Connect with us

Marknadsnyheter

Historiska skador på Laxbäcken åtgärdade med hjälp av Telge Energis Hållbarhetsfond

Published

on

Det första projektet som finansierats av Telge Energis Hållbarhetsfond är nu genomfört. Mottagare av fondens medel är Vilhelmina Model Forest och projektet är restaurering av en sträcka på 9 km i Laxbäcken. Laxbäcken är en del av Ångermanälven, en av Sveriges stora produktionsälvar, som har utsatts för stor modifiering och förstörts i samband med tidigare vattenkraftsutbyggnad och flottning.

Det frsta projektet som finansierats av Telge Energis Hllbarhetsfond r nu genomfrt Mottagare av fondens medel r Vilhelmina Model Forest och projektet r restaurering av en strcka p 9 km i Laxbcken Laxbcken r en del av ngermanlven en av Sveriges stora produktionslvar som har utsatts fr stor modifiering och frstrts i samband med tidigare vattenkraftsutbyggnad och flottning

Laxbäcken var länge känd för att ha storväxt öring som vandrade mellan sjön Malgomaj och Laxbäcken. Det pratades även ofta om stora mängder havslax som vandrade i bäcken för att leka och vissa sträckor hade också ett bra harrbestånd. Men från 1800-talet fram till mitten av 1900-talet genomfördes först omfattande åtgärder för att öka vattenflödet för att skapa flottleder, och sedan etablering av en vattenkraftsdamm som stoppade upp vattenflödet. Som följd försvann naturliga uppväxtområden, lek- och ståndplatser för fisk och andra vattenlevande djur. Det projekt som nu genomförts av Vilhemina Model Forest, finansierat av Telge Energis Hållbarhetsfond är en så kallad biotopvårdsrestaurering för att återställa förstörda uppväxtområden och lekplatser för fisk. Projektet är det första som får finansiering genom Telge Energis nya Hållbarhetsfond som stöttar projekt inriktade på just hållbar vattenkraft, men även energieffektivisering.

Vattenkraften är en viktig komponent i ett förnybart energisystem, men tyvärr så har den allt för ofta enormt negativa konsekvenser för natur- och djurliv. Laxbäcken är ett sådant exempel. Vi har i flera år arbetat med olika projekt för hållbar vattenkraft, bland annat med just Vilhelmina Model Forest och är stolta över att ha kunnat möjliggöra detta imponerande projekt genom vår nya fond. Det är viktigt att vattenkraften i Sverige blir hållbar och fler måste ta ansvar. Vår Hållbarhetsfond, och att sälja el märkt Bra Miljöval är ett sätt för oss att dra vårt strå till stacken, säger Johannes Boson, VD på Telge Energi.

Restaureringen av Laxbäcken påbörjades redan 2005 och har genomförts i etapper sedan dess. Under 2019 genomfördes en etapp av Telge Energi i samarbete med Världsnaturfonden WWF och Vilhelmina Model Forest. Under sommaren 2020 kom den sista pusselbiten på 9 km på plats och ett ambitiöst restaureringsarbete som pågått under många år kunde slutföras.

Älvar, bäckar och rännilar är blodomloppet i vår natur, men trots det har vi inte lyckats värna om våra vattendrag. Flottningen var nödvändig och elström behöver vi, men det hade kunnat göras på ett sätt som gjorde att de arter som fanns i Laxbäcken hade en chans att överleva. Men det finns tid och möjlighet att återställa en stor del av det som förstörts. Därför gör det mig glad att Telge Energi har startat upp sin Hållbarhetsfond som nu möjliggjort projektet i Laxbäcken, säger Micke Strömberg, projektledare för restaureringen i Laxbäcken, Vilhelmina Model Forest.

