Connect with us

Marknadsnyheter

LKAB tar nästa steg i sin satsning på kritiska mineral

Published

on

LKAB:s styrelse har fattat ett investeringsbeslut om att etablera ett forsknings- och utvecklingscenter och en demonstrationsanläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Investeringen på cirka 0,8 miljarder kronor markerar ett viktigt steg i LKAB:s pågående omställning och satsning på utvinning av kritiska mineral.

– Detta är en viktig milstolpe för LKAB i vår ambition att bredda vår affär med kritiska mineral. Investeringsbeslutet bygger vidare på vårt stegvisa tillvägagångssätt i genomförandet av vår omställning, där vi fattar välgrundade beslut längs vägen. Demonstrationsanläggningen kommer att ge oss förädlingskapacitet i mindre skala, samtidigt som den tillför viktiga insikter inför kommande investeringar. Beslutet tar oss ytterligare ett steg närmare att kunna öka Europas självförsörjning av kritiska mineral som är avgörande för elektrifiering och klimatomställning, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Demonstrationsanläggningen planeras vara i drift i slutet av 2026 och kommer att vidareutveckla processen för att använda materialflöden från LKAB:s järnmalmsproduktion i Gällivare, resurser som hittills lagts på hög som gruvavfall. I anläggningen kommer LKAB att kunna säkerställa processen för att i framtiden kunna producera och förse marknaden med tre produkter: fosfor, som används i mineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller för elbilar, vindkraftverk, försvarsindustrin och elektronik, samt rent gips.

Dessutom kommer anläggningen att fungera som ett forsknings- och utvecklingscenter, vilket ger möjlighet att testa och utforska framtida potentiella källor för förädling av mineral. Detta blir en nyckel i arbetet framåt med att få fram underlag och fatta nödvändiga beslut för den planerade uppskalningen av produktionen och etableringen av en fullskalig industripark i Luleå.

– Framför allt är anläggningen ett viktigt steg för att verifiera vår metod att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor från det som idag ses som gruvavfall. Genom att utvinna kritiska mineral så använder vi mer av det material som vi redan bryter. Detta skulle kunna ha stor bäring för vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor. På så sätt blir vi bättre rustade i våra planer att skala upp produktionen, både vad gäller vår järnmalmsproduktion och för att kunna leverera dessa viktiga och kritiska mineral till den europeiska marknaden, säger Jan Moström.

I slutet av 2023 uppgick LKAB:s mineraltillgångar av REE-oxider (Rare Earth Oxides) i den nya fyndigheten i Kiruna till cirka 1,7 miljoner ton in situ, vilket gör den till en av Europas största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Fyndigheten är i grunden en järnmalmsfyndighet med höga halter av både fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Investeringen i forsknings- och utvecklingscentret i anläggningen möjliggör fortsatt vidareutveckling av tekniken för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller även från denna och andra potentiella mineraliseringar.

– Eftersom processerna skiljer sig en del beroende på vilken källa vi använder så behöver vi fokusera på forskning och utveckling. Det innebär att investeringen inte bara har ett demonstrationssyfte, utan även möjliggör kontinuerlig forskning inom sällsynta jordartsmetaller, fosfor och andra mineral som vi vill bearbeta. Därmed kan vi fortsätta utforska den stora expansionspotential vi ser i en av Europas största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Det är ett avgörande steg för att kunna fatta de beslut som krävs för att möjliggöra en uppskalning för produktionen av kritiska mineral, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Bakgrund:                                                               

LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken och fullskaliga anläggningen i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetallsoxider, fosforsyra för produktion av mineralgödsel till jordbruket och gips. Allt genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen i Gällivare som idag inte tas till vara och blir till avfall.

EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och Europa är till 90 procent beroende av import.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta

Mikko Viitala, presskontakt LKAB
tel: 070 309 8163, mail: mikko.viitala@lkab.com

Pressjour: +46 771 76 00 10, redaktion@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av närmare 5200 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 43 miljarder kronor år 2023. lkab.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kindred Group ansöker om avnotering

Published

on

By

La Française des Jeux SA:s (”FDJ”) rekommenderade offentliga uppköpserbjudande till innehavarna av svenska depåbevis (”SDB”) i Kindred Group plc (”Kindred” eller ”Bolaget”) att överlåta sina SDB:er i Bolaget mot ett kontant vederlag om 130 per SDB (”Erbjudandet”) förklarades ovillkorat den 3 oktober 2024. Efter utgången av den förlängda acceptfristen kontrollerar FDJ sammanlagt cirka 98,60 procent av de utestående SDB:erna i Bolaget. Mot bakgrund av detta har styrelsen för Kindred i dag ansökt om avnotering av SDB:erna i Bolaget från Nasdaq Stockholm.

Den 22 januari 2024 offentliggjorde FDJ ett rekommenderat kontant offentligt uppköpserbjudande till innehavarna av SDB:er i Kindred att överlåta samtliga sina SDB:er i Bolaget mot ett kontant vederlag om SEK 130 per SDB. Den 3 oktober 2024 offentliggjorde FDJ att vid utgången av den initiala acceptfristen som avslutades den 2 oktober 2024 hade Erbjudandet accepterats i sådan utsträckning att FDJ skulle att bli ägare till 90,66 procent av samtliga utestående SDB:er i Kindred och förklarade Erbjudandet ovillkorat. Sedan Erbjudandets offentliggörande hade FDJ även förvärvat ytterligare 2 400 000 SDB:er, motsvarande cirka 1,11 procent av de utestående SDB:erna i Bolaget, från Veralda till ett pris som inte översteg priset i Erbjudandet. FDJ kontrollerade därmed totalt 198 059 291 SDB:er, motsvarande cirka 91,77 procent av de utestående SDB:erna i Bolaget.[1]

FDJ förlängde acceptperioden till och med den 18 oktober 2024 för att ge de återstående innehavarna av SDB:er i Bolaget möjlighet att acceptera Erbjudandet. Under den förlängda acceptfristen har innehavare av SDB:er med sammanlagt 14 734 917 SDB:er, motsvarande cirka 6,83 procent av de utestående SDB:erna i Bolaget, accepterat Erbjudandet. Efter utgången av den förlängda acceptfristen kontrollerar FDJ således sammanlagt 212 794 208 SDB:er, motsvarande cirka 98,60 procent av de utestående SDB:erna i Bolaget. FDJ har den 23 oktober 2024 påkallat tvångsinlösen avseende resterande SDB:er i Kindred som FDJ inte äger, och begärt att styrelsen för Kindred ansöker om avnotering av SDB:erna i Bolaget från Nasdaq Stockholm.

 

Mot bakgrund av det ovanstående har styrelsen för Kindred i dag, i enlighet med FDJ:s begäran, ansökt om avnotering av SDB:erna i Bolaget från Nasdaq Stockholm. Kindred kommer att offentliggöra vilket datum som blir sista dag för handel så snart Bolaget har erhållit besked om detta från Nasdaq Stockholm.

För ytterligare information: 
Patrick Kortman, Interim CFO
ir@kindredgroup.com

 

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 24 oktober 2024 kl. 17:55 CET.

Om Kindred Group
Kindred Group är ett av världens ledande nätbaserade spelbolag med verksamhet i Europa och Australien. Kindred Group erbjuder underhållning i en säker, trygg och hållbar miljö för över 30 miljoner kunder via något av de 9 varumärken som ryms inom koncernen. Bolaget har cirka 2.500 medarbetare globalt, är noterat på Nasdaq Stockholm Large Cap och är medlem av European Gaming and Betting Association (EGBA), samt medgrundare av IBIA (International Betting Integrity Association). Kindred Group är granskat och certifierat av eCOGRA för överensstämmelse med EU:s rekommendation om principer för konsumentskydd och spelansvar från 2014 (2014/478/EU). La Francaise des Jeux är majoritetsägare i Kindred Group plc sedan den 11 oktober 2024. Läs mer på www.kindredgroup.com.

