Connect with us

Marknadsnyheter

Ytterligare insatser för bättre nätkapacitet i Uppsala

Published

on

Nu presenteras och driftsätts en ny marknadsplats för effektflexibilitet i Uppsala, inom ramen för EU-projektet CoordiNet. Fem aktörer med bland annat en elpanna, sex värmepumpar, elbilsladdare och gasturbin bidrar med 96 MW till marknadsplatsen. Uppsala är ett av fyra demonstrationsområden där projektet genomförs i Sverige.

Just nu växer efterfrågan på el i snabbare takt än vad elnätskapaciteten i stamnätet hinner byggas ut. En stor del av orsaken är ny typ av industri som kräver mycket el för att fungera, till exempel datahallar. Därmed behöver elnäten byggas ut för att kunna överföra mer el. Den fortsatta urbaniseringen samt ökad elanvändning för en fossilfri transportsektor och industri är två andra orsaker till den nätkapacitetsbrist som finns i bland annat Uppsala.

Redan i dag finns städer som passerat gränsen för att kunna ansluta nya industrier eller bostadsområden. Men att öka elnätets kapacitet tar tid – en ny kraftledning kan exempelvis ta tio år eller mer att få tillstånd för att bygga. Under årets mörka månader ökar användningen av el i alla delar av samhället.

– Inte så konstigt här i norr då behovet av ljus och värme ökar när mörkret faller. För att möta de timmar och dagar då belastningen på elnätet är stor har Vattenfall Eldistribution, Uppsala kommun och en rad olika samarbetspartners skapat en digital marknadsplats för effektflexibilitet, säger Yvonne Ruwaida, kraftsystemingenjör på Vattenfall Eldistribution AB

CoordiNet – insatser för att använda elnätet bättre

Syftet med EU-projektet CoordiNet är att använda dagens elnät smartare och på så sätt minska risken för att kapacitetsbrist uppstår. Totalt omfattas tre länder och 23 aktörer, med en budget på totalt 150 miljoner kronor.

Alla vinner på att hushåll och industrier kan använda el mer flexibelt. CoordiNet syftar till att göra en sådan flexibilitet möjlig utan att kompromissa med kundens komfort eller elnätskostnad. Projektet ger insikter i en rad tekniska och affärsmässiga frågeställningar kring att vara flexibel i användningen av effekt. Syftet är att på längre sikt använda elnätet mer effektivt genom koordinering och flexibilitet.

Uppsala i framkant för flexibilitet

I Uppsala finns ett stort intresse och engagemang. Deltagande flexibilitetsleverantörer är Vasakronan, Uppsala Hem, GE Healthcare, Upplands Energi samt Vattenfall Värme

De som är anslutna till marknadsplatsen kan köpa och sälja elnätskapacitet med en dags förvarning, så kallad ”day ahead-handel”. Flexibilitetsaktörerna talar om hur mycket kapacitet de kan avstå och får ersättning när elnätskapaciteten används av elnätsbolagen. Ett smart sätt att bidra till en effektivare användning av Uppsalas energisystem och därmed bidra till klimatmål och möjliggöra Uppsalas fortsatta tillväxt.

Köp av effektflexibilitet dagen före utgår ifrån lastprognoser som tagits fram med hjälp av maskininlärning. Prognoserna visar effektanvändning per timme i olika delar av nätet och gör det möjligt att veta när elnätsbolaget behöver kapacitet. Över tid kommer exaktheten i prognoserna öka och på så sätt blir marknadsplatsen smartare och mer effektiv.

Denna typ av marknadsplats kräver stort förändringsarbete hos elnätsbolaget och hos kunder i elnätet. För elnätsbolagen behöver nätplanering och nätdrift utvecklas när elnätet ska anpassas för flexibilitet. Kunder i elnätet som vill bli flexibilitetsleverantörer behöver förstå effekt och effektflexibilitet.

CoordiNet är ett spännande projekt där alla inblandade jobbar på ett nytt och smart sätt för att öka effektflexibiliteten i elnätet. Jag är säker på att vi kommer få många nya och bra insikter kring framtidens energisamhälle, säger Yvonne Ruwaida.

Inom ramen för CoordiNet demonstreras också marknadsplatser i Skåne, där projektet kallas Switch, samt på Gotland. Inför vintrarna 2020/21 och 2021/22 kan fler flexibilitetsleverantörer delta på marknadsplatsen. Mer information kommer under våren 2020. Under 2022 ska projektet utvärderas och kan då komma att förlängas för framtida vintrar.

På bilden: Fr v Tomas Nordqvist, Uppsalahem; Erik Pelling (s), kommunalråd Uppsala kommun; Cecilia Sjöstedt, GE Healthcare; Yvonne Ruwaida, Vattenfall Eldistribution.

Läs mer om CoordiNet här: https://www.vattenfalleldistribution.se/vart-arbete/kapacitetsutmaningen/losningar/

Kontakt:
Vattenfall pressjour tel 08-739 50 10, press@vattenfall.com

FAKTA: Projektet CoordiNet samlar flera viktiga aktörer
Projektet CoordiNet startar den 1 januari 2019 och pågår fram till år 2022. Förutom Vattenfall Eldistribution AB och Uppsala kommun deltar följande organisationer som partners i EU-projektet:

E.ON Energidistribution
E.ON Energidistribution AB är ett elnätsbolag och utvecklar inom EU-projektet plattformen för marknadsplatsen.

Svenska kraftnät
Svenska kraftnät är den myndighet som ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt – i dag och i framtiden.

Energiforsk
Energiforsk är ett forsknings- och kunskapsföretag som driver och samordnar energiforskning genom samarbete och dialog, så att ny kunskap skapar värde för kunder och samhället i stort. www.energiforsk.se

Expektra AB
Expektra AB är ett innovativt IT-bolag som utvecklar lösningar för att optimera elsystemet med hjälp av hög grad av automation och artificiell intelligens. www.expektra.se

Vattenfall är ett ledande europeiskt energiföretag som i mer än 100 år elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill nu göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Därför driver vi omställningen till ett hållbart energisystem genom satsningar på förnybar produktion och klimatsmarta energilösningar för våra kunder. Vi har cirka 20.000 anställda och är verksamma främst i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Finland. Vattenfall ägs av den svenska staten. För mer information: https://www.vattenfalleldistribution.se/

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.