Marknadsnyheter
AI och optiker kan rädda fler från ögoncancer
Uvealt melanom, som är en form av ögoncancer, är en tumörsjukdom med hög dödlighet. Med hjälp av ett nytt AI-verktyg kan ögonläkare hitta de farliga tumörerna i ett tidigare skede. För att fånga upp dessa patienter behöver ögonsjukvården och optiker arbeta ihop. Detta berättade Gustav Stålhammar i samband med Synologen Academy Weekend.
Gustav Stålhammar
Gustav Stålhammar är ögonläkare, patolog och forskare vid S:t Eriks ögonsjukhus. Han driver ett projekt där ett nytt AI-verktyg ska hjälpa till att sortera fram patienter vars födelsemärken i ögat riskerar att utvecklas till cancer.
För patienter med uvealt melanom som hunnit sprida sig och bilda dottertumörer utanför ögat finns inga behandlingar som är så effektiva som vi vant oss vid i andra typer av cancer. Det gör att dödligheten i uvealt melanom är upp till 50 procent, vilket är högt jämfört med andra cancersjukdomar idag.
Varför är denna form av cancer så dödlig?
– Därför att vi inte har någon riktigt effektiv behandling idag. När dottertumörer upptäcks i andra delar av kroppen är tyvärr prognosen mycket dålig. Om vi däremot skulle behandla en större del av patienterna när tumören i ögat är väldigt liten skulle överlevnaden förbättras, säger Gustav Stålhammar.
Varför hittar ni inte dessa patienter idag?
– Problemet för ögonsjukvården har hittills varit att födelsemärken i ögat är mycket vanligt, runt en halv miljon svenskar har det, medan antalet som utvecklar cancer bara är runt 120 per år. Det är en omöjlighet för oss ögonspecialister att manuellt gå igenom hundratusentals bilder för att hitta så få. Vi är bara en handfull läkare i Sverige som jobbar med detta. Patienten själv kan inte heller vara uppmärksam på om något ser konstigt ut eftersom det inte går att se in i ögat.
Vad kan AI-verktyget göra?
– Med AI kan vi upptäcka dessa cancerfall i ett tidigare skede. Vi har lärt verktyget att se på ögonbottenbilder och sortera fram de med födelsemärken som ser oroväckande ut. Dessa patienter kan då remitteras till ögonläkare som kan göra en fördjupad bedömning. Verktyget kan alltså vara ett stöd när man tittar på fläckar i ögonbotten, för att lättare avgöra vilka som är snälla och vilka som kan vara farliga.
Så var kommer optikerna in?
– Optikernas medverkan krävs för att få fram alla ögonbottenbilder. Optikerna möter och undersöker en stor del av allmänheten och allt fler har tillgång till ögonbottenkameror. De stöter på stora mängder människor med födelsemärken inne i ögat. I den situationen vore det säkert uppskattat att få stöd av ett AI-verktyg, särskilt om vi kan visa att det presterar på samma nivå som läkare som är experter på just detta, eller ännu bättre.
När kommer verktyget vara i full drift?
– Vi räknar med att kunna färdigställa det vetenskapliga arbetet inom några månader. Det viktiga nu är att Sveriges optiker får kunskap om den här möjligheten och det kommer vara tillgängligt för alla. Tillsammans kan vi utveckla ögonsjukvården och minska dödligheten i cancer!
För mer information:
Sara Wittskog, kliniskt ansvarig, Synologen 076-7890926 sara@synologen.se
Om Synologen
Synologen är en rikstäckande medlemsorganisation som består av engagerade och kunniga optiker. Våra lokala optiker erbjuder helhetslösningar inom syn- och ögonhälsa. Synologens medlemmar är de enda av Sveriges optiker som är certifierade inom kvalitet och miljö enligt den internationella ISO-normen. Synologen är Sveriges fria optiker och vi står för kvalitet, kunskap och gott omhändertagande av din synhälsa.
Marknadsnyheter
WeSports-ägda Vartex AB lägger order på EcoRubs materialåtervunna gymmattor
Ordervärdet uppgår till 400.000 kr och gymmattorna ska levereras under 3:e kvartalet från fabriken utanför Skellefteå
WeSports-ägda Vartex AB, som är ett av Sveriges ledande grossistföretag inom motionsredskap och gymprodukter, har lagt en order på EcoRubs materialåtervunna gymmattor. Ordervärdet uppgår till 400.000 kr och gymmattorna kommer levereras under 3:e kvartalet från fabriken i Skellefteå.
-Vi är naturligtvis stolta över att vara leverantör till Vartex, då de fokuserar på premiumprodukter och ställer höga krav på sina underleverantörer, säger Anders Färnlöf, VD på EcoRub.
Info om EcoRub AB
Är ett greentech-bolag som producerar återvunnet gummi- och plastmaterial för formsprutning, strängsprutning och kalandrering. Bolagets återvunna material utvecklas och produceras med materialegenskaper som inrymmer material med gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. Ecorub är en producent av återvunnet plast- och gummimaterial som möjliggör återvunna alternativ för den cirkulära ekonomin. Bolaget grundades 1995 och har sin fabrik i Lövånger.
EcoRub AB (publ), Hökmark 114, 932 93 Lövånger
Hemsida: www.ecorub.se
För ytterliggare information, kontakta Anders Färnlöf, på telefon +46 76 147 7458 eller e-post anders.farnlof@ecorub.se
Denna information är sådan som EcoRub är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-09-09 15:25 CET.
Marknadsnyheter
PLAGAZI ANMÄLER FÖRÄNDRINGAR I STYRELSEN
Johan Mandelius ersätter Valerie Dujardin som styrelseordförande, medan Anders Hellsten tar plats i styrelsen som ledamot. Dessutom avgår tidigare styrelseordförande och styrelseledamot Torsten Granberg från styrelsen.
Johan Mandelius har lång erfarenhet av förändringsarbete inom strategi-, affärs- och verksamhetsutveckling, särskilt i internationella organisationer. Johan är expert på att navigera i komplexa förändringar, leda stora projekt och program samt etablera och leda högpresterande team. Han är känd för sin analytiska förmåga och drivkraft att förbättra arbetssätt, vilket gör honom till en ovärderlig tillgång för organisationer i en snabbt föränderlig värld.
Anders Hellsten har en masterexamen från KTH inom väg och vatten och 40 års erfarenhet av projektledning inom byggbranschen och byggnation av processanläggningar inom gasindustrin samt omfattande erfarenhet av genomförande av investerings- och förstudier. Anders är certifierad projektledare (Project Management Professional enligt PMI). Bolaget har under de senaste 18 åren verkat genom ett eget konsultbolag med ett antal kunder, såväl privata som statliga. Anders är veteran från Försvarsmakten och var tidigare överstelöjtnant i Väg- och vattenbyggnadskåren.
Plagazi vill tacka både Valerie Dujardin och Torsten Granberg för deras värdefulla bidrag till företaget.
”Bolaget anser att dessa förändringar kommer att kunna leda Plagazi i rätt riktning för att möjliggöra en gynnsam position för tillväxt. Att stärka styrelsen och fokusera ledarskapet på kommersiella aktiviteter kommer att gynna bolaget på resan mot att uppnå vår vision om att bli ledande i utvecklingen av den europeiska marknaden för avfall-till-x.” – Soran Shwan, VD Plagazi AB (publ)
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Soran Shwan, VD Plagazi AB (publ)
E-post: soran.shwan@plagazi.com
Telefon: +46 70 036 27 90
Om Plagazi AB (publ):
Plagazi AB är ett svenskt cleantech-företag som revolutionerar produktionen av cirkulär vätgas. Plagazi hjälper samhället att sluta det cirkulära kretsloppet genom att omvandla avfall till cirkulär vätgas genom plasmaförgasning, vilket bidrar till att lösa den betydande globala frågan om icke-återvinningsbart avfall, förnybara energikällor och koldioxidutsläpp. Med flera aktiva projekt över hela Europa siktar företaget på att bli svaret på kontinentens strävan att nå sina klimatmål.
Mer information:
Följ Plagazi på LinkedIn:
https://www.linkedin.com/company/plagazigreenhydrogrenfromwaste/
Marknadsnyheter
Hundrade patienten från krigets Ukraina får vård på Karolinska Universitetssjukhuset
Karolinska Universitetssjukhuset har tagit emot den hundrade patienten från Ukraina. Patienten anlände tillsammans med tre andra och de får nu vård på sjukhuset. Karolinska är det sjukhus i Sverige som har tagit emot flest sjuka och skadade från Ukraina. Det är huvudsakligen krigsskadade och cancersjuka som fått vård på sjukhuset.
– I mars 2022 kom de första patienterna från Ukraina till oss på Karolinska och nu har vi tagit emot den hundrade patienten. Det finns ett stort engagemang för Ukraina på sjukhuset som jag är stolt över. Jag är glad över det bidrag vi och Region Stockholm kunnat ge för att hjälpa skadade och sjuka efter Rysslands fullskaliga invasion samtidigt som bidrar till att avlasta sjukvårdspersonalen i Ukraina som arbetar under mycket svåra förhållanden, säger Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.
Flygtransporten av de fyra patienterna från Rzeszow i Polen till Bromma flygplats genomfördes av Karolinskas egna transporttjänst, Intensivvårds Transport Centrum (Karolinska ITC). Karolinska ITC bistår också de andra svenska sjukhus som tar emot patienter Ukraina med transporterna.
Två av de nyanlända patienterna är cancerpatienter och de andra två är traumapatienter som kommer att få vård efter att ha skadats i strid.
Del av EU:s och Sveriges stöd till Ukraina
Det ukrainska sjukvårdsystemet är under press sedan den fullskaliga ryska invasionen i februari. år 2022. För att avlasta den ukrainska sjukvården och tillhandahålla krigsskadade och andra patienter högspecialiserad vård har EU-länderna totalt tagit emot fler än 4500 patienter. Patienterna fördelas via EU:s kriscenter, European Emergency Response Coordination Centre (ERCC).
Sverige har tagit emot 192 patienter totalt. Sedan Karolinska universitetssjukhuset och Region Stockholm började ta emot patienter i mars 2022 har drygt hälften, 102 patienter, vårdats på Karolinska universitetssjukhuset.
– Region Stockholm stödjer Ukraina och vi är mycket positiva till att vi fått i uppdrag att ge högspecialiserad vård till krigsskadade och andra patienter från Ukraina. En förutsättning för att vi ska kunna ta emot patienter från Ukraina, eller andra länder om vi får det uppdraget, är att det inte tränger undan annan sjukvård. Jag är väldigt glad att vi har den kapaciteten i Region Stockholm både på Karolinska universitetssjukhuset, våra andra sjukhus och i annan avancerade slutenvårdsrehabilitering, säger Nicole Silverstolpe, ukrainasamordnare på Region Stockholm.
Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset
08-123 740 10
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke