Marknadsnyheter
Ämneskunskaper och språkkunskaper hänger nära samman
En avhandling vid Göteborgs universitet belyser hur elever utvecklar både språkkunskaper och ämneskunskaper i skolämnen som svenska som andraspråk och fysik, i årskurs 9. För att de ska kunna förstå och uttrycka ämneskunskaper på ett nyanserat sätt behöver undervisningen anpassas, särskilt för elever som lär sig skolans ämnen på ett andraspråk.
I sin avhandling har Camilla Håkansson undersökt hur ämneslitteracitet, alltså förmågan att läsa, skriva och kommunicera inom olika skolämnen, hänger samman med elevers kunskapsutveckling i ämnena svenska som andraspråk och fysik. Elever läser och skriver inte på samma sätt i olika ämnen. En text i ett naturvetenskapligt skolämne som fysik skiljer sig till exempel från en text i ett språkämne som svenska som andraspråk, vilket gör att undervisningen behöver anpassas för att möta dessa olika krav.
– Elever som lär sig på ett andraspråk måste utveckla både ett vardagsspråk och ett specifikt skolspråk för att kunna uttrycka sina ämneskunskaper, säger Camilla Håkansson, doktorand i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet.
– För att stödja denna utveckling behöver eleverna explicit undervisning i hur språk och ämneskunskaper hänger ihop.
Lärarsamarbete kan ge goda resultat
Forskningen visar hur ett samarbete mellan en språklärare och en fysiklärare, om argumenterande texter och kärnkraft, gav eleverna både språkliga och ämnesspecifika verktyg för att klara sina skoluppgifter. Resultaten pekar även på att nationella prov i svenska som andraspråk och fysik ställer olika krav på elevernas språkliga förmågor, vilket ytterligare understryker behovet av ämnesintegrerad språkundervisning.
Avhandlingen lyfter fram två teoretiska ramverk – Legitimation Code Theory (LCT) och systemisk-funktionell lingvistik (SFL) – som kan ge en djupare förståelse för hur språk och ämneskunskaper samspelar i undervisningen.
– För att kunskapsutveckling ska ske måste kopplingen mellan ämnesinnehåll och språk vara tydlig. Min avhandling visar att lärare som skiftar mellan språkliga och ämnesmässiga aspekter kan skapa en mer effektiv inlärningsmiljö för eleverna, säger Camilla Håkansson.
Avhandlingen bidrar inte bara till en ökad förståelse för hur språk och ämnen hänger ihop i undervisningen, utan visar också hur lärarteam kan samarbeta för att stärka elevers utveckling av både språkkunskaper och ämneskunskaper.
Avhandlingen Språkkunskaper och kunskapsspråk. Ämneslitteracitet i ämnesprov, undervisning och elevtexter inom svenska som andraspråk och fysik försvarades vid en disputation på Humanisten, Göteborgs universitet, den 25 oktober.
Länk till avhandlingen: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/81989
Kontakt:
Camilla Håkansson, mobil: 0768–993386, e-post: camilla.hakansson@gu.se
Johanna Hillgren
Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 10 68
E-post: johanna.hillgren@gu.se
Marknadsnyheter
Elicera Therapeutics inkluderar första patienten i den kliniska fas I/II-studien CARMA mot B-cellslymfom
Göteborg, 5 november, 2024 – Elicera Therapeutics (”Elicera”), ett cell- och genterapibolag i klinisk fas som utvecklar nästa generations cancerbehandlingar baserade på onkolytiska virus och CAR T-celler, beväpnade med immunaktiverande egenskaper via bolagets kommersiellt tillgängliga plattform, iTANK, meddelar idag att den första patienten har inkluderats till bolagets kliniska fas I/II-studie CARMA. Studien syftar till att utvärdera den iTANK-beväpnade CAR T-cellsbehandlingen ELC-301 i patienter med svårbehandlad B-cellslymfom, mantelcellslymfom eller indolent lymfom som inte svarat på standardbehandling eller drabbats av återfall i sjukdomen.
Studien kommer att genomföras i två delar där den initiala fasen innefattar en doseskalering på 12 patienter i syfte att identifiera det optimala dosintervallet för behandling med ELC-301. I nästa fas kommer den maximalt tolererbara dosen att utvärderas i ytterligare sex patienter. Totalt väntas 12 patienter genomgå behandling med denna dos.
