Connect with us

Marknadsnyheter

70% av svenska fondbolag uppvisar kraftiga brister i sin informationsgivning

Published

on

Fondinformation från svenska fondbolag uppvisar trots reglering ofta brister i tillgänglighet och tydlighet. Detta får till följd att svenska investerare inte på ett enkelt sätt kan få tillgång till den information de behöver för att ta välinformerade beslut. Det framkommer i rapporten Fund Information Review 2024, en ny djupgående analys och ranking kring informationens tydlighet och tillgänglighet från svenska fondbolag. Endast tre av tio fondbolag får godkänt betyg för sin informationsgivning till svenska investerare.

Fund Information Review 2024, som genomförts av WealthTech-bolaget Kidbrooke, analyserar och rankar hur 68 svenska fondbolag presenterar och beskriver sina fonder på sina webbplatser. Bäst resultat i rapporten får Nordea Fonder som är det enda fondbolaget med högsta betyg.

 

Totalt sett får hela 7 av 10 fondbolag underkänt i FIR 2024. Här är några andra utvalda datapunkter från rapporten:

 

        9 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig information om valutaexponering

        8 av 10 fondbolag saknar källhänvisning till visad information

        8 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig information om fördelningen mellan aktier/räntor

        7 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig information om geografisk fördelning

        7 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig hållbarhetsinformation

        6 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig information om jämförelseindex

        6 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig information om respektive fonds största innehav

        3 av 10 fondbolag saknar lättillgänglig information på fond-i-fond-nivå

 

– När investerare väljer fonder är det helt avgörande för ett faktabaserat beslut att det finns komplett och tydlig information, men naturligtvis också att den är pedagogiskt presenterad, lätt att hitta och aktuell. Det kan ju låta som självklarheter, men vår rapport visar att verkligheten är en helt annan. Att information kring exempelvis fondernas innehåll, risknivå och hållbarhet (ESG) är enkel att hitta för investerare borde vara en hygienfaktor. Men ambitionen verkar ofta stanna vid att uppfylla regelverken snarare än att också se till att investerarna faktiskt kan och vill ta till sig informationen. Dessutom finns det många effektiva tekniska lösningar på marknaden för att hantera fondinformation. Därför är det förvånande att svenska fondbolag fortfarande har så stora brister i hur de presenterar sina fonder, kommenterar Kidbrookes vd och grundare Fredrik Davéus.

 

Topp tre FIR 2024 Sweden

Första plats: Nordea Fonder

Andra plats: AMF Fonder

Delad tredjeplats: Odin Fonder, Öhman Fonder, Ruth Asset Management och Handelsbanken Fonder

 

Kort om rapporten

I Fund Information Review 2024 analyseras och rankas 68 svenska fondbolag baserat på hur lättillgänglig och heltäckande informationen om deras fonder är. Ingående bedömning har gjorts inom en rad specifika områden såsom innehåll, risk och hållbarhet samt källhänvisningar. Tillgänglig information har också bedömts ur ett aktualitetsperspektiv. Endast sådan information som en besökare kan finna direkt och lättillgängligt på respektive fondbolags webbplats har analyserats.

 

För mer information, vänligen kontakta:

 

Fredrik Davéus

Vd, Kidbrooke

Mobil: +46 (0)761 170 009

E-Mail: fredrik.daveus@kidbrooke.com

 

 

Om Kidbrooke

WealthTech-bolaget Kidbrooke grundades 2011 i London och omvandlade 2019 sin verksamhet till att bli ett teknikföretag som erbjuder skalbar mjukvara för investerings- och förmögenhetsanalys till finansiella institutioner av alla storlekar.

 

KidbrookeONE är en heltäckande plattform för investerings- och förmögenhetsanalys, utformad för att leverera bättre kund- och rådgivarupplevelser samt öka effektiviteten i investerings- och förmögenhetsbolag.

 

Med huvudkontor i Sverige och ett regionalt kontor i Storbritannien, tror Kidbrooke på en värld där alla kan fatta välgrundade ekonomiska beslut.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Reumatologivården på Danderyd stärks och blir en del av Sveriges största reumatologiska enhet

Published

on

By

Den 20 september 2024 invigdes den nya Mottagningen för Reumatologi Danderyd som nu är en del av Karolinska Universitetssjukhusets reumatologiska sjukvårdsverksamhet. Integrationen av reumatologivården i Danderyd i Karolinska Universitetssjukhuset innebär att Sveriges största reumatologiska enhet skapas. Verksamheten innefattar nu också en enhet för specialiserad reumatologisk rehabilitering. Den nya mottagningen kombinerar specialistvård med ett starkt forskningsfokus, vilket ytterligare förstärker vården av patienter med reumatiska sjukdomar.

Den 20 september 2024 invigdes Mottagning Reumatologi Danderyd, en del av Karolinska Universitetssjukhusets växande reumatologiverksamhet. Verksamheten har nu organisatoriskt flyttats över från Danderyds sjukhus till Karolinska Universitetssjukhusets, vilket skapar Sveriges största reumatologiska enhet. Mottagningen är belägen i samma lokaler som tidigare, men med ökade resurser för både patientvård och forskning.

Jon Lampa, verksamhetschef på ME Gastro Hud Reuma, Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska Universitetssjukhuset kommenterar:

– Jag är mycket glad för att vi nu får möjlighet att ytterligare förbättra vårdkvaliteten för patienter med reumatiska sjukdomar. Med förstärkta resurser, rehabiliteringsmöjligheter inom verksamheten och den kompetens som Karolinska Universitetssjukhuset har att erbjuda kan vi ge en ännu mer specialiserad vård, säger Jon Lampa.

Omvårdnadschef Bita Nourozian tillägger:

– Den nya strukturen ger större möjligheter till en mer jämlik vård för våra patienter, samtidigt som den förbättrar arbetsmiljön och skapar fler fler möjligheter till fortbildning för personalen. Det kommer kommer i slutändan att gagna både medarbetare och våra patienter, Det här är också en fantastisk möjlighet för våra medarbetare. Den nya strukturen ger oss en bättre arbetsmiljö och möjlighet att ta del av nya forskningsprojekt, vilket i slutändan gagnar våra patienter, säger Bita Nourozian.

Den nya mottagningen, som varit i gång sedan 1 september, tar emot cirka 20 000 patientbesök per år och erbjuder vård för ett brett spektrum av reumatiska sjukdomar, såsom artritsjukdomar och inflammatoriska systemsjukdomar som SLE (systemisk lupus erythematosus) och vaskulit samt en rehabiliteringsenhet. Här kombineras högspecialiserad vård med ett starkt forskningsfokus, och samverkan med andra delar av Karolinska Universitetssjukhusets forskningsverksamhet förväntas förbättra behandlingen av dessa komplexa sjukdomar ytterligare.

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset

08-123 740 10
presstjanst.karolinska@regionstockholm.se

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv. Besök Karolinska Universitetssjukhusets hemsida: www.karolinska.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nytt direktflyg öppnar dörren till Malta från Köpenhamn

Published

on

By

Flygbolaget SAS satsar stort på Kastrups flygplats i Köpenhamn och planerar att utöka sitt linjenät med 15 nya destinationer under våren 2025. Bland dessa nya destinationer finns en direktlinje till Malta, vilket innebär att resenärer från både Danmark och södra Sverige nu enkelt kan resa till Malta på strax över tre timmar. Den nya linjen ger smidiga möjligheter för både semesterresenärer och affärsresenärer att besöka Malta, en destination känd för sin kultur, historia och sitt soliga och varma klimat.

VisitMalta välkomnar nyheten och ser fram emot att ta emot fler danska och skandinaviska besökare. ” VisitMalta är glada att välkomna SAS på linjen Köpenhamn – Malta med två flygningar i veckan, fredag och måndag, från och med den 31 mars 2025, vilket gör det möjligt för danska turister som flyger till Malta att välja både veckolånga vistelser eller en kortare weekendresa för att njuta av den autentiska Medelhavsupplevelsen på öarna Malta och Gozo.” säger Carlo Micallef, VD för Malta Tourism Authority.

SAS kommer att trafikera sträckan med moderna A320neo-flygplan, med avgångar två gånger i veckan från och med den 31 mars 2025. Tidtabellen är utformad för att ge resenärerna möjlighet till långhelger från fredag till måndag, men även för att möjliggöra bekväma arbetsresor från måndag till fredag. Från Köpenhamn finns goda anslutningar vidare till andra delar av Skandinavien.

Malta är SAS sydligaste destination i Medelhavet och landet lockar besökare året om med över 300 soldagar per år och en rik historia och kultur. SAS nya linje gör det enklare för både fritids- och affärsresenärer att upptäcka Maltas breda utbud av upplevelser och aktiviteter, vilket inkluderar allt från solsemestrar och kulturupplevelser till konferenser och mässor.

Kontakt:
Visit Malta i Skandinavien och Finland
Email:VisitMalta.Nordic@aviareps.com

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vartannat företag saknar kompetens för att möta ny EU-reglering

Published

on

By

Svenska företag ställs inför allt högre krav på dokumentation och rapportering som en följd av nya regleringar och lagar i EU. Hälften av de svenska företagen saknar kompetensen internt, många vet heller inte var de ska få tag i den, visar en ny undersökning utförd av Ipsos på uppdrag av Aspia.

Hittills under 2024 har det inom EU fattats beslut om 65 nya regleringar och 19 direktiv. De nya lagkraven syftar till högre transparens och kvalitet och omfattar flertalet områden. Exempelvis ska hållbarhetsredovisning enligt CSRD upprättas och integreras med den finansiella redovisningen. Ny momslagstiftning, utökade skatteregler i EU:s så kallade Pelare II, och det nya direktivet om lönetransparens är andra aktuella lagkrav. I undersökningen nämner flera företag också EU:s tillgänglighetsdirektiv, GDPR, NIS2, avfallshantering och den nya bemanningslagen som utmaningar.

– Det är stora mängder nya lagkrav att förhålla sig till, och det ställer stora krav på företagen att upphandla, rekrytera, kravställa på och organisera ny kompetens, säger Nicklas Bohman, ansvarig för Aspias rådgivningsverksamhet inom redovisning.

Ipsos-undersökningen visar att vartannat företag, 49 %, helt eller delvis saknar intern kompetens för att säkerställa att man möter nya och förändrade lagkrav. Allra störst är kompetensbristen inom CSRD, EU:s direktiv för hållbarhetsredovisning, följt av ny skattelagstiftning i form av EU:s pelare II och därefter direktivet om lönetransparens. Trots bristen på kunskap vill företagen i första hand utveckla kompetensen internt medan en tredjedel föredrar att anlita extern hjälp.

– Det som kanske är lite överraskande i undersökningen är att de riktigt stora företagen, trots att de har mer kompetens internt, tycker att det här är lika svårt som de medelstora. Det stämmer med vår erfarenhet – det är ofta mer komplext än man tror att praktiskt omsätta lagstiftningen, vilket vi även sett tidigare med bland annat GDPR som infördes för några år sedan, säger Nicklas Bohman.

Om undersökningen
Undersökningen utfördes av Ipsos under april månad, 2024. 534 beslutsfattare som vd, personalchef och ekonomiansvarig på svenska företag med 20 anställda eller mer deltog.

Den fullständiga rapporten hittas på www.aspia.se

För mer information, kontakta;

CMO Pia Törnqvist, Aspia, tel +46 (0)70-689 76 59, email: pia.tornqvist@aspia.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.