Connect with us

Marknadsnyheter

Årskrönika: Läget på elmarknaden 2017

Published

on

on, jan 17, 2018 15:15 CET

Vi har ett händelserikt år bakom oss, med bland annat förändringar i energiskatten, höjt solinvesteringsstöd och rekord i vindkraft. Här är en sammanställning av det viktigaste från energiåret 2017. 

Januari – väderfenomen höjde elpriset

Året inleddes med sjunkande elpriser på grund av det milda vädret – både det rörliga spotpriset och det fasta terminspriset. Men under månadens sista vecka drog en kalluftspool in över norden, med kraftigt sänkta temperaturer och därmed höjda elpriser som följd.

Februari – bottennotering för certifikaten

Den kyliga väderleken fortsatte hålla elpriserna uppe i februari. Spotpriserna steg under månaden med 73 procent jämfört med samma månad året innan.

Priset på elcertifikat föll markant och nådde en bottennotering i mitten av februari. Men i slutet av månaden återhämtade sig priset och handlades för över 30 kronor mer än under bottennoteringen. Elcertifikatmarknaden präglas fortfarande av en risk för överutbyggnad och politisk osäkerhet om vad som ska hända efter 2020 då systemet förväntas vara färdigbyggt.

Mars – Nytt svenskt rekord

Spotpriset i mars sjönk med åtta procent jämfört med februari. Det sjunkande elpriset berodde på månadens mildare väder som gjorde att efterfrågan minskade.

Jämfört med mars 2016 låg spotpriset för mars 2017 dock 43 procent högre. Anledningen var dels den sämre hydrologiska situationen och dels ett betydligt högre kolpris än föregående år.

I mars slogs även det svenska vindkraftsrekordet då produktionen för första gången översteg 17 TWh över en rullande tolvmånadersperiod. Det tidigare rekordet sattes 2015, då produktionen kom upp till 16,6 TWh.

April – Underskott i magasinen

Under april föll både spot- och terminspriset samtidigt som elpriserna låg på en högre nivå än normalt för perioden. Anledningen var det kalla och torra vädret som innebar att den hydrologiska situationen försämrades ytterligare under månaden.

Vädret ledde också till att det hydrologiska underskottet, alltså volymen av vatten i magasinen, markvatten och snö, försämrades i april och låg på ett underskott över 10 TWh.

Maj – Stor oro och låg efterfrågan

I maj ökade spotpriset på grund av kallt väder och hög elkonsumtion. Terminspriserna däremot, sjönk något i början av månaden för att sedan stiga igen.

Priset på elcertifikat låg under månaden återigen under 60 kronor. Det sjunkande priset berodde på en låg säsongsmässig efterfrågan och en oro över att överskottet på elcertifikat kommer öka kraftigt på 2020-talet vilket kan få priserna att rasa.

Juni – Kvothöjning och reaktornedstängning 

Sommarens varmare temperaturer innebar minskad elkonsumtion som i sin tur resulterade i något lägre elpriser. Spotpriset i juni sjönk med sju procent jämfört med föregående månad, och 15 procent jämfört med juni 2016. Trots det var priset ovanligt högt för perioden.

Regeringen tog under månaden beslut om att höja kvoterna. Det hade ingen märkbar påverkan på certifikatpriserna, även om en högre kvotplikt och ett fallande överskott av elcertifikat bör medföra högre priser de närmaste åren.

Under juni stängdes också reaktor 1 i Oskarshamns kärnkraftverk ner permanent, tio dagar tidigare än planerat. Under sina 45 år i drift producerade reaktorn producerade 110 TWh el.

Juli – högsta elpriset i juli på tio år

Elmarknaden i juli var minst sagt motsägelsefull jämfört med tidigare år. Trots sommartider då priserna normalt ligger på låga nivåer gick priserna i juli åt motsatt håll och terminspriserna steg rejält.

Efter prisnedgången på elcertifikaten i juni, lade sig priset i juli på en stabil nivå. Spotpriset per elcertifikat hamnade strax över 60 kr att jämföra med genomsnittspriset på 52,50 kr under juni.

Augusti – semesterslut och försenad Sydvästlänk

Både spot-och terminspriserna ökade under augusti månad. Högre elförbrukning efter industrisemestern, begränsad överföringskapacitet, högt kolpris och låg tillgänglighet av kärnkraft var de stora anledningarna.

Under månaden kom besked om ytterligare försening i färdigställandet av Sydvästlänken, en likströmsförbindelse som ska gå mellan Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne.

När Sydvästlänken är färdig ska kabeln öka överföringskapaciteten mellan tre av Sveriges elprisområden med 25 procent. Genom förbindelsen kommer det bli möjligt att exportera mer vatten-och kärnkraft söderut, vilket minskar prisskillnaderna mellan elprisområdena.

September – energiskatteförändringar och höjt solinvesteringsstöd

September bjöd på högre spotpris och sänkta terminspriser, främst på grund av det kalla och blöta vädret.

En annan nyhet var beskedet om att energiskatten efter årsskiftet kommer flytta från elleverantörer till nätägarbolagen. Det innebär att elpriset per kWh numera sänks med beloppet som motsvarar energiskatten. Samtidigt höjs nätkostnaden med samma belopp. Den totala elkostnaden för elkunder påverkas därmed inte.

Till sist beslutade regeringen i september att investeringsstödet för installering av solceller höjs från och med 1 januari 2018, från 390 miljoner kronor till 915 miljoner kronor per år.

Oktober – Nytt finskt vindkraftrekord

I oktober sjönk det rörligt spotpriset medan priserna på terminsmarknaden varierade kraftigt.

Det syntes även stora svängningar på elcertifikatmarknaden. Under en period på fyra veckor steg priset kraftigt från 60 kr till 80 kr per certifikat, men föll sedan tillbaka något vilket är normalt efter en så kraftig uppgång.

En annan rolig nyhet var att Finlands vindkraftsproduktion slog rekord i oktober.

November – vinterpriser och ny vindkraftpark

Novembers elmarknad bjöd på stigande spotpriser medan priserna på terminskontrakten varierade.

Priset på utsläppsrätter ökade på grund av att EU kom överens om att införa en marknadsstabilitetsreserv för att minska överutbud av utsläppsrätter på marknaden.

Till sist kom ett besked om att den nya svenska vindkraftparken Markbygden efter färdigställande i slutet av 2019 kommer ge 650 MW vindkraft och därmed öka landets produktion med 12 procent.

December – Regnet pressade priserna

December var både milt och regnigt, vilket pressade ner priserna något både på spot- och terminsmarknaden.

Priset på utsläppsrätter ökade med anledning av låga auktionsvolymer. Men handeln av utsläppsrätter förväntas öka framöver vilket troligen kommer resultera i sjunkande priser.

/Mikael Söderman 
Sverigechef, Nordic Green Energy 
076-647 99 04, mikael.soderman@nordicgreen.se

Nordic Green Energy är Sveriges äldsta gröna elbolag och är idag Nordens ledande leverantör av el från sol, vind och vatten till hushåll, företag och offentlig sektor. Företaget finns representerat i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.