Connect with us

Marknadsnyheter

Aptahem nyhetsbrev juni 2022

Published

on

VD kommenterar

Sommaren är här, och vi ser fram emot en solig och avkopplande ledighet inom kort även om vi är aktiva om så behövs. Men först är det dags att summera första halvåret av 2022 för Aptahem.

Vi följer våra uppsatta tidplaner och arbetar fokuserat med att förbereda ansökan till myndigheterna om att få starta den första kliniska studien med Apta-1. Syftet med studien är att fastställa att läkemedelskandidaten är säker att ge till människa inom vårt breda doseringsfönster så att vi kan fortsätta att utveckla en välbehövlig och efterfrågad behandling för patienter som drabbas av livshotande inflammatoriska tillstånd, såsom sepsis.

Prekliniska programmet genomfört enligt plan

Slutrapporten från GLP-toxen (Good Laboratory Practice) har nu färdigställts, och som vi nyligen kunde meddela bekräftades att Apta-1 tolererades mycket väl inom dosfönstret. Rapporten befäster tidigare säkerhetsstudier att Apta-1 är en säker och tolererbar läkemedelskandidat för potentiella framtida akutbehandlingar för patienter med allvarliga inflammatoriska tillstånd. Med denna säkerhetsprofil hos Apta-1 känner vi stor optimism inför de kliniska studierna där vi kommer att studera säkerhet i människa samt indikativ terapeutisk effekt från en provokations-studiemodell i friska frivilliga.

Tidigare i år har vi även tagit emot leveransen av den färdigställda GMP (Good Manufacturing Practice)-batchen av Apta-1. Enligt gällande myndighetskrav måste en läkemedelskandidat vara tillverkad i enlighet med den reglerade praxisen GMP för att få ges till människa. Recipharm håller nu på att utveckla den färdiga produkten av Apta-1, dvs i sitt förpackade skick med all information som dos och volym mm, som kommer att användas i de kliniska studierna.

I och med de avslutande och avrapporterade GLP-toxstudierna samt den levererade GMP-batchen har alla obligatoriska delar av det prekliniska programmet för Apta-1 genomförts. Nu fortsätter vi med fullt fokus att färdigställa ansökan till myndigheterna och ser fram emot att kunna starta den första kliniska studien så snart det är möjligt.

Aptahem fortsätter att stärka bolagets kompetens

I början av juni kunde vi också meddela att vi utsett Ingela Hallberg till ny medicinsk chef (CMO) i bolaget. Ingela efterträder Anders Bylock, som inte har möjlighet att lägga den tid som krävs för att ta Aptahem in i klinik. Med Ingela får vi ytterligare en oerhört erfaren och kompetent ledare i bolaget, och jag ser fram emot att arbeta med Ingela. Utöver sin medicinska expertis bidrar Ingela med en gedigen erfarenhet av att ta läkemedelskandidater till marknad och den strategi som driver affärsutvecklingsarbetet. Vi står nu väl rustade och starka för nästa fas i utvecklingen av Apta-1. I en intervju med BioStock berättar Ingela mer om sig själv och sin bakgrund. Artikeln finns tillgänglig på vår hemsida.

På årsstämman i början av juni valdes även två nya styrelsemedlemmar in i Aptahems styrelse: Åsa Kornfeld och Jan Nilsson. Både Åsa och Jan tillför värdefull erfarenhet och kunskap till bolaget från många år inom den globala läkemedelssfären. Vi välkomnar båda till Aptahem, och ser fram emot den fortsatta resan tillsammans.

Avtal med klinisk CRO

Under våren har vi också ingått det slutgiltiga avtalet med den internationella kliniska kontraktsforskningsorganisationen (CRO) The Centre for Human Drug Research (CHDR) i Nederländerna. CHDR är specialiserade på studier för sjukdomar som orsakas av inflammation och de har en gedigen förståelse för den komplexitet som är förknippad med att göra studier för sepsis och livshotande inflammatoriska sjukdomar. Vi känner oss trygga med att samarbeta med CHDR för de första kliniska studierna med Apta-1 då de även har utfört studier till stora läkemedelsbolag. Detta har vi också fått belägg för från läkemedelsbolagen själva då de har rekommenderat CHDR som dessutom har en stor support av olika internationella Key Opinion Leaders (KOL) i närområdet, speciellt från Leidens sjukhus.

Vi har efter många och konstruktiva diskussioner gemensamt tagit fram en gedigen studiedesign som vi anser ska kunna maximera utläsningen av den kommande provokationsstudien för att optimera upplägget på kommande fas 2-studier samt stärka vår argumentation i affärsutvecklingssammanhang samt partnering. Just med CHDR är styrkan närheten till sjukhuset, som ligger endast några minuter från deras lokaler, samt provanalyser som ligger som längst 15 minuter iväg från utläst svar samt med tillgång till akutvårdsexperter, vilket är av stort värde för oss.

