Connect with us

Marknadsnyheter

Muscle Pain – en halsbrytande livsberättelse om att gå vidare som presenteras under CirkusMania 2024

Published

on

I årets upplaga av festivalen CirkusMania presenteras 30 olika föreställningar med svenska och internationella artister. Ett av gästspelen är Galapiat Cirque med föreställningen Muscle Pain, en rå och charmig rakt-på-sak-cirkus-konsert om att gå vidare. På scenen står två kvinnor med omvälvande livsöden.

Årets festivalprogram består av tankeväckande, poetisk, genreöverskridande och samtidsaktuell cirkuskonst för alla åldrar. Det blir också personliga livsberättelser. Ett sådant exempel är Muscle Pain med Elice Abonce Muhonen och Chloé Derrouaz. Första gången de träffades var på utbildningen Cirkuspiloterna i Botkyrka år 2003. Efter två och ett halvt år i Sverige sökte sig Elice vidare till Frankrikes nationella cirkushögskola medan Chloé började arbeta som artist. Men Chloé hann knappt påbörja karriären förrän hon bröt nacken. Trots läkarens tvekan bestämde hon sig för att ge artisteriet en chans – och lyckades. Även Elice blev en framgångsrik cirkusartist och de två turnerade världen runt, på varsitt håll.

18 år senare möttes de igen. Då satt de på varsin träningscykel i ett rehabiliteringscenter för professionella atleter och neuropatienter. Nu var det Elice som hade fallit 28 meter från ett hustak (när hon skulle titta på stjärnorna med sin pojkvän) och fått ett stort antal frakturer och brutit nacken. Chloé var förvisso återställd från sin nackskada, men hade nu drabbats av en hjärntumör …

– Vi satt där på motionscyklarna och ställde oss frågan, varför gör vi det här? Vad är det vi vill tillbaka till? Motionscyklarna är med i föreställningen Muscle Pain. De är en bra metafor: Man trampar och trampar men kommer ändå inte vidare. Vi kände oss ömtåliga. Samtidigt påminde alla runt omkring oss om att vi mirakulöst överlevt ovanligt mycket, och att vi var starka. Vi var tvungna att gå vidare, hitta ett nytt sätt att förhålla oss till livet, med förändrade och åldrade kroppar, säger Chloé Derrouaz.

Artistduon skrevs ut från kliniken, anammade humorn som strategi för att komma vidare, och cirkuskonsert-föreställningen Muscle Pain föddes: En charmig cirkus-konsert som träffar rakt i solar plexus. Med på scenen är även trummisen Marc Dupont.

– Vi sjunger och gör det våra kroppar tillåter, vilket ändå är en hel del. Ironiskt nog skrev vi låten Muscle Pain under utbildningen i Botkyrka för 20 år sedan. Då handlade den om träningsvärk. Nu framför vi den med erfarenhet av en annan sorts muskelsmärta. Både låten och föreställningen handlar om muskler och vad kroppen imponerande nog klarar av, säger Elice Abonce Muhonen.

– Alla åldras och allas kroppar förändras. På så sätt lever vi alla med samma utmaning och panik. Vi vill inspirera människor att sluta trampa runt och fastna i det som varit. Skratta, gör det bästa av det du har här och nu. Vi vet att det går. Den enda vägen är framåt, säger Chloé.

Muscle Pain spelas på Södra Teatern den 17 februari kl 21.00 samt 18 februari kl 15.00. För vuxna och unga (från 12 år).
Pressbilder finns här.

För mer information, pressbilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840

e-post:
magdalena@ingoodcompany.se

Om artisterna
Elice Abonce Muhonen och Chloé Derrouaz är del av Galapiat Cirque, ett kooperativ av ca 50 artister, producenter och tekniker baserade i franska Bretagne. De producerar föreställningar, filmer och festivaler, och turnerar ett flertal produktioner. Elice och Chloé har sina bakgrunder i Finland, Mexiko och Frankrike, och har båda sin grundutbildning i cirkus från Botkyrka. På scenen under Muscle Pain medverkar även trummisen Marc Dupont som också skrivit merparten av musiken.

Om CirkusMania
CirkusMania är en cirkusfestival som arrangerats sedan 2019 i regi av Subtopia. Målet med festivalen är att i ett omfattande samarrangemang mellan aktörer över hela Stockholmsregionen skapa brett intresse och nyfikenhet för samtida cirkus hos etablerad och ny publik. Cirkus idag är en konstform som tar sig många olika och ofta oväntade uttryck. I 2024 års upplaga av den tolv dagar långa festivalen som pågår
9–20 februari presenteras det senaste inom cirkus som samtida scenkonst.
https://www.cirkusmania.se

Pressbilder finns här.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Aktieägarrapporten 2023

Published

on

By

Aktieägarrapporten ger en unik bild av hur aktieägandet i Sverige såg ut 2023 och hur det har utvecklats över tid. Den belyser skillnader i aktieägandet mellan privatpersoner, juridiska personer och utländska ägare. Rapporten ger också en ingående bild av aktieägandet mellan kvinnor och män, olika åldersgrupper och regioner.

Euroclear Sweden har licens från Finansinspektionen att hålla aktieägarregistret över Sveriges alla noterade bolag i egenskap av Sveriges värdepapperscentral.

Underlaget i rapporten utgörs av samtliga svenska aktiebolag vars aktier är noterade till handel samt svenska onoterade aktiebolag vars aktier är anslutna till värdepapperssystemet, vilket för närvarande är totalt 1 659 bolag. Årets rapport är den sjunde upplagan.

Ladda ned Aktieägarrapporten 2023.

För mer information, vänligen kontakta:
Cecilia Strömmar, kommunikationschef, Euroclear Sweden
072-225 69 00, cecilia.strommar@euroclear.com
 
Om Euroclear Sweden
Euroclear Sweden är ett fintechbolag och Sveriges värdepapperscentral. Bolaget hanterar transaktioner till ett värde av 470 miljarder SEK per dag och bidrar till en säker och effektiv värdepappershandel. Euroclear Sweden anordnar årsstämmor med fler än 150 börsnoterade bolag samt erbjuder data och insikter om bolags aktieägarstruktur genom analystjänsten Vantage by Euroclear. Bland kunderna finns 1 700 aktiebolag, 50 banker och finansiella institut samt 70 fondbolag. Euroclear Sweden har 150 medarbetare och huvudkontor i Stockholm. Bolaget är en del av Euroclearkoncernen med 4 000 medarbetare med 80 nationaliteter i fler än 20 länder. För mer information: www.euroclear.com/sweden

Continue Reading

Marknadsnyheter

Astronomer hittar vatten där nya planeter bildas

Published

on

By

Ett internationellt forskarlag har hittat vattenånga runt en ung solliknande stjärna, exakt i de områden där planeter nu kan vara på väg att bildas. Forskarnas studie visar hur vatten kan påverka utvecklingen av ett planetsystem – precis som det gjorde i vårt eget solsystem för flera miljarder år sedan. Upptäckten har möjliggjorts av instrument som har utvecklats bland annat på Chalmers.

Studien, som publiceras idag i Nature Astronomy, avslöjar att stjärnan HL Tauri omges av minst tre gånger så mycket vatten som i alla jordens hav. Vattenångan finns i den inre delen av en skiva av gas och stoft som omger stjärnan. HL Tauri är bara en miljon år gammal, och ligger 450 ljusår från jorden i stjärnbilden Oxen.

Forskarnas resultat pekar ut områden där vattenångan kan påverka den kemiska sammansättningen i de planeter som kan bildas runt stjärnan. Stoftkornen i skivan utgör frön för planetbildning, genom att de kolliderar och klumpar ihop sig till allt större kroppar som kretsar runt stjärnan. Astronomerna tror att stoftpartiklarna fäster bättre vid varandra i de områden där det är tillräckligt kallt för vattnet att frysa – en idealisk plats för planetbildning.

Tidigare har det inte varit möjligt att kartlägga hur vatten är fördelat i en stabil och sval gas- och stoftskiva runt en ung stjärna – den typ av skiva som erbjuder de bästa förutsättningarna för planetbildning runt stjärnor. Men nu går det att göra med superteleskopet Alma i Chile.

De nya observationerna gjordes med radiomottagare för två olika frekvensområden – band 5 och 7. Almas band 5-mottagare har utvecklats vid Onsala rymdobservatorium på Chalmers, med bidrag från European Southern Observatory (ESO).

– Alma är den enda anläggningen i världen som kan observera fördelningen av vatten i en sval planetbildande skiva, säger Wouter Vlemmings, professor i radioastronomi på Chalmers och medförfattare till studien. Tack vare band 5-mottagarna kan Alma nu observera i ett nytt frekvensområde, med huvudsyftet att just detektera och avbilda vatten i vår del av universum.

Bildtext:
Ett internationellt forskarlag har identifierat vattenånga i en gas- och stoftskiva runt en ung stjärna, exakt i de områden där planeter kan vara på väg bildas. De blå områdena i bilden visar vattenånga, i de nya observationerna som gjorts med teleskopet Alma. Nära centrum av skivan och den unga stjärnan är gasen varmare och ljusare. Områdena i rött har observerats tidigare med Alma och visar fördelningen av stoft runt stjärnan.
Bild: Alma (ESO/NAOJ/NRAO)/S. Facchini m. fl.

Länkar:

För mer information, kontakta:

  • Robert Cumming, astronom och kommunikatör, Onsala rymdobservatorium på Chalmers, 070-493 31 14, robert.cumming@chalmers.se
  • Wouter Vlemmings, professor i radioastronomi, Chalmers, 031-772 63 54, wouter.vlemmings@chalmers.se  

Båda kontaktpersonerna talar engelska, och Robert Cumming talar även engelska. På Chalmers har vi podd-studior och filmutrustning på plats och kan bistå vid förfrågningar om tv-, radio- eller podd-intervjuer.

Johanna Wilde
Presskommunikatör
031-772 2029
johanna.wilde@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. 

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Omvandling av aktier i NCC AB, februari 2024

Published

on

By

Läs original

Enligt NCC:s bolagsordning har ägare till aktie av serie A rätt att begära att sådan aktie omvandlas till aktie av serie B. Genom omvandling minskar det totala antalet röster i bolaget.

Under februari 2024 har på aktieägares begäran 4 651 501 aktier av serie A omvandlats till serie B. Det totala antalet röster i bolaget uppgår därefter till 161 275 551.

Det totala antalet registrerade aktier i bolaget uppgår till 99 760 956, varav 6 834 955 aktier av serie A och 92 926 001 aktier av serie B. NCC innehar 2 099 221 B-aktier i eget förvar.

I samband med en omvandling har bolaget en skyldighet enligt lag (1991:980) om handel med finansiella instrument att på detta sätt offentliggöra uppgifter om förändringen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Tove Stål, Head of External Relations NCC, 076-5216102

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Media bank

Denna information är sådan information som NCC AB är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 29 februari 2024 kl. 11.00 CET.

Om NCC. NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling. 2023 omsatte NCC ca 57 miljarder SEK och hade 12 200 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.