Connect with us

Marknadsnyheter

Det svenska pantsystemet växer – 250 saft- och juiceprodukter har fått pantmärke

Published

on

Allt fler producenter och importörer av saft- och juiceprodukter väljer att ansluta sig till det svenska pantsystemet, trots att de inte måste. Sedan 2015, då Returpack/Pantamera bjöd in till frivillig anslutning, har 250 nya produkter försetts med pantmärket och drygt 50 miljoner saft- och juiceförpackningar har pantats. Det är en miljövinst som motsvarar en koldioxidbesparing på 2 300 ton.

Alla producenter och importörer som säljer konsumtionsfärdig dryck på metallburk eller plastflaska måste ansluta sig till det svenska pantsystemet. Det gäller dock inte för juice och mejeriprodukter. Saftprodukter ligger också utanför förordningen. För drygt fyra år sedan möjliggjorde Returpack/Pantamera, som driver pantsystemet, för frivillig anslutning av saftprodukter och sedan förra året blev det även möjligt att ansluta juiceprodukter. 

– Det svenska pantmärket har blivit en stark symbol för återvinning och pantning är idag ett naturligt inslag i svenskarnas vardag som leder till stora miljöbesparingar. Därför valde vi att bjuda in till frivillig anslutning av saft- och juiceprodukter. Det har krävt en hel del justeringar och investeringar i vår anläggning, men resultatet är mycket positivt, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack/Pantamera. 

Vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta. Förra året pantade vi över två miljarder burkar och flaskor. Det betyder att mer än 18 000 ton aluminium och drygt 22 000 ton PET-material återvanns via pantsystemet och kan användas vid tillverkning av nya burkar och flaskor. 

Över 50 miljoner pantade saft- och juiceförpackningar
Den frivilliga anslutning har fått ett mycket positivt mottagande från såväl producenter som konsumenter. Sammanlagt har cirka 250 nya produkter från 22 producenter och importörer valt att ansluta sig. Fram till november i år har konsumenterna pantat 50 353 133 saft- och juiceförpackningar. 

– Även om pantningsgraden för saft och juice ännu inte är uppe i samma höga nivå som läsk och öl, så ser vi en tydlig positiv trend och en stadig ökning. Alla förpackningar som kommer in i ett slutet kretslopp är en stor miljövinst. Enligt den livscykelanalys vi låtit genomföra kan vi konstatera att det svenska pantsystemet sparar 165 000 ton koldioxidekvivalenter årligen, säger Bengt Lagerman.  

Den första producenten som valde att ansluta sina saftprodukter var Axfood och senare Orkla. För juiceprodukter var Coop, Axfood och ICA först ut. Idag är majoriteten av alla saft- och juiceförpackningar anslutna. 

Ett slutet kretslopp
Pant betyder att konsumenten i samband med köpet av drycken lånar en burk eller flaska mot en avgift. Avgiften betalas sedan tillbaka när konsumenten pantar. I Sverige har vi haft pant på aluminiumburkar sedan 1984 och på engångsPET-flaskor sedan 1994, det betyder att flera generationer idag är uppvuxna med att panta. 

– Vårt pantsystem bygger på ett slutet kretslopp, dvs att en burk kan bli en ny burk och en flaska en ny flaska. Det är i den slutna materialåtervinningen som vi skapar den största miljönyttan. Därför är det så viktigt att vi pantar allt som kan pantas istället för att sortera burkarna och flaskorna i andra återvinningssystem, där de inte kan användas i framställningen av nya burkar och flaskor, säger Bengt Lagerman. 

För mer information kontakta: 
Bengt Lagerman, vd Pantamera/Returpack
Bengt.lagerman@returpack.se
070-632 31 12

Katarina Lundell, kommunikations- och marknadschef Pantamera/Returpack
Katarina.lundell@returpack.se
070-564 53 75

Sara Barthelson Riismark, kommunikationsansvarig Pantamera/Returpack
sara.riismark@returpack.se 
070-666 56 59

 

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot 2 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Railway Metrics and Dynamics Sweden AB har erhållit villkorat godkännande för notering på Nordic Growth Market

Published

on

By

Railway Metrics and Dynamics Sweden AB (”RMD”) har erhållit villkorat godkännande för notering på Nordic SME på Nordic Growth Market, Stockholm (”NGM”). Första handelsdagen på NGM är planerad till den 31 maj 2024. Detta innebär att RMD byter marknadsplats från Spotlight Stock Market.

Beslutet är villkorat av att RMD uppfyller de formella noteringskraven och att ingen ny information framkommer som påverkar bolagets uppfyllelse av dessa krav.

Med anledning av det villkorade godkännandet planeras sista handelsdag på Spotlight Stock Market vara torsdagen den 30 maj 2024. Den första handelsdagen på RMD SME beräknas vara fredagen den 31 maj 2024.

Aktieägare i RMD kommer inte att behöva vidta några åtgärder i samband med bytet av marknadsplats.

North Point Securities är rådgivare till RMD vid listbytet.

För mer information, vänligen kontakta:

Jan Lindqvist, VD
Telefon: +46 (0)70-587 76 26
E-mail:
jan.lindqvist@railwaymetrics.com

Railway Metrics and Dynamics är ett svenskt teknikbolag grundat 2011. Bolaget utvecklar och levererar en heltäckande systemplattform för förvaltning och övervakning av materiella tillgångar i realtid. Plattformen bygger på patenterad sensorteknik, avancerade logaritmer, Machine Learning och AI. Bolaget riktar sig mot alla marknader, med fokus på tåg och järnvägsinfrastruktur. Bolagets marknad är global och det har sitt huvudkontor i Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RMD har erhållit villkorat godkännande för notering på NGM

Published

on

By

Railway Metrics and Dynamics Sweden AB (”RMD”) har erhållit villkorat godkännande för notering på Nordic SME på Nordic Growth Market. Första handelsdag är beräknad till den 31 maj 2024.

Railway Metrics and Dynamics är ett svenskt teknikbolag grundat 2011. Bolaget utvecklar och levererar en heltäckande systemplattform för förvaltning och övervakning av materiella tillgångar i realtid. Plattformen bygger på patenterad sensorteknik, avancerade logaritmer, machine learning och AI. Bolaget riktar sig mot alla marknader, med fokus på tåg och järnvägsinfrastruktur.

Noteringsbeslutet är villkorat av att bolaget uppfyller det formella noteringskravet på att ingen ny information framkommer som påverkar bolagets uppfyllelse av noteringskraven.

Aktieägare i RMD kommer inte att behöva vidta några åtgärder med anledning av bytet av marknadsplats.  

Läs mer om RMD på www.railwaymetrics.com

För ytterligare information kontakta:

Noteringsavdelningen, Nordic Growth Market, notering@ngm.se

Carl-Henrik Nordberg, Head of Equity, Nordic Growth Market, carl-henrik.nordberg@ngm.se

Jan Lindqvist, VD, RMD, jan.lindqvist@railwaymetrics.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i Speqta AB (publ) den 17 maj 2024

Published

on

By

Vid årsstämma i Speqta AB (publ), org.nr 556710-8757 (”Bolaget”) den 17 maj 2024 fattades bland annat följande beslut. För mer detaljerad information om innehållet i besluten hänvisas till kallelsen till årsstämman som tidigare har publicerats och finns tillgänglig på Bolagets hemsida, www.speqta.com.

Fastställande av balans- och resultaträkning, resultatdisposition och ansvarsfrihet

Årsstämman fastställde Bolagets balans- och resultaträkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning för räkenskapsåret 2023.

Årsstämman beslutade att bolagets förlust balanseras i ny räkning och att det inte sker någon utdelning för räkenskapsåret 2023.

Årsstämman beslutade även att bevilja styrelsen och den verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.

Val av styrelse och revisor

Årsstämman beslutade att styrelsen ska bestå av sju ordinarie styrelseledamöter utan suppleanter.

För tiden intill slutat av nästa årsstämma omvalde årsstämman de befintliga styrelseledamöterna Mikael Lindblom, Anders Gustafsson och Christos Stavropoulos samt att välja in Linus Wiebe, Henrik Garvner, Johan Dahlqvist och Anders F. Börjesson som ordinarie styrelseledamöter. Linus Wiebe valdes till styrelsens ordförande.

Årsstämman valde för tiden intill slutet av nästa årsstämma till revisor det registrerade revisionsbolaget Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB (PwC), som utsett Niklas Renström som huvudansvarig revisor.

Styrelse och revisorsarvode

Årsstämman beslutade att arvode till styrelsen ska uppgå till 150 000 kronor till var och en av de ordinarie styrelseledamöterna som inte är anställda av Bolaget. För arbete i revisionsutskott ska ersättning utgå med 40 000 kronor till ordföranden och 30 000 kronor till var och en av de övriga ledamöterna. För arbete i ersättningsutskottet ska ersättning utgå med 35 000 kronor till ordföranden och 25 000 kronor till var och en av de övriga ledamöterna.

Årsstämman beslutade att arvode till revisorn ska utgå enligt godkänd räkning.

Bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om emission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler

Årsstämman beslutade om bemyndigande för styrelsen att vid ett eller flera tillfällen under tiden fram till nästkommande årsstämma, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om emission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler mot kontant betalning och/eller med bestämmelse om apport eller kvittning eller eljest med villkor.

För emissioner som genomförs med stöd av detta bemyndigande ska vare sig aktiekapitalet eller antalet aktier som tillkommer, eller som kan tillkomma vid utnyttjande av emitterade teckningsoptioner och/eller konvertibler, kunna generera en utspädning överstigande 20 procent av aktiekapitalet och antalet aktier baserat på aktiekapitalet och antalet aktier i Bolaget vid den tidpunkt då bemyndigandet utnyttjas för första gången.

Beslut om ändring av bolagsordningen och minskning av aktiekapitalet utan indragning av aktier

Årsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag om ändring av bolagsordningen såvitt avser aktiekapitalet. Enligt den nya bolagsordningen uppgår Bolagets aktiekapital till lägst 500 000 kronor och högst 2 000 000 kronor.

Vidare beslutades i enlighet med styrelsens förslag om minskning av aktiekapitalet med högst 124 463 343,48 kronor utan indragning av aktier. Ändamålet med minskningen är avsättning till fritt eget kapital. Efter minskningen kommer Bolagets aktiekapital uppgå till 510 095,67 kronor vilket medför ett kvotvärde för Bolagets aktier om 0,014 kronor. Minskningen av aktiekapitalet är villkorad av godkännande från Bolagsverket eller allmän domstol.

Beslut om införande av Incitamentsprogram 2024/2027

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att införa ett långsiktigt Incitamentsprogram 2024/2027 genom en emission av högst 1 600 000 teckningsoptioner av serie 2024/2027 vilket vid fullt utnyttjande av teckningsoptionerna innebär en ökning av Bolagets aktiekapital med högst 22 400 kronor (med beaktande av styrelsens förslag till minskning av aktiekapitalet). Rätten att teckna teckningsoptionerna ska, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, tillkomma Bolaget som ska vidareöverlåta teckningsoptionerna till nuvarande och framtida verkställande direktör och nyckelpersoner (gemensamt benämnda ”Deltagarna”). Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att införa ett incitamentsprogram varigenom Deltagarna genom egen investering ska ta del av och verka för en positiv värdeutveckling av Bolaget under hela den period som det föreslagna incitamentsprogrammet omfattar, samt att Bolaget ska kunna behålla kompetent och engagerad personal. Teckningsoptionerna emitteras vederlagsfritt till Bolaget. Varje teckningsoption ska berättiga till teckning av en (1) aktie i Bolaget till en teckningskurs om 190 procent av det volymvägda medeltalet för Bolagets aktie på Nasdaq First North Premier Growth Market under en period av de 15 handelsdagarna som omedelbart föregår dagen för årsstämman den 17 maj 2024. Teckningskursen får dock aldrig understiga aktiens kvotvärde (med beaktande av styrelsens förslag till minskning av aktiekapitalet).

Beslut om ändring av företagsnamn

Årsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag om ändring av bolagsordningen såvitt avser företagsnamnet. Enligt den nya bolagsordningen är Bolagets företagsnamn BrightBid Group AB (publ). Ändamålet med ändringen är att Speqta var tidigare ett samlingsnamn för olika typer av verksamheter som bedrevs av Speqta AB (publ) och efter förvärvet av BrightBid AB har Bolaget endast en typ av verksamhet.

Informationen lämnades för offentliggörande, genom nedanstående kontaktpersons försorg, den 17e maj 2024 klockan 15.55 CEST.

För mer information
Gustav Norberg
CFO Speqta AB (publ)
Mobil: +46 72 084 85 48
Epost: info@speqta.com
www.speqta.com

Om Speqta
Speqta är ett adtech-bolag som ger onlineannonsörer möjlighet att optimera sin marknadsföring med hjälp av data och AI. Bolagets SaaS-tjänst BrightBid (inkl Bidbrain) är ett verktyg för att ge kunderna bästa möjliga resultat och överbrygga olika annonsplattformar. Speqta är listat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm under namnet “speqt”. Redeye AB är bolagets Certified Adviser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.