Connect with us

Marknadsnyheter

Carbiotix beslutar att skala upp produktionen av CarbiAXOS från havrefiber

Published

on

Carbiotix (publ) (”Carbiotix” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolaget har beslutat att skala upp produktionen av CarbiAXOS från havrefiber vid sin produktionsanläggning i Bjuv. Havrefibern levereras av The Green Dairy Sweden AB (”The Green Dairy”) i Karlshamn och torkas med hjälp av en teknik som tillhandahålls av Elajo Technology Solutions AB (”Elajo”) i Oskarshamn. Beslutet att skala upp produktionen på detta sätt grundar sig på ett framgångsrikt 9-månaders utvärderingsprojekt som ursprungligen kommunicerades den 30 mars 2022. Att framgångsrikt köpa och återvinna fiber från växtbaserade mejerialternativ kommer att spela en nyckelroll i Carbiotixs förmåga att säkerställa en pålitlig och mångsidig råvarukälla. Dessutom förbättrar det hållbarhetsavtrycket för hela vår produktportfölj.

Kristofer Cook, VD Carbiotix, kommenterar
”Jag är mycket glad att kunna meddela att vi har fattat beslut om att skala upp produktionen av CarbiAXOS från havrefiber på vår anläggning i Bjuv. Beslutet följer på det framgångsrika genomförandet av ett utvärderingsprojekt som startade 2022 och pågick i 9 månader, som visade att vi kunde tillverka en potentiellt mycket effektiv prebiotisk ingrediens från havrefiber. Det är också ett nöje för mig att meddela att vi kommer att köpa havrefibern från The Green Dairy, ett ledande kontraktstillverkningsföretag för växtbaserade mejerialternativ. De är också pionjärer när det gäller hållbarhet och har investerat i en torkningsteknik från Elajo som torkar biprodukten havrefiber, vilket utan torkning är mycket lättfördärvlig och som vanligtvis säljs som djurfoder.

Min förhoppning med att skala upp produktionen CarbiAXOS från denna torkade havrefiber är att den kommer att fungera som ett exempel för att öka tillgången av torkad havrefiber från The Green Dairy samt utforska andra sidoflöden av råmaterial där Elajos torkteknik kan användas. Detta inkluderar inte bara andra fibrer från den växtbaserade mejeriindustrin som förväntas vara värd 25 miljarder USD under de kommande 5 åren, utan också andra källor till sidoråvaror från etablerade industrier som använt spannmål från öl- och alkoholproduktion. (1)

Carbiotix är inte bara intresserat av att utforska olika råvaror för att producera CarbiAXOS och bygga upp en portfölj av olika produkter som vi kan använda för att anpassa optimala prebiotiska blandningar, utan också säkerställa en tillförlitlig och mångsidig tillgång på råvaror så att vi kan växa och skydda oss mot potentiella störningar i leveranskedjan. Ett sådant exempel är de problem som nyligen orsakades av geopolitiska händelser och pandemin.

Att använda återvunna råvarukällor kommer också att ha en stor inverkan på vårt hållbarhetsavtryck eftersom vi tar en biprodukt som vanligtvis säljs som djurfoder och omvandlar den till en avancerad prebiotisk ingrediens. Dessutom skulle denna prebiotiska ingrediens kunna återinföras i den produkt som bimaterialen kommer ifrån, vilket ytterligare förbättrar processens och produktens cirkularitet. Parallellt med att skala upp CarbiAXOS havreprocess kommer vi att utforska denna möjlighet samt andra affärsmöjligheter med The Green Dairy som både leverantör och potentiell kund.”

Framåtblickande uttalanden
Denna kommunikation innehåller framåtriktade uttalanden, som består av subjektiva antaganden och prognoser för framtida scenarier. Prognoser för framtiden gäller bara från och med det datum de görs och är till sin natur, likt forsknings- och utvecklingsarbete inom bioteknologisegmentet, förknippade med risk och osäkerhet. Med detta i åtanke kan det faktiska utfallet avvika betydligt från de scenarier som beskrivs i detta pressmeddelande.

För ytterligare information, vänligen kontakta
Carbiotix AB
Kristofer Cook, VD
Tel: 0708-796580
E-post: kristofer.cook@carbiotix.com

Carbiotix AB (CRBX) (www.carbiotix.com) är ett prisbelönt bioteknikföretag som är banbrytande inom mikrobiomhälsa genom en portfölj av prebiotiska modulatorer och diagnostiska testtjänster.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvartalsrapport, Januari 2024 – Mars 2024, Micropos Medical AB

Published

on

By

januari–mars 2024

Koncernen

  • Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 813 Tkr (679 Tkr).
  • Resultat efter finansiella poster -5 254 Tkr (-5 038 Tkr).
  • Summa eget kapital uppgick till 25 705 Tkr (26 255 Tkr) vid periodens slut.
  • Bolagets soliditet uppgick till 80 % (76 %).
  • Antal utestående aktier var 151 926 703 (138 772 195) vid periodens slut.
  • Resultatet per aktie blev -0,03 kr (-0,04 kr).
  • Bolaget genomförde en företrädesemission om 22,4 MSEK.
  • Hyresavtal tecknat med Hirslanden Clinique des Grangettes i Genève .
  • Hyresavtal tecknat med Quirónsalud för Jiménez Díaz Foundation University Hospital i Madrid.
  • Deltagande vid the RSS Scientific meeting i Chicago.
  • Deltagande i Svensk-Amerikanska Healthcare delegations möte i Washington DC.