Nasdaq Stockholm, KIND-SDB
 

[1] Baserat på 215 823 068 utestående SDB:er i Kindred, exklusive 14 303 068 egna SDB:er som innehas av Kindred. Varje SDB har en röst.

Continue Reading

Marknadsnyheter

SolidXs VD Filip Alexanderson säkrar plats som finalist i EY Entrepreneur Of The Year

Published

on

By

Filip Alexanderson VD och tillika grundaren av SolidX, har tillkännagivits som en av de tio finalisterna för det prestigefyllda priset EY Entrepreneur Of The Year 2024. Efter en omfattande nomineringsprocess och flera intervjuer har Filip Alexanderson avancerat till regionfinalen som är planerade till 3 december. Regionvinnaren går sedan vidare till den nationella finalen.

EY Entrepreneur Of The Year är en globalt erkänd och prestigefylld tävling för entreprenörer, som hålls i cirka 60 länder. Detta är den 29:e upplagan av den svenska tävlingen. Genom djupgående intervjuer valdes tio finalister per region ut för att tävla i regionfinalerna som hålls i sex städer i november och december.

I varje region utses vinnarna av en oberoende och extern jury bestående av nyckelpersoner från det regionala näringslivet samt tidigare prisbelönta entreprenörer. Juryn utvärderar de tio finalisterna utifrån fyra kriterier: inflytande, entreprenörsanda, syfte och tillväxt.

Förutom huvudpriset delas ytterligare priser ut för Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year och Best International Growth. Alla vinnare går vidare till den nationella finalen som hålls i Stockholms stadshus den 19 mars 2024.

För mer information, besök www.eoy.se

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna inflytande, entreprenörsanda, syfte och tillväxt. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year, Best International Growth. Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungssund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Northvolt, Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna och Netonnet group. För mer information om utmärkelsen, besök gärna www.eoy.se

För mer information om SolidX, vänligen kontakta:

Filip Alexanderson, Koncern-VD

Telefon: +46 (0) 70- 621 53 27

E-post: filip.a@solidx.se   

Om SolidX

SolidX AB är ett konsultbolag, bildat 2001, med fokus på IT och digitalisering och verkar som kompetens- och resursförstärkning hos SolidX kunder. SolidX ingår i en koncern och har i dagsläget fem dotterbolag, SolidX Care, SolidX ApS och Sekel AB och nu även Utvecklarbolaget Stockholm AB samt Utvecklarbolaget Solutions Stockholm AB. Genom att erbjuda sina konsulter mer fördelaktiga villkor än andra konkurrerande konsultbolag, har SolidX skapat en verksamhet som omfattas av en stadig tillväxttakt, låg personalomsättning och en bred kundbas. SolidX koncept och vision innefattar att vara den bästa arbetsgivaren och det självklara valet för konsulter. Detta innebär att vara en nytänkande arbetsgivare som ger mer åt den enskilda konsulten, med utgångspunkt i konsulternas egna önskemål och idéer. Visionen är att erbjuda konsulterna obegränsad kompetensutveckling, frihet och flexibilitet, en attraktiv lönemodell och full transparens.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 215/24 – Alltainer AB will be delisted after close of the market on October 25, 2024

Published

on

By

Alltainer AB will be delisted from Spotlight after close of the market on October 25, 2024. For more information, see press release from the company October 24, 2024. 

Information about the share:    
Shortname: ALLT 
ISIN-code: SE0015192828  
Orderbook-ID: 303580  
CFI: ESVUFR   
FISN: ALLTAINER/SH  
Organization number: 559231-8280  
LEI: 894500SOUR1Q5VZ5OU38  

Stockholm October 24, 2024 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000  
backoffice@spotlightstockmarket.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.