralpamide (fostrox), en smart kemoterapi som har utformats för att ge en riktad anti-tumöreffekt i levern samtidigt som eventuella biverkningar minimeras. Samarbeten och partnerskap är en viktig del av Medivirs affärsmodell och läkemedelsutvecklingen bedrivs antingen i egen regi eller i partnerskap. Medivirs aktie (ticker: MVIR) är noterad på Nasdaq Stockholms lista för små bolag (Small Cap). www.medivir.se. 

1)       Rumgay et al.,European Journal of Cancer 2022 vol.161, 108-118.

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Medivir presenterar data för kombinationen fostrox + Lenvima vid HCC på ESMO GI

Published

on

By

Stockholm — Medivir AB (Nasdaq Stockholm: MVIR), ett läkemedelsföretag inriktat på att utveckla innovativa behandlingar av cancersjukdomar med stora medicinska behov, meddelade idag att ett abstrakt för kombinationen fostroxacitabine bralpamide (fostrox) + Lenvima® vid hepatocellulär cancer (HCC) har accepterats för presentation vid European Society for Medical Oncology (ESMO) Gastrointestinal (GI) Cancers Congress den 26-29 juni 2024 i München.

 

Abstraktet, med titeln “Liver pharmacodynamics in an open-label phase Ib/IIa study of fostroxacitabine bralpamide (fostrox, MIV-818) in combination with lenvatinib in 2L/3L hepatocellular carcinoma” kommer att presenteras på konferensen av Dr Hong Jae Chon, CHA Bundang Medical Center i Korea. Dr Chon är en av prövarna i den pågående fas Ib/IIa-studien.

 

Presentationen kommer att innehålla farmakodynamiska data från patienter i den pågående fas Ib/IIa-studien med kombinationen fostrox + Lenvima, som utvärderar påverkan på normal leverfunktion och DNA-skador i tumörceller jämfört med friska celler. Presentationen kommer också att innehålla en uppdatering av den kliniska effekten då studieresultatet har fortsatt att mogna och patienterna har kunnat fortsätta med behandlingen.

 

Postern kommer att finnas tillgängliga på Medivirs hemsida efter presentationen.

 

För ytterligare information kontakta:

Magnus Christensen, finanschef, Medivir AB

Telefon: 08-5468 3100.

E-post: magnus.christensen@medivir.com

 

 

Om fostrox

Fostrox är en typ av smart kemoterapi som levererar den celldödande substansen selektivt till tumören samtidigt som den skadliga effekten på normala celler minimeras. Detta uppnås genom att koppla en aktiv kemoterapi (troxacitabin) till en prodrog-svans. Prodrogens design gör det möjligt att administrera fostrox oralt och färdas direkt till levern där den aktiva substansen frisätts lokalt i levern. Med denna unika mekanism har fostrox potential att bli det första leverriktade, oralt administrerade läkemedlet som kan hjälpa patienter med olika typer av levercancer. En fas 1b-monoterapistudie med fostrox har avslutats och en fas 1b/2a-kombinationsstudie i HCC pågår.

 

Om primär levercancer

Primär levercancer är den tredje vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen och hepatocellulär cancer (HCC) är den vanligaste formen. Trots att existerande behandlingar för HCC kan förlänga patienternas liv är behandlingsfördelarna ofta begränsade och dödligheten ligger kvar på en hög nivå. Varje år diagnosticeras ca 660 000 patienter med primär levercancer globalt och den nuvarande graden av femårsöverlevnad är under 20%1). HCC är en heterogen sjukdom med olika etiologier och utan specifika mutationer som observerats i många andra cancerformer. Detta har bidragit till bristen på framgång för molekylärt riktade substanser i HCC. Bristen på övergripande nytta, tillsammans med den generellt dåliga prognosen för patienter med medellångt och långt framskriden HCC resulterar i ett stort otillfredsställt medicinskt behov.

 

 

 

Om Medivir

Medivir utvecklar innovativa läkemedel med fokus på cancersjukdomar där de medicinska behoven är stora. Företaget satsar på indikationsområden där tillgängliga behandlingsmetoder är begränsade eller saknas och det finns stora möjligheter att erbjuda betydande förbättringar till patienterna. Medivir fokuserar på utvecklingen av fostroxacitabine bralpamide (fostrox), en smart kemoterapi som har utformats för att ge en riktad anti-tumöreffekt i levern samtidigt som eventuella biverkningar minimeras. Samarbeten och partnerskap är en viktig del av Medivirs affärsmodell och läkemedelsutvecklingen bedrivs antingen i egen regi eller i partnerskap. Medivirs aktie (ticker: MVIR) är noterad på Nasdaq Stockholms lista för små bolag (Small Cap). www.medivir.se. 

1)       Rumgay et al.,European Journal of Cancer 2022 vol.161, 108-118.

 

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cabonline Group Holdings Årsredovisning och Hållbarhetsrapport 2023

Published

on

By

Cabonline Group Holdings Årsredovisning 2023 samt Hållbarhetsrapport 2023 finns nu tillgänglig på koncernens webplats på cabonlinegroup.com/om-oss/investerare/finansiella-rapporter. PDF-versioner är även bifogad till detta pressmeddelande. Den svenska årsredovisningen finns även tillgänglig på koncernens webplats i European Single Electronic Format (ESEF).

För mer information, vänligen kontakta
Charlotta Söderlund, CEO, tel +46 70 453 77 70, charlotta.weigel@cabonline.com
Erik Skånsberg, CFO, tel
+46 79 062 38 84, erik.skansberg@cabonline.com

Om Cabonline:
Cabonline är Nordens ledande taxiföretag med cirka 2 200 anslutna åkerier och cirka 4 100 bilar i Sverige, Norge och Finland. Inom Cabonline finns en rad välkända varumärken som TaxiKurir, Taxi Skåne, Taxi Väst, Umeå Taxi, Sverigetaxi, TOPCAB, Norgestaxi, Kovanen och Flygtaxi. Genom Cabonline får åkerierna tillgång till attraktiva kundavtal, stöd från branschledande teknikutveckling samt nytta av stordriftsfördelar, effektiv service och en gemensam infrastruktur. Gruppen omsatte 2023 cirka 5,6 Mdr SEK. För mer information: cabonlinegroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.