Connect with us

Marknadsnyheter

Ä-märkt mathantverk från Italien och Spanien

Published

on

Korv och skinka utan nitrit och ost utan konserveringsmedel. Småskaligt mathantverk från importören Passione Italiana har nu blivit Ä-märkta.

Skinka chorizo och parmesanost frn Passione Italiana

– Våra främsta kriterier är småskaligt hantverk och genuina smaker. Vi främjar mindre producenter med full kontroll på hela produktionskedjan inklusive egen uppfödning av djur och djurhållning, säger Joakim Johansson, vd och grundare av Passione Italiana.

Produkterna kommer från mer småskaliga producenter, som fokuserar på råvarans ursprung, den traditionella smaken och böndernas arbete. Joakim Johansson poängterar också att producenterna granskas noga vid personliga besök innan de beslutar sig för att importera från dem.

Bland produkterna finns bland annat korvar, skinkor och ostar, varav flera sorter tillverkas utan tillsatser och därför har kunnat märkas med Äkta varas Ä-märke, även om det i nuläget inte sitter på förpackningarna.

– Vi har redan flera produkter på gång och allt eftersom vårt sortiment växer ämnar vi också Ä-märka fler.

En del av företagets produkter är dessutom ekologiska. Passione Italianas sortiment säljs främst i välsorterade ICA och Hemköps-butiker, som satsar på unika kvalitetsprodukter.

Läs mer på deras hemsida >>

Konsumentföreningen Äkta vara jobbar för ärligare mat och för att underlätta för konsumenter att göra medvetna val. Vi jobbar också för mat utan tillsatser, bland annat med märkningen Ä-märket. Läs mer på www.ä-märket.se och www.aktavara.org.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nio av tio kommunpolitiker vill satsa mer på barns rörelse, visar ny kommunenkät

Published

on

By

Det finns bland Sveriges kommunpolitiker ett mycket starkt stöd för friluftsliv oavsett partifärg. Nio av tio kommunpolitiker vill satsa mer resurser på att väcka barns rörelseglädje i naturen. Än så länge är det bara en tredjedel av kommunerna som i stor utsträckning stimulerar barn och ungdomar till friluftsliv på fritiden. Det visar Friluftsfrämjandets nya rapport Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv.

— Rapporten lanseras måndag den 13 maj, kl. 8.00-9.00, på ett webbinarium där bland annat Moderaternas partisekreterare Karin Enström och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin medverkar. — 

Åtta av tio skolbarn når inte rekommendationen om en timmes fysisk aktivitet per dag. Samtidigt är hälsovinsterna för barn som vistas i gröna miljöer välbelagda inom en rad områden. Trots det har andelen barn som vistas varje dag i naturen sjunkit från 78 procent 2003 till 49 procent 2019.  

– Vi står inför en paradox där unga blir allt mer stillasittande och tillbringar allt mindre tid i naturen, samtidigt som forskning visar hur positivt barns rörelse i gröna miljöer är för deras fysiska och psykiska hälsa och utveckling. Friluftsliv är en underutnyttjad resurs för att öka rörelsen i vardagen, säger Kristina Ljungros. 

Drygt 4700 kommunpolitiker har svarat på Friluftsfrämjandets enkät om friluftslivet. Av dem anser 98 procent att det i mycket eller ganska hög grad är viktigt att skapa goda förutsättningar för ett aktivt friluftsliv.  

I rapporten blir det tydligt att det finns en klyfta mellan vad kommunpolitikerna vill och vad kommunerna gör i dag. Drygt åtta av tio kommunpolitiker vill jobba strategiskt med friluftsliv genom en politiskt antagen plan för friluftslivet – men inte ens tre av tio kommuner har ännu en sådan. 

– Genom att kroka arm kan politikerna tillsammans se till att kommunen får en strategi för friluftslivet på plats. Det öppnar för ett systematiskt folkhälsoarbete och möjligheten att maximera de samhällsnyttor som friluftslivet kan bidra med, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.  

