Connect with us

Marknadsnyheter

ABB stödjer arbetet för renare världshav genom robotlösningar hos Permascand

Published

on

  • Tre robotiserade svetsprocesser möjliggör effektivare produktion av elektrokemiska celler till vattenreningssystem för lastfartyg
  • Robotlösningarna ger lägre energiförbrukning, bättre arbetsmiljö och ökad produktivitet

I femtio års tid har det svenska elektrokemiska företaget Permascand producerat elektroder med katalytiska beläggningar och elektrokemiska celler. Företagets celler för rening av barlastvatten som installeras på stora fraktfartyg bidrar till att hålla världshaven rena genom en elektrokemisk reningsprocess. I takt med att efterfrågan på företagets produkter ökat har också allt högre krav ställt på produktionskapaciteten hos tillverkningsanläggningen i Ljungaverk.

Genom att installera tre robotceller från ABB kan Permascand uppnå betydligt kortare ledtider såväl som minskade underhållskostnader och reducerad energiförbrukning. Robotarna har installerats av det norska företaget Goodtech Solutions, med input från flera ABB-enheter, och möjliggör automation av processer för punktsvetsning, lasersvetsning och TIG-svetsning.

”Vi har sett en oerhörd produktivitetsförbättring. Tack vare robotiseringen har vi förkortat våra ledtider och fått en mycket större flexibilitet, och utan att anställa fler medarbetare har vi lyckats fördubbla vår omsättning”, säger Peter Lundström, vd på Permascand.

”Det har varit ett mycket bra samarbete mellan ABB, Permascand och Goodtech, och det är inspirerande att höra om alla de fördelar som Permascand upplever genom sin automationssatsning. Vi vill att våra produkter och lösningar ska stärka våra kunders verksamheter och bidra till deras hållbarhetsarbete, vilket är tydligt i fallet med Permascand”, säger Nicklas Hallan, ansvarig för ABB Robotics partnerprogram i Sverige.

Samarbete i komplext projekt

Det komplexa automationsprojektet omfattar tre huvudprocesser i Permascands tillverkning av desinfektionsceller för barlastvatten till vattenreningssystem: punktsvetsning, lasersvetsning och TIG-svetsning. Med robotteknik från ABB som bas har flexibla ställ och verktyg tagits fram, och svetsning för olika material utvecklats.

”För att realisera Permascands vision för den framtida produktionen hjälpte vi dem att utveckla flödet av produkter så att det lättare kunde automatiseras. Nu har de en flexibel och effektiv produktion med bra arbetsmiljö för operatörerna. Vi fick dessutom med miljöperspektivet med låg energiförbrukning, säger Johan Håkansson”, vd på Goodtech Solutions.

Punktsvetsningen brottades exempelvis tidigare med långa omställningstider. Utmaningen är därför att skapa en flexibel lösning där operatörerna enkelt kan ställa om produktionen. Med hjälp av flexibla ställningar och verktyg och genom att robotisera punktsvetsningsprocessen, där man bland annat använder sig av ABB:s verktyg för offlineprogrammering- och simulering, RobotStudio®, är det nu möjligt att växla mellan långa och korta serier utan större stillestånd.

I lasersvetscellen integreras flera moment efter varandra. I cellen sammanfogas en anod och katodplåt genom lasersvetsning, fixturer laddas och plundras med en robot, plåt flyttas till ett riktverk och plockas till en knappningsmaskin. Totalt är det fem robotar som samarbetar i flöde med tuff cykeltid där allt är automatiserat.

Den tredje robotinstallationen rör TIG-svetsning, något som tidigare gjordes manuellt. Den nya automatiserade lösningen kapar produktionstiderna och förbättrar ergonomin för operatörerna. I TIG-svetsningscellen vill man positionera materialet så att det enkelt kan plockas med roboten, något som lösts med ett palettmagasin.

Alla tre robotcellerna är nu i drift och för med sig bättre produktivitet, kortare ledtider, minskade framtida underhållskostnader, minskad energiförbrukning, större flexibilitet, jämnare kvalitet och bättre arbetsmiljö.

Efterfrågan på barlastvattenrening inom sjöfart är stor, samtidigt som verksamheten inom elektrifiering och förnybar energi ökar. Allt pekar dessutom på att framställningen av grön vätgas, där alkalisk elektrokemi spelar en viktig roll, kommer att bli en stor affärsmöjlighet. På Permascand räknar man därför med en successiv utbyggnad av produktionskapaciteten framöver.

”Vi kommer självklart att fortsätta investera i automation och robotisering. Det här projektet visar hur effektivt och driftsäkert det är. Att återbetalningstiden i projektet understiger ett år är fantastiskt med tanke på dess storlek och komplexitet. Resultatet har blivit över förväntan”, säger Peter Lundström, vd på Permascand. 

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Robotics & Discrete Automation är pionjär inom robotteknik, maskinautomatisering och digitala tjänster och tillhandahåller innovativa lösningar för en mängd olika branscher, från bilindustrin till elektronik och logistik. Vi är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomatisering och har levererat fler än 500 000 robotlösningar. Vi hjälper kunder av alla storlekar att öka produktiviteten, flexibiliteten och enkelheten samt att förbättra kvaliteten i slutprodukterna. Vi stöttar kundernas övergång till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. ABB Robotics & Discrete Automation har fler än 11 000 medarbetare på över 100 platser i mer än 53 länder. go.abb/robotics

Permascand Top Holding AB är en oberoende teknikdriven tillverkare av elektrokemiska lösningar baserade på bolagets egenutvecklade katalytiska beläggningar för miljöteknikapplikationer. Med ett kundriktat fokus har Permascand levererat elektroder, elektrokemiska celler och eftermarknadstjänster till en rad olika branscher i 50 år. Permascand har sitt huvudkontor i Ljungaverk där bolaget även driver forsknings- och utvecklingsverksamhet, teknikutveckling och produktion. Permascand har även kontor i Göteborg och Vancouver, Kanada. För mer information, besök: www.permascand.com

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com

Permascand

Peter Lundström
VD
+46 73 028 14 76
investor@permascand.com 
 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tre Instalcobolag väljer Diös nyproduktion på Gävle Brovägen

Published

on

By

Instalcobolagen Henningsons El, Milen Ventilation och Orab Entreprenad tar plats i Diös nyproduktion på Gävle Brovägen. Tillsammans kommer de att hyra ca 1 400 kvadratmeter kontor och lager, vilket motsvarar en fjärdedel av ytan i byggnaden. Inflyttning beräknas ske i september. 

Instalco är en ledande nordisk aktör inom el, vs, ventilation, industri och teknikkonsult som genom ett 150-tal dotterbolag finns representerade i Sverige, Norge och Finland. Genom att samla Henningsons El, Milen Ventilation och Orab Entreprenad under samma tak vill man stärka sammanhållningen mellan bolagen och förhöja erbjudandet gentemot kund.

– Att Henningsons El, Milen Ventilation och Orab Entreprenad väljer att satsa just här är ett fint kvitto på Gävle Brovägens attraktivitet. Genom att tillskapa två toppmoderna byggnader och fylla dessa med både lokala och nationella varumärken gör vi platsen till en ny affärsmässig hotspot. Vi ser fram emot att få hälsa dem välkomna till oss i september, säger Jennie Järverud, affärschef, Diös Gävle.   

– Gävle Brovägen ger oss fina förutsättningar att både stärka våra egna varumärken och komma närmare varandra. Att vi får vara med och påverka lokalernas utformning är ett stort plus – på det sättet vet vi att vi får en arbetsmiljö som kommer att bidra positivt till vår affär. Det är spännande att följa hur lokalerna tar form och vi är glada över det fina samarbetet vi har med Diös, säger Jonas Björk, affärsområdeschef, Instalco.

För ytterligare information kontakta gärna: 
Jennie Järverud, affärschef, Diös Gävle   
Telefon: 010-470 97 13
E-post: jennie.jarverud@dios.se

Jonas Björk, affärsområdeschef, Instalco
Telefon: 072-979 75 06
E-post:
jonas.bjork@instalco.se

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärde om 31 mdkr, ett bestånd om 353 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 576 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Large Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Diös Fastigheter AB (publ), Box 188, 831 22 Östersund  |  Tel: +46 770-33 22 00, info@dios.se, www.dios.se  |  Org.nr: 556501-1771

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tre Instalcobolag väljer Diös nyproduktion på Gävle Brovägen

Published

on

By

Instalcobolagen Henningsons El, Milen Ventilation och Orab Entreprenad tar plats i Diös nyproduktion på Gävle Brovägen. Tillsammans kommer de att hyra ca 1 400 kvadratmeter kontor och lager, vilket motsvarar en fjärdedel av ytan i byggnaden. Inflyttning beräknas ske i september. 

Instalco är en ledande nordisk aktör inom el, vs, ventilation, industri och teknikkonsult som genom ett 150-tal dotterbolag finns representerade i Sverige, Norge och Finland. Genom att samla Henningsons El, Milen Ventilation och Orab Entreprenad under samma tak vill man stärka sammanhållningen mellan bolagen och förhöja erbjudandet gentemot kund.

