Connect with us

Marknadsnyheter

Akuta problem med fler än ett av tio svenska tak

Published

on

Skador och brister på hustak är ett vanligt problem, som kan leda till kostsamma fukt- och rötskador. Av alla tak Anticimex besiktigade under 2020 hade 13 procent skador eller större brister som behövde åtgärdas omgående. Inför hösten och vintern bör husägare se över sitt tak för att slippa läckage av vatten in i huset. Klimatförändringar som kan leda till mer regn under kort tid kan också öka behovet framåt av att ha ett väl fungerande tak som snabbt leder bort vatten på ett bra sätt.


Anticimex har analyserat resultatet från alla besiktningar av tak på småhus som har genomförts inför en försäljning av huset under 2020. Totalt har 36 789 tak besiktigats i hela landet av Anticimex besiktningstekniker. Resultat visar att många husägare behöver se över sitt tak. På 13 procent av taken hittade Anticimex en skada eller allvarlig brist som behöver åtgärdas omgående för att undvika vattenläckage och kostsamma fuktskador. Skadorna rör sig bland annat om rostiga plåttak, takpapp med sprickor och äldre tak i behov av byte. Utöver de akuta skadorna och bristerna hade 42 procent av taken en risk för att skador utvecklas inom de närmsta åren. 

– Alla tak behöver underhållas regelbundet och husägare bör inspektera sitt tak en gång per år, säger Johanna Lindström, expert på husbesiktningar och byggnadsmiljö på Anticimex. Många vill dock inte klättra upp på stegar på höga höjder, och säkerheten är viktig. Känner man sig minsta osäker ska man ta hjälp av en expert. 

Tak är en av byggnadsdelarna på ett hus som utsätts för hårdast slitage. Vind, nederbörd och temperaturskillnader kan orsaka skador på både ytter- och underlagstak. När otätheter uppstår kan fukt tränga igenom, som i värsta fall kan leda till fukt-, mögel- och rötskador på husets bärande konstruktion. Även löv och påväxt av mossa kan skapa problem på taken genom att hindra vattenavrinningen och täppa till hängrännor, ​​stuprör, ränndalar och eventuella dagvattenledningar. Mossa drar även till sig fukt och kan orsaka frostsprängning på tegelpannor. Ett annat vanligt problem är otäta genomföringar och plåtanslutningar runt exempelvis skorsten, takkupor och takfönster.

En ytterligare utmaning är om klimatförändringarna leder till stora regnmängder under kort tid. Då kan behovet öka av att ha ett väl fungerande tak som snabbt kan leda bort vattnet på ett bra sätt. 

– Vid hällregn minskar marginalerna för ett tak som inte fungerar som det ska, säger Johanna Lindström. Därför kan underhållsbehovet komma att öka i framtiden, om större mängder regn kommer oftare än idag. 

Av de brister och skador på tak som Anticimex besiktningstekniker har noterat är det vanligaste problemet att taket är äldre, eller till och med för gammalt. Oberoende av vilken typ av tak man har så behöver taktäckningen läggas om när den slitits ut. Exempelvis är den beräknade tekniska medellivslängden för ett papptak cirka 15–20 år, för takpannor cirka 30 år och för bandtäckt plåt cirka 40 år. 

– Vår bild är att många väntar för länge med att lägga om taket eftersom det är en kostsam renovering, säger Johanna Lindström. Därför är det bra att tänka på att ett välskött tak kan hålla betydligt längre än den beräknade livslängden. 

Anticimex statistik visar även att det är lite högre risk för skador på taket när taktäckningen består av takpannor, jämfört med papptak och plåttak. Takpannor av betong eller tegel är även den vanligaste taktäckningen i Sverige – av husen Anticimex besiktigade hade 70 procent takpannor. 

– En förklaring till att takpannor är mer skadade kan vara att det är många delar att ha koll på i underhållsarbetet, vilket ökar risken att missa vissa brister, säger Johanna Lindström. 

Vår bedömning är dock att papptak drabbas mest av akuta vattenläckage i och med att det används på platta tak. Det syns dock inte i denna statistik, för de skadorna åtgärdas omedelbart innan vår besiktningstekniker är på plats för att göra en överlåtelsebesiktning. 

Tips för att förebygga och skydda taket: 

  • Inspektera ditt tak minst en gång per år. Yttertaket ska vara helt och det ska inte finnas revor i pappen, sprickor i takpannor eller hål i plåten. Lägg sneda takpannor rätt och byt pannorna så fort de blir trasiga. Men var försiktig och tänk på din säkerhet, inspektera från en godkänd stege, från marken med kikare eller via vindsluckor och takfönster. 

  • Säkerställ att det är tätt vid ventilationsrör, takfönster och andra genomföringar. Kontrollera att plåtbeslagen inte sitter löst eller är rostiga, Kontakta en takläggare för att ta reda på hur du utför arbetet fackmässigt och säkert. Eller anlita en takläggare.
     
  • Kontrollera skorstenen. Om du eldar lite eller inte alls i huset kan det vara en bra idé med huv på skorstenen, då slipper du få in nederbörd genom skorstenen. Eldar du å andra sidan mycket kan en huv vara ett sämre alternativ eftersom röken inte ventileras i samma utsträckning. Rådgöra alltid med en skorstensfejare.
     
  • Om det är möjligt, lyft på takpannor och kontrollera underlagspappen. Under takpannorna finns ofta underlagspapp och en yttertakspanel av trä. I en del hus finns istället ett underlagstak av träfiberskivor eller med armerad plastfolie. Vid mycket regn och blåst eller vid snö, kan fukt ta sig förbi det yttersta lagret. Då ska takpappen skydda innertaket och föra vattnet ned till hängrännan.
     
  • Rensa taket från mossa, kvistar och övrigt skräp. Håll taket rent från mossa med hjälp av en borste. Undvik högtryckstvätt då den kan trycka in vatten i skarvar. Ta bort kvistar och annat skräp som kan påverka avrinningen.
     
  • Kontrollera även taket inifrån vinden. På vinden ska undertaket och väggar se torra ut och inte visa några tecken på fuktskada eller mögelpåväxt.
     
  • Rensa hängrännor och ränndalar från löv och skräp. Kontrollera även att rännan är hel samt lutar åt rätt håll mot stupröret. Häll vatten i hängrännan och titta så att det inte droppar från rännans undersida.
     
  • Se efter så att takets vindskivor och takfotsbrädor är i gott skick. De skyddar takets sidor från väder och vind.
     
  • Kontakta alltid en takläggare om du tror att taket läcker eller vid minsta osäkerhet.

Hela rapporten hittar du bifogad i detta mailutskick.

För mer information, kontakta:
Johanna Lindström, expert husbesiktningar och byggnadsmiljö Anticimex, 070-819 00 54, johanna.lindstrom@anticimex.se

Om Anticimex
Anticimex är det moderna serviceföretaget inom skadedjurskontroll, matsäkerhet, fuktkontroll, husbesiktningar och brandskydd. Genom förebyggande åtgärder, ny teknik och hållbara lösningar skapar vi hälsosamma miljöer för både företag och privatpersoner runt om i världen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.