Studien genomförs vid Uppsala universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Enligt bolagets preliminära tidsplan förväntas doseskaleringsstudien på totalt 12 patienter vara avslutad och rapporterad under andra halvan av 2025. Data från den första dosgruppen på tre patienter förväntas rapporteras under första kvartalet 2025. Preliminära resultat från studiens andra del förväntas kunna rapporteras cirka 6–12 månader senare. Efter behandling löper en uppföljningsperiod om minst två år, vilket innebär att CARMA planeras att vara avslutad och fullständigt rapporterad under 2028.
CARMA är en enarmad, oblindad multicenterstudie som syftar till att utvärdera säkerhetsprofilen och behandlingseffekten efter en dos med ELC-301. Den genomförs på patienter som diagnosticerats med metastaserad eller svårbehandlad CD20-positivt B-cellslymfom, mantelcellslymfom eller indolent lymfom. Studien kommer bland annat att undersöka behandlingens antitumöreffekt, toxicitet och tolerabilitet.
”Vi är mycket glada att äntligen kunna påbörja vår första kliniska utvärdering av ELC-301 och nå en av de viktigaste milstolparna i bolagets historia. Det är ett viktigt steg mot vårt mål att förhoppningsvis kunna erbjuda en ny behandling mot svårartade former av B-cellscancer. Den kliniska utvecklingen av ELC-301 kommer även att ge oss viktiga insikter om vår teknologiplattform iTANK vars funktion är att generera ett brett immunsvar mot cancerceller”, säger Jamal El-Mosleh, vd för Elicera Therapeutics.
För ytterligare information kontakta:
Jamal El-Mosleh, VD, Elicera Therapeutics AB (publ)
Telefon: +46 (0) 703 31 90 51
jamal.elmosleh@elicera.com
Certified Advisor
Mangold Fondkommission AB
Om ELC-301
Elicera Therapeutics läkemedelskandidat ELC-301 är en CAR T-cellsterapi som riktar sig mot CD20, en tumörmåltavla som uttrycks på B-celler, för behandling av B-cellslymfom, mantelcellslymfom eller indolent lymfom. Utöver CAR T-cellernas direkta celldödande effekt uttrycker de även det immunaktiverande proteinet NAP, som härstammar från en vanlig bakterieart. Proteinet har i prekliniska studier visat sig kraftfullt i att aktivera kroppens eget immunförsvar mot cancer, parallellt med CAR T-cellernas direkta verkan, för att effektivt angripa och döda tumörceller. Läkemedelskandidaten har beväpnats med Elicera Therapeutics teknikplattform iTANK.
Om iTANK-plattformen
Den egenutvecklade och kommersiellt tillgängliga iTANK-plattformen har tagits fram i syfte att möta två av de största utmaningarna som CAR T-cellsterapier står inför vid behandling av solida tumörer: en mycket blandad uppsättning av olika tumörmåltavlor och en fientlig tumörmikromiljö. Den gentekniska metoden möjliggör produktionen av ett neutrofilaktiverande bakteriellt protein (NAP) hos CAR T-celler. Utsöndringen av NAP har visat sig kunna förstärka CAR T-cellens funktion samt framför allt aktivera ett parallellt immunsvar mot cancer via CD8+ mördar T-celler. Detta förväntas leda till en bred attack mot de flesta tumörmåltavlorna på cancercellerna. iTANK-plattformen används för att beväpna bolagets egna CAR T-cellsterapier men kan också tillämpas universellt på andra CAR T-cellsterapier under utveckling. Proof-of-concept-data publicerades i Nature Biomedical Engineering i april 2022. Publikationen med titeln “CAR T cells expressing a bacterial virulence factor trigger potent bystander antitumour responses in solid cancers” (DOI nummer: 10.1038/s41551-022-00875-5) kan hittas via följande länk: https://www.nature.com/articles/s41551-022-00875-5. Mer information om iTANK-plattformen finns här: https://www.elicera.com/technology
Om Elicera Terapeutiks AB
Elicera Therapeutics AB är ett cell- och genterapibolag i klinisk fas som utvecklar nästa generations immunonkologiska behandlingar baserat på iTANK-beväpnade onkolytiska virus och CAR T-celler. Bolaget har fyra läkemedelskandidater i utveckling, två CAR T-celler och två onkolytiska virus, som baseras på forskning genomförd av professor Magnus Essands forskargrupp vid Uppsala universitet. Den färdigutvecklade och kommersiellt tillgängliga teknologiplattformen, iTANK, kan användas för att optimera effekten av samtliga CAR T-celler under utveckling och aktivera mördar-T-celler mot cancer. Bolaget adresserar en internationell miljardmarknad inom cellterapiutveckling genom att erbjuda utlicensiering av iTANK till CAR T-cellsutvecklare inom läkemedelsindustrin. Eliceras aktie (ELIC) är noterad på Nasdaq First North Growth Market.
