Connect with us

Marknadsnyheter

Arkeologer gräver fram den dolda medeltidskyrkan i Edsleskog

Published

on

Mellan den 24 och 28 juni kommer arkeologer från Lödöse museum att undersöka ett av Dalslands allra största historiska mysterium, ruinerna av Edsleskogs gamla kyrka. Idag används platsen som en kyrkogård. Inga murar är synliga ovan mark, men tydliga indikationer syns på var kyrkans murar ligger, indikerat av förhöjningar i marken.

En mäktig byggnad i Dalslands skogar

Edsleskogs gamla kyrka var en mycket speciell byggnad. Kyrkan, som har medeltida ursprung, var tillägnad Sankt Nicolaus och byggd i tegel. I ett brev från påven i Rom, Honorius III, till biskop Bengt i Skara daterat 4 november 1220 konstateras att en kyrka var under uppbyggnad inom Skara stift till ära för en präst i Edsleskog vid namn Nils, eller på latin: Nicolaus, som i sin tjänst blivit mördad. Edsleskogs gamla kyrka är i dagsläget den enda kända kyrkan inom stiftet som burit Nicolaus namn. Det är alltså högst sannolikt att det är just denna kyrka som omnämns i påvens i brev.

– Att en kyrka byggdes i början av 1200-talet är i sig inget ovanligt. Det som utmärker Edsleskog är att kyrkan var byggd i tegel. Om dateringen till omkring år 1220 stämmer är det alltså omkring 20–30 år innan man tidigare antagit att tegeltekniken började användas vid kyrkobyggen i vår del av landet, berättar Anton Lazarides, arkeolog vid Lödöse museum. Vi vet också att kyrkan var mycket stor och hade en speciell utformning, den var cirka 48 meter lång och 29 meter bred, treskeppig med korsarmar. Det liknar närmast en medeltida katedral!

Kyrkan brändes ner år 1568, i samband med det nordiska sjuårskriget. Därefter fick kyrkan aldrig tillbaka sin forna glans eftersom enbart en mindre del återuppbyggdes. Kyrkan stod i denna utformning ända fram till år 1902, då den brann ytterligare en gång. Därefter bestämdes att en ny kyrka skulle byggas några hundra meter söder om den gamla.

Enligt en beskrivning från år 1583, 15 år efter att den ursprungliga kyrkan brunnit ner, omtalas att kyrkan haft ett stort torn och två klockor. Enligt en källa från 1672 (drygt 100 år efter) ska även fönster funnits i mittskeppet. Utifrån dessa uppgifter framstår kyrkan som en monumental konstruktion med anor från tidigt 1200-tal, byggd i tegel.

Det började med en mordgåta…

Historien om den medeltida kyrkan i Edsleskog börjar med en legend, nämligen den om kyrkoherden Nils (Nicolaus). Någon gång, troligtvis i slutet av 1100-talet eller åtminstone innan år 1220 ska en kyrkoherde vid namn Nils ha verkat i Edsleskog. Enligt ett påvligt brev daterat till den 4 november 1220 från påve Honorius III till biskop Bengt i Skara ska Nils blivit dräpt av ”gudalösa människor” när han färdades till en sjuklig sockenbo med nattvardsbröd. I en text från 1600-talet är berättelsen något annorlunda, i denna blev Nils mördad av ungdomar från Högheden som kommit för sent till gudstjänsten och då de inte fått lov att höra denna på nytt ”bar de skändligen hand på honom i kyrkdörren”. En vattenkälla ska ha runnit upp i närheten av kyrkan strax efter detta, vilken kom att kallas Sankt Niklas’ källa – ett mirakel. Till källan ska pilgrimer ha vallfärdats och sjuka kommit för att skänka gåvor i förhoppning om att bli botade.

Varför byggdes ett sådant monument i Edsleskog?

Arkeologerna vill ta reda på om det verkligen är samma kyrka som omnämns i det påvliga brevet från år 1220, eller om det finns en tidigare, äldre kyrka på platsen. En viktig fråga är också varför en så stor och mäktig kyrka byggdes i just Edsleskog.

– Edsleskog har varit en viktig plats för pilgrimer under medeltiden som kommit till kyrkan och för att få se den källa som ska ha sprungit upp efter kyrkoherden Nils blivit mördad. Men kanske har platsen haft en ännu större innebörd än så. Jag tror att Edsleskog och Dalsland har spelat en betydligt mycket större roll i vår historia än vad som tidigare har uppmärksammats, menar Anton Lazarides.

Edsleskog ligger i västra delen av Åmåls kommun i Dalsland.

För frågor och mer information:

Anton Lazarides, arkeolog
Lödöse museum/Västarvet
Tfn: 010 – 441 42 00
E-post: anton.lazarides@vgregion.se

Christian Mühlenbock
Lödöse museum, museichef                                                                                   
Tfn: 070 02 07 831
E-post: christian.muhlenbock@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 79/24 – Information regarding the rights issue from Biofrigas Sweden AB

Published

on

By

The last day of trading in the company’s share, BIOF, including the right to receive unit rights is May 7, 2024. The first day excluding the right to obtain the rights is May 8, 2024. 

