Connect with us

Marknadsnyheter

Sobi och Selecta Biosciences presenterar topline-data från fas 2-studien med SEL-212 COMPARE som stödjer potentialen att nå viktig klinisk förbättring hos patienter med kronisk gikt

Published

on

  • Alla data visar genomgående på ett bättre utfall för SEL-212 jämfört med pegloticase
  • Numerärt högre svarsfrekvens för SEL-212 jämfört med pegloticase i det primära effektmåttet, sammanvägt resultat för tre och sex månader. Statistiskt signifikant högre svarsfrekvens för SEL-212 jämfört med pegloticase för tre månader
  • Statistiskt signifikant större total minskning av genomsnittlig uratnivå i serum (SUA) för SEL-212 jämfört med pegloticase 
  • Patienter med tofi visade en väsentligt högre total svarsfrekvens med SEL-212 jämfört med pegloticase och en statistiskt signifikant total minskning av genomsnittliga SUA-nivåer med SEL-212 jämfört med pegloticase 
  • Datan visar att både SEL-212 och pegloticase tolererades väl
  • Datan stöder initieringen av fas 3-programmet DISSOLVE
     

Stockholm, Sverige och Watertown, Massachusetts, USA, — Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi™) (STO:SOBI) och Selecta Biosciences, Inc. (Nasdaq: SELB) presenterade idag topline-data från fas 2-studien COMPARE som vid behandling av kronisk gikt jämför effekten av SEL-212, en kombination av Selectas immuntoleransplattform ImmTOR™ och ett terapeutiskt uratoxidasenzym (pegadrikas), med det i USA godkända urikasenzymet, pegloticase (KRYSTEXXA®).

Enligt FDA-riktlinjer avseende statistiska överväganden för kliniska prövningar under COVID-19 Public Health Emergency (juni 2020) modifierades den statistiska analysplanen och överlämnades till FDA före database lock för att redogöra för den potentiella effekten av COVID-19-pandemin på den statistiska analysen. Detta var nödvändigt då ökade protokollavvikelser i intention-to-treat (ITT) -populationen observerats under den pågående COVID-19-pandemin. Data presenteras därför per protokoll (PP*) och ITT.

Topline-resultaten från fas 2-COMPARE-studien visar:

  • SEL-212 visade numeriskt högre svarsfrekvens avseende det primära effektmåttet för tre och sex månader sammanvägt, men uppnådde inte det primära effektmåttet avseende statistisk signifikans. SUA <6 mg/dL under minst 80% av tiden, sammanvägt för månad 3 och månad 6: 59% för SEL-212 jämfört med 46% för pegloticase, PP, p=0,056, 53% för SEL-212 jämfört med 46% för pegloticase, ITT, p=0,181.
  • Statistiskt signifikant högre svarsfrekvens för SEL-212 för månad 3: SUA <6 mg/dL under minst 80% av tiden under månad 3: PP: 70% SEL-212 jämfört med 51% pegloticase, p=0,019, ITT: 70% SEL-212 jämfört med 54% pegloticase, p=0,017.
  • Numeriskt högre svarsfrekvens för SEL-212 för månad 6: SUA <6 mg/dL under minst 80 % av tiden under månad 6: PP: 61% för SEL-212 jämfört med 47% för pegloticase, p=0,053, ITT: 54% för SEL-212 jämfört med 47% för pegloticase, p=0,179.
  • SEL-212 uppvisar statistiskt signifikant större total minskning av genomsnittliga SUA-nivåer jämfört med pegloticase : Uratnivåerna i serum (SUA) sänktes med i genomsnitt 6,68 mg/dL (beräknat genom att subtrahera baslinje-SUA från genomsnittlig SUA under behandlingsperioden) för patienter som behandlats med SEL- 212 jämfört med 4,51 mg/dL för patienter som behandlats med pegloticase , p=0,003, sammanvägt för 3 och 6 månader, PP; ITT: 6,79 mg/dL SEL-212 jämfört med 4,85 mg/dL pegloticase, p=0,003.
  • Hos patienter med tofi vid baslinjen, en väsentligt högre svarsfrekvens för SEL-212 jämfört med pegloticase vid det primära effektmåttet, och statistiskt signifikant minskning av genomsnittlig SUA: Cirka 41% av patienterna i fas 2-studien COMPARE hade synlig tofi vid baslinjen. En större skillnad av det primära effektmåttet mellan SEL-212 jämfört med pegloticas hos patienter med tofi observerades. PP: 58% för SEL-212 jämfört med 39% för pegloticase, ITT: 57% för SEL-212 jämfört med 41% för pegloticase. Dessa patienter visade en genomsnittlig minskning av uratnivån i serum (SUA) på 7,42 mg/dL då de behandlats med SEL- 212 jämfört med 4,64 mg/dL för patienter som behandlats med pegloticase, p=0, 016, sammanvägt 3 och 6 månader, PP; ITT: 7,32 mg/dL SEL-212 jämfört med 4,89 mg/dL Pegloticase, p=0,019.
  • SEL-212 och pegloticase var säkra och tolererades väl. Inga dödsfall inträffade under studien. Det fanns inga noterbara skillnader i allvarliga TEASs (Treatment Emergent Adverse Events), allvarliga behandlingsrelaterade TEAEs, eller infusionsreaktioner mellan de två grupperna. En fullständig analys av säkerhetssignaler, inklusive incidens av giktanfall och svårighetsgrad görs vid utvärdering av den fullständiga datamängden och kommer att rapporteras tillsammans med den fullständig effektanalysen vid en senare medicinsk konferens.

”Det finns ett tydligt behov av nästa generations behandling av kronisk gikt, och fas 2 COMPARE-studien visade att SEL-212 ledde till en statistiskt signifikant minskning av urinsyranivåerna i serum jämfört med standardbehandling för patienter som lider av denna smärtsamma, försvagande sjukdom,” säger Robert T. Keenan, MD, MBA, MPH, styrelsecertifierad reumatolog vid Duke University School of Medicine och huvudprövare för COMPARE-studien. ”Jag tror att SEL-212 kan ha en meningsfull påverkan på patienters liv och leda till ett välbehövligt behandlingsalternativ för patienter med kronisk gikt.”

”Förutsatt att SEL-212 blir godkänt anser vi att det har potential att förbättra livet för patienter med kronisk gikt eftersom SEL-212 adresserar flera betydande medicinska behov, inklusive potential att ge en betydande och varaktig minskning av uratnivån i serum med en enkel och behändig månatlig behandling”, sade Carsten Brunn, Ph.D., vd och koncernchef för Selecta. ”Topline-datan från COMPARE-studien visar att vår ImmTOR-plattform levererar och möjliggör bibehållen terapeutisk verkan när den kombineras med en starkt immunogen enzymterapi, såsom vår egenutvecklade pegadrikas. Vi ser fram emot att utvärdera SEL-212 i samarbete med Sobi i våra två pågående dubbelblinda, placebokontrollerade fas 3-studier DISSOLVE samt fortsätta att utveckla vår ImmTOR-plattform vid genterapi.”

Guido Oelkers, Ph.D., vd och koncernchef för Sobi, tillade: ”SEL-212 är en mycket differentierad produktkandidat för behandling av kronisk gikt, och dessa resultat stärker vår uppfattning om dess potential. Vi är stolta över att samarbeta med Selecta i det pågående fas 3-programmet som redan har inkluderat den första patienten.”

SEL-212 har licensierats till Sobi som ansvarar för utveckling samt regulatoriska och kommersiella aktiviteter på samtliga marknader utanför Kina. Sobi och Selecta tillkännagav nyligen att man inlett två dubbelblinda, placebokontrollerade kliniska fas 3-studier (DISSOLVE I and DISSOLVE II) med SEL-212 vid behandling av kronisk gikt. Topline-data från DISSOLVE-programmet förväntas under andra halvåret 2022, och en godkännandeansökan, Biologics License Application (BLA) förväntas lämnas in till FDA under första kvartalet 2023.

Om fas 2-studien COMPARE
Fas 2-studien COMPARE utvärderade 170 patienter med kronisk gikt, varav 83 fick en infusion av SEL-212 en gång per månad i sex månader och 87 fick en infusion av KRYSTEXXA® två gånger per månad under sex månader. Det primära effektmåttet var en jämförelse mellan procentandelen patienter på SEL-212 respektive KRYSTEXXA som uppnådde och bibehöll en minskning av uratnivån i serum (SUA) <6 mg/dL under minst 80 procent av tiden sammantaget vid månad tre och månad sex. Viktiga sekundära effektmått var en jämförelse mellan procentandelen patienter på SEL-212 respektive KRYSTEXXA som uppnådde och bibehöll en minskning av uratnivån i serum (SUA) <6 mg/dL under minst 80 procent av tiden vid mätpunkterna tre respektive sex månader, och den genomsnittliga minskningen av uratnivån i serum vid mätpunkterna tre respektive sex månader.

*PP-populationen definieras som patienter som medicinerats med åtminstone en dos av studieläkemedel och som fullföljt minst 65 procent av studiebesöken under förutsättning att inte ett tidigt avslut från studien har skett på grund av att stoppregler för studien har uppnåtts, eller på grund av biverkningar, eller med anledning av diskretion hos prövaren. Patienterna ska även inte har några större avvikelser från protokollet som påverkar bedömning av det primära effektmåttet.

Om SEL-212
Produktkandidaten SEL-212 är en kombinationsbehandling utformad för att varaktigt kontrollera uratnivåner i serum (SUA) hos patienter med kronisk gikt, samt att potentiellt minska skadliga ansamlingar av urat i vävnaderna. Dessa kan, om de lämnas obehandlade, leda till funktionsnedsättande giktanfall och leddeformationer. SEL-212 består av pegadrikas, Selectas patentskyddade enzym som bryter ner urinsyra, och administreras tillsammans med ImmTOR som utformats för att dämpa bildandet av anti-läkemedels antikroppar (ADAs). Anti-läkemedels antikroppar, ADAs, utvecklas på grund av ett oönskat immunsvar mot biologiska läkemedel, vilket kan minska behandlingens effektivitet och tolerabilitet. Detta är ett kvarstående problem för många behandlingsmetoder och sjukdomstillstånd, inklusive kronisk gikt.

Om kronisk gikt
Gikt är den vanligaste formen av inflammatorisk artrit. Över 8,3 miljoner patienter i USA har diagnostiserats med gikt. Sjukdomen orsakas av höga nivåer av urinsyra i kroppen som ansamlas runt lederna och andra vävnader vilket kan resultera i akuta attacker med intensiv smärta. Cirka 160 000 patienter i USA lider av kronisk gikt, ett smärtsamt och funktionsnedsättande tillstånd där patienter inte lyckas sänka uratnivåerna i serum till under 6 mg/dL och därför drabbas av flera akuta giktattacker per år och kan utveckla nodulära ansamlingar av uratkristaller som kallas tofi. Förhöjda uratnivåer i serum är förknippat med sjukdomar i hjärta, kärlsystem, metabolism, njure och leder.

Om Selecta Biosciences, Inc.
Selecta Biosciences, Inc. (NASDAQ: SELB) drar nytta av sin kliniskt validerade ImmTOR™ plattform för att utveckla tolerogena terapier som selektivt dämpar oönskade immunsvar. Med en bevisad förmåga att inducera tolerans mot starkt immunogena proteiner har ImmTOR potential att förstärka effekten av biologiska terapier, inklusive återdosering av livräddande genterapier, samt återställa kroppens naturliga självtolerans i autoimmuna sjukdomar. I början av 2021 förväntas Selecta, i samarbete med AskBio, påbörja kliniska studier i bolagets första program som syftar till att adressera AAV-genterapiers immunogenicitet vid behandling av metylmalonaciduri (MMA), en sällsynt metabol sjukdom. Bland övriga produktkandidater som är under utveckling  ingår ett helägt program fokuserat på behandling av IgA-nefropati som drivs av ImmTor och ett terapeutiskt enzym. Selecta licensierade nyligen sin fas 3-produktkandidat, SEL-212, för kronisk gikt till Sobi. Mer information finns på www.selectabio.com.  

Om Sobi
Sobi är ett specialiserat, internationellt biofarmaceutiskt företag som gör betydande skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Sobi tillhandahåller innovativa behandlingar inom hematologi, immunologi samt för nischindikationer. Idag har Sobi cirka 1 400 medarbetare i Europa, Nordamerika, Mellanöstern, Ryssland och Nordafrika. För 2019 uppgick Sobis totala intäkter till 14,2 miljarder SEK. Sobis aktie (STO:SOBI) är noterad på Nasdaq Stockholm. Ytterligare information finns på www.sobi.com.

Denna information är sådan information som Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom Linda Holmström, Corporate Communications and Investor Relations försorg, för offentliggörande den 30 september 2020 kl. 22:15 CEST.

 

Kontaktpersoner:

Paula Treutiger, Head of Communication & Investor Relations
+ 46 733 666 599
paula.treutiger@sobi.com

Linda Holmström, Corporate Communication & Investor Relations
+ 46 708 734 095
linda.holmstrom@sobi.com

Swedish Orphan Biovitrum AB (publ)
Postadress: 112 76 Stockholm, Sverige
Telefon: 08 697 20 00     www.sobi.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.