Connect with us

Marknadsnyheter

Stroke minskar mer bland äldre än hos yngre

Published

on

Antalet yngre strokedrabbade upp till 54 års ålder minskar inte på samma sätt som för äldre. Medan strokeincidensen minskat med mer än en tredjedel för drabbade 55 år och äldre sedan millennieskiftet, planar kurvan ut för den yngre gruppen. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen idag som Hjärt-Lungfonden har sammanställt. Förra året drabbades närmare 1 700 personer upp till 54 år i Sverige av stroke, som är Sveriges tredje vanligaste dödsorsak.

– Stroke är ett tillstånd som kan förändra livet på ett ögonblick och orsaka svåra, långvariga funktionsnedsättningar. Därför är det allvarligt att strokefallen inte minskar för de yngre vuxna som för de äldre. Insatser krävs för att öka kunskaperna om stroke och förebygga att fler unga vuxna drabbas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nya forskningsstudier har gett värdefulla insikter om stroke. Vid Lunds universitet har man identifierat en mekanism bakom den försämring som ofta sker några dagar efter en allvarlig typ av stroke som kallas subaraknoidalblödning och som är vanligast bland kvinnor i den yngre gruppen. Just nu pågår kliniska prövningar av ett läkemedel, som beräknas kunna motverka denna försämring. En annan studie har kartlagt specifika biomarkörer i blodet som kan förutsäga utvecklingen av ischemisk stroke. Resultaten kan skapa förutsättningar för tidigare diagnos och förbättrad behandling.

– Forskningen har nått långt inom vård och behandling av strokedrabbade men det finns fortfarande stora kunskapsluckor. Mer forskning behövs för att öka förståelsen av orsakerna bakom och förbättra behandlingen av stroke bland yngre. För att minska lidande och död krävs både stöd och finansiering för vidare forskning, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Goda levnadsvanor förebygger
För att minska risken att drabbas av stroke är goda levnadsvanor centralt och har en avgörande betydelse för folkhälsan i förebyggande syfte. Inom forskningen har man hittills identifierat ett antal faktorer som man idag vet ökar risken för att drabbas av stroke, till exempel rökning, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Att begränsa sitt saltintag eftersom högt saltintag är en riskfaktor för högt blodtryck, upprätthålla fysisk aktivitet och undvika rökning kan minska risken för stroke markant.

Det finns även forskning som visar att snus är kopplat till ökad risk för stroke. I takt med introduktionen av nya nikotinprodukter, som det vita nikotinsnuset och e-cigaretter – som ökar lavinartat bland ungdomar idag – behövs mer forskning för att förstå deras långsiktiga effekt.

För mer information, kontakta gärna:
Anna Aderlund, press- och pr-ansvarig Hjärt-Lungfonden, telefon 0708-544 239, anna.aderlund@hjart-lungfonden.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden
– Johan Pernow, ordförande, Hjärt-Lungfondens forskningsråd
– Illustration av AKUT-testet
 

Fakta om stroke (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Vid stroke är tiden avgörande. Att känna igen symptomen och agera snabbt kan vara livräddande.

Stroke är: Syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning).

Symptom: Vanliga symtom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält. Yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar är andra symtom. Nästan hälften av de drabbade har svårt att svälja i det akuta skedet.

Drabbade i siffror: I Sverige drabbas omkring 25 000 personer varav 6 000 avlider av en stroke (hjärninfarkt eller hjärnblödning) varje år. Ungefär 85% av alla strokefall är hjärninfarkter och de övriga är hjärnblödningar.

AKUT-testet: Stroke kommer ofta plötsligt med symptom som förlamning, talsvårigheter och synförlust. AKUT-testet är ett bra verktyg för att upptäcka stroke: be personen le, lyfta armarna och säga en enkel mening. Om något går fel, ring 112 omedelbart. Ju tidigare behandling, desto bättre prognos.

Forskningsframgångar: Utvecklingen av datortomografin, (en avancerad bildteknik som väsentligt har förbättrat diagnosticering av stroke), bättre behandlingar med hjälp av bland annat trombolys och förfinade operationsmetoder.

Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål: att minska antalet fall av stroke och andelen patienter som dör. Forskningen syftar också till att förhindra fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar efter stroke, så att den som drabbas kan leva sitt liv med god livskvalitet.

Finansiering: Som största fristående anslagsgivare till hjärt- och lungforskning finansierar Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka 2 miljarder kronor och delar varje år ut över 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

Fakta: Så minskar du risken att drabbas av stroke (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Håll koll på ditt blodtryck – Högt blodtryck räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har mer än hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck.
Ät hjärtvänlig mat – Ät minst 500 gram grönsaker och frukt per dag, det motsvarar cirka två nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter samt två frukter. Fullkorn kan minska risken för typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom och hjälper också till att hålla vikten tack vare fibrer som mättar. En lagom mängd är 70 gram för kvinnor och 90 gram för män, det motsvarar till exempel två knäckebröd och en portion fullkornspasta per dag.
Skär ner på saltet – Att äta mindre salt ingår i kostråden för att sänka ett förhöjt blodtryck. En vuxen människa bör inte äta mer än 6 gram salt per dag, alltså ungefär en tesked. Men de flesta äter betydligt mer än så, ofta utan att vara medvetna om det. Det mesta saltet är nämligen dolt i livsmedel som till exempel färdigrätter, charkuteriprodukter och ost. Även mat på restaurang är ofta översaltad. Välj gärna livsmedel som är Nyckelhålsmärkta, de innehåller mindre mängd salt.
Sluta röka – Tobaksrökning är sammantaget den enskilt största kända riskfaktorn för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl.
Fysisk aktivitet – Det krävs inte några svettiga och hårda träningspass på gymmet för att skydda hjärtat, en behaglig promenad på 30 minuter per dag är bättre än ingenting. Att till exempel dammsuga huset, jobba i trädgården och välja trappan framför hissen gör stor skillnad i längden, större skillnad än att gympa ett par gånger i veckan och vara stilla resten av tiden. Börja försiktigt och öka succesivt. Fysisk aktivitet påverkar alla bakomliggande riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom i positiv riktning.

Anna AderlundPress- och PR-ansvariganna.aderlund@hjart-lungfonden.se

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och idag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller Swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 19.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
19.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 19.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

142 511

10,70

1 524 682,44

XSTO

112 499

10,71

1 204 672,42

XCSE

27 824

10,69

297 466,19

Summa

282 834

10,70

3 026 821,04

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5716 och DKK till EUR 7,4597
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 184 345 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Genomför pilot toxikoliska undersökningar på möss

Published

on

By

PharmaLundensis genomför för närvarande pilottester i form av in-vivo försök på djur med Phal-501. Studien genomförs på 6 möss samt ytterligare 2 kontroller. Mikroskopiska undersökningar av histologiska preparat från magen, tunntarmen och tjocktarmen kommer att genomföras för att fastställa om testsubstansen ger några lokala effekter såsom inflammation i slemhinnan.

Inga andra organ kommer att testas eftersom Phal-501 aldrig gå in i blodet och således inte kommer i kontakt med några andra organ.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordic LEVEL Group AB (publ) förvärvar verksamheten i tidigare SECITS Sweden AB

Published

on

By

Nordic LEVEL Group AB (publ) har idag tecknat ett överlåtelseavtal avseende verksamheten i tidigare SECITS Sweden AB. Affären innebär att SECITS kunder nu får tillgång till en större leveranskapacitet nationellt, ett bredare säkerhetserbjudande och ytterligare kompetens och erfarenhet. Nyckelpersoner från SECITS ansluter till LEVEL, vilket bidrar till att säkerställa kontinuitet och stabilitet i leveransen.

Överlåtelseavtalet innebär ett utökat tjänsteutbud för Nordic LEVEL Group, där styrkorna från båda verksamheterna kombineras för att skapa mervärde. Under 2023 omsatte SECITS Sweden AB 34 MSEK, med kunder inom myndigheter, dagligvaruhandeln och den finansiella sektorn. LEVEL ser betydande potential att öka tillväxten av sina återkommande intäkter, i linje med bolagets befintliga strategi.

”Vi är glada att välkomna både kunder och medarbetare från SECITS till Nordic LEVEL Group. Den långa erfarenheten och expertisen hos våra nya kollegor kommer att vara en viktig tillgång i vårt arbete att leverera högkvalitativ systemintegration och avancerade säkerhetslösningar. Vi ser fram emot att bygga vidare på de erfarenheter och kundrelationer som redan finns, med målet att skapa ännu större värde för våra nya och gemensamma kunder,” säger Jörgen Lundgren, VD för Nordic LEVEL Group.

LEVEL ser mycket positivt på den genomförda affären och att nyckelpersonerna från SECITS nu får möjlighet att fortsätta bidra till bolagets tillväxt och innovation.

”Det råder ingen tvekan om att detta är en positiv och viktig utveckling för både våra kunder och verksamheten. Nordic LEVEL Group har en stark position på marknaden och en kultur som präglas av säkerhet, kvalitet och service. Jag ser fram emot att fortsätta bidra till bolagets tillväxt och framgång i denna nya konstellation,” säger Per Holmgren, grundare av SECITS Sweden AB.

För ytterligare information kontakta:

Jörgen Lundgren, VD och koncernchef

Tel 070-486 58 99 
E-post: jorgen.lundgren@nordiclevelgroup.com

Nordic LEVEL Group – Enabling our clients to live a levelled life

Nordic LEVEL Group är en förvärvsdriven koncern som utvecklar och integrerar bolag, med exponering mot säkerhetssektorn. Koncernen är en helhetsleverantör av tillförlitliga och moderna trygghets- och säkerhetslösningar samt tjänster. Koncernen har ca. 150 anställda med en på årlig basis omsättning om ca. 400 MSEK. Verksamheten bedrivs genom koncernens dotterbolag på den nordiska marknaden. Koncernens är verksam inom två kärnområden: Avancerad säkerhetsteknik och Kvalificerad säkerhetsrådgivning. Koncernens mål är att öka både den upplevda och faktiska säkerheten i samhället, särskilt fokusera på samhällskritisk verksamhet samt säkerställa att dess kunder ska kunna leva ett så tryggt och säkert liv som möjligt. Bolaget grundades 1989 och har sitt huvudkontor i Stockholm. För mer information, vänligen besök: www.nordicLEVELgroup.com

Nordic LEVEL Groups aktie handlas under kortnamnet LEVEL på Nasdaq First North Growth Market och bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ)

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.