One (1) share entitles the owner to one (1) unit right. One (1) unit right entitle the owner to subscribe for one (1) new unit, at the price of SEK 1,80. One unit consist of five (5) new share and six (6) free subscription option (5:1 á SEK 0,36). 

The subscription period lasts from May 14, 2024, to May 28, 2024. 

Information about the unit right:
Short name: BIOF UR 
ISIN-code: SE0021923182
Orderbook-ID:334489 
CFI: RSIXXR
FISN: BIOFRIGAS/SUBS RTS NL PD 
First day of trading: May 14, 2024 
Last day of trading: May 23, 2024 
Market Segment: SPSE 
MIC Code: XSAT 
Tick table/liquidity band #: 2 

Information about the paid subscribed unit:
Shortname: BIOF BTU 
ISIN-code: SE0021923190 
Orderbook-ID: 334490 
CFI: MCMUXR 
FISN: BIOFRIGAS/UT 5 AK + 6 TO 
Trading period: May 14, 2024, until the registration of the issue at Bolagsverket.  
Market Segment: SPSE 
MIC Code:  XSAT 
Tick table/liquidity band #: 2 

Please be advised that if the rights issue give rise to a conversion factor, all overnight orders in the company’s order book will be flushed. If so, this will occur after closing on May 7, 2024. 

Stockholm May 2, 2024 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000   
backoffice@spotlightstockmarket.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Exelity AB (publ) offentliggör NAV-kurs 90,14 för april 2024

Published

on

By

Stockholm 2 maj 2024 – Exelity AB (publ), (nedan kallat Fonden), i vilken allmänheten och institutionella investerare givits möjlighet att teckna Vinstandelslån.

Exelity AB (publ) är noterat på Nordic AIF Sweden-segmentet under Main Regulated vid NGM i Stockholm.
Fondens namn på NGM är Exelity Kapitalandelsbevis 1 med symbolen EXLY1.

– Fondens NAV-kurs är satt till 90,14 för april 2024

(NAV kursen anges i procent av nominellt belopp)

Fondens utveckling

Denna information är sådan som Exelity AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) 596/2014. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2 maj 2024 kl.15:50 CET 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Marlon Värnik, VD, tfn +46-70-270 71 63, marlon@exelity.se

Om Finserve AB
Finserve Nordic AB står under tillsyn och kontroll av Finansinspektionen i Sverige, med tillstånd att bedriva verksamhet inkluderande förvaltning av UCITS, AIF, diskretionär portföljförvaltning (LAIF/LVF),och investeringsrådgivning.

Continue Reading

Marknadsnyheter

AQ Group har slutfört förvärvet av JIT Mech

Published

on

By

AQ Group AB har idag, den 2 maj 2024, tillträtt och slutfört förvärvet av JIT Mech. De nya dotterbolagen kommer att ingå i affärsområdet Plåtbearbetning som levererar kontraktstillverkning och ingenjörstjänster av komponenter och sammansatta konstruktioner inom exempelvis plåt, aluminium och koppar till krävande industrikunder.

JIT Mech är en framstående leverantör av stora och komplexa maskinbearbetade och svetsade komponenter till kunder inom elektrifiering, skogsmekanisering och försvarsindustri. Bolagen har en konsoliderad omsättning för 2023 på ca 130 miljoner kronor, en rörelsemarginal i nivå med AQ snittet och har 75 anställda. Verksamheten bedrivs i Robertsfors och Örnsköldsvik.

______________________________________________________________________________________________________­­­­­_­­­­­_________

För ytterligare information vänligen kontakta:
Koncernchef och IR, James Ahrgren, tel. +46 76 052 58 88 eller CFO, Christina Hegg, tel. +46 70 318 92 48

Informationen lämnades, genom James Ahrgrens försorg, för offentliggörande den 2 maj 2024 kl. 16:00 CEST

________________________________________________________________________________________________________________________

AQ är en global tillverkare av komponenter och system till krävande industrikunder och är noterat på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Koncernen består till största delen av rörelsedrivande bolag som vart och ett utvecklar sin speciella kompetens och i samarbete med övriga bolag, strävar efter att erbjuda kostnadseffektiva lösningar i nära samarbete med kunden.

Huvudkontoret ligger i Västerås. AQ har 8 000 anställda i Bulgarien, Polen, Litauen, Sverige, Kina, Estland, Ungern, Mexiko, Finland, Indien, Kanada, USA, Tyskland, Italien och Brasilien. År 2023 hade AQ en omsättning på 9 miljarder SEK, och sedan koncernen startade år 1994 har AQ redovisat positivt resultat varje kvartal.

www.aqgroup.com

 

 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.