Connect with us

Marknadsnyheter

Åtta av tio vill se mer grönska i staden för att värna om den biologiska mångfalden

Published

on

Bevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är avgörande för att det ska finnas mänskligt liv. Att skydda den biologiska mångfalden är också en viktig prioritet bland svenskarna. Så många som åtta av tio vill nämligen se mer grönska i sin stad för att främja ekosystemtjänster och värna om den biologiska mångfalden.

Enligt Sveriges miljökvalitetsmål ska en majoritet av landets kommuner senast 2025 ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter. En statistisk säkerställd undersökning utförd av Novus på uppdrag av White Arkitekter tyder på att detta är en viktig fråga för svenskarna då 76 procent uppger att de vill se mer grönska i staden de bor för att främja ekosystemtjänster och värna om den biologiska mångfalden.

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som ekosystemen ger människan och som bidrar till välfärd och livskvalitet. Varierade grönområden stimulerar till en mångfald av djur och pollinerande insekter. Grönska bidrar dessutom till att människor mår bra, genom att rena luften och skapa avstressande miljöer. Grönområden är också viktiga för att mildra konsekvenserna av ett förändrat klimat, då de skapar skugga, dämpar värme och infiltrerar vatten vid skyfall och höjda vattennivåer.

–  För att skapa motståndskraftiga städer och säkerställa ett hållbart liv krävs det att vi i allt större utsträckning integrerar ekosystemtjänster när vi som arkitekter och stadsplanerare utformar våra städer. Genom strategiskt utformade och placerade grönområden ökar den biologiska mångfalden samtidigt som den mildrar konsekvenserna av klimatförändringar och gör städerna mer motståndskraftiga. Sommarens kraftiga regn har visat att det behövs ett starkare fokus på klimatanpassning, säger Anna Graaf, hållbarhetschef, White Arkitekter.

Resultatet av undersökningen visar också att en av fyra svenskar inte upplever att den kommun som de bor i främjar ekosystemtjänster och värnar om den biologiska mångfalden.

– För att våra städer ska vara långsiktigt hållbara behöver vi jobba aktivt med ekosystemtjänster i hela samhällsbyggnadsprocessen. Här är samarbeten mellan olika discipliner, företag och kommuner liksom tydliga nationella och globala riktlinjer och mål avgörande, säger Anna Graaf, hållbarhetschef, White Arkitekter.

Skillnader mellan åldersgrupper
Huruvida svenskarna vill se mer grönska i staden för att främja ekosystemtjänster och värna om den biologiska mångfalden skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Allra starkast är viljan bland de i åldern 30–49 år, så många som 82 procent i åldersgruppen svarar nämligen att de vill se mer grönska för detta syfte. I den äldre generationen 65–79 år är motsvarande siffra 64 procent.

Läs hela rapporten Den hållbara staden här.

Bilaga

Vill du se mer grönska i din stad för att främja ekosystemtjänster och värna om den biologiska mångfalden?

Totalt 18–29 år 30–49 år 50–64 år 65–79 år
Ja 76 % 80 % 82 % 76 % 64 %
Nej 10 % 8 % 7 % 12 % 17 %
Vet ej 13 % 13 % 12 % 11 % 19 %

Upplever du att din kommun främjar ekosystemtjänster och värnar om den biologiska mångfalden?

Totalt 18–29 år 30–49 år 50–64 år 65–79 år
Ja 41 % 33 % 43 % 42 % 46 %
Nej 25 % 25 % 25 % 28 % 22 %
Vet ej 34 % 42 % 32 % 31 % 31 %

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av White Arkitekter mellan den 13–22 mars 2023. Den är statistiskt säkerställd och har 3 390 respondenter mellan 18–79 år ur Novus Sverigepanel.

För mer information:
Louise Lundberg, Head of Public Relations, White Arkitekter
+46 73 722 51 69
louise.lundberg@white.se

White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Vår mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Vår vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka och klimatneutrala. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 700 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Oblique Therapeutics valberedning utsedd

Published

on

By

Enligt instruktionen för valberedningen i Oblique Therapeutics AB, som beslutades vid årsstämman 2023, skall förutom styrelseordförande de övriga representanterna bestå av de tre största aktieägarna eller ägargrupperna registrerade hos Euroclear Sweden AB per den sista bankdagen i september 2024. Valberedningen har därför bildats och hållit sitt första möte.

Nedanstående personer har föreslagits att utgöra valberedningen inför årsstämman 2025;

  • Göran Linder,    utsedd av Corespring Invest AB och Granitor Growth Management.
  • Hans-Peter Ostler,         utsedd av ägargrupp som inkluderar Advecto AB
  • Daniel Johnsson,          utsedd av Quiq Holdings AB

Valberedningen har vid sitt första möte den 11 november 2024 utsett Göran Linder till ordförande i valberedningen.

Valberedningens uppgift är att inför årsstämman för räkenskapsåret januari – december 2024 framlägga förslag till val av styrelseordförande och övriga ledamöter i styrelsen, styrelsearvoden och annan ersättning till styrelseledamöterna, val och arvodering av revisorer samt val av ordförande vid den ordinarie bolagsstämman.

Aktieägare kan lämna skriftliga förslag till valberedningen fram till och med den 28 februari 2025 via e-mail till anders.tidfors@obliquet.com eller per brev till bolagets adress.

För ytterligare information kontakta Christer Nordstedt, telefon +46 702 514 033.

Om Oblique Therapeutics.

Oblique Therapeutics är ett bioteknikföretag med fokus på att utveckla antikroppsbaserade terapier för att möta stora medicinska behov inom kroniska smärtindikationer. Företaget strävar efter att förbättra patienternas livskvalitet genom banbrytande forskning och innovativa lösningar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Storsala får ny strategisk partner och utökade ägarpositioner genom övertecknad nyemission

Published

on

By


Orlando Villacrez, grundare och vd, Storsala 

Storsala har nyligen genomfört en övertecknad nyemission där flera befintliga ägare, däribland Derome och Orvaus AB har valt att stärka sina positioner. Samtidigt tillkommer Lindesberg’s Bygg AB som ny strategisk partner, vilket ytterligare driver bolagets ambitioner framåt.

Storsala har nyligen genomfört en nyemission på totalt 50 miljoner kronor och ingått ett strategiskt partnerskap med Lindesberg’s Bygg AB. Det nya tillväxtkapitalet och samarbetet ger Storsala ett stärkt finansiellt fundament och utökar bolagets kapacitet att förverkliga sina långsiktiga mål och driva hållbar tillväxt. Genom att tillföra kompetens och erfarenhet från Lindesberg’s Bygg AB kompletteras Storsalas befintliga samarbetspartners, vilket stärker bolagets kapacitet att utveckla innovativa och hållbara fastighetslösningar.

– Med den framgångsrika nyemissionen och vårt nya partnerskap med Lindesberg’s Bygg tar vi ett viktigt steg i vår tillväxtresa. Partnerskapet ger oss möjligheten att bredda vårt erbjudande och höja kvaliteten i våra projekt, samtidigt som vi kan svara bättre på marknadens behov och ta vara på nya tillväxtmöjligheter, säger Orlando Villacrez, grundare och vd för Storsala.

För mer information, vänligen kontakta:              
Mail: 
press@storsala.se

Om Storsala
Storsala förvärvar, förvaltar och utvecklar hållbara fastigheter av hög kvalitet i attraktiva lägen i Stockholmsregionen och i Sveriges tillväxtorter. Med en tydlig vision och med ett starkt personligt engagemang vill Storsala genom våra fastigheter möjliggöra för fler människor att uppfylla sina visioner och drömmar. Genom att vi äger processen, från förvärv av mark till projektering och produktion, står vi på en stadig grund och skapar ett långsiktigt värde för våra kunder, ägare och samarbetspartner.

Storsala grundades 2016 och har idag en total portfölj med samlat värde om 1,7 miljarder kronor. Mer information finns på: https://storsala.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från extra bolagsstämma tillika andra kontrollstämma i Nidhogg Resources Holding

Published

on

By

Aktieägarna i Nidhogg Resources Holding AB (publ) (”Nidhogg” eller ”Bolaget”) har den 15 november 2024 hållit extra bolagsstämma tillika andra kontrollstämma i Jönköping varvid följande huvudsakliga beslut fattades.

Stämman beslutade enhälligt enligt styrelsens primära förslag att Bolaget skall fortsätta verksamheten och inte träda i likvidation eftersom kontrollbalansräkningen som upprättats per den 30 oktober 2024 och som granskats av bolagets revisor, utvisar att det finns full täckning för det registrerade aktiekapitalet.

 

För mer detaljerad information om innehållet i beslutet hänvisas till kallelsen till extra bolagsstämman som finns tillgänglig på Bolagets hemsida.

 

 

Kontakt

Ulrich Andersson, styrelseordförande Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: ulrich@nidhoggresources.com
Telefon: +46 70 376 0515

 

eller

Niclas Biornstad, VD Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: niclas@nidhoggresources.com

 

 

Om Nidhogg Resources

Nidhogg Resources AB, www.nidhoggresources.se, är ett svenskt aktiebolag med fokus på råvaror. Nidhogg grundades av personer med totalt över 60 års erfarenhet av råvarumarknaden, med bakgrund från prospektering till exploatering samt försäljning och en passion för att utvinna råvaror genom att tillämpa innovativ teknologi tillsammans med befintlig infrastruktur.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.