Connect with us

Marknadsnyheter

Algblomningen har startat: ”Alla har ett ansvar”

Published

on

Årets algblomning har startat, både i Östersjön och flera insjöar. Kraftiga algblomningar har blivit något av ett tecken på att den svenska sommaren startat och att vattnet är varmt. Ett tecken som inte borde finnas – då det egentligen pekar på ett hav som är ur balans.

– Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och läget är väldigt allvarligt. Cirka en femtedel av Östersjöns bottnar beräknas vara syrefria och omkring en tredjedel lider av syrebrist så vi måste ta krafttag och fortsatt minimera de övergödande utsläppen.

Algblomningarna kräver mycket syre när algerna ska brytas ner och sjunka till botten, säger Inger Näslund, Världsnaturfonden WWFs havsexpert.

Algblomningen är direkt kopplad till den övergödning som vi själva bär ansvar för då höga halter växtnäring kommit ut i Östersjön, främst från våra avlopp och jordbruksmarker. Resultatet blir döda bottnar.

De kraftiga algblomningarna startar sedan en ond spiral. Förutom de utsläpp som läcker ut i Östersjön från jordbruket och avloppen läcker det ut lagrade fosforutsläpp från havsbottnarna. Dessa förvärrar övergödningen ännu mer.

– Den syrefria miljön leder till att fosfor kan frigöras ur bottensedimentet och läcka ut i vattnet och då ytterligare ge näring till mer intensiv algblomning, säger Inger Näslund.

Även torsken har betydelse för algblomningen i Östersjön. Överfiske kan leda till att vissa fiskarter minskar kraftigt, men också till allvarliga förändringar det ekologiska systemet.

Vissa alger, som exempelvis de blågröna, kan vara giftiga för både människor och djur. När de blommar kan vattnet färgas i grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt. Vattnet blir även tydligt grumligt och kan fyllas av små tråd- eller prickformade växtplankton.

– Vid tecken på algblomning ska man undvika att bada och även försöka hålla sina husdjur borta från vattnet, säger Inger Näslund. Om man råkar svälja vatten med blågröna alger kan det orsaka magsjuka eller ökad risk för infektion i öppna sår.

Algblomning är ett naturligt fenomen under den varma årstiden, men på grund av allt för höga utsläpp av näringsämnen i Östersjön blir tillväxten av planktonalger allt för intensiv.

WWF arbetar på flera områden för att förbättra havsmiljön i Östersjön, bland annat med att anlägga våtmarker som renar vattnet innan det når ut i havet. Men det behövs mer, därför uppmanar WWF alla länder runt Östersjön att leva upp till sina löften och minska sina utsläpp av övergödande ämnen.

I Sverige är jordbruket den största orsaken till näringsläckage. Men reningsverk, industri, enskilda avlopp och dagvatten bidrar också med övergödande ämnen som sedan hamnar i såväl insjöar som Östersjön.

– Men det är inte bara politikernas beslut som påverkar läget i Östersjön. Företag och privatpersoner bär också en del av ansvaret. Som konsumenter och privatpersoner kan vi bidra till att bekämpa övergödningen genom att exempelvis fixa våra enskilda avlopp och tömma båttoaletten i hamn. Om du har egen mark där en våtmark skulle kunna bidra till att minska näringsflödet, kan du kontakta din länsstyrelse för att höra om möjlighet att anlägga den, säger Inger Näslund.

Bara genom att agera tillsammans kan vi få mindre algblomningar under framtida somrar.

Fakta: Östersjön

Östersjön, som har bräckt vatten, gränsar till nio länder. Det bidrar med mat, jobb och turism – men räknas idag till ett av världens mest förorenade hav. Bland hoten finns övergödning, överfiske, ökande sjöfart och utsläpp av miljögifter.  Näringsläckaget har minskat de senaste decennierna. Men det dröjer innan vi ser de positiva effekterna av minskade utsläpp till havet. Mycket näring finns lagrat i bottensedimenten av gamla utsläpp. Östersjön är ett innanhav med långsamt vattenutbyte. Det tar mer än 30 år att byta ut allt vatten.

