Connect with us

Marknadsnyheter

Är leverantörer till fordonsindustrin redo för teknikskiftet?

Published

on

 Är du leverantör till fordonsindustrin? Behöver du kompetensutveckla och ställa om din verksamhet utifrån den teknikutveckling som sker inom elektrifiering, artificiell intelligens och autonoma fordon? Framrutan är ett kostnadsfritt projekt som erbjuder 70 timmars coachstöd för att hjälpa företag med sin omställning.  

Elektrifieringen och digitaliseringen, artificiell intelligens och autonoma fordon inom fordonsindustrin är att jämföra med utmaningarna som skrivmaskinstillverkningen stod inför. Teknikskiftet kräver en enorm kompetensomställning och de företag som inte hänger med i utvecklingen, riskerar att inte att hänga kvar i industrin.

Under 2020 tog Business Region Göteborg, tillsammans med Göteborgs Tekniska College, Industrial Development Center West Sweden, Industriellt utvecklingscenter i Sjuhärad, IUC Väst och FKG – Fordonskomponentgruppen, fram ett skräddarsytt projekt som ska hjälpa företag att rusta sig för framtiden. Projektet heter Framrutan – omställning för fordonsleverantörer och det finansieras av Europeisk Regional Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Business Region Göteborg.

 

Hans Larsson, du är projektledare för Framrutan, berätta kort om projektet?

– Framrutan är ett samverkansprojekt som riktar sig till leverantörer till fordonsindustrin i hela Västra Götaland. Framrutan ska hjälpa företag att kompetensutveckla sig och ställa om sin verksamhet utifrån teknikutvecklingen som sker inom fordonsindustrin. Många av leverantörerna är SME-företag och har behov av stöd och coachning i att ställa om och kompetensutveckla sin verksamhet för att fortsatt kunna vara konkurrenskraftig. 

Varför prioriteras den här målgruppen?

– Därför att Västra Götaland utgör navet i fordonsindustrin i Sverige. Fordonsindustrin i Västra Götaland sysselsätter ca 66 000 personer och av dessa är ca 42 500 är anställda av leverantörer. Därför är ett konkurrenskraftigt leverantörskluster avgörande för att vi ska kunna fortsätta vara en världsledande region inom fordonsindustrin.

Vad är ditt medskick till fordonsleverantörena? 

– Jsg skulle säga att de företag som vill fortsätta vara konkurrenskraftiga måste ta tag i de här frågorna nu. Det finns inget alternativ. Framrutan är ett utmärkt tillfälle att komma igång med arbetet. Att det dessutom är 70 timmar kostnadsfri coachning med erfarna konsulter borde locka många. 
 

Fram till årsskiftet 2022 ska minst 30 företag ha påbörjat en anpassning eller omställning av sin affärsverksamhet och arbeta strategiskt och operativt med sin kompetensförsörjning. Under februari är det redan tre företag som startar upp. Ett av dessa är Conmore.
 

Andreas Svensson, du är vd på Conmore. Berätta kort vad ni gör. 

– Conmore är ett teknikkonsultbolag som arbetar med innovation och produktutveckling. Vi har alltid medarbetarens bästa i fokus. 

Hur fick ni reda på projektet Framrutan?

– Business Region Göteborg hade ett föredrag för Netgroups styrelse och berättade om det här projektet. Vi såg att det här var en bra möjlighet för oss att komma igång med kompetensförsörjningsarbetet i vårt bolag. 

Varför är det viktigt för er att delta?

– Därför att vi står inför stora tekniska förändringar och då vill vi försäkra oss om att vi har rätt kompetens nu och i framtiden.

Vad har du för förväntningar?

– Jag hoppas att vi får möjlighet att med professionell stöttning kunna se över var vi har brister, möjlighet till analys och också att med rätt kompetens fortsätta ha god tillväxt framöver. 

Avslutningsvis, vad är ditt tips till andra företag i branschen som står inför liknande utmaningar?

– Jag tror att oavsett om man tar hjälp utifrån eller inte så bör man ta tiden för att arbeta med sin strategi kring kompetensförsörning framåt. 

 

Vill du veta mer om Framrutan? Kontakta:

Hans Larsson
031-367 61 36
hans.larsso@businessregion.se 

 

Framrutan är ett samverkansprojekt där följande organisationer deltar: Business Region Göteborg, Göteborgs Tekniska College, Industrial Development Center West Sweden, Industriellt utvecklingscenter i Sjuhärad, IUC Väst och FKG – Fordonskomponentgruppen. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Business Region Göteborg.   

Continue Reading

Marknadsnyheter

Information från Prevas årsstämma 2024

Published

on

By

Prevas AB:s årsstämma ägde rum onsdagen den 15 maj 2024 på Prevas huvudkontor i Västerås. Stämman beslutade i enlighet med samtliga förslag som styrelsen och valberedningen lagt fram vilka framgår av tidigare publicerad kallelse.

Vid årsstämman fattades följande huvudsakliga beslut:

Moderbolaget och koncernens resultat- och balansräkningar fastställdes och beslut fattades om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter och verkställande direktör.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om vinstutdelning om 4,75 kronor per aktie för räkenskapsåret 2023. Avstämningsdag för utdelningen fastställdes till den 17 maj 2024 och beräknas betalas ut genom Euroclear Sweden AB den 22 maj 2024.

Stämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att styrelsen ska bestå av sju stämmovalda ledamöter. Stämman beslutade om omval av styrelseledamöterna Johan Strid, Christer Parkegren, Pia Sandvik, Ebba Fåhraeus, Robert Demark och Christer Wallberg samt nyval av Magnus Lundin som styrelseledamot. Som styrelsens ordförande omvaldes Christer Parkegren. Stämman beslutade även om omval av revisionsbolaget Ernst & Young AB med Per Modin som huvudansvarig revisor.

Stämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att styrelsearvode, för kommande mandatperiod, ska utgå med 440 000 kronor till ordförande och med 220 000 kronor till vardera av övriga ordinarie ledamöter utsedda av stämman och som inte är anställda i bolaget. Arvode till revisorn utgår enligt av bolaget godkänd räkning.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att godkänna ersättningsrapporten.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om att bemyndiga styrelsen att kunna fatta beslut om nyemission av högst 1 273 689 B-aktier vilket motsvarar cirka 10 procent av samtliga aktier i bolaget vid tidpunkten för stämman. Nyemission av aktier ska kunna ske med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, mot kontant betalning eller med föreskrift om apport eller kvittning eller eljest med villkor.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om att bemyndiga styrelsen vid ett eller flera tillfällen under tiden fram till nästkommande årsstämma, fatta beslut om att förvärva högst så många egna B-aktier att bolaget efter förvärv innehar sammanlagt högst tio procent av samtliga aktier i bolaget.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att införa ett incitamentsprogram i form av ett teckningsoptionsprogram (LTI 2024/2027) omfattande nyckelpersoner i Prevas-koncernen. Totalt beräknas programmet omfatta sammanlagt högst 500 000 teckningsoptioner. Varje teckningsoption ger innehavaren rätt att teckna en ny B-aktie i bolaget till en teckningskurs motsvarande ett belopp uppgående till 130 procent av den volymvägda genomsnittskursen för bolagets aktie under en period om 21 handelsdagar mellan den 15 april 2024 till 15 maj 2024. Teckningsoptionerna ska överlåtas på marknadsmässiga villkor till ett pris (premie) som fastställs utifrån ett beräknat marknadsvärde för teckningsoptionerna med tillämpning av en allmänt vedertagen värderingsmodell (Black & Scholes).

Nyteckning av aktier med stöd av teckningsoptionerna kan ske under en period om en månad från dagen för offentliggörandet av delårsrapporten för perioden 1 juli – 30 september 2027, dock senast två veckor från och med den 30 november 2027.

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare.

Kallelse till årsstämma och förslag till beslut finns tillgängliga på https://www.prevas.se/arsstamma.

För mer information, kontakta
Magnus Welén, President & CEO, Prevas AB, Mobil: +46
 70 593 44 57, E-mail: magnus.welen@prevas.se 
Helena Burström, CFO, Prevas AB, Mobil: +46 72 201 11 14, E-mail:
helena.burstrom@prevas.se 

 

Om Prevas
Prevas är ett utvecklingshus där påhittigheten står i centrum. Med hög teknisk kompetens och affärsförståelse hjälper vi kunder inom vitt skilda branscher att dra större nytta av vår tids teknikutveckling. Nytta för människor, planeten och ekonomin. Prevas startade 1985 och är idag 900 medarbetare i Sverige, Danmark och Norge. Prevas är börsnoterade på NASDAQ Stockholm sedan 1998. För mer info om Prevas, besök www.prevas.se.