Nytt konsortium med finansiering av KK Stiftelsen

För ett par år sedan ingick vi i ett konsortium med finansiering av KK Stiftelsen där vi började vårt samarbete med en forskargrupp vid Örebro universitet som leds av professor Magnus Grenegård. Samarbetet med Örebro-gruppen har varit mycket framgångsrikt, och lett till att vi förstått en viktig del av Apta-1s verkningsmekanism. Som fortsättning på vårt givande samarbete med Örebro-gruppen kunde vi glädjande meddela att vi tidigare i år ingått ett nytt konsortium tillsammans som även det beviljats finansiering från KK Stiftelsen. Konsortiet består, förutom Örebro universitet och Aptahem, av Attgeno AB, BioReperia AB, Buzzard Pharmaceuticals AB, Lipum AB, Thermo Fisher Scientific och Toleranzia AB. Det nyupprättade konsortiet har som övergripande syfte att utvärdera nya behandlingar för att minska inflammation vid hjärt- kärlsjukdomar och bröstcancer.

Det gemensamma forskningsprojektet, med titeln Nya läkemedelskandidater mot inflammation – nya terapimodeller mot vaskulär inflammation, trombos och bröstcancer, kommer att löpa över fyra års tid med start i slutet av 2022. Aptahem kommer, som tidigare, främst att förse projektet med sin läkemedelskandidat Apta-1 samt bidra med expertkompetens från Dr. Luiza Jedlina som vetenskaplig rådgivare gällande aptemer-baserade läkemedel och speciellt för Apta-1s hämning av inflammation och trombos.

Själv hade jag även äran av att ingå i den styrgrupp som fick representera konsortiets ansökan till KK Stiftelsen, och som blev inbjudna att berätta om projektet och svara på de frågor KK Stiftelsen hade för att kunna fatta beslut om beviljande av medel.

Vi ser mycket fram emot att fortsätta vårt samarbete med professor Magnus Grenegård och hans forskningsgrupp vid Cardiovascular Research Centre, Örebro universitet.

Affärsurveckling och vetenskapliga samarbeten

Det är inte bara Örebro universitet som vi samarbetar med utan flera andra. Nyss hemkommen från en Nordamerika-tur inkluderande ett väldigt intensivt partneringmöte på BIO Convention 2022 i San Diego samt ett vetenskapligt möte, på plats i Toronto, med forkargruppen ledd av professor Mingyao Liu, tar vi massor av intryck och nya kontakter med oss hem. Partnering-mötena med nya som gamla bekanta var riktigt intressanta och än mer så då detta var första eventet på flera år vilket man kände i luften från intensitet och intresse. Vi tar med oss ett antal förfrågningar hem som vi odlar vidare i fortsatta diskussioner. Mötet med UHN i Toronto var väldigt givande och det var faktiskt första gången som vi träffades då samarbetet etablerades under covid-perioden. Vi inväntar nu ytterligare resultat från gruppen och därefter utökas arbetet med förhoppningsvis ett manuskriptarbete för, som vi hoppas, intressanta artiklar. I dagsläget ämnar samarbetet fortsätta genom de diskussioner vi hade runt att studera Apta-1 än mer på djupet som på bredden.

Avslutande ord

Under vintern och våren har vi kunnat bocka av många viktiga milstolpar i utvecklingen av Apta-1. Vi har även fyllt på vår kassa genom teckningsoptionerna TO 7, vilket vi i dessa osäkra tider är glada för. Det känns oerhört positivt och tryggt att det team, som i sina respektive expertområden tillhör en erfarenhetselit, vi har byggt upp under åren fungerar så väl tillsammans och levererar enligt våra planer. Nästa viktiga milstolpe är att skicka in ansökan om att få starta den första kliniska studien med Apta-1. I och med de förtydligande på Apta-1s verkningsmekanism och kommande kliniska studier samt de milestones vi uppnått hittills ser vi kan stärka intresset för potentiella partnerskap såväl inom vetenskapen som industrin. Vi kommer i vanlig ordning meddela våra framsteg så snart det är möjligt, och vi fortsätter att arbeta för att Apta-1 ska utvecklas till den behandling som så många patienter behöver för att överleva sepsis och septisk chock utan bestående men.

Fortsätt att följa oss på aptahem.com eller våra sociala medier, LinkedIn och Facebook.

Önskar er alla en skön sommar!

Malmö 29 juni 2022

Mikael Lindstam
VD, Aptahem AB

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Peter Kullgren besöker Småland

Published

on

By

Under helgen 25–26 maj besöker landsbygdsminister Peter Kullgren Småland för att bland annat göra studiebesök och delta i en bygdegårdsträff.

Under lördagen kommer landsbygdsministern att besöka Skullaryd Älgpark i Eksjö för att delta i en bygdegårdsträff med två av Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupper. Dagen avslutas med ett studiebesök på Sands Maskinstation.

Under söndagen gör landsbygdsministern ett gårdsbesök samt deltar på Jordägareförbundets årsmöte i Växjö.

Presskontakt
Frida Bramstedt
Politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
076-267 34 14
frida.bramstedt@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.