Så jobbar WWF för ett mer hållbart innanhav:

WWF arbetar för att stoppa övergödningen och farliga utsläpp, skydda viktiga områden, stoppa ohållbart fiske, skapa säkrare sjöfart och minska oljeutsläpp.

WWF arbetar på flera plan med konkreta naturvårdsinsatser för att skapa en bättre havsmiljö i Östersjön, exempelvis våtmarker och restaurering av marina miljöer i grunda vikar.

WWF vill öka medvetenheten om de problem Östersjön står inför, engagerar våra politiker i frågan om vårt kära innanhav, inte bara i Sverige utan i alla Östersjöländerna.

Läs mer här.

WWF vill att:

Östersjöländerna lever upp till sina åtaganden i den gemensamma handlingsplanen för Östersjöns miljö (Baltic Sea Action Plan inom HELCOM) och minskar sina utsläpp av växtnäringsämnen.

Östersjöländerna gör mer för att jordbrukets näringsläckage och utsläpp från avloppsvatten från mindre samhällen minska och enskilda hushåll.

Utsläpp av avloppsvatten till havs bör förbjudas för all kommersiell sjöfart, inte endast kryssningsfartyg. Avloppsvatten ska lämnas i hamn för rening.

Läs mer här.

Detta kan du som privatperson göra för Östersjön:

Se till att tömma toalettvattnet från din båt i hamn.
Har du enskilt avlopp till huset eller sommarstugan? Gå in på www.avloppsguiden.se och lär dig mer om hur du kan förbättra reningen och vilka regler som gäller.

Skrubba rent klippor under vatten som är bevuxna med fintrådiga alger, på hösten eller i april/maj. Då får blåstångslarverna en ren plats att sätta sig fast på. Blåstången är Östersjöns viktiga skogar och bidrar till att vattnet renas.

Var noga med att slänga skräp i papperskorgen och panta dina flaskor och burkar.

Använd endast miljömärkt bottenfärg till båten.

Har ni frågor:

Inger Näslund, WWFs Östersjöexpert, inger.naslund@wwf.se, tel 070 10 53 057

Troy Enekvist, pressekreterare, troy.enekvist@wwf.se , tel 076 06 85 006

Continue Reading

Marknadsnyheter

Holmens styrelse har beslutat om återköp av aktier kopplat till aktiesparprogram

Published

on

By

Styrelsen för Holmen har beslutat att utnyttja bemyndigandet från årsstämman den 16 april 2024 om återköp av egna aktier för framtida leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

Återköp får omfatta högst 50 000 aktier av serie B under perioden från och med 29 april 2024 fram till och med den 31 maj 2024, vid ett eller flera tillfällen. Återköp ska ske på Nasdaq Stockholm i enlighet med dess Regelverk för emittenter till ett pris per aktie inom det på Nasdaq Stockholm vid var tid gällande kursintervallet mellan högsta köpkurs och lägsta säljkurs.

Syftet med återköpet är att säkerställa framtida leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

Holmen innehar vid tidpunkten för detta pressmeddelande 3 289 969 egna aktier av serie B, motsvarande 2 % av totalt antal aktier.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stina Sandell, Hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen, 073 986 51 12

Holmens verksamhet utgår från skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det. Vi är 3 500 medarbetare som skapar värde för aktieägare, kunder och samhälle. Vår omsättning uppgick 2023 till nästan 23 Mdkr och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Välkommen att besöka holmen.com för mer information.