Den tätortsnära naturen är invånarnas och kommunernas största och billigaste arena för motion, rörelseglädje och välbefinnande. En ny kunskapssammanställning från Naturvårdsverket visar att de som har nära till grönområden går ut oftare, är mindre stressade, håller sig friskare och lever längre statistiskt sett än de som bor längre ifrån.  

Nio av tio kommunpolitiker vill i mycket eller i ganska hög grad att kommunen tar större hänsyn till den tätortsnära naturen vid den fysiska planeringen, visar Friluftsfrämjandets nya enkät. I dag arbetar hälften av landets kommuner i begränsad utsträckning eller inte alls med att bevara eller restaurera bostadsnära naturområden för friluftsliv. 

– Genom att kontinuerligt utveckla friluftsinfrastrukturen, skydda den tätortsnära naturen och främja rörelseinriktade naturaktiviteter inom vården, skolan och civilsamhället kan kommunen göra stor skillnad för invånarnas hälsa och välbefinnande, säger Kristina Ljungros. 

Stillasittandet, den psykiska ohälsan och upplevelsen av ensamhet har ökat kraftigt det senaste decenniet och utgör nu tre av Sveriges stora folkhälsoutmaningar. Sju av tio kommunpolitiker är positiva till att kommunen ska arbeta med naturaktiviteter inom psykiatrin och vården. 

Fakta om rapporten Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv 
I rapporten publiceras en friluftsenkät med tolv frågor som drygt 4700 kommunpolitiker besvarade i januari 2024. Svaren jämförs med vad 217 kommuner svarar i enkäten som ligger till grund för Sveriges Friluftskommun 2023. Dessutom görs en kunskapssammanställning med aktuell forskning och statistik om friluftslivets samhällsbidrag. Avslutningsvis lämnas fem rekommendationsområden till landets kommunpolitiker och kommuner. Utöver två rikstabeller över enkätsvaren finns 21 länstabeller över hur kommunpolitikerna svarade på tolv frågor och 21 länstabeller över hur kommunerna besvarade 14 frågor i Sveriges friluftskommun 2023. 
 
Enkätfrågor om att stimulera barns rörelse i naturen 
På frågan om kommunen ska satsa mer resurser på att väcka barns rörelseglädje i naturen, är nio av tio politiker positiva. 54 procent av kommunpolitikerna svarar ja i mycket hög grad och 36 procent svarar ja, i ganska hög grad. När vi jämför politikernas svar med vad kommunerna uppger i Sveriges Friluftskommun 2023, ser vi en betydande diskrepans. Bara en tredjedel av kommunerna svarar att de gjort omfattande aktiviteter för att stimulera barn och ungdomar till friluftsliv på fritiden. 45 procent av kommuner har gjort det i begränsad omfattning, och 22 procent har inte gjort det alls eller inte svarat på frågan.  
 
Enkätfrågor om politiskt antaget styrdokument för friluftslivet 
På frågan i Friluftsfrämjandets enkät om kommunpolitiken ska anta en friluftsstrategi eller stärka den som redan finns, svarar åtta av tio kommunpolitiker ja. 35 procent av politikerna svarar Ja, i mycket hög grad och 47 procent svarar Ja, i ganska hög grad. Enligt enkäten som ligger till grund för Sveriges friluftskommun 2023 så har bara 28 procent av landets kommuner en politiskt antagen friluftsplan/strategi med mål, riktlinjer och planering för friluftsliv. 
 
Enkätfrågor om den tätortsnära naturen  
I Friluftsfrämjandets enkät anser hälften (51 procent) av de svarande politikerna att kommunen i mycket hög grad ska ta större hänsyn till den tätortsnära naturen i samband med den fysiska planeringen. Ytterligare 42 procent av politikerna anser det i ganska hög grad. I Sveriges friluftskommun 2023 svarar nästan hälften av landets kommuner (47 procent) att de bara i begränsad utsträckning eller inte alls arbetar med att bevara, utveckla eller restaurera bostadsnära naturområden för friluftsliv. 
 
Fem rekommendationsområden i rapporten 
A. Anta ett styrdokument som ger förvaltningarna ett tydligt mandat att arbeta systematiskt med att utveckla friluftslivets förutsättningar 
B. Stimulera barns och ungas naturvistelse genom utomhuspedagogik och friluftsliv 
C. Ge civilsamhället goda förutsättningar att skapa gemenskap och stärka folkhälsan  
D. Använd friluftsliv och naturens läkande kraft inom vården, LSS, socialpsykiatrin och som förebyggande insats riktad mot riskgrupper för psykisk ohälsa 
E. Använd de vägledningar och kunskapssammanställningar som finns 

För mer information eller boka intervju med Kristina Ljungros, kontakta: 
Pontus Björkman, sakkunnig i friluftspolitiska frågor för Friluftsfrämjandet 
pontus.bjorkman@friluftsframjandet.se, 073-7711850 

Fakta om Friluftsfrämjandet 
Genom Skogsmulle och skogens värld, Vildmarksäventyr och alla andra aktiviteter som våra 300 lokalavdelningar och drygt 8 000 ideella ledare erbjuder, samt genom våra I Ur och Skur-förskolor, bidrar vi med 8 miljoner aktivitetstimmar årligen. Alla våra aktiviteter är ledda av utbildade ledare och sker i grupp. Friluftsfrämjandet har även utvecklat Häng med oss ut – friluftsliv för psykisk hälsa, som nu finns i 25 offentliga verksamheter.  
 
www.friluftsframjandet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Artificiell intelligens i fokus när EU:s ministrar inom utbildningsområdet möts i Bryssel

Published

on

By

Måndag den 13 maj reser skolminister Lotta Edholm till Bryssel för att delta i rådsmöte för utbildningsfrågor.

Skolministern träffar sina europeiska ministerkollegor på utbildningsområdet för att bland annat hålla en riktlinjedebatt om artificiell intelligens inom utbildning. AI kommer att påverka det framtida kompetensbehovet i samhället och utbildningsinstitutioner behöver därför följa med i utvecklingen för att anpassa såväl utbildningsinnehåll som utbildningsutbud. Det behövs ett fortsatt kunskapsutbyte mellan medlemsstaterna, för att diskutera och utbyta erfarenheter om lyckade nationella insatser och möjliga åtgärder på EU-nivå.

Ministrarna väntas också bland annat anta rådsrekommendationen ”Europa på väg” om möjligheter till rörlighet i utbildningssyfte för alla.

Under dagen kommer skolministern även att ha ett bilateralt möte tillsammans med Danmarks barn- och utbildningsminister Mattias Tesfaye. De kommer bland annat att diskutera behovet av minskad skärmtid och ländernas satsningar på att begränsa skärmanvändningen i skolan.

Mer information om mötet på Ministerrådets webbplats

Kontakt

Ellen Kult, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-140 15 28, ellen.kult@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Andra sänkningen på kort tid hos bolåneutmanaren Hypoteket

Published

on

By

Den 11 maj sänkte Hypoteket 3 månadersräntan med 20 punkter. Den 12 april sänkte Hypoteket räntan med 10 punkter för kunder med bindningstid på 3 månader.

– Den 8 maj sänktes styrräntan med 25 punkter och vår sänkning av 3 månadersräntan är en direkt följd av det. Bara  för en månad sedan, i april, sänkte vi med 10 punkter och förekom alltså sänkningen från Riksbanken. Många hushåll har under det gångna året tyngts av högre omkostnader. Det känns bra på alla sätt och vis att kunna bidra till att hushåll med bolån får det lite lättare ekonomiskt, säger Carl Johan Nordquist, VD på Hypoteket Group. 

Information 

Den nya räntan började gälla från och med den 11 maj. 

För mer information kontakta gärna 

Carl Johan Nordquist, VD Hypoteket Group 0703-147198

carljohan@hypoteket.com

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.