Marknadsnyheter
Årets vinnare av kocktävlingen Prix International de Cuisine d’Auteur

Vinnaren av den 57:e ”Prix International de Cuisine d’Auteur” (tidigare ”Le Taittinger”) tillkännagavs i tisdags efter en final med nio kockar från olika länder. Efter flera månaders förberedelser och en endagstävling på Le Cordon Bleu i Paris, där finalisterna presenterade en sluträtt som bedömdes av några av världens främsta kockar, gick förstaplatsen till Franz-J Unterlechner, tidigare vinnare av ”Top Chef Germany” och kökschef på Schwarzreiter Restaurant (München, Tyskland).
För första gången har en kock som representerar Tyskland vunnit den prestigefyllda tävlingen Prix International de Cuisine d’Auteur. Vinnaren Franz-J Unterlechner har tidigare arbetat på Lenbach, Königshof, Bachmair Weissach Resort och Atlantik i München och vann ”Top Chef Germany” 2019. Sedan januari 2023 har han varit kökschef på Schwarzreiter Tagesbar och Schwarzreiter Restaurant i München.
– Jag är verkligen glad över utmärkelsen. Det är en stor dröm som går i uppfyllelse för mig, och jag har nått en ny personlig milstolpe i min karriär, säger den vinnande kocken Franz-J Unterlechner.
4 februari 2025 vann han den 57:e Prix ArsNova de Cuisine d’Auteur med en rätt baserad på anka (tävlingens tema) samt en förrätt med ostron (den obligatoriska rätten). Priset delades ut av Louis Dupuy-Roudel, vinnaren av den 56:e upplagan, i närvaro av Emmanuel Renaut (MOF, 3 Michelinstjärnor och ordförande för Prix ArsNova de Cuisine d’Auteur) samt en rad framstående kockar i juryn, däribland Douce Steiner, Stéphanie Le Quellec, Dominique Crenn, Amandine Chaignot, Charles Coulombeau, Bruno De Monte, Pascal Grière, Bernard Leprince, Philippe Mille, Michel Roth, Bruno Verjus, Tom Meyer, Jonathan Zandbergen, François Adamski, Christophe Bacquié, Stéphane Decotterd, Louis Dupuy-Roudel, François Geurds, François Perret, Pierre Résimont, Kenichiro Sekiya, Michael Kempf, Michel Roux, svenska Ulf Wagner och Lars Van Galen.
Andrapriset gick till Raphaël Garel (Frankrike) och tredjepriset till Matthieu Maeder (Schweiz). Simon Casselryd. souschef på Rolf’s Kök, som representerade Sverige kom på fjärdeplats.
Nyhet för i år: Ett särskilt ”commis-pris” tilldelades Kane Chebaut, student vid Le Cordon Bleu i Paris.
ETT INTERNATIONELLT PRIS MED 57 ÅRS HISTORIA
Arsnova Prix International de Cuisine d’Auteur, som fram till 2024 var känd som Le Taittinger, är en ansedd kocktävling världen över. Tävlingen hålls i nio länder; Frankrike, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Japan, Storbritannien, Tyskland, Sverige och USA.
Målet med priset är att lyfta fram framtidens stjärnkockar och bevara det gastronomiska arvet genom att föra kunskap vidare till nästa generation av kockar. Genom åren har det hjälpt kockar att nå erkännande och respekt såsom de nu legendariska kockarna Joël Robuchon, Michel Roth, Bernard Leprince och Régis Marcon.
Sedan 2024 har tävlingen varit en del av ArsNova Philanthropic Endowment Fund, som grundades av Taittinger-familjen för att dela konst, skönhet och god smak till en bredare publik. Med en ny pedagogisk dimension bygger nu tävlingen vidare på sitt historiska rykte för att främja hälsosam och hållbar mat som skapar social samhörighet.
PRIX INTERNATIONAL DE CUISINE D’AUTEUR
- 57 års existens
- 9 deltagande länder: Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Belgien-Luxemburg, Sverige, Japan, USA
- Ett mål: Att lyfta fram exceptionella kockar och hylla deras unika stil
- Tema känt i förväg: Honanka (canettte)
- Tema avslöjat dagen före tävlingen: Ostron
- 4 timmars matlagning för att presentera två rätter för juryn
- Legendariska kockar som bidrar till att skapa tävlingens familjära anda
För mer information, kontakta:
Ulf Wagner, juryordföranden ArsNova International Culinary Prize i Sverige
Mail: ulf@byulfwagner.se
Om tävlingen:
ArsNova International Culinary Prize grundades 1967 av Claude Taittinger som en hyllning till sin far Pierre Taittinger och har sedan dess blivit en av de mest prestigefyllda internationella utmärkelserna inom gastronomi. Priset syftar till att främja innovation, hållbarhet och kreativitet inom matlagning och samlar årligen framstående kockar från hela världen. Den filantropiska fonden ArsNova, initierad av Taittinger, har som uppdrag att sprida kulinariska, levande och visuella konster till så många människor som möjligt.
www.prixcuisinedauteur.philanthropicarsnova.org/en
Taggar:
Marknadsnyheter
JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg pratar med Jesper Norberg på EFN om börsens väg framåt. Man tar upp värderingar och makro, samt hur han själv väljer att agera.
Marknadsnyheter
Kreditkort skapar problem för USAs konsumenter – CNBC granskar

CNBC tittar närmare på hur kreditkort skapar problem för konsumenterna i USA som får betala räntor på upp till 36 %, och ovanpå det kommer nya avgifter. När det skapar så här stora problem blir det ett problem för ekonomin som helhet, det är inte bara ett individuellt problem.
CNBC granskar kreditkort och problemen de skapar
Vi skrev nyligen om rekordhög belåning hos investerare i USA. Det är samma sak här, när det är så många individer som är så hårt belånade blir det ett problem för hela aktiemarknaden.
Marknadsnyheter
Varför går det så dåligt för Las Vegas?

Det pratas mycket om att Las Vegas har blivit tomt. Det kommer färre besökare både från USA och utlandet, i en sådan omfattning att vägar som förut var fyllda med bilar nu är smidiga att ta sig fram på. De enda som fortsatt verkar komma är affärsresenärerna.
Las Vegas får mycket kritik för att ha blivit för giriga. Hotellen har börjat lägga på alla möjliga konstiga avgifter för att tjäna mer, restaurangerna lägger på avgifter och dessutom har det tillkommit flera nya skatter. Besökarna känner sig lurade.
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter3 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke