Marknadsnyheter
Undersöker isarnas betydelse för klimatet
to, feb 15, 2018 07:30 CET
En forskningsexpedition till Antarktis kommer att studera vad som lever under Antarktis flytande glaciärer.
– Vi vill ta reda på vilka arter som lever under isen och försöka förstå vad som händer när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar i Antarktis, säger Thomas Dahlgren, forskare från Göteborgs universitet.
Thomas Dahlgren kommer att delta i en brittisk expedition till shelfisen (flytande glaciär) Larsen C. Från denna stora shelfis bröt sig i somras ett av världens största isberg loss, lika stort som två Gotland.
Syftet med expeditionen är att undersöka vilka djur som normalt lever i havet under en 300 meter tjock flytande glaciär, och därmed försöka förstå vad som kommer att hända när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar.
Söker svar på Antarktis klimathistoria
Forskarna tror att djurlivet under den flytande glaciären Larsen C kan ge ledtrådar till svaret på frågan om hur vanliga och hur långa perioderna med mindre is runt Antarktis varit under de senaste årmiljonerna.
– Att nu ett stort stycke av shelfisen lossnat ger oss möjlighet att från expeditionsfartyget ta prover från djurlivet i havet under isberget, säger Thomas Dahlgren, som deltar i expeditionen.
Forskningen kommer att ske från det engelska fartyget R/V James Clark Ross som lämnar hamnen på Falklandsöarna den 21e februari.
Studerar djur i sedimenten
– Jag kommer att tillsammans med min kollega Adrian Glover, från Natural History Museum i London, studera de djur som lever i sedimenten under shelfisen, säger Thomas Dahlgren vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.
Ett 20-tal forskare från England, Tyskland, Belgien, Australien och Sverige kommer att delta i forskningsexpeditionen.
– Göteborgs universitets stora satsning på Antarktis, bland annat genom en avancerad undervattensrobot som kan ta sig in under shelfisarna, är bara ett steg i den riktning som stakades ut av Otto Nordenskjöld för över 100 år sedan, säger Thomas Dahlgren.
Otto Nordenskjöld verkade en tid som Göteborgs universitets (då Handelshögskolan) rektor och namngav bland annat Larsens shelfis under sin Antarktisexpedition 1901-1903.
Länk till expeditionens hemsida på British Antarctic Survey:
https://www.bas.ac.uk/media-post/first-scientific-expedition-to-newly-exposed-antarctic-ecosystem/
Länk till mer information om Thomas Dahlgrens arbete på Natural History Museum, London:
https://www.nhm.ac.uk/about-us/news/2018/February/a-mission-to-map-the-hidden-ocean-floor.html
Kontakt:
Thomas Dahlgren befinner sig för närvarande i Hobart, Australien, men kan till 20/2 nås på skypenumret 031-7538005 eller e-post Thomas.Dahlgren@marine.gu.se
Foto:
Foto från Weddelhavet, Antarktis. Fotograf Thomas Dahlgren.
Porträttbild av Thomas Dahlgren, fotograf Johan Wingborg.
Carina Eliasson
Pressinformatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 98 73
e-post: carina.eliasson@science.gu.se
Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på Instagram.
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.
Taggar:
Marknadsnyheter
Punktskriftens dag den 4 januari
Den fjärde januari varje år infaller Punktskriftens dag, och år 2025 fyller dessutom punktskriften 200 år. Sedan 1825 har det taktila skriftspråket gett personer med synnedsättning möjlighet att ta till sig text och uttrycka sig skriftligt på ett jämlikt sätt.
Mycket lite visste Louis Braille om dagens tekniska möjligheter när han lade grunderna till det som är dagens punktskrift. Men trots alla möjligheter som ny teknik har öppnat upp för personer med synnedsättning så är punktskriften minst lika viktig idag.
– Vi ser att det finns många som skulle behöva punktskrift som inte använder det idag. Det beror på att för få unga lär sig det som en naturlig del i skolan, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.
Cecilia Ekstrand, sakkunnig inom barns punktskrift på Synskadades Riksförbund, möter i sitt arbete både ungdomar som använder punkskrift och som inte gör det. Hon ser att de som är duktiga på punktskrift i större utsträckning läser vidare efter gymnasiet.
– Det är så avgörande för framtiden. Både för hur det går i skolan och för framtida möjligheter till ett aktivt arbetsliv. Man måste ha den konkreta punktskriften för att kunna tillgodogöra sig hela sin utbildning och all ny teknik, säger hon.
Många tror att talböcker, datorer och smarta mobiler med skärmläsarprogram gör att punktskriften har spelat ut sin roll. Men att endast använda uppläst text gör att viktig kunskap, som att lära sig stavning, går om intet. Matematik och språkstudier är svårare för den som inte kan punkskrift.
– Vi har en massa ord i svenskan som låter likadana när vi får dem upplästa för oss, men i skrift ser man olikheterna. Det gör att synskadade genom punktskriften kan få en större förståelse för sin omvärld och därigenom vara en del av den, säger Cecilia Ekstrand.
Idag är punktskriften inte en del av skollagen, vilket Synskadades Riksförbund aktivt arbetar för att förändra.
Läs mer om Synskadades Riksförbunds krav för att säkra tillgången till punktskrift i vårt informationsmaterial ”Tio punkter om punktskrift” (via denna länk).
Kort historik: Louis Braille föddes nära Paris år 1809 och blev blind genom en olycka i faderns sadelmakeri när han var tre år. Han gick i en skola för blinda och lärde sig läsa det latinska alfabetet genom ett system med upphöjda bokstäver, som han upplevde som svårt att använda. Med tiden blev han själv lärare för blinda och utarbetade dagens punktskrift. Den så kallade ”Brailleskriften”, som punktskriften också kallas, spreds över världen och nådde så småningom Sverige.
Kontakt:
Niklas Mattson, förbundsordförande SRF
niklas.mattsson@srf.nu, 070-318 36 90
Cecilia Ekstrand, sakkunnig inom barns punktskrift, SRF
cecilia.ekstrand@srf.nu, 076-539 91 19
Marknadsnyheter
AIK Fotboll skriver kontrakt med Matilda Plan
AIK Fotboll är överens med den 26-åriga försvararen, Matilda Plan, om ett avtal som sträcker sig till och med den 31 december 2026. Matilda har en gedigen erfarenhet i OBOS Damallsvenskan då hon hittills har hunnit med att spela 155 matcher i Sveriges högstaliga.
– Det är med stor glädje vi kan presentera Matilda som AIK-spelare. Det är en spelare som inte lägger några fingrar emellan i försvarsspelet men samtidigt är duktig med bollen och som utgör ett hot på offensiva fasta situationer. Hon kommer tillföra en ny dimension till laget och både konkurrensutsätta samt komplettera den backlinjen vi har till förfogande idag, säger damlagets sportchef Zinar Spindari.
– Jag är taggad på att dra i gång. AIK avslutade säsongen starkt och jag hoppas kunna hjälpa laget bygga vidare på det och ta nästa kliv både individuellt och med laget, säger Matilda Plan.
För en längre faktapresentation av Matilda Plan, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.
För mer information, kontakta:
Zinar Spindari, sportchef (dam) AIK Fotboll
E-post: zinar.spindari@aikfotboll.se
Marknadsnyheter
William Hofvander till AIK Fotboll
AIK Fotboll är överens med den 21-årige forwarden William Hofvander om ett avtal som sträcker sig fram till och med säsongen 2026. William kommer senast från Umeå FC där han med sina 15 mål och sju målgivande passningar under säsongen 2024 var en starkt bidragande faktor till att UFC tog klivet upp till Superettan.
– William kommer från en imponerande säsong i Umeå FC och har bevisat efter flytten dit att han vuxit som fotbollsspelare. Han har en forward som både har en fin fysik, samt målegenskaper som vi ser fram emot att vidareutveckla i vår miljö, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.
– Det känns obeskrivligt. När jag fick höra att AIK var intresserade var det inget snack om saken. Jag ser det här som en bra utmaning och jag är väldigt taggad på att dra i gång, säger William Hofvander.
För en längre faktapresentation av William Hofvander, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.
För mer information, kontakta:
Thomas Berntsen, Sportchef (herr) AIK Fotboll
Telefon: 08 – 735 96 50
E-post: thomas.berntsen@aikfotboll.se
Om AIK Fotboll AB AIK Fotboll AB bedriver AIK Fotbollsförenings elitfotbollsverksamhet genom ett herrlag, damlag samt ett juniorlag för herrar. 2024 spelar herrlaget i Allsvenskan, damlaget i OBOS Damallsvenskan och juniorlaget, som utgör en viktig rekryteringsgrund för framtida spelare, spelar i P19 Allsvenskan. AIK Fotboll AB är noterat på NGM Nordic Growth Market Stockholm. För ytterligare information kring AIK Fotboll besök www.aikfotboll.se.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke