Connect with us

Marknadsnyheter

Midsummer vinner utmärkelse för sin innovativa solenergiteknik

Published

on

Solenergiföretaget Midsummer utses som årets mest innovativa företag inom teknik och lösningar för solenergi. I utmärkelsen ’’Most Innovative SolarTech Solutions (Europe), utfärdad av kapitalmarknadspublikationen Capital Finance International, motiveras Midsummers vinst av företagets teknologiska försprång och framtida expansionsmöjligheter.

Varje år söker CFI.co individer och organisationer som bidrar väsentligt till konvergens av ekonomier. Genom sitt Awards-program identifierar och belönar de spetskompetens inom olika områden i hopp om att inspirera andra att ytterligare förbättra sina egna prestationer. Denna gång är det Midsummer som tar hem årets utmärkelse för ’’Most Innovative SolarTech Solutions (Europe), tack vare deras marknadsledande position som tillverkare av produktionssystem för CIGS-solceller och byggnadsintegrerade solpaneler.

– Vi tar med stolthet emot denna utmärkelse, som ett kvitto på det hårda arbete som ligger bakom Midsummer. De senaste 15 åren har vi genom kunnighet, passion och nyfikenhet lyckats utveckla hela kedjan från produktionssystem till färdiga solcellstak, samtidigt som vi hela tiden bedriver forskning inom området för att kunna bli ännu bättre, säger Sven Lindström, VD för Midsummer. 

För mer information kontakta:

Helena Engelbrecht
Kommunikationschef, Midsummer
E-post: helena.engelbrecht@midsummer.se
Telefon: +46 76 789 77 78

Om Midsummer
Midsummer är en ledande svensk utvecklare och leverantör av avancerade lösningar för produktion och installation av slitstarka och böjbara CIGS-solceller. Företagets erbjudande inkluderar utrustning för kostnadseffektiv tillverkning av tunnfilmssolceller samt byggnadsintegrerade solceller (BIPV). Midsummers tillverkningsprocess för solceller har ett minimalt koldioxidavtryck jämfört med andra produktionsprocesser för solpaneler. Det unika DUO-systemet har tagit positionen som det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen.

Midsummer utvecklar och säljer solpaneler direkt till slutmarknaden från egen produktion och via kontraktstillverkare. Med Midsummer Solar Roofs produkter Midsummer SLIM, Midsummer WAVE och Midsummer BOLD får kunden lätta, tunna och diskreta solpaneler som ger ett estetiskt tilltalande solcellstak.

Midsummers teknik bygger på en snabb process för produktion av slitstarka, böjbara CIGS-solceller med sputtring av alla lager i solcellen i en obruten vakuumkedja. Bolagets aktie (MIDS) är föremål för handel på Nasdaq First North Premier Growth MarketCertified Adviser är G&W Fondkommission, tel: 08-503 000 50, e-post: ca@gwkapital.se. För mer information, vänligen besök: midsummer.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké April 2023 – mars 2024

Published

on

By

God tillväxt och rekordmånga lanseringar

Januari – mars 2024

  • Koncernens omsättning under fjärde kvartalet, januari till mars uppgick till 78,1 (60,3) MSEK, en ökning med 30%. Justerat för försäljning av engångskaraktär i jämförelsekvartalet Q4 2022/23 uppgick omsättningen till 78,1 (53,5) MSEK, en ökning med 46%.
  • Bruttovinsten uppgick till 31,5 (28,1) MSEK för kvartalet, en ökning med 11%.
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 8,4 (6,1) MSEK, en ökning med 38%. Rörelsemarginalen var 11% (10%).
  • EBITDA marginalen var 14%.
  • Kostnader kopplade till förberedelser för upplistning till NASDAQ huvudlista uppgick i kvartalet till 2,2 MSEK. Vidare uppgick extraordinära fraktkostnader kopplade till situationen i Röda Havet till 1,6 MSEK. Justerat för dessa uppgick rörelseresultatet (EBIT) till 12,2 MSEK och rörelsemarginalen till 16%
  • EBITDA marginal justerat för extraordinära poster var 19%
  • Resultat per aktie före utspädning blev 0:16 (0:14) kr för kvartalet. Resultat per aktie efter utspädning blev 0:16 (0:14).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -2,9 (27,3) MSEK för kvartalet.
  • Likvida medel var 20,5 (44,4) MSEK vid kvartalets utgång.

April – mars 2024

  • Koncernens omsättning under perioden april till mars uppgick till 264,2 (259,9) MSEK, en ökning med 2%. Justerat för försäljning av engångskaraktär i jämförelseperioden 2022/23 uppgick omsättningen till 264,2 (203,8) MSEK, en ökning med 30%. Försäljning av Covid-19 tester förekom under året, men var signifikant lägre än under jämförelseperioden 2022/23.
  • Bruttovinsten för samma period uppgick till 115,0 (115,9) MSEK.
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 32,6 (41,3) MSEK, en minskning med 21%. Rörelsemarginalen var 12% (16%).
  • EBITDA marginalen var 16%.
  • Kostnader kopplade till förberedelser för upplistning NASDAQ huvudlista uppgick till 5,2 MSEK i perioden april till mars. Vidare uppgick extraordinära fraktkostnader till 1,6 MSEK. Justerat för dessa uppgick rörelseresultatet (EBIT) till 39,4 MSEK och rörelsemarginalen till 15%.
  • EBITDA marginal justerat för extraordinära poster var 19%.
  • Resultat per aktie före utspädning blev 0:78 (1:06) kr för perioden. Resultat per aktie efter utspädning blev 0:76 (1:04).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -11,4 (27,6) MSEK för perioden.
  • Likvida medel var 20,5 (44,4) MSEK vid periodens mars utgång.

VD:s kommentar

EQL uppnådde fortsatt tillväxt och lönsamhet under fjärde kvartalet. Försäljningen ökade med 46%, justerat för engångsförsäljning i jämförelsekvartalet. Ökningen drevs av flera nya produktlanseringar och försäljning av tidigare restnoterad antibiotika. Rörelseresultatet påverkades negativt av kostnader på totalt 3,8 MSEK på grund av upplistningskostnader till NASDAQ och ökade fraktkostnader till följd av störningar i Röda havet. Justerat för dessa extraordinära kostnader uppnåddes en EBITDA-marginal på 19%. Under räkenskapsåret 2023/24 växte EQL i linje med tillväxtprognosen på runt 30%, justerat för försäljning av engångskaraktär under jämförelseåret. Inför räkenskapsåret 2024/25 förväntar vi oss en tillväxttakt på runt 40%, med ett mål för EBITDA-marginalen på mer än 25%.

Detaljerad ekonomisk översikt för fjärde kvartalet

Under fjärde kvartalet 2023/24 steg försäljningen till 78,1 MSEK, en ökning med 46% från 53,5 MSEK föregående år, justerat för engångsförsäljning i jämförelsekvartalet. Rörelsevinsten (EBIT) ökade med 38% till 8,4 MSEK jämfört med 6,1 MSEK föregående år, med en EBITDA-marginal på 14%. Efter justering på 2,2 MSEK i kostnader relaterade till NASDAQ upplistning och 1,6 MSEK för ökade fraktkostnader var den justerade rörelsevinsten (EBIT) 12,2 MSEK, vilket resulterade i en EBITDA-marginal på 19%.

Finansiella mål och prognoser för kommande räkenskapsår

För helåret 2024/25 projekterar vi en försäljningstillväxt på omkring 40%. Att uppnå detta skulle ligga i linje med våra långsiktiga försäljningsmål som anges i vår femårsplan. Vårt mål är att nå en EBITDA-marginal på minst 25% år 2024/25. Vi kommer också att kommunicera våra finansiella mål för nästkommande femårsperiod under året och dessa kommer att andas fortsatt tillväxt och ambition.