För mer information, vänligen besök www.elicera.se
Marknadsnyheter
Latvian Forest Company säljer två skogsportföljer i Lettland
Latvian Forest Company har ingått avtal om försäljning av 665 hektar mark med ett virkesbestånd om 93 000 m3. Köpeskillingen beräknas preliminärt uppgå till 4 120 000 Euro.
Bolaget har beslutat genomföra försäljningen mot bakgrund av att avkastningskraven har mötts för de två portföljerna samt att alla skogsbruksåtgärder så som avverkningar, planteringar och röjningar genomförts. Försäljningen sker genom ett lettiskt dotterbolag. Köparen är ej närstående till Latvian Forest Company. Transaktionen förutsätter att det lettiska finansiella institutet Altum avstår från en förköpsrätt samt att det lettiska lantmäteriet registrerat fastigheterna. Det förväntas att transaktionen slutförs i december. Köpeskillingen, som ska erläggas kontakt i samband med slutförandet av affären. Likviden avses användas till nya förvärv samt avsättas hos bank i syfte att minska bolagets finansieringskostnader.
Tillgångarna som säljs motsvarar 7,8 % av bolagets hela markbestånd och 8,1 % av virkesbeståndet i Lettland.
För ytterligare information kontakta
Aleksandrs Tralmaks, VD
+37129203972
aleksandrs.tralmaks@latvianforest.se
Eller besök vår hemsida: www.latvianforest.se
Denna information är sådan information som Latvian Forest Company AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 1 november 2024 kl. 12.00 CET.
Om bolaget:
Latvian Forest Company AB (publ) är ett svenskt noterat bolag som förvärvar, säljer samt bedriver skogsbruk på fördelaktigt värderad skog i Lettland och Litauen. De tre huvudsakliga grunderna för verksamheten är, förutom att skog är en eftertraktad realtillgång som växer av egen kraft;
– en förväntad ökning av prisnivåerna för lettiska skogs- och jordbruksfastigheter
– att skapa värdeökning genom en aktiv skogsförvaltning
– att skapa värdeökning genom att bygga upp en större fastighetsportfölj.
Marknadsnyheter
Saab lanserar styrsystem för autonoma navala farkoster
Saab presenterar idag Autonomous Ocean Core, ett autonomt styrsystem som ger farkoster på och under vattenytan autonoma förmågor. Systemet kan användas för militära såväl som civila uppdrag.
Autonomous Ocean Core är ett system med en så kallad öppen arkitektur som tillåter fartyg och andra navala farkoster att operera autonomt vilket ökar möjligheten för lyckade operationer och uppdrag till sjöss. Med hjälp av systemet förses farkoster med en grundläggande autonomi inklusive manöverkontroll. Med Autonomous Ocean Core är det möjligt för operatörer att lägga till ytterligare funktioner och förmågor kontinuerligt, utan att tappa redan inbyggda säkerhetsfunktioner.
Med Autonomous Ocean Core kan obemannade farkoster verka på olika sorters uppdrag såsom mindetektering och minröjning, underrättelseoperationer, övervakning och spaning samt uppdrag som omfattar elektronisk krigföring.
Systemet har flera olika manövreringslägen för att passa olika typer av uppdrag. Vid varje läge ges exakt kontroll och flexibilitet utifrån vad uppdraget kräver. Därutöver kan systemet konfigureras på tre olika sätt för att passa specifika operativa behov och säkerhetskrav.
Systemet levereras klart att användas direkt, med eller utan extra funktionalitet. Det är säkert och kan enkelt göras ännu smartare i framtiden i och med Saabs kontinuerliga utvecklingsarbete och samarbeten med tredje part.
– Utvecklingen av navala obemannade och autonoma enheter går framåt och bidrar till ökade förmågor vid operationer till sjöss. Autonomous Ocean Core ger viktiga operativa fördelar vid uppdrag som är svåra, farliga och kostsamma. Systemet ger våra kunder en taktisk fördel, ökar tillgängligheten och effektiviteten och gör dem mindre beroende av personal på plats, säger Mats Wicksell, chef för Saabs affärsområde Kockums.
Saabs ledande position inom autonoma system innefattar olika enheter på både yt- och undervattenssidan. Saabs autonoma system används exempelvis för att undersöka infrastruktur på havsbotten, träna på ubåtsjakt eller att eftersöka minor.
Kontakt
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 24 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke