Connect with us

Marknadsnyheter

Boule Diagnostics AB (publ) Delårsrapport januari–juni 2019

Published

on

Trenden med stark försäljningstillväxt fortsätter 

Kvartalet april–juni 2019

  •  Nettoomsättningen uppgick till MSEK 119,7 (107,8), motsvarande en ökning med 11,1 procent. Justerat för förändring av valutakursen motsvarar det en ökning med 5,3 procent.
  •  Antal sålda instrument uppgick under kvartalet till 1 100 (962) vilket är en ökning med 14,3 procent.
  •  Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till MSEK 15,6 (10,0).
  •  Rörelseresultatet uppgick till MSEK 5,9 (19,8) vilket motsvarar en rörelsemarginal på 5,0 procent (18,4). Exklusive reserveringen för osäkra kundfordringar uppgick rörelsemarginalen till 9,8 procent.
  •  Resultatet efter skatt uppgick till MSEK 0,3 (14,9).
  •  Resultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till SEK 0,01 (0,77).

Delårsperioden januari­­­–juni 2019

  •  Nettoomsättningen uppgick till MSEK 238,4 (207,3), motsvarande en ökning med 15,0 procent. Justerat för förändring av valutakursen motsvarar det en ökning med 8,3 procent.
  •  Antal sålda instrument uppgick under perioden till 2 259 (1 902) vilket är en ökning med 18,8 procent.
  •  Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till MSEK 10,3 (16,7).
  •  Rörelseresultatet uppgick till MSEK 22,6 (38,7) vilket motsvarar en rörelsemarginal på 9,5 procent (18,7).
  •  Resultatet efter skatt uppgick till MSEK 10,1 (29,9).
  •  Resultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till SEK 0,52 (1,54).

Väsentliga händelser under kvartalet

I samband med förändringar i distributörsstrukturen i Ryssland har en kreditrisk identifierats. Boule har därför gjort en reservering för osäkra kundfordring om MSEK 5,9.

Väsentliga händelser efter kvartalet

Fredrik Dalborg lämnar VD-posten i Boule
Fredrik Dalborg, VD och koncernchef för Boule, har beslutat sig för att lämna bolaget och fortsätta sin karriär med uppdrag utanför koncernen som VD för ett annat, större, svenskt medicinteknikbolag. Fredrik kommer fortsätta i sin roll under uppsägningstiden.

VD Fredrik Dalborg kommenterar
Trenden med god försäljningstillväxt fortsätter

”God tillväxt framförallt i Asien, USA, Östeuropa och Latinamerika. Vi är speciellt glada att se förbättringar i Ryssland som är en mycket viktig marknad för oss.

De flesta produktsegment växer bra i kvartalet, för förbrukningsvaror till egna instrument var dock tillväxten något svagare under andra kvartalet efter ett mycket starkt första kvartal. Tillväxten för förbrukningsvaror till egna instrument var 17 procent för årets första sex månader.

Fokus på marginalförbättring

Bruttomarginalen ligger för närvarande inte på önskvärd nivå. Vi är självklart inte nöjda med detta.

Boule har en försäljningsmix där priserna varierar beroende på den geografiska marknaden. Variationen är störst för instrument. Under de senaste fyra kvartalen har instrumentförsäljningen i marknader med lägre priser ökat snabbare än de marknader där vi har högre priser.

En viktig orsak till detta finns i Indien, där vi under flera kvartal har haft en mycket stark försäljning av instrument till låga marginaler. Detta var i huvudsak ett resultat av bolagets största upphandling någonsin som skedde till låga instrumentpriser. Marginalerna på reagensförsäljningen i Indien uppfyller våra marginalmål.

Vi jobbar vidare med ett flertal initiativ för att förbättra marginalerna, vilket bland annat innefattar prishöjningar och ett ökat fokus på kostnadsreduktion i produktion framöver.

Tillväxtinitiativ för framtiden

Försäljningen för de produktplattformar som lanserades inom veterinärmarknaden 2018 fortsätter att växa starkt, och avtal med nya distributörer har slutits.

Tillväxten inom 5-part segmentet är mycket god. Tidigare problem med Quintus systemet har lösts och försäljningen ökar igen. De nylanserade 5-partsystemen Lumi och M51 växer starkt och feedback från kunder har varit positiv.

Boule driver med full kraft utvecklingen av nästa generations produktplattform som kommer omfatta versioner för 5-partsystem, 3-partsystem och veterinärapplikationer. Nyckelrekryteringar har gjorts och viktiga milstolpar har uppnåtts under kvartalet.

Bolaget biosurfit, där Boule äger 25 procent, har under kvartalet lanserat nya versioner av tester för CRP (infektion) och HbA1c (diabetes). De nya produkterna är mycket enklare att hantera, något som är viktigt på det patientnära marknadssegmentet. De första enheterna har redan sålts via Boules distributörsnätverk.

Fortsatta framsteg i kvalitetsarbetet

Boule driver fortsatt kvalitetsarbetet och förbättringar i kvalitetsprocesser med högsta prioritet. Vi har jobbat hårt med att slutföra arbetet på den åtgärdsplan som kommunicerats med FDA. Under juli månad utförde FDA en inspektion på plats i Spånga för att följa upp vårt arbete. Resultatet av inspektionen indikerar att vi är på rätt väg. Några förbättringar återstår. Sammanfattningsvis så har organisationen responderat väl på utmaningarna vi fick i höstas och vi upplever en positiv dialog med myndigheten.”

DELÅRSRAPPORTEN FÖR JANUARI–JUNI 2019 I SIN HELHET ÅTERFINNS NEDAN.

För mer information, vänligen kontakta:
Fredrik Dalborg, VD och koncernchef, Boule Diagnostics AB, tfn +46 (0)705-58 51 05
Christina Rubenhag, Finansdirektör (CFO), Boule Diagnostics AB, tfn +46 (0)705-46 72 22

Om Boule Diagnostics AB (publ)
Boule Diagnostics AB är ett globalt diagnostikbolag som utvecklar, tillverkar och säljer system och förbrukningsvaror för blodcellräkning (hematologi). Bolaget riktar sig främst till små och medelstora sjukhus, kliniker och laboratorier samt till andra diagnostikbolag inom såväl human- som veterinärhematologi. Verksamheten bedrivs genom rörelsedrivande dotterbolag i Sverige, USA, Mexiko och Ryssland. Försäljning sker globalt, företrädesvis via distributörer med stöd av Boules egna lokala säljare och servicepersonal. Boule Diagnostics aktie är sedan 2011 noterad på NASDAQ Stockholm. www.boule.com 

Denna information är sådan information som Boule Diagnostics AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 augusti 2019 kl. 15:00. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.