– Att Henningsons El, Milen Ventilation och Orab Entreprenad väljer att satsa just här är ett fint kvitto på Gävle Brovägens attraktivitet. Genom att tillskapa två toppmoderna byggnader och fylla dessa med både lokala och nationella varumärken gör vi platsen till en ny affärsmässig hotspot. Vi ser fram emot att få hälsa dem välkomna till oss i september, säger Jennie Järverud, affärschef, Diös Gävle.   

– Gävle Brovägen ger oss fina förutsättningar att både stärka våra egna varumärken och komma närmare varandra. Att vi får vara med och påverka lokalernas utformning är ett stort plus – på det sättet vet vi att vi får en arbetsmiljö som kommer att bidra positivt till vår affär. Det är spännande att följa hur lokalerna tar form och vi är glada över det fina samarbetet vi har med Diös, säger Jonas Björk, affärsområdeschef, Instalco.

För ytterligare information kontakta gärna: 
Jennie Järverud, affärschef, Diös Gävle   
Telefon: 010-470 97 13
E-post: jennie.jarverud@dios.se

Jonas Björk, affärsområdeschef, Instalco
Telefon: 072-979 75 06
E-post:
jonas.bjork@instalco.se

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärde om 31 mdkr, ett bestånd om 353 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 576 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Large Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Diös Fastigheter AB (publ), Box 188, 831 22 Östersund  |  Tel: +46 770-33 22 00, info@dios.se, www.dios.se  |  Org.nr: 556501-1771

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i OrganoClick AB (publ) 2024

Published

on

By

OrganoClick AB (publ) höll onsdagen den 15 maj 2024 årsstämma på bolagets huvudkontor i Täby varvid följande stämmobeslut fattades:

  • Att fastställa resultat- och balansräkningen samt koncernresultaträkning samt koncernbalansräkning.

  • Att disponera resultatet enligt styrelsens förslag i årsredovisningen.

  • Att bevilja styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet för det gångna räkenskapsåret.

  • Att styrelsen under det kommande verksamhetsåret ska bestå av fem ordinarie ledamöter.

  • Att i enlighet med valberedningens förslag utge ett fast styrelsearvode om 400 000 kronor till styrelsens ordförande och 150 000 kronor för var och en av styrelsens ordinarie ledamöter, dvs. sammanlagt 1 000 000 kronor samt att revisorsarvode föreslås utgå enligt godkänd räkning.

  • Att intill nästa årsstämma i enlighet med valberedningens förslag omvälja Jan Johansson, Håkan Gustavson, Charlotte Karlberg och Chatarina Schneider samt nyval av Johan Magnusson till ordinarie styrelseledamöter. Till styrelseordförande omvaldes Jan Johansson i enlighet med valberedningens förslag. Styrelsen gav samtidigt ett stort tack till avgående styrelseledamot Malin Bugge för hennes viktiga bidrag till styrelsen och bolagets utveckling under de 4 år som hon suttit i OrganoClicks styrelse.

  • Att anta principer för hur valberedning ska tillsättas inför årsstämman 2025 i enlighet med förslag i kallelsen. 

  • Att ge styrelsen bemyndigande att intill nästa årsstämma vid ett eller flera tillfällen besluta om emission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler, med eller utan företrädesrätt för aktieägarna att betalas kontant, med apportegendom eller genom kvittning. Emissionen får medföra en sammanlagd ökning av aktiekapitalet med högst 10% eller 97 950 kronor (motsvarande 9 795 000 aktier).

  • Att bevilja Valberedningens förslag om att utbetalning av styrelsearvode kan antingen ske i form av aktier i bolaget eller kontant

Verkställande direktören gav därefter sedvanlig presentation över bolagets aktiviteter och utfall 2023 samt en blick framåt under 2024 (bifogad presentation). Presentationen finns även upplagd på bolagets hemsida.

OrganoClick AB (publ) 

Styrelsen

……………………………………………………………………………..

För mer information, var vänlig kontakta:

Mårten Hellberg, VD

08-684 001 10, marten.hellberg@organoclick.com

……………………………………………………………………………..

Om OrganoClick 

OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North Growth Market utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är är den vattenavvisande textilbehandlingen OrganoTex®, biokompositen  OrganoComp®, ytbehandlings- och underhållsprodukter för villa- och fastighetsägare under varumärket BIOkleen®, biobaserade bindemedel för nonwovenmaterial under varumärket OC-BioBinder™ och det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom delägda dotterbolaget OrganoWood AB). OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser såsom utnämningen till ”Sveriges mest lovande start-up bolag”, Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser såsom en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), ett SUSTAINIA100-bolag och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för ”Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning är lokaliserat. OrganoClicks Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Mangold Fondkommission AB, tel: +46 (0)8 503 01 551, email: ca@mangold.se.  

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.