Moderbolaget

  • Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 813 Tkr (679 Tkr).
  • Resultat efter finansiella poster -5 257 Tkr (-5 038 Tkr).
  • Summa eget kapital uppgick till 25 711 Tkr (26 264 Tkr) vid periodens slut.
  • Bolagets soliditet uppgick till 80 % (76 %).
  • Antal utestående aktier var 151 926 703 (138 772 195) vid periodens slut.
  • Resultatet per aktie blev -0,03 kr (-0,04 kr).

Sammanfattning

I ett ständigt växande antal studier, varav flera har publicerats i högt rankade tidskrifter som Radiation oncologist, bekräftar Micropos användare att Raypilot® System tillför stora värden i vårdkedjan vid behandling av prostatacancer. Nu finns också belägg för att det är möjligt och säkert att minska antalet strålningstillfällen från ett tjugotal eller fler till fem eller färre med högre strålningsdos, så kallad SBRT*. Starka skäl talar för att detta kommer att bli en ny standardbehandling. Högre dos vid tillfällen ökar behovet av Raypilot System, en teknik som ger kontinuerlig kontroll av prostatans rörelse, realtidsövervakning, under pågående strålningsbehand- ling i syfte att undvika strålning på fel ställe och därmed sämre behandlingseffekt och allvarliga biverkningar. Färre strålningstillfällen bidrar också till effektivisering och därmed förkortning av långa köer inom cancer- vården. Sammantaget ger detta Bolaget en intressant marknad att agera på. Samtidigt är marknaden, delvis av goda skäl, konservativ vilket innebär att införsäljningen av Raypilot System tar tid och kräver uthållighet.

*SBRT, Stereotactic Body Radiation Therapy, är en behandlingsmetod som innebär att patienten behandlas vid fem eller färre tillfällen, under fem eller färre dagar i rad och med betydligt högre stråldos varje gång än vid traditionell behandling som medför 20–40 behandlingstillfällen.

Händelser under perioden

Övertecknad nyemission

Bolaget har under mars månad genomfört en nyemission vilken tecknades till 136 % och tillförde 22,4 Mkr. Därmed har Bolaget medel för fortsatt kraftfull marknadsbearbetning.

Intensiv marknadsbearbetning

Under perioden har ett stort antal möten med och video- presentationer för nya intressenter genomförts. Bolaget noterar ett markant ökat intresse för Raypilot System, särskilt i de länder där Micropos haft kunder en tid. Bolaget har nu flera offerter ute gällande hyres- eller köpeavtal. Ett hyresavtal är en förlängd version av det som kallas Try-before-buy. I ett hyresavtal ingår att kunden tecknar sig för att behandla ett minsta antal patienter per år med användning av Raypilot System. Hyrespriset varierar beroende på antalet patienter, och därmed förbrukningsartiklar, och antalet år kunden är villig att avtala om.

Installation, nytt avtal och stort intresse i Schweiz

Som beskrivits i föregående rapport har Micropos tecknat ett hyresavtal med sjukhuset i Fribourg i Schweiz. Under perioden har systemet installerats och internutbildning pågår. Kliniken planerar att börja behandla patienter i maj. Ännu en klinik i Schweiz, Hirslanden-kliniken i Genève, har under perioden tecknat ett hyresavtal för Raypilot System. Installation sker under andra kvartalet. Därmed har Bolaget tre installationer i landet. Dialoger pågår med ytterligare tre kliniker som visar intresse för att börja behandla prostatacancer med SBRT med användande av Raypilot System.

Fortsatt samarbete och nytt avtal med klinik i Madrid

Det privata universitetssjukhuset Jiménez Díaz Foundation i Madrid har, efter att under en tid ha provat och utvärderat systemet, genom sin ägare Quirónsalud tecknat ett treårigt hyresavtal med Micropos avseende Raypilot System inklusive förbrukningsvaror i form av katetrarna Raypilot® Viewcath™ och Raypilot® Hypocath®. Avtalet inkluderar också en option på köp av systemet. Quirónsalud har flera kliniker i Spanien. I avtalet ingår också möjlighet för företagets övriga kliniker att teckna avtal med Micropos.

Ytterligare spanskt intresse

På Hospital Universitario La Paz i Madrid har Dr Luis Glaria under flera år framgångsrikt använt Raypilot System. Han presenterade sina första patientdata i en vetenskaplig poster redan 2022 och samlar nu ytterligare data för att publicera en artikel om minskade biverkningar och ökad livskvalitet hos sina patienter. Micropos tredje installation i Spanien är på Hospital Universitario Virgen Arrixaca i Murcia. Under perioden har Bolaget varit där för att ge support till ny personal. Kliniken

har beställt nya Raypilot Viewcath- och Raypilot Hypocath- katetrar och ska inleda patientbehandlingar i större skala än tidigare. Micropos noterar också ett ökat intresse från andra potentiella spanska kunder. Bolaget har lämnat ett flertal offerter avseende både hyres- och köpeavtal.