Continue Reading

Marknadsnyheter

DexTech Medical AB, Delårsrapport 1 juli, 2023 – 31 mars 2024

Published

on

By

Sammanfattning av tredje kvartalet (2024-01-01 – 2024-03-31)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -1,5 (-1,6) MSEK
  • Resultat per aktie* -0,08 (-0,08) SEK

Sammanfattning av niomånadersperioden (2023-07-01 – 2024-03-31)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -3,9 (-3,7) MSEK
  • Resultat per aktie* -0,18 (-0,19) SEK
  • Likvida medel uppgick vid periodens utgång till 21,1 (27,1) MSEK

* Före och efter utspädning. Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med genomsnittligt antal aktier 18 485 857. För jämförelseperioden var genomsnittligt antal aktier 18 485 857. Belopp inom parentes avser motsvarande period föregående år.

VD:s kommentar 

Bolagets fas1 studie avseende OsteoDex behandling av multipelt myelom pågår och patientrekryteringen fortskrider.

 Huvudprövare (principal investigator, PI) är Dr Katarina Uttervall, MD, PhD, Avdelningen för Hematologi/HERM, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Biomarkörer analyseras vid Centrallaboratoriet, Karolinska Universitetssjukhuset, NKS, Solna. Patienter med recidiverande/behandlingsresistent sjukdom och som erhållit 1–5 tidigare behandlingslinjer inkluderas. Primär målsättning är att konfirmera säkerhet och tolererbarhet samt som sekundär målsättning att fastställa eventuell behandlingsrespons. Dokumentering av livskvalité́ kommer även att göras (QoL scores).

Den första patienten behandlades i december vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. De första provsvaren från patient 1 inkom den 23 januari och visar en mycket stark effekt på markören för osteoklast aktivitet (CTX).  Patienten har nu fullgjort behandlingen enligt studieprotokollet och har nu stabil sjukdom. Stabil sjukdom innebär att sjukdomen ej fortskrider (bromsad). Resultatet är viktigt och indikerar att Osteodex kan bromsa recidiverande/behandlingsresistent sjukdom.

Ett amendment till studieprotokollet som innebär att Bolaget kan följa patientens sjukdomshistoria efter fullgjord behandling är nu godkänt av berörda myndigheter. Det ger Bolaget information om durationen av OsteoDex sjukdomsbromasande effekt.

Anders R Holmberg

Kontaktpersoner

Anders Holmberg, verkställande direktör, +46 73 324 27 82

Gösta Lundgren, CFO, +46 70 710 47 88

Denna information är sådan information som DexTech Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 april 2024.

DexTech Medical AB är ett svenskt forskningsföretag som utifrån sin teknikplattform har utvecklat fyra läkemedelskandidater som skyddas av patent. Huvudkandidaten är OsteoDex för behandling av kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) med skelettmetastaser. En framgångsrik klinisk fas II studie har genomförts med OsteoDex där resultatet visar hög tolererbarhet med lindriga biverkningar samt behandlingseffekt på patienter som sviktar på befintliga läkemedel. DexTechs målsättning är att senast efter genomförd fas II-studie utlicensiera respektive läkemedelskandidat. DexTech Medical AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Falun

Published

on

By

Måndagen den 29 april besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Falun. Hon kommer bland annat att delta i möte med landshövding Helena Höij kring arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck och göra ett verksamhetsbesök vid Polisen i Dalarna. 

Vid mötet med landshövdingen kommer Paulina Brandberg att få information om ”Ett Dalarna fritt från våld”, Dalarnas jämställdhetsstrategi samt en lägesrapport kring länets regionala resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vid mötet deltar landshövdingen, representanter från Länsstyrelsen, Polisen och Region Dalarna. 

Paulina Brandberg kommer också att göra ett verksamhetsbesök vid Polisen för att få en fördjupad inblick i deras arbete mot våldet.

Program 

12.00-14.00 Möte med landshövdingen

14.00-14.30 Tid för media
Adress ges vid anmälan.

14.30-16.30 Verksamhetsbesök Polisen 

16.30-17.00 Tid för media
Adress ges vid anmälan.

Kontakta Emelie Franzén vid intervjuförfrågningar.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.