Produktlanseringar och marknadsdynamik

Under kvartalet introducerades åtta nya produkter, främst drivet av framgångsrika upphandlingar i Finland, Sverige och Danmark som trädde i kraft. Dessutom lanserades Mellozzan Oral Solution, vilket markerar ett betydande framsteg i vårt sortiment av Branded produkter.

Viktiga milstolpar uppnåddes för våra strategiska produkter: Mellozzan är godkänd i Storbritannien och lansering planeras under nästa räkenskapsår, och Memprex, för vilken ansökningar har gjorts i Frankrike – procedurer pågår nu i såväl Frankrike som Tyskland –  två marknader som kommer att bilda en bas för framtida expansion av produkten.

Övrigt

Från december påverkades våra transportvägar av pågående konflikter i Röda havet, vilket ledde till att våra transportpartners måste navigera via den längre rutten runt Godahoppsudden. Detta förlänger ledtider med 2-3 veckor och ökar kostnaderna, vilket i sin tur påverkade våra marginaler för detta kvartal.

Det gångna året innebar flera utmaningar, inklusive brist på antibiotika, ökade fraktkostnader, NASDAQ-upplistningskostnader och minskande försäljning av Covid-19-tester. Trots dessa hinder avslutade EQL året med 30% tillväxt, justerat för engångsförsäljning i jämförelseåret, och en justerad EBITDA-marginal på 19%. När vi går in i 2024/25 kommer vårt fokus att ligga på att driva tillväxt och förbättra vår operativa effektivitet för att förbättra vinstmarginalerna.

Informationen är sådan som EQL Pharma är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014) samt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-14 20:15 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Axel Schörling
VD & Koncernchef EQL Pharma AB (publ)

Telefon: +46 (0) 763 – 17 90 60
E-post: axel.schorling@eqlpharma.com
Hemsida: www.eqlpharma.com

EQL Pharma AB (publ) i korthet

EQL Pharma AB är specialiserat på att utveckla och sälja generika, det vill säga läkemedel som är medicinskt likvärdiga med originalläkemedel. Företaget har idag mer än 37 nischade generika (dvs generika med begränsad konkurrens förutom originalläkemedlet) lanserade på de nordiska marknaderna. Utöver dessa finns det en betydande pipeline av ytterligare nischgenerika för lansering 2024 och framåt. Verksamheten är för närvarande helt inriktad på receptbelagda läkemedel, inklusive sjukhusprodukter, i Norden och utvalda europeiska marknader. EQL Pharma AB har sin verksamhet i Lund och är noterat på Spotlight Stock Market. EQL Pharma AB bedriver ett omfattande utvecklingsarbete i samarbete med ledande kontraktstillverkare och större läkemedelsföretag i bland annat EU och Asien.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Getinges finansiella mål 2024-2028: Justerad EPS-tillväxt över 12 % i genomsnitt

Published

on

By

Getinge uppdaterar sitt finansiella mål för justerad EPS-tillväxt 2024-2028 till att vara över 12 % i genomsnitt. Målet tar hänsyn till dagens beslut (se nedan) som följer av det brev som amerikanska Food and Drug Administration (FDA) skickade till vårdgivare i USA den 8 maj.

I brevet från amerikanska FDA hänvisas det inte till några nya fältåtgärder, men vårdgivare uppmanas att övergå från Getinges Cardiosave, Cardiohelp och HLS-set till alternativa produkter och att fortsätta använda Getinges produkter endast om inga andra alternativ finns tillgängliga. Getinge bedöms ha en marknadsandel i USA på över 60 % för de nämnda produkterna, vilket inkluderar både hårdvara och förbrukningsvaror. 

”Vi tar detta på största allvar och som en följd av FDA:s brev har vi beslutat att omedelbart pausa marknadsföringsaktiviteter för Cardiohelp och Cardiosave i USA tills utestående åtgärder relaterade till kvalitetsförbättringar har åtgärdats och godkänts. Försäljningen av dessa hårdvaruprodukter kommer att begränsas till kunder som inte har några andra alternativ. Vi kommer också att informera alla kunder om de regulatoriska kraven för användning av Cardiohelp. När det gäller intra-aortiska ballongkatetrar och HLS-set kommer vi att fortsätta att leverera och serva den installerade basen”, säger Mattias Perjos, vd och koncernchef för Getinge.

För marknader utanför USA har Getinge genomfört produktförbättringar och kommer att fortsätta sälja Cardiosave och Cardiohelp samt fortsätta tillhandahålla intra-aortiska ballongkatetrar och HLS-set på marknader där de är tillåtna och godkända för användning. 

Under de senaste åren har Getinge vidtagit viktiga åtgärder för att rätta till kvalitetsrelaterade brister, med fokus på produktuppgraderingar. Till exempel har Getinge utvecklat en ny förpackning för HLS-set, som nyligen lämnades in för godkännande på CE-marknader.

Samtidigt har Getinge påskyndat utvecklingen av nästa generation av Cardiohelp och Cardiosave, där företaget förväntar sig att lämna in ansökningar om godkännande i USA i slutet av H1 till slutet av H2 2025, följt av en uppdatering och ansökan om godkännande av HLS-set. 

De nämnda besluten kommer sannolikt att ha en negativ finansiell påverkan tills de nya produkterna är godkända och lanserade. Det är dock för tidigt att ha en fast uppfattning om den exakta omfattningen, varför Getinge inte har angivna mål för organisk nettoomsättningstillväxt och justerad EBITA-marginal för perioden. Strukturellt bedömer dock Getinge att den genomsnittligt motiverade organiska nettoomsättningstillväxten under perioden ligger i intervallet 3-6 % och EBITA-marginalen i intervallet 16-19 % i slutet av perioden, med hänsyn taget till dagens beslut. Allt som allt bidrar detta till följande finansiella mål för 2024-2028: Justerad EPS-tillväxt över 12 % i genomsnitt.1)

Getinges utdelningspolicy förblir oförändrad och uppgår till 30-50 % av företagets nettovinst. 
För 2024 upprepar Getinge sina utsikter om 2-5 % organisk tillväxt i nettoomsättning och 3-5 % tillväxt från förvärvade enheter. Getinge ger ingen årlig vägledning avseende justerad EBITA-marginal. 

Getinge uppdaterar också sina hållbarhetsmål enligt nedan. Dessa är inte knutna till perioden 2024-2028. 

Socialt

  • Medarbetarengagemang: >70 %
  • Efterlevnad av kvalitet, revisionsresultat/inspektion: <1,5 avvikelse

Miljö

  • Minska utsläppen av Scope 1 och 2 med 90 % till 20302)
  • Minska utsläppen av Scope 3 med 25 % till 2030 och med 90 % till 20502)

Styrning

  • Andel anställda som har genomgått utbildning i affärsetik: >90 %

1) Basår: 2023. 2) Basår: 2021.

Kontaktinformation
Lars Mattsson, SVP Corporate Development
Corporate Strategy | M&A | Investor Relations
Tel: +46(0)10 335 0043
E-mail: lars.mattsson@getinge.com

Denna information är sådan information som Getinge AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 maj 2024 kl. 20.15 CEST.

Kort om Getinge
Med en fast övertygelse om att alla människor och samhällen ska ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och Life Science-institutioner med produkter och lösningar som har till mål att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsflöden. Erbjudandet omfattar produkter och lösningar för intensivvård, hjärt- och kärlkirurgi, operationssalar, sterilgodshantering samt Life Science-sektorn. Getinge har cirka 12 000 anställda runtom i världen och produkterna säljs i 135 länder.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Redwood Pharma AB: Preliminärt teckningsutfall och förlängning av teckningsperioden i företrädesemissionen

Published

on

By

2024-05-14 19:45

Styrelsen för Redwood Pharma AB (publ) (”Redwood Pharma” eller ”Bolaget”) har idag beslutat att förlänga teckningstiden i den pågående företrädesemissionen av units till och med torsdag den 21 maj 2024. Bakgrunden till förlängningen är att preliminärt teckningsutfall inte uppgår till företrädesemissionens lägsta nivå som 1 161 270 units, motsvarande cirka 10,7 MSEK och 60,9 procent (”Lägsta Nivån”). Det preliminära teckningsutfallet visar att 759 468 units har tecknats med och utan företrädesrätt, motsvarande 5 050 462,20 SEK och cirka 47 procent av företrädesemissionens Lägsta Nivå.

Styrelsen i Redwood Pharma beslutade den 21 mars 2024, villkorat av extra bolagsstämmas efterföljande godkännande, om en företrädesemission av units om lägst cirka 10,7 MSEK  och högst cirka 17,6 MSEK. Extra bolagsstämma den 24 april 2024 godkände styrelsens beslut. Teckningsperioden i företrädesemissionen löpte från och med 30 april 2024 till och med idag, 14 maj 2024. Preliminärt teckningsutfall visar att 759 468 units har tecknats med och utan stöd av uniträtter, motsvarande cirka 29 procent. Det preliminära teckningsutfallet innebär att units för 5 050 462,20 SEK har tecknats. Således saknas det teckning av units för minst 5 697 733,30 SEK för att Lägsta Nivån ska vara uppnådd.  Mot bakgrund av det preliminära teckningsutfallet har styrelsen i Bolaget med stöd av emissionsbeslutet idag valt att förlänga teckningsperioden fram till och med torsdagen den 21 maj 2024. Förlängningen gäller teckning såväl med som utan företrädesrätt. Teckningsanmälan sker i de flesta fall genom depåhållande bank/förvaltare och i vissa enskilda fall direkt via Nordic Issuing AB:s hemsida www.nordic-issuing.se.

Handeln med uniträtter avslutades den 8 maj 2024 och kommer inte att återupptas. Handel med betalda tecknade units (”BTU”) kommer inte påbörjas förens Lägsta Nivån i företrädesemissionen med säkerhet har uppnåtts. Om Lägsta Nivån inte uppnås kommer företrädesemissionen inte att genomföras, teckningsanmälningar att annulleras och eventuell likvid som erlagts för teckning av units kommer att återbetalas till tecknarna. Styrelsen räknar med att kunna kommunicera uppdaterat utfall av företrädesemission omkring den 22 maj 2024.

Information om företrädesemissionen, inklusive tillhörande emissionsmemorandum finns tillgänglig på Redwood Pharmas hemsida www.redwoodpharma.se.  

Denna information är sådan som Redwood Pharma är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-14 19:45 CET.

För mer information om Redwood Pharma, vänligen kontakta:
Martin Vidaeus, VD
Tel: 070-232 29 29
E-mail: martin.vidaeus@redwoodpharma.com

Om Redwood Pharma

Redwood Pharma AB (publ) (Nasdaq First North Growth Market: REDW) utvecklar nästa generations behandlingar mot ögontorrhet. Fler än 300 miljoner människor lider av torra ögon och dagens standardbehandling ger endast tillfällig lindring och kan behöva appliceras upp till tio gånger om dagen. Redwood Pharmas projekt bygger på IntelliGel – en patentskyddad och unik formulering av polymerer och vatten som har vattendroppens konsistens när den droppas i ögat, där den omedelbart bildar en viskös, skyddande och smörjande hinna som stannar kvar under en längre tid. Bolaget driver för närvarande två utvecklingsprojekt: RP501 som en lättillgänglig medicinteknisk produkt för behandling av lindrig ögontorrhet, samt läkemedelskandidaten RP101 som innehåller östrogen för behandling av kvinnor som drabbas av torra ögon efter klimakteriet. Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ). För mer information, besök www.redwoodpharma.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.