Connect with us

Marknadsnyheter

LKAB utvecklar ny teknik för att producera strategiska mineraler från gruvavfall

Published

on

on, jul 04, 2018 07:00 CET

LKAB investerar nu i pilotanläggningar för att tillsammans med miljöföretaget Ragn-Sells industrialisera en ny innovativ teknik som förädlar avfall från järnmalmsproduktionen. Detta kan leda till att LKAB producerar fosfor och sällsynta jordartsmetaller, klassade av EU som strategiska mineraler med särskild vikt för industrin.

Fosfor används huvudsakligen för produktion av mineralgödsel. Inom EU finns endast en producent som också bryter egna resurser i dagsläget, all annan produktion är beroende av import. LKAB kan etablera produktion som motsvarar mer än 5 gånger Sveriges årliga förbrukning.

Sällsynta jordartsmetaller produceras idag till ca 95% i Kina, EU är 100% importberoende.

– LKAB:s malmer innehåller såväl fosfatmineralen apatit som sällsynta jordartsmetaller. Det har inte varit möjligt att lönsamt utvinna dessa och de är därför idag en del av den avfallssand som deponeras i magasin för anrikningssand. Tillsammans med Ragn-Sells skapar vi förutsättningar för att industrialisera en lönsam utvinningsprocess. Därefter kan vi bygga fullskaleanläggningar där avfallsanden recirkuleras och blir strategiskt viktiga mineraler utan att anlägga nya gruvor, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

En viktig komponent är den process, KMAP, som Ragn-Sells dotterbolag EasyMining utvecklat. Processen använder den patenterade CleanMAP-teknologin som på ett mycket energieffektivt sätt producerar ren ammoniumfosfat, fosforgödselmedel, bättre än annan jämförbar teknik. Via en kemisk process separeras fosfater från de båda giftiga ämnena fluor och arsenik, som därmed kan fasas ut ur kretsloppet. Även de sällsynta jordartsmetaller som finns i gruvavfallet utvinns.

I ett första skede projekteras två pilotanläggningar, en i Malmfälten som producerar ett apatitkoncentrat och en anläggning, möjligen i Uppsala, som förädlar koncentratet. Båda anläggningarna kommer driftsättas under 2019 och fortgå till 2020. Vi kommer under denna tid att påbörja en dialog med tillståndsmyndigheter och andra intressenter för att i första hand placera produktionen i Norrbotten i anslutning till vårt befintliga logistiksystem

– Vi är glada för att tillsammans med LKAB kunna ta första steget för att utvinna mer resurser ur det som idag blir gruvavfall för vi behöver vara extra försiktiga med det vi en gång tagit upp ur jordskorpan, säger Lars Lindén, koncernchef för Ragn-Sellsföretagen.

LKAB har en lång tradition av att maximera resursnyttjandet genom att förädla biprodukter och kommersialisera dessa, genom de verksamheter man samlat inom Division Specialprodukter, där Leif Boström är direktör.

– Redan idag nyttjar vi järnmalm och biprodukter från LKAB:s produktion, som blandmalmer och gråberg för att skapa produkter som används industriellt, till exempel som ballast. Nu är vårt mål att inom fem år ha en fullskaleanläggning för produktion av ammoniumfosfat och sällsynta jordartsmetaller, kommenterar Leif Boström.   För LKAB är denna produktion viktig på flera sätt enligt vd och koncernchef Jan Moström. – LKAB ska ta ett stort ansvar för att minimera vår miljöpåverkan och säkerställa att alla resurser från befintlig brytning nyttjas så långt det är möjligt. Dessutom adderar det nya intäktsströmmar som bygger LKAB starkare och mindre konjunkturkänsligt då denna marknad inte har samma cykler som järnmalmsmarknaden, avslutar Jan Moström.


Fakta

CleanMAP
CleanMAP-teknologin möjliggör en mycket energi- och kostnadseffektiv produktion av mycket rent ammoniumfosfat av teknisk kvalitet. Kadmiumhalten i ammoniumfosfatprodukten ligger under 1 mg Cd/kg P, dvs betydlig renare än de renaste fosforgödselmedlen på marknaden. CleanMAP-teknologin kan integreras i processer för fosforutvinning från jungfrulig eller återvunnen råvara, t.ex. rötslam eller som i detta exempel, avfallsand från LKAB:s produktion genom den anpassade KMAP- processen.

KMAP
Processen är utvecklad för att processa apatit ifrån LKAB:s gruvavfall. Processen kan hantera de båda typer av apatit som LKAB producerar i Kiruna respektive Malmberget och utvinner förutom fosfor även de sällsynta jordartsmetallerna. I processen avskiljs den arsenik och det fluor som apatiten innehåller, dvs det hamnar inte i fosfor-gödselmedlet.

