Connect with us

Marknadsnyheter

Flytt som stärker pandemivården

Published

on

Under pandemin Covid-19 våren 2020 flyttades ortopedi- och medicinavdelningen vid Skaraborgs Sjukhus (SkaS) Falköping till SkaS Skövde. I och med flytten av vårdplatserna kunde SkaS bygga upp en välfungerande pandemienhet för hela Skaraborg. Sjukhusledningen har nu sett flera samordningseffekter och därför ger styrelsen för SkaS sjukhusdirektören i uppdrag att permanenta den tillfälliga placeringen av den somatiska slutenvårdsavdelningen från Falköping till Skövde.

-Syftet är att säkra att invånarna får fortsatt tillgång till god vård och att skapa beredskap för en ökad smittspridning av Covid-19, säger Pär Johnson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

När avdelningen finns på SkaS Skövde finns full tillgång till samtliga specialister. Det finns också en dygnet runt-verksamhet och tillgång till intensivvård vilket saknas på SkaS Falköping. Dessutom minskar antalet transporter av patienter mellan utbudspunkterna. Sammantaget ger detta en ökad patientsäkerhet och minskar risken för längre vårdtider samt stärker en god och säker vård. Avdelningen kommer fortsatt arbeta som en pandemienhet med personal som arbetat länge ihop och som är vana att vårda covid-19-patienter. Dessutom kommer avdelningen att ha vårdplatser för i huvudsak ortopedi/medicinpatienter.

-Genom att permanenta den här avdelningen i Skövde med dess skickliga medarbetare så får vi en långsiktighet i pandemivården och också utökad möjlighet att minska vårdköerna, säger Pär Johnson.

Detaljbudget med stor utmaning

Nu har styrelsen för Skaraborgs Sjukhus (SkaS) fastställt detaljbudgeten för 2021. Den utgår från regionfullmäktiges budget för 2021 och vårdöverenskommelse 2021 med östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

SkaS uppdrag preciseras i vårdöverenskommelsen, där det övergripande uppdraget är att ge akut och planerad vård till invånare i Västra Götaland. Sjukhuset har även ett omfattande utbildningsuppdrag samt uppdrag att bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet.

Detaljbudgeten beskriver hur SkaS planerar att arbeta med de prioriterade mål och de fokusområden med relevans för SkaS verksamheter som beslutats i regionfullmäktiges budget.

Styrelseordförande Pär Johnson kommenterar:

-En stor utmaning för kommande år är att genomföra nödvändiga förändringar för en förbättrad tillgänglighet och övriga uppdrag i enlighet med regionfullmäktiges mål och vårdöverenskommelse. Detta samtidigt som en ekonomi i balans ska uppnås.
Bedömningen inför 2021 är en ekonomisk obalans om cirka 220 miljoner kronor, vilken kan jämföras med prognosen för 2020 som pekar på en ekonomisk obalans om cirka 280 miljoner kronor.
Pär Johnson menar också, att för en hållbar verksamhet är strategin att fortsätta påbörjade arbeten för ett effektivt sjukhus, en sammanhållen region, genomföra förändringsarbeten för vårdens omställning och följa inriktningen i enlighet med Västra Götalandsregionens långsiktiga strategier.
-Under 2021 kommer även stort fokus vara på det regiongemensamma arbetet för framtidens vårdinformationsmiljö, säger Pär Johnson.

Fastighetsöverenskommelsen är klar

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus (SkaS) godkänner fastighetsöverenskommelse för 2021 med Fastighetsnämnden. Fastighetsöverenskommelsen (FÖK) är en ettårig överenskommelse mellan Skaraborgs Sjukhus och Västfastigheter om de tjänster Västfastigheter ska leverera till förvaltningen; inklusive uppskattade volymer och kostnader. FÖK omfattar både de tjänster Västfastigheter levererar i egen regi och de tjänster som har upphandlats av Västfastigheter. SkaS hyreskostnader uppgår till cirka 258 miljoner kronor. Uppsagda lokaler i Falköping samt att SkaS flyttar verksamhet från externt förhyrda lokaler in till sjukhuset ger en hyresminskning på cirka 3 miljoner kronor.

-Det är positivt att vi i högre utsträckning kan använda oss av egna, befintliga lokaler och därmed minska verksamhetens totala kostnad, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.

SU organiserar analysverksamhet

Regionfullmäktige beslutade 4 februari 2020 att all laboratoriemedicinsk analysverksamhet i egen regi inom Västra Götalandsregionen från och med 1 januari 2021 ska organiseras under styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

Regionstyrelsen beslutade 23 juni 2020 om ekonomimodell för den samlade laboratorieverksamheten.

En överenskommelse har nu utarbetats mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skaraborgs sjukhuset. I överenskommelserna har preciserats Sahlgrenska Universitetssjukhusets, Regional laboratoriemedicins ansvar för patientnära analyser, bårhus och utbudspunkter.

-Mycket bra att den här överenskommelsen nu finns på plats. Analysverksamheten är väldigt viktig för hela Skaraborgs Sjukhus, säger ordförande Pär Johnson.

Förslag till Miljömål 2030

Skaraborgs Sjukhus har svarat på en remiss avseende förslag till Miljömål 2030 för Västra Götalandsregionens egna verksamheter. Dokumentet är framtaget av miljönämnden och är tänkt att gälla från och med 2021. Miljömål 2030 ska ersätta nuvarande Miljöplan 2017-2020.

Enligt remittenterna utgår förslaget från de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och är prioriterade utifrån Västra Götalandsregionens uppdrag, rådighet och miljöpåverkan. Ambitionen är att de nya målen ska vara pådrivande för Västra Götalandsregionens arbete för att nå regionala,

 nationella och internationella mål och åtaganden inom miljöområdet.

– Målet kan medföra ett ökat fokus på miljöperspektivet och innebära en ökad drivkraft i arbetet med miljömålen, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Kontakt: Pär Johnson (L), ordförande, 0709 42 30 13 

Susanne Berglund (S), vice ordförande, 0706-96 95 61

Jörgen Thorn, sjukhusdirektör, Skaraborgs Sjukhus, 070-938 36 38.

______________________________________

Skaraborgs Sjukhus (SkaS) är ett akutsjukhus som erbjuder vård inom ett trettiotal specialiteter. Sjukhuset har verksamhet i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad, och är en del av Västra Götalandsregionen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.