Connect with us

Marknadsnyheter

Arkeologer gräver fram den dolda medeltidskyrkan i Edsleskog

Published

on

Mellan den 24 och 28 juni kommer arkeologer från Lödöse museum att undersöka ett av Dalslands allra största historiska mysterium, ruinerna av Edsleskogs gamla kyrka. Idag används platsen som en kyrkogård. Inga murar är synliga ovan mark, men tydliga indikationer syns på var kyrkans murar ligger, indikerat av förhöjningar i marken.

En mäktig byggnad i Dalslands skogar

Edsleskogs gamla kyrka var en mycket speciell byggnad. Kyrkan, som har medeltida ursprung, var tillägnad Sankt Nicolaus och byggd i tegel. I ett brev från påven i Rom, Honorius III, till biskop Bengt i Skara daterat 4 november 1220 konstateras att en kyrka var under uppbyggnad inom Skara stift till ära för en präst i Edsleskog vid namn Nils, eller på latin: Nicolaus, som i sin tjänst blivit mördad. Edsleskogs gamla kyrka är i dagsläget den enda kända kyrkan inom stiftet som burit Nicolaus namn. Det är alltså högst sannolikt att det är just denna kyrka som omnämns i påvens i brev.

– Att en kyrka byggdes i början av 1200-talet är i sig inget ovanligt. Det som utmärker Edsleskog är att kyrkan var byggd i tegel. Om dateringen till omkring år 1220 stämmer är det alltså omkring 20–30 år innan man tidigare antagit att tegeltekniken började användas vid kyrkobyggen i vår del av landet, berättar Anton Lazarides, arkeolog vid Lödöse museum. Vi vet också att kyrkan var mycket stor och hade en speciell utformning, den var cirka 48 meter lång och 29 meter bred, treskeppig med korsarmar. Det liknar närmast en medeltida katedral!

Kyrkan brändes ner år 1568, i samband med det nordiska sjuårskriget. Därefter fick kyrkan aldrig tillbaka sin forna glans eftersom enbart en mindre del återuppbyggdes. Kyrkan stod i denna utformning ända fram till år 1902, då den brann ytterligare en gång. Därefter bestämdes att en ny kyrka skulle byggas några hundra meter söder om den gamla.

Enligt en beskrivning från år 1583, 15 år efter att den ursprungliga kyrkan brunnit ner, omtalas att kyrkan haft ett stort torn och två klockor. Enligt en källa från 1672 (drygt 100 år efter) ska även fönster funnits i mittskeppet. Utifrån dessa uppgifter framstår kyrkan som en monumental konstruktion med anor från tidigt 1200-tal, byggd i tegel.

Det började med en mordgåta…

Historien om den medeltida kyrkan i Edsleskog börjar med en legend, nämligen den om kyrkoherden Nils (Nicolaus). Någon gång, troligtvis i slutet av 1100-talet eller åtminstone innan år 1220 ska en kyrkoherde vid namn Nils ha verkat i Edsleskog. Enligt ett påvligt brev daterat till den 4 november 1220 från påve Honorius III till biskop Bengt i Skara ska Nils blivit dräpt av ”gudalösa människor” när han färdades till en sjuklig sockenbo med nattvardsbröd. I en text från 1600-talet är berättelsen något annorlunda, i denna blev Nils mördad av ungdomar från Högheden som kommit för sent till gudstjänsten och då de inte fått lov att höra denna på nytt ”bar de skändligen hand på honom i kyrkdörren”. En vattenkälla ska ha runnit upp i närheten av kyrkan strax efter detta, vilken kom att kallas Sankt Niklas’ källa – ett mirakel. Till källan ska pilgrimer ha vallfärdats och sjuka kommit för att skänka gåvor i förhoppning om att bli botade.

Varför byggdes ett sådant monument i Edsleskog?

Arkeologerna vill ta reda på om det verkligen är samma kyrka som omnämns i det påvliga brevet från år 1220, eller om det finns en tidigare, äldre kyrka på platsen. En viktig fråga är också varför en så stor och mäktig kyrka byggdes i just Edsleskog.

– Edsleskog har varit en viktig plats för pilgrimer under medeltiden som kommit till kyrkan och för att få se den källa som ska ha sprungit upp efter kyrkoherden Nils blivit mördad. Men kanske har platsen haft en ännu större innebörd än så. Jag tror att Edsleskog och Dalsland har spelat en betydligt mycket större roll i vår historia än vad som tidigare har uppmärksammats, menar Anton Lazarides.

Edsleskog ligger i västra delen av Åmåls kommun i Dalsland.

För frågor och mer information:

Anton Lazarides, arkeolog
Lödöse museum/Västarvet
Tfn: 010 – 441 42 00
E-post: anton.lazarides@vgregion.se

Christian Mühlenbock
Lödöse museum, museichef                                                                                   
Tfn: 070 02 07 831
E-post: christian.muhlenbock@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

En elektriker invald i LO:s ledning

Published

on

By

Idag valdes Louise Olsson till förste vice ordförande på LO:s kongress. Det är första gången i LO:s 126-åriga historia som en elektriker blir invald i LO:s ledning.

Valberedningen har försökt bygga ett starkt lag, och nu vill vi fortsätta arbeta för ett starkt, enat LO,” säger Louise Olsson om det nya uppdraget.

Som ett av de mindre yrkesförbunden är detta något stort – vi har äntligen en elektriker i LO:s ledning,” tillägger hon.

Elektrikernas ordförande Urban Pettersson är också nöjd över valet: ”Som ordförande är jag stolt och glad att Louise Olsson är vald till LO:s förste vice ordförande. Det är historiskt för vår del eftersom det är första gången någon från Elektrikerna blir invald i LO:s ledning.

Louise Olsson har dessförinnan varit vice ordförande i Elektrikernas förbundsledning. Till hösten kommer en ny vice ordförande att väljas till Elektrikerna.

Urban Pettersson, förbundsordförande
010-434 05 92
urban.pettersson@sef.se

Louise Olsson, Elektrikernas vice ordförande
010-434 05 97
louise.olsson@sef.se

Diana Oldenburg, kommunikationschef
010 434 05 90
diana.oldenburg@sef.se 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fans använde rekordstora mängder data under konserten på Friends Arena igår – Besökare från 57 länder på konserten

Published

on

By

Under gårdagens stora konsert på Friends Arena användes rekordstor mängd mobildata visar siffror från Tele2. De cirka 65 000 tusen besökarna använde i genomsnitt 190 megabyte data, per person, vilket motsvarar nästan 2 timmar streamad musik eller över 50 uppladdade bilder per person. Några av de appar publiken använde mest för att dela sin konsertupplevelse var Snapchat och Facebook. Enligt Tele2s roamingsiffror, så befann sig på besökare från 57 länder på arenan under konserten och de flesta utländska besökarna kom från USA. Gårdagens Konsert blev startskottet för det nya 5G-nät från Ericsson som Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility bygger på Friends Arena.

Under konserten laddades det upp 1092 gigabyte data, vilket motsvarar lika mycket data som exempelvis Örebro under samma kväll. Varje person på konserten använde i genomsnitt totalt 190 megabyte data och laddade upp 80 megabyte bilder och filmer från sina smartphones, vilket är nästan 50 procent mer än vad besökarna på Beyoncé gjorde förra året.

 

Första konserten av tredagars-turnén på Friends Arena igår lockade besökare från mer än 57 länder visar Tele2s roamingsiffror och de vanligaste länderna som de utländska besökarna kom ifrån var USA, Danmark och Finland.

 

Konserten igår spreds även flitigt i sociala medier. De appar som användes flitigast för att ladda upp data och dela med omvärlden iCloud, Snapchat och Facebook. De appar som de flesta besökare tittade på och laddade ner data från under konserten var Snapchat och Instagram.

        Vi är mycket glada att tillsammans med Ericsson få bygga ett helt nytt 5G-nät både på Friends Arena men också i stora delar av övriga Sverige. På Tele2 har vi lång erfarenhet av att jobba med arenauppkoppling och 5G kommer att revolutionera upplevelsen på konserter med betydligt bättre möjligheter att dela med sig av sina upplevelser i realtid, något som vi ser efterfrågas starkt av fansen. När det är 65 000 besökare på en liten yta ställer det höga krav på uppkopplingen och det är det vi nu löser, säger Elin Ovéus, nätchef på Tele2.

 

Konsert

Uppladdad data/abonnent

Nedladdad data/abonnent

Total mängd använd data/abonnent

Gårdagens konsert

80 MB

110 MB

190 MB

Beyoncé 11 maj 2023

54 MB

95 MB

150 MB

Final Mello 9 mars 2024

45 MB

82 MB

125 MB

 

Topp 5 vanligaste använda appar under gårdagens konsert

Mest använda appar för att dela data tex video och bilder

Mest använda appar för ta emot data

iCloud, 12,91%

Snapchat, 19,16%

Snapchat, 12,41%

Instagram, 17,31%

Facebook, 5,58%

TikTok, 9,74%

Instagram, 3,69%

Facebook, 9,09%

Whatsapp, 1,9%

iCloud, 8,01%

 

Topp 5 vanligaste länder utländska besökare (baserat på roaming)

Land

Andel av utländska besökare

Andel av alla besökare

USA

34,4%

8,4%

Danmark

10,1%

2,5%

Finland

8,7%

2,1%

Norge

8,1%

2,0%

Storbritannien

6,9%

1,7%

 

 

Metod
Alla siffror kommer från genererade data av besökare på konserten den 17 maj med Tele2 eller Comviq-abonnemang. Roamingdatan baseras på utländska besökare som under vistelsen i Sverige använder Tele2s nätverk.

 

 

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Hallstan, Head of External Communications, Tele2, +46 761 15 38 30 / fredrik.hallstan@tele2.com

 

Följ Tele2 på vårt pressrum: www.tele2.com/sv/media

 

 

Om Tele2
Tele2 är ett ledande telekombolag med syfte att möjliggöra ett samhälle med obegränsade möjligheter. Genom våra nätverk och tjänster — som sträcker sig från bredband, datanät, mobil- och fast telefoni till TV, streaming och globala IoT-tjänster — är vi djupt sammankopplade med alla delar av dagens digitala livsstil. Genom att göra vår infrastruktur mer kraftfull, säker och hållbar möjliggör vi samma slags utveckling av samhället. Tele2 grundades 1993 och är noterat på Nasdaq Stockholm. Under 2023 omsatte bolaget 29 miljarder kronor, med en underliggande EBITDAaL på 10 miljarder kronor. För de senaste nyheterna och finansiella definitioner, vänligen se vår hemsida www.tele2.com.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Coop återkallar Tortellini spenat & ricotta 350 g

Published

on

By

Coop återkallar Coop Tortellini spenat & ricotta 350 gram med bäst före-datum 2025-09-04 på grund av risk för allergener.

Anledningen till återkallelsen är att produkten fått felaktig förpackning och kan innehålla lax.

Coop tar händelsen på stort allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade. Varan kan innebära en hälsofara för den som är allergisk mot fisk.

Vid återkallelsen stoppas produkten i kassan och är inte möjlig att köpa. Kunder som har köpt Coop Tortellini spenat & ricotta 350 g, med ovan bäst-före-datum uppmanas lämna tillbaka produkten i Coops butiker och få pengarna tillbaka.

Coop beklagar det inträffade.

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 
eller media@coop.se 

Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor som levererar prisvärd, hållbar matglädje och har mer än 800 butiker från Kiruna i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se erbjuder mer än 80 procent av de svenska hushållen möjligheten att få tillgång till sin beställning via hemleverans eller andra leveransmöjligheter. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 48 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: http://www.coop.se.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.