 

För ytterligare information och kontakt: 

Johline Lindholm, Press- och PR-ansvarig på Telge Energi
Johline.lindholm@telgeenergi.se 
 0733902158

Mer information om projektet i Laxbäcken och om Hållbarhetsfonden

Om Telge Energis Hållbarhetsfond

Hållbarhetsfondens medel möjliggör finansiering av projekt för hållbar vattenkraft i svenska älvar och finansiering av energieffektiviseringsprojekt i Sverige. Kriterierna är bland andra att projekten ska vara additionella, dvs att det inte skulle kunnat genomföras utan sökta medel. Ansökningar tas emot löpande under hela året. För varje kWh Telge Energi säljer så avsätts en summa till Hållbarhetsfonden och avsättningen till fonden är en del av kriterierna för el märkt med Bra Miljöval. Läs mer och sök medel på telgeenergi.se

Finansierat projekt i Laxbäcken 2020

Biotopvårdsrestaureringen i Laxbäcken har genomförts av Vilhelmina Model Forest med medel från Telge Energis Hållbarhetsfond. Detta är också fondens första godkända projekt på 684 569 kr. Restaureringen har återställt efter flottningen som pågick i mer än 100 år i Laxbäcken. På grund av flottningen har bäckens naturliga kurvor tagits bort och stenblock har flyttats ur bäcken för att skapa utrymme för förflyttning av timret. Under restaureringen har stenblock lyfts tillbaka in i bäcken från stränderna för att återfå ståndplatser för fisk och andra vattenlevande djur. Nya lek- och uppväxtområden har skapats och så kallade stenkistor som blockerat ursprungliga vattenvägar har tagits bort.

Historisk restaurering av Laxbäcken

Vilhelmina Model Forest och Malgoviks FVO påbörjade en restaurering av Laxbäcken redan 2005. Brist på resurser medförde dock att ett helhetsgrepp på restaureringen inte kunde tas, vilket också innebar att arbetet tog lång tid och att viktiga områden var tvungna att hoppas över. Hösten 2018 bestämde Vilhelmina Model Forest, Världsnaturfonden WWF och Telge Energi att genomföra en fortsatt och mer genomgripande restaurering av Laxbäcken. Under sommaren 2019 började det praktiska arbetet med grävmaskin. Restaureringen började vid hängbron som ligger strax nedanför Mjölkarplatsen och avslutades vid Stockmyrbäckens utlopp till Laxbäcken, vilket motsvarar en sträcka på ca 4,5 km. 

Sommaren 2020 finansierade Telge Energi genom sin Hållbarhetsfond en fortsättning på arbetet, från Stockmyrbäcken och ca 9 km vidare ned till grusgropen i Rembacka. Ett område mellan landsvägsbron och grusgropen hoppades över eftersom det saknas tillräckliga inventeringar för det området. Hela sträckan som nu är restaurerad i Laxbäcken är ca 13 km.

Telge Energis arbete med hållbar vattenkraft 

2015 tog Telge Energi tillsammans med bland andra Världsnaturfonden WWF fram en rapport för mellersta delen av Ångermanälven och som identifierar 266 åtgärdsförslag som visar på att det med i många fall relativt små åtgärder går att miljöanpassa den storskaliga vattenkraften. Hela 111 av förslagen påverkar inte produktionen. Tillsammans med partners har Telge Energi under åren genomfört ett flertal åtgärder från rapporten och till och med 2020 har tre ytterligare rapporter tagits fram. Initiativet i Ångermanälven är unikt då det är första gången insatser och restaurering skett i en av de stora produktionsälvarna i Sverige. Läs mer på https://telgeenergi.se/hallbarvattenkraft

Continue Reading

Marknadsnyheter

Biokraft publicerar Års- och hållbarhetsredovisning för 2023

Published

on

By

Biokrafts Års- och hållbarhetsredovisning finns från och med idag tillgänglig på koncernens hemsida.

Års- och hållbarhetsredovisningen finns tillgänglig på svenska och engelska i PDF-format på www.biokraft.com under Finansiella rapporter och presentationer.

Ett begränsat antal tryckta kopior går att beställa via mail till Heidi Wold, VP Communication, heidi.wold(at)biokraft.com.

Informationen är sådan som Biokraft International AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 maj 2024 kl 17:30.

För mer information, vänligen kontakta:
Matti Vikkula, CEO Biokraft International AB 
Telefon: +46-70 597 99 38
Email: matti.vikkula(at)biokraft.com

Biokraft är ett nordiskt greentechbolag som producerar bioenergi och växtnäring i ett cirkulärt kretslopp genom att återvinna organiskt avfall och restprodukter i storskaliga bioraffinaderier. Biogasen är CO2-neutral och sänker GHG-utsläppen med upp till över 100 procent när den ersätter fossila bränslen. Biokraft ska bygga, äga och driva storskaliga biogasanläggningar med fokus på den Nordeuropeiska marknaden. Idag finns anläggningar i Sverige, Norge och Korea. Biokraft har drygt 120 anställda och 2023 uppgick totala intäkter till 534 MSEK. www.biokraft.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bluestep Bank emitterar Tier 2 obligationer i SEK

Published

on

By

Bluestep Bank AB (publ), (”Bluestep”), har emitterat supplementärkapitalinstrument (Tier 2 obligationer) om 300 miljoner SEK med förfall i augusti 2034, med första möjlighet till inlösen i maj 2029 (förutsatt förhandsgodkännande från Finansinspektionen). Obligationerna löper med en ränta om 3m Stibor + 3,75%. ISIN SE0021512928. Emissionsdatum för obligationerna är den 22 maj 2024.

Obligationerna kommer att noteras på Nasdaq Stockholm. Obligationerna emitteras under Bluesteps MTN-program om 5 miljarder kronor.

Nordea och SEB agerade Joint Lead Managers för transaktionen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Klas Lavemark, Head of Treasury
+46 70 547 51 74

Eller besök: www.bluestepbank.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Flowscape vinner två nya kontrakt hos befintlig kund

Published

on

By

Ett stort finskt bolag, som tidigare valt Flowscape som leverantör för smarta kontorslösningar till sina kontor i Europa, utökar nu med ytterligare två kontor. Ordervärdet uppgår första året till 105,000 Euro (1 230,000 SEK) och därefter 50,000 Euro (585,000 SEK) årligen återkommande.

”Vår utrullning har hittills varit väldigt framgångsrik och detta bekräftas av att kunden nu väljer att utöka sin Flowscape-lösning till fler kontor. Det finns även potential med ytterligare kontor hos kunden och vår lösning är mycket stark på att hantera flera kontor och många användare. Den här kunden valde Flowscape för vår förmåga att leverera en väldigt användarvänlig lösning i kombination med den senaste tekniken inom smarta sensorer för att mäta hur kontoret används. Det har varit mycket viktigt för kunden att kunna analysera hur stora deras kontor behöver vara och hur optimal fördelningen på antal rum, arbetsplatser och samarbetsytor skall vara. ”säger Peter Löfgren, Sales Manager Nordic på Flowscape.  

Läs mer på vår hemsida.

Kunden köper stora delar av Flowscapes lösning för det hybrida kontoret. Exempelvis sensorer för att mäta antal personer i mötesrum samt för att mäta beläggningen på sina kontor. Men även våra ledande lösningar för arbetsplatsbokning, rumsbokningslösning och rumsbokningspaneler.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Reigo, VD Flowscape Technology

Tel: +46 70 942 46 87

Email: peter.reigo@flowscapesolutions.com

Certified Adviser: Skills Corporate Finance Nordic AB, telefon:+46 (8) 517 082 40, email: ca@skillscorp.se

Kort om Flowscape Technology AB

Flowscape är ett Prop-Tech-bolag med en världsledande lösning för smarta kontor, optimering av kontorsytor och en effektivare arbetsdag. Lösningen använder den senaste sensorteknologin för att skapa en toppmodern SaaS-lösning för det hybrida arbetssättet. Huvudfunktionen, Flowmap, ger företag en överblick av kontoret och möjliggör att man snabbt hittar rum, skrivbord, kontorsutrustning och kollegor samt analys av ytornas nyttjande. Flowscape har även ett kommunikationsverktyg för effektiv områdesspecifik kommunikation till personer i byggnaden eller personer inom ett område i händelse av en kris. Flowscape har kontor i Stockholm (huvudkontor), Sofia, San Fransisco och London.

För mer information, besök www.flowscapesolutions.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.