Connect with us

Marknadsnyheter

Advanias bidrag till den cirkulära ekonomin – 95 procent av den inlämnade hårdvaran återvinns

Published

on

Idag, på Sveriges Overshoot Day, har vi gjort av med vår årsförbrukning av förnybara resurser. Konsumtionen av elektronik är en bov i dramat. I ett nytt lagförslag vill EU därför begränsa engångsanvändningen av IT-produkter. För att driva en positiv utveckling arbetar Advania aktivt med återtag av använd hårdvara, som i 95 procent av fallen senare säljs vidare.  


Claes Fischerström, vd Advania Finance och Helena Nordin, hållbarhetschef, Advania Sverige. 

Idag, den 2 april 2020, är datumet som Sverige når sin Overshoot Day. Det innebär att vi, per idag, har gjort av med vår årsbudget av förnybara resurser. En viktig del av Sverige och Europas fotavtryck kopplat till klimatet beror på att enorma mängder elektronik – som datorer, telefoner och läsplattor – slängs dagligen.

Varje år genererar de europeiska länderna 12,3 miljoner ton elektroniskt avfall. Därför har EU-kommissionen i mars 2020 lagt fram lagförslaget Right to Repair, som ska begränsa engångsanvändningen av elektroniska produkter. Lagförslaget innebär att i första hand öka livslängden hos bärbara datorer, telefoner och läsplattor genom att öka incitamenten till reparationer. Initiativet är ett uttalat kritiskt steg inom EU’s handlingsplan för cirkulär ekonomi, Circular Economy Action Plan, som utgör en grund för att EU ska vara klimatneutralt 2050. Senast 2050 måste tillverkningen av elektronikprodukter inte bara produceras på nya, mindre koldioxidkrävande sätt, utan även repareras för att kunna användas igen.

“En linjär syn på produktion av elektronikprodukter är ett reellt hot mot vår planet. Genom att ställa om till cirkulär ekonomi kan både bransch och kunder ta sitt ansvar för den miljöpåverkan som hårdvaran innebär. En PC används i ungefär tre år idag. Det är inte hållbart att den efter den tiden kasseras och skickas för återvinning istället för att fortsätta användas.”, säger Helena Nordin, hållbarhetschef på Advania.

Redan 2007 påbörjades en studie initierad av MIT som kartlade leverantörskedjorna runt tillverkningen av en enda dator. För att producera en dator krävs råvaror och material från hela världen: guld från Sydafrika, nickel från Ryssland, olja från Mellanöstern och koppar från Kina. Produktionen – och dess många transportled – kräver 240 kilo fossila bränslen, 1 500 kilo vatten och 22 kilo kemikalier. Ett enormt resursslöseri, menar Advania, som erbjuder sina kunder att sälja tillbaka sin använda hårdvara. Tjänsten har funnits sedan 2007, då det dåvarande bolaget Caperio Finance – senare förvärvat av Advania – startade sin verksamhet.

95 procent av hårdvaran som Advania tar tillbaka kan återanvändas hos en ny användare. Advania åskådliggör även för kunden den miljönytta som uppstår när produkten får en längre livslängd, genom att rapportera den mängd koldioxid som planeten besparas. Livscykelhanteringen drivs av bolaget Advania Finance, som både erbjuder leasing av IT-utrustning och köp av gammal hårdvara.

“Vi vill hjälpa våra kunder att knyta ihop hela livscykeln genom att erbjuda dem en hållbarhetsöversikt av deras IT-utrustning. Idag kan vi ge dem konkret data gällande vilken klimatpåverkan deras IT-innehav har. Vår vision är att alla företag ska sätta livscykelhantering högt upp på agendan för att nå sina hållbarhetsmål. Advanias bidrag är att återta vad som anses som förbrukad hårdvara, laga den och hjälpa den till ett nytt hem.”, säger Claes Fischerström, vd på Advania Finance.

För mer information:
Helena Nordin, hållbarhetschef, Advania
Tel: +46 761 400 078
E-post:
helena.nordin@advania.com

Claes Fischerström, vd, Advania Finance
Tel: +46 739 959 057
E-post: claes.fischerstrom@advaniafinance.se

Om Advania Sverige
Advania erbjuder IT-tjänster med mätbara resultat till företag, offentlig verksamhet och myndigheter i Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland. I Sverige har Advania 560 medarbetare på 13 lokalkontor och omsätter 2,8 mdkr. Koncernen omsätter 4,3 mdkr, har totalt 1350 medarbetare och leds från Stockholm, Sverige. För mer information, vänligen se: www.advania.se och www.advania.com #advania

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förvaltningstext Årsredovisning för 2023

Published

on

By

Sammanfattning

PharmaLundensis har framgångsrikt utvecklat Phal-501, som kan bli en ny, effektiv och mild behandling för att binda upp och utsöndra tungmetaller såsom kvicksilver från kroppen. Detta förväntas återställa hälsan vid KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar. Bolaget har erhållit positiv granskningsrapport från Europeiska Patentverket. Kliniska studier planeras att inledas under 2025.

Förberedelserna inför PharmaLundensis första kliniska studie med Phal-501 pågår för fullt. Receptet för att tillverka stora mängder substans blir snart färdigt. Att utveckla denna syntes har varit ett stort arbete som krävt hög kemisk expertkompetens. Europeiska patentverket EPO har meddelat att substanser i vår patentansökan går att patentskydda.

Vi har även satt igång förberedelser till stabilitetstester av Phal-501. Det är viktigt att vi kan visa att ämnet är stabilt och inte benäget att brytas ner vid vanlig förvaring. Annars kanske det måste förvaras i -80 graders frys, vilket komplicerar hanteringen avsevärt. Vi planerar även att genomföra ett antal analyser för att visa att ämnet är rent och inte innehåller några lösningsmedelsrester, rester från tillverkningen eller andra föroreningar. Ju renare ämnet är desto lättare blir det för oss att få godkänt substansen som läkemedel. Vidare kommer ett antal djurförsök att krävas för att fastslå att ämnet inte har någon lokal påverkan på mag-tarmkanalens slemhinna. Även GMP-tillverkning av testsubstansen måste göras för att säkerställa dess kvalitet och renhet.

Phal-501 har ursprungligen utvecklats för att binda upp och utsöndra organiska kvicksilverföreningar från kroppen. En intressant fråga som dykt upp nyligen är om Phal-501 även kan binda andra, liknande tungmetaller såsom bly och kadmium. Dessa tungmetaller har stora kemiska likheter med kvicksilver, och kan bindas upp med flera av dagens svaga chelerare (tungmetallbindare) precis som kvicksilver. Vi avser att testa några bly- och kadmiumföreningar för att fastställa effekten av PHAL-501. Vid positiva resultat öppnar sig en ny, gigantisk marknad för PHAL-501! Som exempel kan nämnas att varje år dör det närmare 1 miljon människor av blyförgiftning, främst orsakad av industriell exponering. Vidare har 800 miljoner barn så höga blyhalter i blodet att det riskerar att hämma deras intellektuella och känslomässiga utveckling. En ny, effektiv och mild behandling i form av Phal-501 skulle vara perfekt för dessa grupper!

PharmaLundensis befintliga kapital förväntas räcka fram mot början av nästa år, under förutsättning av låg aktivitet i bolaget. För att kunna driva projekten med full fart behövs det dock ytterligare resurser, vilket skulle kunna erhållas till exempel genom nyemission av aktier eller konvertibler.

Jag tror att Phal-501 kan bli till ett utmärkt läkemedel mot både KOL, kronisk bronkit och flera andra sjukdomar! Jag ser fram emot att dra igång kliniska studier med Phal-501 under 2025!

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enorama Pharma AB (publ) offentliggör årsredovisning och revisionsberättelse

Published

on

By

Styrelsen och verkställande direktören för Enorama Pharma AB (publ), org.nr. 556716-5591, offentliggör härmed årsredovisning och revisionsberättelse för räkenskapsåret 2023.

Årsredovisningen och revisionsberättelsen kan laddas ner från bolagets hemsida www.enorama.se (www.enorama.se/finansiell-rapport) eller via pdf-filen i detta pressmeddelande.

KONTAKT

Enorama Pharma AB (publ)

Annette Agerskov, verkställande direktör

info@enorama.se

Södra Förstadsgatan 1, 211 43 Malmö

www.enorama.se

Enorama Pharma AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ): +46 (0)73 856 42 65, certifiedadviser@carnegie.se.

OM ENORAMA PHARMA

Enorama Pharmas mål är att bli en ledande global leverantör av konsumentvänliga nikotinersättningsprodukter. Affärsidén är att utveckla och sälja såväl medicinska tuggummin som icke-medicinska, tobaksfria nikotinprodukter och erbjuda dessa både som Private Label och under egna varumärken. För mer information, besök www.enorama.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.