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Korrigering: Sonetels intäkter ökar tvåsiffrigt i april

Published

on

By

Svenska Sonetel rapporterar 11% ökning av intäkter i april.

Nettoomsättningen var i april ca 2,0 MSEK vilket är +11% jämfört med samma månad föregående år.

Korrigering: ARR (årligt återkommande intäkter) uppgick till 21,0 MSEK i april vilket var +3% jämfört med föregående år. (tidigare pressmeddelande angav felaktigt tillväxten till +10%).

Återkommande intäkter från tilläggstjänsterna Premium och Business – vilka står för ca 30% av intäkterna – ökade med sammanlagt +38%.

Inflödet av nya betalande kunder låg under månaden på en årstakt av ca 17,000 vilket är +13% jämfört med samma period föregående år.

Uppgifterna är inte granskade av bolagets revisor.

”Vi har påbörjat implementationen av vår nya strategi med fokus på kärnaffären med företagstelefonnummer globalt, med stöd av AI” säger VD Henrik Thomé ”Vi har därtill tagit de första spadtagen kring ett nytt erbjudande där vi nu även tillhandahåller den AI-tjänsteplattform som vi utvecklade förra året, till andra SaaS och app-företag, som själva snabbt vill komma igång med AI men saknar kunskaper, resurser eller intresse av att utveckla och drifta AI-tjänster.”

Om Sonetel

Sonetel är ett svenskt AI-företag inom kommunikation. Bolaget har betalande kunder i över 170 länder. Företaget tillhandahåller tjänster som hjälper entreprenörer och småföretagare globalt att effektivisera verksamheten och öka försäljningen. Bolagets aktie (SONE) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market Stockholm med G&W Fondkommission som Certified Adviser.

Mer information om bolaget finns på www.sonetel.com/sv/investerare/

Kontakt

Henrik Thomé, VD
Telefon: 08-525 060 11

henrik@sonetel.com

Informationen i pressmeddelandet är sådan som Sonetel AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 maj 2024 kl. 19:20 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rättelse: Kommuniké från DevPort ABs (publ) årsstämma 2024

Published

on

By

Pressmeddelande den 15 maj 2024, kl. 19:00 CET

DevPort AB (publ) (”DevPort” eller ”Bolaget”) har idag, onsdagen den 15 maj 2024, hållit årsstämma på Bolagets lokaler i Göteborg. Vid årsstämman fattades följande beslut.

Rättelsen avser utdelning enligt nedan. Rättelsen är gjord 15 maj 2024 kl. 19.00.

Fastställande

Årsstämman fastställde resultat- och balansräkning för koncernen och moderbolaget för år 2023.

Disposition av bolagets vinst

I enlighet med styrelsens förslag beslutade årsstämman att kontantutdelning lämnas med 1,25 kronor per aktie samt en extra utdelning om 0,25 kronor per aktie motsvarande totalt 15 116 193 kronor och att resterande vinstmedel balanseras i ny räkning. Avstämningsdag för utdelningen blir den 17 maj 2024 och utbetalning beräknas ske via Euroclear den 22 maj 2024.

Ansvarsfrihet

Årsstämman beviljade styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.

Styrelse och revisor

I enlighet med valberedningens förslag beslutade årsstämman att styrelsen ska bestå av sex ledamöter, utan styrelsesuppleanter och att en revisor utan revisorssuppleant utses.

I enlighet med valberedningens förslag beslutade årsstämman om omval för ledamöterna Per Rodert, Hasse Johansson, Viktor Öwall, Sören Brekell, Åsa Vajlok och Anders Osberg som ledamot. Per Rodert valdes till styrelsens ordförande.

I enlighet med valberedningens förslag beslutade årsstämman att välja revisionsbyrån Mazars AB som bolagets revisor med notering att Mazars AB utsett Jesper Ahlkvist som huvudansvarig revisor.
 

Styrelsearvode

I enlighet med valberedningens förslag beslutade årsstämman att styrelsearvode totalt ska uppgå till 1.150.000 kronor att utbetalas som lön, (inkl. semesterersättning och exkl. sociala avgifter) att fördelas med 400.000 kronor till styrelsens ordförande och 150.000 kronor vardera till ordinarie styrelseledamot. Ersättning utgår till ordförande för revisionsutskottet om 25 000 kr (0 kr föregående år). Ingen särskild ersättning ska utgå för övrigt utskottsarbete. Arvode till revisorer skall utgå enligt godkänd räkning.

Bemyndigande för nyemission av aktier

I enlighet med styrelsens förslag beslutade årsstämman att bemyndiga styrelsen att – längst intill tiden för nästa årsstämma och vid ett eller flera tillfällen, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och med eller utan villkor om apport, kvittning eller andra villkor – besluta om nyemission av aktier av serie B. Det totala antalet aktier som ska kunna emitteras enligt bemyndigandet ska sammanlagt uppgå till högst 1.120.000 stycken, vilket motsvarar en utspädning om ca 10 procent beräknat på nuvarande antal aktier. I den mån nyemission sker med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska nyemissionen ske på marknadsmässiga villkor.

Verkställande direktören, eller den som verkställande direktören utser, bemyndigas att vidtaga de smärre ändringar i beslutet som kan visa sig erforderliga i samband med registreringen av beslutet hos Bolagsverket.

Det noterades att beslutet var enhälligt och därmed stöddes av minst 2/3 av antalet röster och antalet aktier på stämman.

Riktlinjer till ledande befattningshavare

I enlighet med styrelsens förslag beslutade årsstämman att godkänna nya riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare. Riktlinjerna, som gäller för de personer som under den tid riktlinjerna gäller ingår i DevPortkoncernens koncernledning, innebär i huvudsak följande. Ersättning och andra anställningsvillkor ska vara marknadsmässiga och konkurrenskraftiga i syfte att attrahera, motivera och behålla kompetenta medarbetare. Den totala ersättningen ska bestå av grundlön (fast kontant ersättning), rörlig kontant lön, pension samt övriga förmåner. Den rörliga ersättningen ska vara i förväg begränsad och kopplad till mätbara kriterier i syfte att främja bolagets affärsstrategi och långsiktiga värdeskapande. Sådan rörlig ersättning kan uppgå till maximalt 50 % av fast årslön. Ersättning till verkställande direktören fastställs diskretionärt av styrelsen.

Styrelsen får besluta att tillfälligt frångå riktlinjerna helt eller delvis om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl som motiverar detta och ett avsteg är nödvändigt för att tillgodose bolagets långsiktiga intressen, en hållbar utveckling av företaget eller för att säkerställa bolagets ekonomiska bärkraft. Som angivits ovan ingår det i ersättningsutskottets uppgifter att bereda styrelsens beslut i ersättningsfrågor, vilket innefattar beslut om avsteg från riktlinjerna.

Riktlinjerna i sin helhet kommer göras tillgängliga på Bolagets hemsida, www.devport.se, inom två veckor från datum för årsstämman.

Protokoll från årsstämman kommer göras tillgängligt på Bolagets hemsida, www.devport.se.

För ytterligare information

Nils Malmros, VD DevPort AB, tfn: 073 620 87 00 eller e-post: nils.malmros@devport.se

Denna information lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 maj, 2024 kl. 19:00 CET.

DevPort är ett svenskt teknikkonsultbolag och agerar som oberoende rådgivare och utvecklingspartner med kundens bästa för ögonen. DevPorts verksamhet kan delas in i tre huvudområden; Produktutveckling, Produktionsutveckling och Digitala lösningar. Huvudkunderna återfinns inom fordonsindustrin och övrig utvecklingsintensiv industri. DevPort sysselsätter fler än 500 personer fördelat på egna anställda och underkonsulter. DevPort grundades 2008 och listades i december 2017 på Nasdaq First North Premier Growth Market. Huvudkontoret ligger i Göteborg med lokalkontor i Linköping, Jönköping, Stockholm, Helsingborg och Karlskrona.

Bolagets Certified Adviser är FNCA Sweden AB.

För mer information, besök www.devport.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.