Effekt av nöjda kunder även i Italien och Österrike

Även i andra länder ökar intresset för Raypilot System till följd av att nöjda kunder delar med sig av sina positiva erfarenheter av systemet. Bolaget för dialog med ett flertal kliniker i Italien som varit i kontakt med Professor Stefano Arcangeli från Fondazione IRCCS San Gerardo dei Tintori i Monza. I Österrike har ett ökat intresse uppstått efter att Landeskliniken Salzburg, SALK, under sensommaren 2023 publicerade sina erfarenheter av Raypilot System. Även här för Bolaget en aktiv dialog med kliniker om hyres- eller köpeavtal.

Micropos RSS Scientific Meeting i Chicago

I mars deltog Micropos för tredje gången på amerikanska Radiosurgery Society Scientific Meeting som denna gång hölls i Chicago och lockade cirka 400 personer. RSS Scientific Meeting samlar framstående onkologer med stort intresse för utveckling och en övertygelse om att SBRT är vägen framåt. Mötet gav Bolaget ett antal värdefulla kontakter med potenti- ella kunder. Det gav också insikt om att det krävs amerikanska studier om SBRT med användning av Raypilot System för att skapa ett större intresse på den amerikanska marknaden. Ett arbete med att utreda hur amerikanska studier kan uppmunt- ras och initieras inleds i andra kvartalet i samverkan med bland andra John Hopkins Medical-sjukhuset.

Deltagande i Svensk-Amerikanska Healthcare delegations besök i Washington DC

11–14 mars arrangerade Stiftelsen Swecare, Socialdeparte- mentet och svenska ambassaden ett besök i Washington DC, USA, med fokus på cancervård. Den svenska delegationen bestod av den svenska sjukvårdsministern, forskare, patient- företrädare, kliniskt verksamma samt företrädare för svenska företag – däribland Thomas Lindström från Micropos Medical. Under besöket signerades ett avtal mellan Sverige och USA gällande ett utökat samarbete med målet att snabbare nå forskningsresultat som kan stärka hela sjukvårdskedjan för cancerpatienter, inklusive ökad livskvalitet. Deltagandet gav Micropos goda kontakter, främst möjliga samarbetspartner avseende studier, men också potentiella kunder.

Ny studie och fortsatt väntan SBRT i Storbritannien

Resultatet av den brittiska PACE-B-studien, beskriven i tidig- are rapport, presenterades muntligt vid den amerikanska strålbehandlingskongressen, ASTRO, hösten 2023. En artikel som presenterar studien i sin helhet förväntas publiceras i The Lancet eller motsvarande tidskrift under första halvan av 2024. Därefter väntas, enligt bolagets kontakter inom den

engelska sjukvården, sjukvårdsmyndigheten National Health Services, NHS, ge direktiv om att införa SBRT med maximalt fem strålningar som standardbehandling. I avvaktan på nya riktlinjer från NHS har Edinburgh Cancer Center, Western General Hospital inlett en studie, omfattande cirka 30 patient- er per år, om behandling med SBRT (fem behandlingstillfällen) med användning av Raypilot System.

Uppstartsmöte om Precision-studien för brittiska kliniker

Den 8 mars hölls ett uppstartsmöte med klinikerna i Edinburgh, Leicester och Cardiff. Det är de brittiska kliniker som ingår i den kommande Precision-studien som presenterats i tidigare rapport. I slutet av april förväntas Storbritanniens etiska god- kännande för Precision-studien vara klart. Därmed kan de tre klinikerna påbörja sina behandlingar inom ramen för studien och övriga deltagande kliniker i Europa och USA kan lämna in sina lokala ansökningar för etiskt godkännande.

Mer tid för certifiering mot MDR

Det interna arbetet har under perioden fortsatt handlat mycket om anpassning av processer och dokumentation för certifiering mot MDR, EU:s nya regelverk för medicintekniska produkter. Under perioden har EU beslutat om ytterligare förlängd giltighetstid för nuvarande regelverk, MDD, vilket innebär att CE-certifikat för MDD gäller till 2028 i EU och till 2030 i Storbritannien. Bolaget avser att begära en omstart av MDR-arbetet i syfte att skapa goda förutsättningar för ett godkännande inför en MDR-revision om cirka 18 månader.

Händelser efter periodens slut

Som Bolaget meddelat i en pressrelease den 28 mars 2024, har Micropos genomfört en omorganisation som innebär att Richard Forsberg sedan den 11 april är VD. Tidigare VD. Thomas Lindström kommer att fokusera på det internationella marknads- och försäljningsarbetet.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Likviditeten i Bolaget påverkas fortsatt negativt av den långa tid det tar för Bolagets befintliga och potentiella kunder att

få upp antalet behandlade patienter. Samtidigt är marknaden både för SBRT som sådant och de förbättringar som använd- andet av Raypilot System innebär minst sagt lovande. För

att kunna fortsätta marknadsbearbetningen enligt plan har Bolaget under perioden genomfört en företrädesemission som tillfört Bolaget netto 22,4 MSEK.

VD-ord

Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla er som tror det vi gör. Den nyemission vi genomförde i mars överteckna- des med hela 36 procent! Förtroendet och resurserna gör det möjligt för oss som bolag att fokusera alla krafter på att finna nya kunder och användare.

Vårt fokus på kliniker med forskningsinriktning har hittills resulterat i fem vetenskapligt granskade artiklar, lika många vetenskapliga posters, en artikel på väg att publiceras samt Precision-studien som startar före sommaren. Det måste ses som en bedrift av ett litet bolag som Micropos, i stenhård konkurrens om forskares tid, resurser och prioriteringar. Jag vill vara tydlig med att stödet till våra tidiga användare i deras forskning inte handlar om finansiering av studier – det veten- skapliga arbetet är oberoende av oss som företag.

Studier och vetenskapliga publiceringar är fortsatt viktiga förutsättningar för vår tillväxt och framgång och vår strävan att leva upp till vår vision: Att spela en avgörande roll i modern prostatacancerbehandling. Vi är stolta över hur långt vi har kommit och de kontakter och samarbeten vi skapat med uni- versitetskliniker och framstående opinionsledare. Det var steg ett i vår marknadsstrategi. Nu är vi redo att vidare med steg två: att bearbeta den grupp av läkare och vårdgivare som noga studerar och följer opinionsbildarna och den främsta forskningen, dem vi kallar “Early adopters”. De forskar oftast inte själva men vill gärna vara tidiga med att implementera nya rön och metoder. Genom att få dem till kunder förväntar vi oss, på lite längre sikt, en större mängd behandlade patienter då det i den här gruppen finns behov av daglig användning av vår utrustning och metod.

Micropos tillväxt beror inte bara på hur bra vårt system fungerar. En annan avgörande faktor är ersättningssyste- men och hur de förändras. Vi ser en tydlig utveckling mot ersättningssystem som premierar SBRT vid behandling av prostatacancer. Vissa länder har precis påbörjat det nationella arbetet med att förändra ersättningarna, andra har kommit längre. I några länder, som Italien och Schweiz, är det tydligt att ersättningarna också täcker kostnaderna för användning av Raypilot System. I andra länder och regioner, som inte in- kluderat det i ersättningen, finns ändå ett intresse för Raypilot System. Ambitiösa användare är måna om att införskaffa både erfarenhet av vårt system och de konkurrensfördelar det innebär innan SBRT blir allmän praxis.

Marknaden är minst sagt mångfacetterad och inkluderar tröga publika system med stora organisationer och många beslutsfattare. Förhandlingar tar lång tid att avsluta

18 månader eller längre. Så det krävs uthållighet. Men vi är

på rätt plats vid rätt tillfälle. Fallen av prostatacancer blir fler i hela västvärlden, strålbehandling är ett kostnadseffektivt behandlingsval som tar andelar från andra alternativ som kirurgi. Vården utvecklas mot att bli mer precis och mer kostnadseffektiv samtidigt som patienters livskvalitet prio- riteras högre. SBRT med Raypilot System innebär just det: väsentligt ökad precision, betydligt färre behandlingstillfällen och radikalt minskad risk för allvarliga biverkningar.

”Vi ser en stor ökning i antalet sjukhus som önskar presentation, genomgång och offerter från oss och vi arbetar målmedvetet med de kliniker som vill och kan införa Raypilot System med tillhörande arbetsmetod som standard vid behandling av prostatacancer.”

Kliniker och läkare i nätverken runt våra forskningsinriktade kunder visar ett växande intresse för Raypilot System. Vi ser en stor ökning i antalet sjukhus som önskar presentation, genom- gång och offerter från oss och vi arbetar målmedvetet med de kliniker som vill och kan införa Raypilot System med tillhörande arbetsmetod som standard vid behandling av prostatacancer.

Vi lämnar ett intensivt och spännande kvartal bakom oss. Under kvartal två ser vi fram mot att Precision-studien, efter ett tidsödande tillståndsarbete, kommer i gång. Klinikerna i Storbritannien startar först. Studien omfattar 100 patienter vid kliniker i Europa och USA. De ska behandlas vid tre strålnings- tillfällen med användning av Raypilot System.

Vi ser också fram emot den stora vetenskapliga kongressen som arrangeras 3-7 maj av ESTRO, the European Society for Radiotherapy and Oncology. Kongressen, som i år hålls i Glasgow i Skottland, är den största årliga mötesplatsen för

oss och strålbehandlingsbranschen. Vi träffar nya intressenter och har engagerat nuvarande användare som kommer att föreläsa om sina erfarenheter av Raypilot System för nyfikna potentiella kunder.

Richard Forsberg

VD, Micropos Medical AB (publ)

Siffror i sammandrag koncernen

Resultaträkning | Koncernen

(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Ack 2024 Ack 2023 Helår 2023
Intäkter
Nettoomsättning 813 679 813 679 1 638
Förändring av varulager 303 1 253 303 1 253 1 725
Övriga intäkter 70 81 70 81 148
580 2 012 580 2 012 3 511
Kostnader
Direkta kostnader -13 -1 321 -13 -1 321 -1 942
Övriga externa kostnader -2 044 -2 663 -2 044 -2 663 -12 058
Personalkostnader -3 267 -2 537 -3 267 -2 537 -11 371
Avskrivningar 494 494 494 494 -1 977
-5 819 -7 014 -5 819 -7 014 -27 349
Rörelseresultat -5 239 -5 002 -5 239 -5 002 -23 838
Finansnetto -15 36 -15 36 298
Periodens resultat -5 254 -5 038 -5 254 -5 038 -23 540
Balansräkning | Koncernen
(TSEK) 2024-03-31 2023-03-31 2023-12-31
Tillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 2 042 3 979 2 526
Materiella anläggningstillgångar 75 115 85
Varulager 4 954 4 105 5 257
Kortfristiga fordringar 2 320 2 248 1 926
Kassa och bank 22 942 24 164 6 017
32 334 34 611 15 812
Skulder
Eget kapital 25 705 26 255 8 517
Långfristiga skulder 382 447 382
Kortfristiga skulder 6 246 7 909 6 913
32 334 34 611 15 812
Kassaflödesanalys | Koncernen
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Kassaflöde från löpande verksamhet
Rörelseresultat -5 239 -5 002 -23 838
Avskrivningar 494 494 1 977
Resultat från finansiella poster -15 36 298
-4 760 -4 544 -21 563
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital
Förändring av varulager 303 -1 298 -2 451
Förändring av kortfristiga fordringar 394 194 516
Förändring av kortfristiga skulder 666 1 575 579
-757 470 -1 356
Kassaflöde från investeringsverksamhet
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar 0 0 0
Investeringar i materiella anläggningstillgångar 0 0 0
0 0 0
Kassaflöde från finansieringsverksamhet
Förändring långfristiga skulder och avsättningar 0 0 65
Nyemission och inlösta optionspremier 22 442 24 811 25 575
22 442 24 811 25 510
Periodens kassaflöde 16 925 20 738 2 591
Ingående kassa och bank 6 017 3 426 3 426
Utgående kassa och bank 22 942 24 164 6 017

Förändring eget kapital | Koncernen

(TSEK) Aktiekapital Bundna fonder Fritt EK Totalt EK
Ingående balans 2023-01-01 6 939 9 740 14 782 31 461
Periodens resultat -23 540 -23 540
Inlösta optionspremier 25 571 596
Fond för utveckling -1 937 1 937
Utgående balans 2023-12-31 6 963 7 804 -6 250 8 517
Ingående balans 2024-01-01 6 963 7 804 -6 250 8 517
Periodens resultat -5 254 -5 254
Nyemission 633 21 809 22 442
Fond för utveckling 484 484
Utgående balans 2023-03-31 7 596 7 320 10 789 25 705
Nyckeltal | Koncernen
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Avkastning på eget kapital -20,4% 19,2% 276,4%
Avkastning på totalt kapital 16,2% 14,6% 148,9%
Soliditet 79,5% 75,9% 53,9%
Kassalikviditet 404,4% 334,0% 114,9%
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital 8% 15% 30%
Resultat per aktie 0,03 0,04 0,17
Avkastning på eget kapital………………….. Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital
Avkastning på totalt kapital………………… Resultat efter finansnetto / Balansomslutning
Soliditet……………………………………………. Eget kapital / Balansomslutning
Kassalikviditet…………………………………… Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder

Siffror i sammandrag moderbolaget

Resultaträkning | Moderbolaget

(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Ack 2024 Ack 2023 Helår 2023
Intäkter
Nettoomsättning 813 679 813 679 1 638
Förändring av varulager 303 1 253 303 1 253 1 725
Övriga intäkter 67 81 67 81 148
576 2 012 576 2 012 3 511
Kostnader
Direkta kostnader -13 -1 321 -13 -1 321 -1 942
Övriga externa kostnader -2 044 -2 663 -2 044 -2 663 -12 058
Personalkostnader -3 267 -2 537 -3 267 -2 537 -11 371
Avskrivningar 494 494 494 494 -1 977
-5 819 -7 014 -5 819 -7 014 -27 349
Rörelseresultat -5 242 -5 002 -5 242 -5 002 -23 838
Finansnetto -15 36 -15 36 298
Periodens resultat -5 257 -5 038 -5 257 -5 038 -23 540
Balansräkning | Moderbolaget
(TSEK) 2024-03-31 2023-03-31 2023-12-31
Tillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 2 042 3 979 2 526
Materiella anläggningstillgångar 75 115 85
Finansiella anläggningstillgångar 9 9 9
Varulager 4 954 4 105 5 257
Kortfristiga fordringar 2 320 2 248 1 926
Kassa och bank 22 939 24 164 6 017
32 339 34 619 15 821
Skulder
Eget kapital 25 711 26 264 8 526
Långfristiga skulder 382 447 382
Kortfristiga skulder 6 246 7 909 6 913
32 339 34 619 15 821
Kassaflödesanalys | Moderbolaget
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Kassaflöde från löpande verksamhet
Rörelseresultat -5 242 -5 002 -23 838
Avskrivningar 494 494 1 977
Resultat från finansiella poster -15 36 298
-4 763 -4 544 -21 563
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital
Förändring av varulager 303 -1 298 -2 451
Förändring av kortfristiga fordringar 394 194 516
Förändring av kortfristiga skulder 666 1 575 579
-757 470 -1 356
Kassaflöde från investeringsverksamhet
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar 0 0 0
Investeringar i materiella anläggningstillgångar 0 0 0
Förvärv av dotterbolag 0 0 0
0 0 0
Kassaflöde från finansieringsverksamhet
Förändring långfristiga skulder och avsättningar 0 0 65
Nyemission och inlösta optionspremier 22 442 24 811 25 575
22 442 24 811 25 510
Periodens kassaflöde 16 922 20 738 2 591
Ingående kassa och bank 6 017 3 426 3 426
Utgående kassa och bank 22 939 24 164 6 017

Förändring eget kapital | Moderbolaget

(TSEK) Aktiekapital Bundna fonder Fritt EK Totalt EK
Ingående balans 2023-01-01 6 939 9 740 14 791 31 470
Periodens resultat -23 540 -23 540
Inlösta optionspremier 25 571 596
Fond för utveckling -1 937 1 937
Utgående balans 2023-12-31 6 963 7 804 -6 241 8 526
Ingående balans 2024-01-01 6 963 7 804 -6 241 8 526
Periodens resultat -5 257 -5 257
Nyemission 633 21 809 22 442
Fond för utveckling 484 484
Utgående balans 2023-03-31 7 596 7 320 10 795 25 711
Nyckeltal | Moderbolaget
(TSEK) Jan-Mar 2024 Jan-Mar 2023 Helår 2023
Avkastning på eget kapital -20,4% 19,2% 276,1%
Avkastning på totalt kapital 16,3% 14,6% 148,8%
Soliditet 79,5% 75,9% 53,9%
Kassalikviditet 404,4% 334,0% 114,9%
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital 8% 15% 30%
Resultat per aktie 0,03 0,04 0,17
Avkastning på eget kapital………………….. Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital
Avkastning på totalt kapital………………… Resultat efter finansnetto / Balansomslutning
Soliditet……………………………………………. Eget kapital / Balansomslutning
Kassalikviditet…………………………………… Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder

Kommentarer till koncernens resultat och balansräkning

Resultat och ställning

Nettoomsättning för perioden uppgick till 813 Tkr (679 Tkr). Rörelseresultatet uppgick till -5 239 Tkr (-5 002 Tkr). Det negativa resultatet är till stor del hänförligt till kostnader för produktutvecklingen och inkluderar bland annat personal och administrationskostnader samt kostnader för marknads- och affärsutvecklingsinsatser. Resultat per aktie uppgick till -0,03

(-0,04) kr. Medelantalet anställda uppgår till 9 (8) personer.

Kassaflöde och finansiell ställning

Periodens kassaflöde uppgick till 16 925 Tkr (20 738 Tkr). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 22 492 Tkr (24 164 Tkr) och långfristiga skulder till 382 Tkr (447 Tkr). Soliditeten uppgick till 79% (76%). Inga transaktioner med närstående har skett under perioden.

Förändringar i eget kapital

Det egna kapitalet uppgick vid periodens utgång till 25 705 Tkr (26 255 Tkr). Under perioden har 12 660 558 nya aktier utgivit vilka tillfört bolagets egna kapital 22 442 Tkr efter hänsyn tagen till emissionskostnader. Vidare har det egna kapitalet påverkats av periodens resultat om -5 254 Tkr (-5 038 Tkr).

Aktien

Per balansdagen finns 151 926 703 (138 772 195) registrerade aktier med ett kvotvärde om 0,05 kr. Samtliga aktier utgörs av samma serie och äger samma rätt till röst och vinst i bolaget. Bolaget är sedan den 21 december 2009 listat på Spotlight Stock Market under kortnamnet MPOS.

 

Redovisningsprinciper

Rapporten har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och med tillämpning av värderingsprinciperna i Bokförings- nämndens allmänna råd BRNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). För immateriella tillgångar har aktiveringsmodellen i det allmänna rådet tillämpats. Bolagets tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde respektive nominella belopp om inget annat framgår. Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Nästa rapporttillfälle samt årsstämma

Kvartalsredogörelse avges den 30 juli 2024.

Micropos årsstämma kommer att hållas den 29 maj i Göteborg. Årsredovisning för 2023 kommer att publiceras på bolagets webbplats senast tre veckor innan stämman.

För ytterligare information kontakta: VD Richard Forsberg 031-760 80 05

Denna information är sådan information som Micropos Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg.

MICROPOS MEDICAL AB (PUBL)

Adolf Edelsvärds gata 11 414 51 Göteborg SVERIGE

Telefon: 031-760 80 05

info@micropos.se www.micropos.se

org nr 556648-2310

Richard Forsberg
CEO
+46 (0)31-760 80 05
info@micropos.se

Om Micropos Medical AB (publ):

Micropos Medical AB (publ) utvecklar och säljer produkter för precisionsbehandling av cancer. Bolagets produkt Raypilot® System är framtagen för att säkerställa en förbättrad precision vid strålbehandling av prostatacancer. Med en ökad precision kan man på ett säkert sätt fokusera strålningen på prostata och öka stråldosen vilket därmed kan ge en ökad möjlighet till en botande behandling samtidigt som vanligt förekommande biverkningar kan minska och behandlingstiden kortas. Raypilot® kan liknas vid ett GPS-system och består av tre delar; sändare, mottagarsystem och mjukvara. Raypilot® System med förbrukningsvarorna Raypilot Hypocath® och Raypilot Viewcath är CE-märkta och FDA godkända för Europeisk- respektive USA användning.  

Bolaget är listat på Spotlight Stock Market under aktiesymbolen MPOS.
Välkommen att följa Bolaget på LinkedIn eller på www.micropos.se

Denna information är sådan information som Micropos Medical AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 30:e april 2024.

Continue Reading

Marknadsnyheter

STABIL FÖRSÄLJNING OCH FÖRBÄTTRAT RESULTAT

Published

on

By

Perioden januari – mars

  • Nettoomsättning slutade på 108 Mkr (107)
  • Rörelseresultat EBITDA uppgick till 10,1 Mkr (5,5)
  • Justerat rörelseresultat EBITDA uppgick till 12,3 Mkr (5,5)
  • Rörelseresultat EBIT uppgick till 2,9 Mkr (-1,9)
  • Justerat rörelseresultat EBIT uppgick till 5,1 Mkr (-1,9)
  • Resultat efter skatt uppgick till 2,9 Mkr (-1,9)
  • Kassaflöde från löpande verksamhet -5,8 Mkr (8,5)
  • Resultat per aktie uppgick till 0,06 (-0,04)

Väsentliga händelser under första kvartalet

  • Avvecklingskostnader för Americas om 2,2 Mkr har belastat kvartalets resultat. Justerat resultat exkluderar denna kostnad
  • Fortsatt förbättrat rörelseresultat efter avskrivningar (EBIT), jämfört med föregående årsperiod
  • Kostnadsmassan minskade med -6 Mkr jämförbart fg år, motsvarande -6% av omsättningen
  • Två-årigt prospekteringskontrakt till ett värde om 70 Mkr slöts med Neves Corvo-gruvan, Somincor
  • Beställning av två nya borriggar som levereras i det andra kvartalet har genomförts för att klara av en ökad kontrakterad produktionsvolym
  • Långsiktigt säkerhetsarbete resulterade i en förbättrad olycksfallsstatistik – LTI (Loss Time Injury) om 0,8 (1,4)

Kortsiktig framåtblick

  • Fortsatt god efterfrågan och investeringsvilja från kunder

Örebro 30 april 2024

Patrik Rylander, VD                                                                       

Drillcon AB (publ)

Pressreleasen och ytterligare information kan inhämtas  https://www.drillcon.se/media/press-releases

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Drillcon AB (publ) ska offentliggöra enligt Europaparlamentets och rådets förordning (596/2014/EU) om marknadsmissbruk (MAR). Informationen lämnades genom ovanstående persons försorg för offentliggörande den 30 april kl 08.30 (CET). Detta pressmeddelande, liksom ytterligare information om Drillcon AB, finns tillgänglig på www.drillcon.se.

Allmänt om Drillcon-gruppen:

Drillcon AB (publ), med dotterbolagen Drillcon Scandinavia AB, Drillcon Irland Ltd, Drillcon Iberia SA, Drillcon Americas SpA och Drillcon Norway AS, utför prospektering- och raiseborrning inom gruv- och anläggningsindustrin, i Norden, Iberiska halvön och övriga delar i Europa.

Drillcon AB (publ) är listat på First North Premier Growth Market vilket är en alternativ marknadsplats som drivs av NASDAQ OMX Stockholm AB. Bolag vars aktier handlas på First North Premier Growth Market är inte skyldiga att följa samma regler som börsnoterade bolag, utan ett något mindre omfattande regelverk anpassat till företrädesvis mindre bolag och tillväxtbolag. Bolagets Certified Adviser är Eminova Fondkommission, +46 (0)8 – 684 211 00, info@eminova.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

OrganoClick AB (publ) offentliggör delårsrapport för första kvartalet 2024

Published

on

By

För andra året i rad visar vi ett positivt rörelseresultat för första kvartalet. Detta trots en svag bygg- och konsumentmarknad som resulterade i negativ försäljningsutveckling om -12 % till 38,2 (43,5) MSEK. Tack vare en positiv produktmixförändring med god försäljning av våra egna konsumentvarumärken stärktes koncernens bruttomarginal till 29 (26) % vilket i kombination med god kostnadskontroll resulterade i ett något förbättrat rörelseresultat om 0,2 (0,1) MSEK.

Utdrag ur VD Mårten Hellbergs kommentar till delårsrapporten.

Första kvartalet, 1 januari – 31 mars 2024

Koncernen jämfört med 2023 

» Koncernens nettoomsättning uppgick till 38,2 (43,5) miljoner kr

» Bruttomarginalen uppgick till 29,3 (25,9) %

» Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 0,2 (0,1) miljoner kr

» Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -10,4 (-15,2) miljoner kr

VD har ordet

För andra året i rad visar vi ett positivt rörelseresultat för första kvartalet. Detta trots en svag bygg- och konsumentmarknad som resulterade i negativ försäljningsutveckling om -12 % till 38,2 (43,5) MSEK. Tack vare en positiv produktmixförändring med god försäljning av våra egna konsumentvarumärken stärktes koncernens bruttomarginal till 29 (26) % vilket i kombination med god kostnadskontroll resulterade i ett något förbättrat rörelseresultat om 0,2 (0,1) MSEK.

Kassaflödet från den löpande verksamhet stärktes under kvartalet till följd av en lägre bindning i rörelsekapital där vi säsongsmässigt under första kvartalet binder rörelsekapital i både lager och kundfordringar. Ackumulerat för rullande tolv månader förstärktes kassaflödet från den löpande verksamheten kraftigt till 5,3 (-20,1) MSEK.

Den största försäljningsminskningen kom inom affärsområdet Nonwoven & fiberteknologier där försäljningen minskade med -29 (2 097) % till 12,4 (17,5) MSEK. Minskningen berodde på att en kund förra året gjorde en stor lageruppbyggnad samtidigt som att restaurangbranschen, en viktig slutkundsmarknad för affärsområdet, har haft en svag utveckling under kvartalet. Våra nya kunder inom segmentet fortsätter med sin marknadsintroduktion där vår bedömning är att vi kommer få gradvis ökande volymer under året. En positiv nyhet under kvartalet var att vår partner PulPac nu lanserar kaffelock av torrformerad fiber med våra bindemedel. Produktionen hos deras kunder bedöms inledas under hösten.

Affärsområdet Gröna ytbehandlingar & underhållsprodukter hade ett mycket starkt kvartal med en försäljningsökning om 30 (-22) % till 14,1 (10,8) MSEK. Nykundsförsäljningen var mycket god för OrganoTex med flera nya återförsäljare, bl.a. svenska Jaktia, danska Friluftsland och belgiska A.S.Adventures. Även vårt varumärke BIOkleen hade god nykundsförsäljning där ett avtal tecknades med svenska Bauhaus som är den ledande gör-det-själv kedjan i Sverige.

Affärsområdet Funktionellt trä påverkas fortsatt negativt av den svaga byggmarknaden. Försäljningen minskade med -23 (-15) % till 11,7 (15,2) MSEK. Den svenska försäljningen står för den största minskningen medan försäljningen i Tyskland och Finland går bättre.

Våra konsumentprodukter har fortsatt utvecklats starkt under inledningen av andra kvartalet. Vår positiva förändring av produktmix fortsätter därmed. Vi har nu tre omsättningsmässigt likvärdiga affärsområden vilket ger både förbättrad bruttomarginal och bättre riskspridning. Vi fokuserar på att stödja våra nya kunder samt lägger stor kraft på nykundsförsäljning med ambitionen att återfå positiv försäljningstillväxt. Allt i linje med vår mission att hjälpa våra kunder med deras gröna omställning genom att ersätta dold plast och skadliga kemikalier med våra biobaserade lösningar.

Mårten Hellberg, VD OrganoClick AB

Den kompletta delårsrapporten bifogas detta pressmeddelande och finns tillgänglig på bolagets hemsida på https://organoclick.com/sv/rapporter/. Informationen i denna delårsrapport är sådan som OrganoClick AB (publ) ska offentliggöra enligt regelverket på Nasdaq First North Growth Market.

Denna information är sådan som OrganoClick AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-30 08:30 CET.

……………………………………………………………………………..

För mer information, var vänlig kontakta:

Mårten Hellberg, VD

08-684 001 10, marten.hellberg@organoclick.com

……………………………………………………………………………..

Om OrganoClick 

OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North Growth Market utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är är den vattenavvisande textilbehandlingen OrganoTex®, biokompositen  OrganoComp®, ytbehandlings- och underhållsprodukter för villa- och fastighetsägare under varumärket BIOkleen®, biobaserade bindemedel för nonwovenmaterial under varumärket OC-BioBinder™ och det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom delägda dotterbolaget OrganoWood AB). OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser såsom utnämningen till ”Sveriges mest lovande start-up bolag”, Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser såsom en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), ett SUSTAINIA100-bolag och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för ”Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning är lokaliserat. OrganoClicks Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Mangold Fondkommission AB, tel: +46 (0)8 503 01 551, email: ca@mangold.se.  

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.