Fosfor
Fosfor är ett bristämne, i dagsläget finns det endast en fosforfyndighet i Europa som producerar knappt 10% av Europas fosforbehov och den är belägen i Finland. Bristen på fosfor gör att den upptagits på EU:s lista över kritiska ämnen. Utan tillgång till fosforgödselmedel så skulle jordbruket producera ca hälften så mycket mat. Världens största fyndighet finns i nordvästra Afrika, men som även innehåller höga halter av tungmetallen kadmium och uran. LKAB:s fosforprodukt kommer vara fri från tungmetaller och radioaktiva substanser samt minskar beroendet av import från länder i geopolitiskt utmanande områden.

Historisk not:
Hjalmar Lundbom, LKAB:s förste platschef fick i uppdrag att leta brytvärd fosfor i Kiruna, det var då han upptäckte järnmalmen.

Erika Lindblad, strategisk kommunikatör LKAB, +46 980 712 41

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 23 miljarder kronor 2017 och har cirka 4 100 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag. www.lkab.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Metacon och Siemens ingår samarbete för tillverkning av system för grön vätgasproduktion

Published

on

By

Metacon AB (publ) och Siemens AB har signerat en avsiktsförklaring om att ingå partnerskap med syfte att accelerera tillverkningen av produktionsanläggningar för vätgas i Sverige, för den europeiska marknaden.

Metacon gick i början av året ut med nyheten att bolaget har fått exklusiva rättigheter för tillverkning av kompletta elektrolysanläggningar baserade på samarbetspartnern PERIC:s världsledande teknologi för trycksatta alkaliska elektrolysmoduler (stackar). En av de viktigaste komponenterna i PERIC:s alkaliska teknologi är effektiva och beprövade 5 MW-moduler med över 10 års driftdata. Metacon har även tillgång till den 10 MW-modul som PERIC nyligen lanserat och som idag, effekt- och produktionsmässigt är en av världens största. Rättigheterna gäller för flertalet europeiska länder och innebär att Metacon kan utgå ifrån en beprövad teknologi som utvecklats och förfinats i över 60 år, och göra de anpassningar som krävs för att matcha kraven på säkerhet och automation som finns i europeiska standarder för vätgasproduktion. I och med den exklusiva rättigheten tar Metacon nu sikte på att bli en av marknadsledarna i Europa för den här typen av storskaliga vätgasanläggningar.

Den gemensamma avsiktsförklaringen innebär att Siemens går in som teknologipartner till Metacon för att bidra med sin gedigna erfarenhet av att leverera produkter, lösningar och tjänster inom automation, kraftdistribution, elektrifiering, instrumentering, byggnadsteknik och drivenheter. Siemens kommer även att kunna bidra med sitt stora utbud av digitala tjänster och mjukvaror för optimering, standardisering och simulering under både tillverknings- och driftskedet av vätgasanläggningarna.

Vätgas är en viktig pusselbit när industri-, energi- och transportsektorn ska bli CO2-neutral, och ligger i fokus för Siemens globala satsning på Power-to-X. Partnerskapet med Metacon markerar en milstolpe i vår strävan efter att skapa en mer hållbar värld genom att bland annat utveckla innovativa lösningar för energisektorn”, säger Mikael Kraft, Head of Factory Automation och Sales på Siemens Digital Industries.

Metacon har stora planer för satsningen på tillverkning och försäljning av storskaliga elektrolysanläggningar till bland andra basindustrin, vindkraftsektorn och transportsektorn i Europa. Jag har svårt att föreställa mig en bättre partner på en sådan resa än Siemens. Med sin världsledande portfölj av teknologi, kompetens och erfarenhet av liknande projekt sedan lång tid tillbaka får vi med detta partnerskap möjlighet att både accelerera och optimera centrala delar av vårt unika Gigafactory-projekt”, säger Christer Wikner, VD och koncernchef, Metacon.

För ytterligare information, kontakta Christer Wikner, på telefon 0707-647389 eller e-post  info@metacon.com

Om Metacon
Metacon AB (publ) utvecklar och tillverkar energisystem för produktion av fossilfri ”grön” vätgas. Produkterna inom affärsområdet Reformering är bland annat baserade på en patenterad teknologi som genom s.k. katalytisk ångreformering av biogas eller andra kolväten genererar vätgas. Utvecklingen av Metacons reformeringsprodukter görs inom det helägda dotterbolaget Metacon S.A i Patras, Grekland. Verksamheten är inriktad på katalytisk processkemi och avancerade reformers för högeffektiv vätgasproduktion. 

Metacon erbjuder även kompletta elektrolysanläggningar och integrerade tankstationer för grön vätgas, ett stort och globalt växande område för tillverkning av grön vätgas. Elektrolys är en process där man driver en kemisk reaktion för att spjälka vatten genom att tillsätta elektricitet. Om elektriciteten som används är icke-fossil blir därmed också vätgasen fossilfri och klimatneutral. Grön vätgas kan användas inom bland annat transportsektorn, basindustrin och fastighetssektorn med bättre miljö och klimat som resultat. www.metacon.com

Om Siemens
Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och sjukvård. Från mer resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leverantörskedjor och smartare byggnader och elnät, till renare och bekvämare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik med syfte att skapa verkligt värde för kunder och användare. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen ger Siemens sina kunder förutsättningar att transformera sina verksamheter och marknader och hjälper dem att förändra vardagen för miljarder människor. Siemens äger en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en global ledande medicinteknisk leverantör som formar framtidens hälso- och sjukvård.

Under räkenskapsåret 2023, som avslutades den 30 september 2023, genererade Siemenskoncernen intäkter på 77,8 miljarder euro och ett nettoresultat på 8,5 miljarder euro. Per den 30 september 2023 hade företaget cirka 320 000 medarbetare världen över. Under samma tidsperiod genererade Siemens i Sverige intäkter på 6,9 miljarder kronor och hade cirka 1 500 anställda. Mer information finns på www.siemens.com och www.siemens.se.  

För ytterligare information se:
www.metacon.com | X: @Metaconab | LinkedIn: www.linkedin.com/company/metaconab

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Aqilion publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

AQILION AB (publ) meddelar att den svenska versionen av bolagets årsredovisning för räkenskapsåret 2023 har publicerats.

 

Årsredovisningen, som bifogas i pressmeddelandet, kan även laddas ner från bolagets webbplats. En engelsk översättning av årsredovisningen beräknas finnas tillgänglig på webbplatsen under vecka 21, 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Sarah Fredriksson, vd, AQILION AB, + 46 (0)70 261 4575, sarah.fredriksson@aqilion.com

Om Aqilion

Aqilion är ett bioteknikbolag som fokuserar på att utveckla nya innovativa behandlingar för sjukdomar orsakade av kronisk inflammation och dysfunktionella immunologiska reaktioner som till exempel autoimmuna sjukdomar.

Vi identifierar innovativa idéer som har potential att bli nya läkemedel och förädlar dem till kommersiellt intressanta projekt. De idéer som vi väljer är baserade på solid vetenskaplig grund där vi med rimliga antaganden tydligt kan förstå underliggande biologi, klinisk relevans och patientnytta.

Bolaget är främst aktivt i de tidiga faserna av läkemedelsutveckling, från idéstadiet till proof-of-concept i kliniska studier. Aqilion driver sina utvecklingsprogram i en delvis virtuell organisation i nära samarbete med utvalda partners med särskild spetskunskap inom läkemedelsutveckling.

AQILION AB (publ) är ett svenskt publikt bolag med huvudkontor i Helsingborg. www.aqilion.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Landshypotek lämnar historiskt stor utdelning till Skånes lantbrukare

Published

on

By

Landshypotek beslutade idag att dela ut närmare en kvarts miljard, 244 miljoner kronor, till jord- och skogsbrukare över hela landet. Det är den största utdelningen i Landshypoteks snart 200-åriga historia och ett viktigt tillskott till svenska lantbrukare, svensk livsmedelsproduktion och levande landsbygder. Lantbruksföretagare i Skåne får hela 40 miljoner kronor i utdelning, vilket är 10 miljoner mer än förra året.

 

– Landshypotek och vår utdelning är en central del av lantbruks-Sverige. Genom åren har vi kunnat hålla en god nivå på utdelningen, men årets utdelning till lantbrukare runt om i landet sticker ut som historiskt stor, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening.

 

Det var på tisdagens stämma i Landshypotek Ekonomisk Förening som beslutet togs att dela ut 244 miljoner kronor (att jämföra med förra årets 180 miljoner kronor). Pengarna betalas ut under maj till kunder som lånar till jord- och skogsbruksfastigheter hos Landshypotek Bank.

 

Jord- och skogsbrukskunderna äger banken och är organiserade i den ekonomiska förening som nu beslutat om utdelningen.

 

– Landshypotek finns för kunderna och har haft en fin utveckling de senaste åren. Vi har växt, stärkt positionen som den ledande banken för jord- och skogsägare, attraherat allt fler villaägare och välkomnat många nya sparkunder. Vi gör finansiellt det främsta året någonsin i vår bank och kan därför också leverera vår största utdelning någonsin, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening.

 

Lantbrukarna i Skåne får den största utdelningen av landets regioner. Så här fördelar sig utdelningen till jord- och skogsbrukare över landet (enligt ägarföreningen Landshypoteks Ekonomisk Förenings elva regioner):

 

Gotland 

  6 mkr

Gävle-Dala

  8 mkr

Mitt

  9 mkr

Mälarprovinserna

37 mkr

Norr

  6 mkr

Skåne 

40 mkr

Småland

36 mkr

Väst

34 mkr

Wermland 

13 mkr

Örebro

15 mkr

Östgöta

39 mkr

 

 

 

För ytterligare kommentarer och information:

 

Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10

 

 

Om Landshypotek Bank

 

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.