Connect with us

Marknadsnyheter

Fyra restauranger och två barer – Viking Cinderella erbjuder finsmakare mycket nytt att pröva på

Published

on

I början av mars får resenärerna fyra nya restauranger och två nya barer att välja bland, när Viking Cinderella sätts in på linjen Helsingfors–Stockholm som par till Viking Gabriella. Förutom god mat utlovas också förstklassig service, eftersom det uppstod en veritabel rusning till jobben på fartyget som nu övergår till finsk flagg.

För finländska fartygsresenärer är god mat det absolut viktigaste elementet för en lyckad kryssningsupplevelse, visar en färsk marknadsundersökning* som Viking Line låtit utföra. Av dem som besvarade undersökningen uppgav 20 procent att maten är det viktigaste. På andra plats kom gott sällskap med ett stöd på sju procent.

I början av mars får finsmakarna betydligt mer att välja bland, när Viking Cinderella tillför fyra nya restauranger på linjen Helsingfors–Stockholm: The Buffet som erbjuder närmare hundra olika smakupplevelser, à la carte-restaurangen Seaview Dining, Ocean Grill som specialiserat sig på grillat samt Melody som serverar avslappnad casual food.

”För allt fler av våra passagerare är maten huvudskälet att åka på kryssning. Vi är glada att nu kunna erbjuda dem så här mycket nytt att pröva på mellan Helsingfors och Stockholm. Mångsidighet är viktigt, eftersom varje passagerare har en individuell matupplevelse som han eller hon ser mest fram emot: en njuter av färsk hummer, en annan av de många fiskdelikatesserna i buffén och en tredje av en utdragen premiumfrukost med mousserande vin, specialkaffe och avocadotoast”, berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

”Vi vill erbjuda Östersjöns bästa matupplevelser. För oss innebär det förstklassiga, närproducerade råvaror och ambitiöst tillredda maträtter som baserar sig på säsongstänk och rena, nordiska smaker.”

De senaste tjugo åren har Viking Cinderella huvudsakligen betjänat den rikssvenska kundkretsen mellan Stockholm och Mariehamn. Ruttbytet har ingen större inverkan på restaurangernas kulinariska linje eller menyer.

”God mat är viktigt även för svenskarna, vilket betyder att Cinderellas restauranger redan nu håller kvalitetsmåtten. Rikssvenskarnas och finländarnas smakpreferenser ligger numera mycket nära varandra, och till exempel i buffén har vi därför bara gjort små ändringar. Sill och strömming får en större roll än skaldjur och svenskarnas specialdelikatesser såsom surströmming och ris à la Malta får ge plats för rätter som är mer i finländarnas smak”, säger Janne Lindholm.

Viking Cinderella har två barer: Bottega Prosecco Bar som liksom namnet säger har specialiserat sig på prosecco, samt Admiral Hornblower’s Pub vars sköna skinnsoffor, bardisk i ädelträ, Pub Quiz och trubadur har fått kunderna att trivas ända sedan Cinderella stod färdig. För partyfolket finns också barerna i nattklubben Étage.

I och med att Viking Cinderella sätts in på sin nya linje flaggas fartyget om till finländsk flagg och besättningen byts till stor del ut.

”Den nya besättningen på Cinderella är huvudsakligen finländsk, och våra kunder kan vara säkra på att få betjäning även på finska i restaurangerna. När vi började söka restaurangpersonal till Cinderella fick vi massor av ansökningar från personer som jobbar på våra andra fartyg. Förutom god mat kan våra passagerare alltså förvänta sig ytterst proffsig och entusiastisk service, vilken av Cinderellas restauranger de än väljer.”

*Market and Brand Study 2023, Demoskop, 730 svarslämnare
 

Viking Cinderellas restauranger och barer
 

Ocean Grill

  • I restaurangen för alla som tycker grillat är godast tillreder kockarna maten rakt framför dina ögon i det öppna köket. Menyn byts enligt aktuell årstid.
  • Specialitet: Mixed Grill-tallrik med kött för två personer.
  • Värt att veta: När Cinderella var i Helsingfors sex veckor under sommaren 2023 var det kö till restaurangen.

Seaview Dining

  • À la carte-rätter och Cinderellas berömda skaldjursplatå i lugn miljö. Även den lyxiga premiumfrukosten serveras här.
  • Specialitet: Skaldjursplatån.
  • Värt att veta: I à la carte-restaurangen kan du välja en lyxig trerätters eller femrätters meny signerad Tareq Taylor. Även vinförslagen är handplockade av Taylor.

The Buffet

  • Rik och varierad buffé med fokus på det skandinaviska köket – okonstlade nordiska smaker av rena och fräscha råvaror.
  • Specialitet: Kvalitet och mångsidighet: närmare hundra olika smakupplevelser. 
  • Värt att veta: Bufférätterna varierar med trenderna. Det senaste tillskottet är tartar, som blivit en favorit bland kunderna. Enligt restaurangchefen hade detta inte varit möjligt för 6–7 år sedan.

Melody

  • Viking Cinderellas nyaste restaurang med högklassiga rätter från hela världen på menyn.
    I avslappnade Melody kan du också slå dig ned för en kopp kaffe och en räksmörgås.
  • Specialitet: I Melody kan du också njuta av underhållning och den fina sjöutsikten.
  • Värt att veta: Restaurangen kan också bokas för privata tillställningar – till exempel en dinner show eller stand up dinner.

Bottega Prosecco Bar

  • En bar med italienska specialiteter. Huvudtemat är det mousserande vinet prosecco. Även äkta italiensk espresso och andra cafévaror.
  • Specialitet: Brett sortiment av prosecco.
  • Värt att veta: En prosecco-stund till levande pianomusik.

Admiral Hornblower’s Pub

  • Genuint brittisk pubatmosfär på Östersjön: trubadur, Pub Quiz och sport på TV.
  • Specialitet: Brett ölsortiment. 
  • Värt att veta: Admiral Hornblower’s Pub har fungerat enligt oförändrat koncept ända sedan 1989.

Mer information:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tfn +358 400 744 806

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tfn +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tfn +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.